• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

kafası karışık bir newbie:)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gizemmu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba, ben de şu an pavoni ile bianca arasında gidip geliyorum. Pavoni(esperto abile) aklımı gönlümü çeliyor sürekli, tecrübenize istinaden bu aletlerin ne gibi avantajları/dezavantajları olabilir aydınlatabilir misiniz

Merhaba, ben de şu an pavoni ile bianca arasında gidip geliyorum. Pavoni(esperto abile) aklımı gönlümü çeliyor sürekli, tecrübenize istinaden bu aletlerin ne gibi avantajları/dezavantajları olabilir aydınlatabilir misiniz
Pavoni Bianca'nın 3'te 1'i kadar yer kaplar, kazan temizliği daha kolaydır. Basınç profilleme daha efektiftir. Pekmezimsi shotlar alabilirsiniz. Esperto modellerde basınç ve ısı izlemek işe çok yarayacaktır. Hafiftir ve taşıması kolaydır, elektrik olan her yere taşıyıp kullanabilirsiniz.
Pid olmadığı için ısı dalgalanması daha şiddetlidir, ısıyı görmek başka değiştirmek başka şeydir, püf noktaları vardır. Buhar gücü iyidir ama Bianca kadar değildir. Portafiltresi standartlaşmış olan 58 mm. değil 51 mm. ölçüdedir. Üst üste shot almak zordur çünkü ısı dalgalanır, ayrıca portafiltre shot sonrasında hemen çıkarılamaz. Püf noktası çoktur ve yığınla YouTube videosu izlemek gerekebilir. Yüksek miktarlı çıktılara imkan vermez ya da verimi düşer. 20/40 gibi çıktılar almak sağlıksız olabilir. Genelde 16 grama kadar dozlamak gerekir.
Bianca'da pid vardır, ısıyı ayarlar düğmeye basar hazır olmasını beklersiniz. Ortalama 10 dakikada hazır olur. Hazır olunca standartlaşmış 58 mm. portafiltresine kahvenizi koyar standart 9 bar basınçta ya da pedal yardımıyla basınçla oynayarak dilediğiniz dozajda shot alırsınız. Altındaki ayar vidasıyla standart pompa basıncını da kolayca değiştirebilirsiniz. Buhar gücü çok yüksektir. Üst üste çokça shot alabilir, misafirleriniz için içecekleri daha kısa sürelerde hazırlayabilirsiniz. Isı dalgalanması olmaz. Ayrıca sadece espresso içtiğiniz senaryolarda Pavoni'ye göre daha az elektrik yakar.
Çok ağırdır, Pavoni'nin 3 katı yer kaplar. Bir yere kurarsınız orada kalır. Pavoni'den daha karışık bir sistemdir, kazan kireç temizliği filan korkutur.
Bianca'yı kafede kullanabilirsiniz ama Pavoni ile evde oynarsınız. Yani Pavoni çok daha ikonik ve hobi odaklıdır, Bianca daha kullanıcı dostudur.
Fiyat performans olarak benim için Bianca öndedir. Esperto modeller çok pahalı... 15-16 bandında olsa düşünmeden alınırdı.

Son düzenleme:
Bence bu cevap kendine has bir başlığa taşınmalı, burda heba olmasin

Pavoni Bianca'nın 3'te 1'i kadar yer kaplar, kazan temizliği daha kolaydır. Basınç profilleme daha efektiftir. Pekmezimsi shotlar alabilirsiniz. Esperto modellerde basınç ve ısı izlemek işe çok yarayacaktır. Hafiftir ve taşıması kolaydır, elektrik olan her yere taşıyıp kullanabilirsiniz.
Pid olmadığı için ısı dalgalanması daha şiddetlidir, ısıyı görmek başka değiştirmek başka şeydir, püf noktaları vardır. Buhar gücü iyidir ama Bianca kadar değildir. Portafiltresi standartlaşmış olan 58 mm. değil 51 mm. ölçüdedir. Üst üste shot almak zordur çünkü ısı dalgalanır. Püf noktası çoktur ve yığınla YouTube videosu izlemek gerekebilir. Yüksek miktarlı çıktılara imkan vermez ya da verimi düşer. 20/40 gibi çıktılar almak sağlıksız olabilir. Genelde 16 grama kadar dozlamak gerekir.
Bianca'da pid vardır, ısıyı ayarlar düğmeye basar hazır olmasını beklersiniz. Ortalama 10 dakikada hazır olur. Hazır olunca standartlaşmış 58 mm. portafiltresine kahvenizi koyar standart 9 bar basınçta ya da pedal yardımıyla basınçla oynayarak dilediğiniz dozajda shot alırsınız. Altındaki ayar vidasıyla standart pompa basıncını da kolayca değiştirebilirsiniz. Buhar gücü çok yüksektir. Üst üste çokça shot alabilir, misafirleriniz için içecekleri daha kısa sürelerde hazırlayabilirsiniz. Isı dalgalanması olmaz. Ayrıca sadece espresso içtiğiniz senaryolarda Pavoni'ye göre daha az elektrik yakar.
Çok ağırdır, Pavoni'nin 3 katı yer kaplar. Bir yere kurarsınız orada kalır. Pavoni'den daha karışık bir sistemdir, kazan kireç temizliği filan korkutur.
Bianca'yı kafede kullanabilirsiniz ama Pavoni ile evde oynarsınız. Yani Pavoni çok daha ikonik ve hobi odaklıdır, Bianca daha kullanıcı dostudur.
Fiyat performans olarak benim için Bianca öndedir. Esperto modeller çok pahalı... 15-16 bandında olsa düşünmeden alınırdı.

Ömer Bey açıklamalarınız hakikaten çok faydalı oldu çok teşekkür ediyorum.
Pavoni shotlarının tat profilini pekmezimsi olarak ifade etmişsiniz, merak ettiğim bir detay da buydu pavoni lever makineden çıkan espresso ile bianca makineden çıkan arasında tat ve doku farkını biraz daha açabilir misiniz?
Pavoninin öğrenim eğrisinin daha zorlu olduğunu varsayarsak, kahveye çok çok iyi hakim olmayan ve ilk etapta ne yapacağını çok bilmeyen biri için hayal kırıklığı yaratır mı sizce?
Şu an pek çok açıdan pavoniye karşı sempati duyuyorum. Gelişim kat edebilmek için elimden gelenin fazlasını yapacağıma inancım tam. Yine de her detayı kurcalamadan satın almak niyetinde değilim, tecrübelerinizi paylaşmanız bu yolda çok değerli oldu tekrardan teşekkür ediyorum.

pavoni lever makineden çıkan espresso ile bianca makineden çıkan arasında tat ve doku farkını biraz daha açabilir misiniz?
İnce öğütüm ve uzun ön demleme pavonide pekmezimsi çıktılar sağlıyor. Tatlılık çok ön plana çıkıyor; Bianca ile de bu kısıtlı da olsa mümkün. Bianca'da daha düşük gövdeli ve aromatik fincanlar mümkün oluyor. Tercih meselesi tamamen.

kahveye çok çok iyi hakim olmayan ve ilk etapta ne yapacağını çok bilmeyen biri için hayal kırıklığı yaratır mı sizce?
Yaratmaz. Bir kilo kadar kahveyi eğitim zaiyatı saymak yeterli olacaktır.

Bu arada iyi değirmen şart. :)

Merhaba, daha önce Philips in otomatik espresso makinesini kullanıyordum artık Breville BES 820 XL kullanıcısıyım fakat bunun portafiltresi 50 mm imiş, sitesinde öyle yazıyor. Basınçsız portafiltre ile daha güzel sonuçlar alındığını okumuştum ve satılan portafiltreleri araştırdığımda en yakın ölçü olarak 51 mm olarak buldum. Tamper ölçülerinde de aynı konudan müzdaribim. :) Öneriniz var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim. :)

Son düzenleme:
İnce öğütüm ve uzun ön demleme pavonide pekmezimsi çıktılar sağlıyor. Tatlılık çok ön plana çıkıyor; Bianca ile de bu kısıtlı da olsa mümkün. Bianca'da daha düşük gövdeli ve aromatik fincanlar mümkün oluyor. Tercih meselesi tamamen.

Yaratmaz. Bir kilo kadar kahveyi eğitim zaiyatı saymak yeterli olacaktır.

Bu arada iyi değirmen şart. :)

Comandante çok uğraştırır mı hocam? :)

Lavazzanın kiloluk kahveleri tecrübe edinme süresince iş görür sanırısam :)

Teşekkürler…

Comandante çok uğraştırır mı hocam? :)

Lavazzanın kiloluk kahveleri tecrübe edinme süresince iş görür sanırısam :)

Teşekkürler…
Lavazza öğütecekseniz Comandante yormaz. :)
Ama açık kavrumlarda çok yorar.

Açık kavrumlarda pavoninin bir dezavantajını görmüş müydünüz?
Açık kavrumdan iyi espresso olacaksa Pavoni o shotu verir. Huyunu suyunu öğrenince gerisi kolay.
Daha ince öğütürsünüz; başlığı biraz daha fazla ısıtırsınız, ön demlemeyi uzun tutarsınız ve çekirdeğin potansiyeline ulaşırsınız.

Ömer Bey merhaba tekrar, bir şey daha danışmak isterim : )

mümkünse pavoni için harici ekipman önerisi alabilir miyim sizden, daha evvel tecrübe ettiğiniz var ise

şu (dağıtıcı filtre wdt) ürünler örneğin, iş görür mü ya da elzem midir?

Ömer Bey merhaba tekrar, bir şey daha danışmak isterim : )

mümkünse pavoni için harici ekipman önerisi alabilir miyim sizden, daha evvel tecrübe ettiğiniz var ise

şu (dağıtıcı filtre wdt) ürünler örneğin, iş görür mü ya da elzem midir?
Merhaba, aldıysanız hayırlı olsun. :)
Aldığınız ürün esperto model ise yanında metal tamper de olması lazım. Alt modellerde plastik tamper veriyorlar.
Filtre almayın, çünkü zaten dozajlama 16 Gr civarı olacak, filtre ile bunu biraz daha kısıtlamış olursunuz. Shower temiz kalsın ister iseniz ileride belki düşünebilirsiniz.
Dağıtıcı ve wdt şart değil ama işleri kolaylaştıran şeyler, ikisi de benzer iş yapıyor. Ben olsam dağıtıcı alırım, wdt için kürdan bile kullanabilirsiniz.
Funnel yazmamışsınız ama etrafa kahve saçmamak için gerekli olacak. Onu öneririm.

Merhaba, aldıysanız hayırlı olsun. :)
Aldığınız ürün esperto model ise yanında metal tamper de olması lazım. Alt modellerde plastik tamper veriyorlar.
Filtre almayın, çünkü zaten dozajlama 16 Gr civarı olacak, filtre ile bunu biraz daha kısıtlamış olursunuz. Shower temiz kalsın ister iseniz ileride belki düşünebilirsiniz.
Dağıtıcı ve wdt şart değil ama işleri kolaylaştıran şeyler, ikisi de benzer iş yapıyor. Ben olsam dağıtıcı alırım, wdt için kürdan bile kullanabilirsiniz.
Funnel yazmamışsınız ama etrafa kahve saçmamak için gerekli olacak. Onu öneririm.

Çok teşekkür ederim, esperto abile birkaç güne elimde olacak inşallah :)

dağıtıcı ve funnel alayım öyleyse, sonrasına bakarım artık.

tecrübe edinme sürecinde teknik detaylarla ilgili buradan size danışabilir miyim?

Çok teşekkür ederim, esperto abile birkaç güne elimde olacak inşallah :)

dağıtıcı ve funnel alayım öyleyse, sonrasına bakarım artık.

tecrübe edinme sürecinde teknik detaylarla ilgili buradan size danışabilir miyim?
Tabi, aklımda kaldığı kadarıyla yardımcı olurum. O model bana nasip olmadı gerçi yine de benzerdir çalışma prensibi. :)

Hangi şehirdesiniz?

Tekrar merhaba Ömer Bey :)

Pavoni bugün nihayetinde ulaşacak :) Size önceden danışmak istediğim birkaç şey olacaktı.

coffee ez’den aldığım lavazza tierra colombia ile denemelere başlayacağım. Bir de kahve fabrikasından açık kavrum iki kahvem ve coffeenutz Burundi kayanza station honey var hali hazırda. Siz kahve alırken blend ya da single origin veya çekirdeklerin espresso kavrum olmasına ne kadar dikkat ediyorsunuz?

Comandante’de espresso için hangi klikleri deneyebilirim? Red clix yok elimde. Bu haliyle iş görür değil mi?

Son olarak pavoni’nin kazanını ilk kullanımdan önce nasıl temizlememi önerirsiniz? Sudan geçirmek kâfi midir?

Tekrar merhaba Ömer Bey :)

Pavoni bugün nihayetinde ulaşacak :) Size önceden danışmak istediğim birkaç şey olacaktı.

coffee ez’den aldığım lavazza tierra colombia ile denemelere başlayacağım. Bir de kahve fabrikasından açık kavrum iki kahvem ve coffeenutz Burundi kayanza station honey var hali hazırda. Siz kahve alırken blend ya da single origin veya çekirdeklerin espresso kavrum olmasına ne kadar dikkat ediyorsunuz?

Comandante’de espresso için hangi klikleri deneyebilirim? Red clix yok elimde. Bu haliyle iş görür değil mi?

Son olarak pavoni’nin kazanını ilk kullanımdan önce nasıl temizlememi önerirsiniz? Sudan geçirmek kâfi midir?
Selamlar. Adımı @CoFFeePaTh şeklinde etiketlerseniz görebiliyorum, yoksa gecikiyor cevabım, bildirim gelmiyor çünkü. Başlığı takipte olduğum için görüyorum. :)

Yan tarafta cam kısımda su hazne doluluk göstergesi var. Üstten suyu ekleyin, %75 oranında dolsa yeter. Düğmeye basın su ısınsın. Sanırım o modelde ısınınca yeşil oluyor lambası. Isınan suyu portafiltre ve sepeti de takarak gruptan boşaltın. Makineyi kapatın ve soldaki vanadan süt çubuğunu kullanarak havasını da boşaltın su haznesinin üstündeki kazan basınç göstergesi sıfıra inmeden kesinlikle su haznesi kapağını açmaya çalışmayın. Kapak fırlar. :)

Tekrar su ekleyin, makine hazır olsun ve Lavazza Tierra için Cmd 7 klikle başlayın. 17/34 gramaj ve suyu da 90° amaçlayın. Kahveyi koydunuz, sıkıca tampı yaptınız:

Portafilter takmadan önce buhar çubuğundan 5 saniye kadar buhar tahliye edin. Sahte basınç tahliyesi bu...
Grup başı 90° olana kadar su akıtın.
Portafiltre takın ve kolu yavaşça en yukarı kaldırın. Su sesi duyulacak, bu ses bittikten 5-6 saniye sonra kolu indirmeye başlayın, 34 Gr olana kadar devam. 9 barı korumaya çalışın, akışa odaklanın.
İşlem bitince portafiltreyi hemen çıkarmaya çalışmayın, etraf batar. Ortalama 1 dakika kadar sonra yavaşça havasını alıyor gibi çıkarın.

Geri