• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee olarak seçildi. Bu konudan Haziran ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

kafası karışık bir newbie:)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan gizemmu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Siz kahve alırken blend ya da single origin veya çekirdeklerin espresso kavrum olmasına ne kadar dikkat ediyorsunuz?
Ben genelde espresso kavrum tercih ediyorum ama son zamanlarda içtiğim en iyi espressoyu Kawa'nın biri espresso ikisi filtre olan çekirdekleri eşit harmanlayıp içtim. :) Yani filtre de espresso olur, olur ama her zaman iyi olmayabilir. Pavoni o işi iyi yapan bir makine...
Kahvefabrikası espressoları koyu kavuruyor. Açık diyorsanız filtredir diye tahmin ediyorum. Cmd 5-6 gibi öğütüp 15 gram kahve 35 gram çıktı yapın, sıcaklık da 95° civarı olsun derim. Coffeenutz zaten omni kavuruyor, onda da yine 93° civarı 1/2.5 oran deneyin. Cmd 6 gibi...

Selamlar. Adımı @CoFFeePaTh şeklinde etiketlerseniz görebiliyorum, yoksa gecikiyor cevabım, bildirim gelmiyor çünkü. Başlığı takipte olduğum için görüyorum. :)

Yan tarafta cam kısımda su hazne doluluk göstergesi var. Üstten suyu ekleyin, %75 oranında dolsa yeter. Düğmeye basın su ısınsın. Sanırım o modelde ısınınca yeşil oluyor lambası. Isınan suyu portafiltre ve sepeti de takarak gruptan boşaltın. Makineyi kapatın ve soldaki vanadan süt çubuğunu kullanarak havasını da boşaltın su haznesinin üstündeki kazan basınç göstergesi sıfıra inmeden kesinlikle su haznesi kapağını açmaya çalışmayın. Kapak fırlar. :)

Tekrar su ekleyin, makine hazır olsun ve Lavazza Tierra için Cmd 7 klikle başlayın. 17/34 gramaj ve suyu da 90° amaçlayın. Kahveyi koydunuz, sıkıca tampı yaptınız:

Portafilter takmadan önce buhar çubuğundan 5 saniye kadar buhar tahliye edin. Sahte basınç tahliyesi bu...
Grup başı 90° olana kadar su akıtın.
Portafiltre takın ve kolu yavaşça en yukarı kaldırın. Su sesi duyulacak, bu ses bittikten 5-6 saniye sonra kolu indirmeye başlayın, 34 Gr olana kadar devam. 9 barı korumaya çalışın, akışa odaklanın.
İşlem bitince portafiltreyi hemen çıkarmaya çalışmayın, etraf batar. Ortalama 1 dakika kadar sonra yavaşça havasını alıyor gibi çıkarın.
Tamamdır Ömer Bey, bilgilerinizi aktardığınız için çok teşekkür ediyorum sayenizde ilk denememde başarılı olacağım gibi görünüyor :) harfiyen uygulayacağım...

ön demlemeyi ve sonrasını dikkate alırsak ne kadar sürede süreci tamamlamam uygun olur?

Tamamdır Ömer Bey, bilgilerinizi aktardığınız için çok teşekkür ediyorum sayenizde ilk denememde başarılı olacağım gibi görünüyor :) harfiyen uygulayacağım...

ön demlemeyi ve sonrasını dikkate alırsak ne kadar sürede süreci tamamlamam uygun olur?
İlk seferde olmasa da öğrenme sürecini çok kısaltacaktır emin olun.
Bastırmaya başladıktan sonra 25-30 saniye gibi bir akış olur. Fincanı alır karıştırır içersiniz. :)
Tata odaklanın sonrasında. Ekşi olursa daha inceye gitmek, daha az kahve kullanmak gerekebilir. Çözüm olabilir.
Acı olursa bir tık fazla kahve koyabilir, kalına gidebilir ya da ikisini birden yapabilirsiniz.

@CoFFeePaTh Ömer Bey merhaba,

Bu akşam ilk denememi gerçekleştirdim, kazasız belasız bir denemeydi çok şükür fakat bir şeylerin yanlış gittiğinden eminim :)

Ekipmanlar uygun sıcaklığa ulaştıktan sonra Lavazza tierrayla cmd 7 klik ayarında 90 derecede başladım. 17 gram kahve ile 34 gramı hedeflemiştim ve öyle de sonuçlandı, yaklaşık 20 saniye sürdü, buraya kadar pek sorun yok gibi yalnız kolu indirirken 9 barı göremeden ibre aşağı rakamları takip etti ve kol kolay indi. Su rahat bir şekilde bardağa geçmiş oldu. Çıkan kahve kremalı olduysa da birkaç saniye sonra kremasını kaybetti. Kahve çıkışı da dengesiz tuhaf bi çıkıştı.

Kahveyi portafiltreye eklerken pek özenli davranamadım, düzleyici henüz elimde olmadığından ve doğru tamp yapamadığımdan tecrübesizliğin de etkisiyle bu sonuçla karşılaştım sanıyorum. Sizce atladığım ve dikkat etmem gereken noktalar neler olabilir?

@CoFFeePaTh Ömer Bey merhaba,

Bu akşam ilk denememi gerçekleştirdim, kazasız belasız bir denemeydi çok şükür fakat bir şeylerin yanlış gittiğinden eminim :)

Ekipmanlar uygun sıcaklığa ulaştıktan sonra Lavazza tierrayla cmd 7 klik ayarında 90 derecede başladım. 17 gram kahve ile 34 gramı hedeflemiştim ve öyle de sonuçlandı, yaklaşık 20 saniye sürdü, buraya kadar pek sorun yok gibi yalnız kolu indirirken 9 barı göremeden ibre aşağı rakamları takip etti ve kol kolay indi. Su rahat bir şekilde bardağa geçmiş oldu. Çıkan kahve kremalı olduysa da birkaç saniye sonra kremasını kaybetti. Kahve çıkışı da dengesiz tuhaf bi çıkıştı.

Kahveyi portafiltreye eklerken pek özenli davranamadım, düzleyici henüz elimde olmadığından ve doğru tamp yapamadığımdan tecrübesizliğin de etkisiyle bu sonuçla karşılaştım sanıyorum. Sizce atladığım ve dikkat etmem gereken noktalar neler olabilir?
Sanıyorum kanallanma yaşadınız, ayrıca biraz kalın da öğütmüşsünüz. Daha sıkı tamp yapın yüksekliği eşit olsun her yerin, ayrıca bir tık inceye gidin. Krema çabuk söndüyse kahve bayat da olabilir.
Tat nasıldı?

Sanıyorum kanallanma yaşadınız, ayrıca biraz kalın da öğütmüşsünüz. Daha sıkı tamp yapın yüksekliği eşit olsun her yerin, ayrıca bir tık inceye gidin. Krema çabuk söndüyse kahve bayat da olabilir.
Tat nasıldı?
Mart 2022 kavrumuydu yanılmıyorsam. Asiditesi yerinde acılığı ön plandaydı. Çok kötü tatlar almadım ama beklediğim gibi değildi açıkçası. Dediğiniz gibi kanallanma olduğunu sonra kahve telvesine baktığımda anladım, suyun eşit bi şekilde kahveye geçmediği belliydi. Bugün bir tık inceyle ve daha iyi tamp ile tekrar deneyeyim öyleyse.

Ekli dosyalar

• C3AC2B2C-1269-4B0E-85E2-78759E30A4A6.jpeg
    C3AC2B2C-1269-4B0E-85E2-78759E30A4A6.jpeg
    381.8 KB · Görüntüleme: 62
Mart 2022 kavrumuydu yanılmıyorsam. Asiditesi yerinde acılığı ön plandaydı. Çok kötü tatlar almadım ama beklediğim gibi değildi açıkçası. Dediğiniz gibi kanallanma olduğunu sonra kahve telvesine baktığımda anladım, suyun eşit bi şekilde kahveye geçmediği belliydi. Bugün bir tık inceyle ve daha iyi tamp ile tekrar deneyeyim öyleyse.
O çekirdeği hiç denemedim, Super Crema ve ITierra denedim onlar fena değildi. Acılık bitsin isterseniz kahveyi artırmak veya kahve aynıyken suyu azaltmak büyük oranda işe yarar, kalına gitmekle birlikte ya da sırayla denersiniz.

O çekirdeği hiç denemedim, Super Crema ve ITierra denedim onlar fena değildi. Acılık bitsin isterseniz kahveyi artırmak veya kahve aynıyken suyu azaltmak büyük oranda işe yarar, kalına gitmekle birlikte ya da sırayla denersiniz.
çekirdek buydu Ömer Bey. bakalım bu 1 kiloyu eğitim için kullanmış olacağım umarım tecrübe katar :)

Ekli dosyalar

• lavazza.png
    lavazza.png
    345 KB · Görüntüleme: 50
çekirdek buydu Ömer Bey. bakalım bu 1 kiloyu eğitim için kullanmış olacağım umarım tecrübe katar :)
Başka yazışma ile karıştırmışım. Evet bu güzel bir çekirdek, ama taze kavrum nitelikli performansı veremez. :)
Fincandaki sonuca göre ilerleyin hep. Acı sonuçta daha fazla kahve ya da daha az su/çıktı, ekşi sonuçta daha az kahve ya da daha fazla su/çıktı denklemini kurun. İncelik kalınlık değirmen ayarı için süre ve akışa odaklanın.

Başka yazışma ile karıştırmışım. Evet bu güzel bir çekirdek, ama taze kavrum nitelikli performansı veremez. :)
Fincandaki sonuca göre ilerleyin hep. Acı sonuçta daha fazla kahve ya da daha az su/çıktı, ekşi sonuçta daha az kahve ya da daha fazla su/çıktı denklemini kurun. İncelik kalınlık değirmen ayarı için süre ve akışa odaklanın.

dünki denememde kahveyi 5 klik ile öğüttüm bir önceki ayar 7 klikti, tamp yaparken biraz daha dikkatli davranınca işe yaradı gibi görünüyor. su filtreden daha kontrollü ve güzel geçti. tat güzelleşti acılık kayboldu. basınç değeri de 6'ya yaklaştı dün alakasız düşük seviyelerde kalmıştı. bugün bir tık daha inceltip tekrar bi deneme yapmayı düşünüyorum. pavoniyle uğraşmak çok keyifliymiş ama hakikaten :)

Ekli dosyalar

• IMG_2657.jpg
    IMG_2657.jpg
    164.9 KB · Görüntüleme: 34
@CoFFeePaTh bir de alacağımız çıktının miktarını nasıl kontrol ediyoruz. 17/34, 15/38 gibi değerleri nasıl koruyabiliyoruz. bir video izliyorum, 18 gram kahve ile 25 saniyede 25ml çıktı hedefliyor. başka videoda başka hedef, bir sürü örnek var.
lungo elde etmek istedik, kolu ikinci defa kaldırmak mı gerekecek. bir miktar kafa karışıklığı yarattı bu sorular bende :)

@CoFFeePaTh bir de alacağımız çıktının miktarını nasıl kontrol ediyoruz. 17/34, 15/38 gibi değerleri nasıl koruyabiliyoruz. bir video izliyorum, 18 gram kahve ile 25 saniyede 25ml çıktı hedefliyor. başka videoda başka hedef, bir sürü örnek var.
lungo elde etmek istedik, kolu ikinci defa kaldırmak mı gerekecek. bir miktar kafa karışıklığı yarattı bu sorular bende :)
La pavoni gerçekten çok zevkli bir makineydi, bir de IMS sepetle çok güzel görünüyor.
18/25 artık ristretto ayarında bir çıktı oluyor. 18 gramlık sepet tamam, fincanın altına tartı koyup 25 gram olana kadar basıyoruz.
Grup tahliyesi olmadığı için kolu kaldırıp tekrar indirmek sorun olmayabilir. Fellini teknik diye bir olay var o da denenebilir.
9 bara çıktığın için 20 saniye ve altı sürüyorsa kalın öğütülmüştür ve bu makine gerçekten ince öğütümler isteyen bir yapıda...

La pavoni gerçekten çok zevkli bir makineydi, bir de IMS sepetle çok güzel görünüyor.
18/25 artık ristretto ayarında bir çıktı oluyor. 18 gramlık sepet tamam, fincanın altına tartı koyup 25 gram olana kadar basıyoruz.
Grup tahliyesi olmadığı için kolu kaldırıp tekrar indirmek sorun olmayabilir. Fellini teknik diye bir olay var o da denenebilir.
9 bara çıktığın için 20 saniye ve altı sürüyorsa kalın öğütülmüştür ve bu makine gerçekten ince öğütümler isteyen bir yapıda...
Öyleyse bugün comandante 4 klik, lavazza tierra ile 90°de 18/25 gramı 25 saniyede hedefleyip bir deneme yapayım. Sonrasında becerebilirsem fellini teknik ile daha çok çıktı almaya çalışayım, bakalım neler olacak :)

Öyleyse bugün comandante 4 klik, lavazza tierra ile 90°de 18/25 gramı 25 saniyede hedefleyip bir deneme yapayım. Sonrasında becerebilirsem fellini teknik ile daha çok çıktı almaya çalışayım, bakalım neler olacak :)
Deneye yanıla doğruları bulursunuz. :)

Geri