Elbette yardımcı olmaya gayret ederiz.Ben geçen sene Aralık ayında Antepteydim, onun öncesinde kasım ayında yine Antepi ziyaret ettim. Çarşıyı vs yürüyerek gezdim ama espresso satan kimse görmedim. Özellikle 1.5 tlye hiç görmedim. Ama istanbul aksarayda dükkan önü Espresso cihazları vardı pandemi öncesi şu anda nasıldır bilmiyorum.
@HaLiL Bey Gaziantepli yanlış bilmiyorsam daha çok yardımcı olabilir
Merak edenler için pandemiden çok kısa bir süre önce Gaziantep'e gittiğimde çektiğim fotoğrafları paylaşayım)
Teşekkürler teklifiniz için, özelden yazıyorum size de.Her ne kadar Anteple bir alakam olmasa da bir televizyon habercisi olarak editoryal anlamda destek olabilirim ben de. Aklınızda neler var, nasıl geliştirilebilir, görsel anlamda neler yapılabilir, bu gibi konularda yardımcı olabilirim![]()
Çok teşekkür ederim detaylı bilgiler için. Ben de bahsettiğiniz Arap kahvesi- Türk kahvesi geleneklerinin oluşumuna da değinmeyi düşünüyorum videoda. Jonathan Morris'in Coffee: A Global History kitabını biraz yol gösterici olarak kullanacağım tarih konusunda ama eğer tarihi hakkında yönlendirebileceğiniz başka kaynaklar da olursa çok sevinirim. Bunun dışında spesifik olarak önerebileceğiniz sokak mahalle isimleri olursa bu kültürü gözlemleyebileceğim bunları bana özel mesajla iletebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.İstanbul Malta Çarşısı nispeten turistik olduğu için Gaziantep'teki durumla aynı değil ancak çok benzer. İstanbul Fatih'teki hatrı sayılır Suriyeli nüfus bu kahve dükkanlarının, kavurmahanelerin, dükkan önü espresso makinesi kahvecilerin sayısını ve kalitesini (!) arttırdı. Ancak bunu daha yakından incelemek isterseniz Bağcılar, Küçükçekmece gibi ilçelerdeki Suriyelilerin yaşadıkları mahallelere bakabilirsiniz. Orada bakkalda bile espresso makinesi görebilirsiniz ve 2 liraya oldukça gövdeli vurucu bir espresso içebilirsiniz. Bildiğimiz anlamda espressodan çok uzaklar aslında, çekmecede bir kaç gündür öğütülmüş kahvenin açıkta durması, kakule atılması, süt ilavesi istediğinizde espressoya coffee mate karıştırılması gibi şeyler görebiliyorsunuz. Kakule aslında Arap geleneğinde kahve eşlikçisidir. Osmanlı saray kültüründe de kakuleyi Türk kahvesi fincanlarında görebilirdiniz. Medine'de Mekke'de Suriye'nin bir çok yerinde hatta Mardin ve Urfa'da yerli Arap nüfusun yoğun olduğu yerlerde cevze usulü yapılmış kahveyle kakule ciddi manada tüketiliyor. Çok güzel ve heyecan verici bir içerik merakla bekliyorum ben de nasıl sonuçlar çıkacağını.![]()
Oldukça benzer gibiler aslında, aklıma gelmemişti benim de önceden. Aslında bu tarz kahveciler İtalya'da çok yaygın. İtalya'da yaşadığım sırada beni çok şaşırtmışlardı. Görece küçük bir şehir olmasına rağmen nerede olursam olayım en fazla 1dk kadar yürüyerek benzer bir dükkana ulaşıp espresso içebiliyordum. Aynı zamanda çoğu alkollü içecekler de satıyordu, bazılarında da cornetto(italyan kruvasanı) da satılıyordu. Başka bir benzerlik de yine İtalya'dakilerin de hem çok ucuz olması( 1 euro idi yanlış hatırlamıyorsam) hem de çok koyu kavrum kahveler kullanılması. Bu kültürü de hatırlattığınız için teşekkür ederim belki videoda yer bulabilir kendisine, düşündükçe benzerlikleri artıyor çünküAklıma CBS'nin İtalya'da espresso haberinde, İtalyan bir abi muhabiri favori espresso dükkanına götürüyordu. Dükkan da bakkal gibi bir yerdi, bu konu aklıma onu getirdi.
Ekli dosyayı görüntüle 7003
Ekli dosyayı görüntüle 7002
Kakuleden çok bahsediliyor. Kakule (cardamom), Araplar arasında çaya da katılıyor, aklıma geldi. Bu arada, Hint-Pakistan mutfağında, köri yemeklerinde ve biryani gibi pilavlarda da kakule kullanılır (canım çekti şimdi)![]()
Kaynak veya konum için bakınacağım, bulursam yazarımTeşekkürler teklifiniz için, özelden yazıyorum size de.
Çok teşekkür ederim detaylı bilgiler için. Ben de bahsettiğiniz Arap kahvesi- Türk kahvesi geleneklerinin oluşumuna da değinmeyi düşünüyorum videoda. Jonathan Morris'in Coffee: A Global History kitabını biraz yol gösterici olarak kullanacağım tarih konusunda ama eğer tarihi hakkında yönlendirebileceğiniz başka kaynaklar da olursa çok sevinirim. Bunun dışında spesifik olarak önerebileceğiniz sokak mahalle isimleri olursa bu kültürü gözlemleyebileceğim bunları bana özel mesajla iletebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
Kakuleden çok bahsediliyor. Kakule (cardamom), Araplar arasında çaya da katılıyor, aklıma geldi. Bu arada, Hint-Pakistan mutfağında, köri yemeklerinde ve biryani gibi pilavlarda da kakule kullanılır (canım çekti şimdi)![]()
Biz de çok seviyoruz aslında ev halkı olarak kakule, bol bol hem yemeklere hem çaylara koyutoruz hatta yavru kedimizin adını da Kakule koydukAraplar hâl diyor. Bursa'da Suriyelilerin bir bakkalı vardı, orada ikram etmişlerdi kakuleli köpüksüz Türk kahvesini. Ben de önceden katardım Türk kahvesine ve çaya. Faydalı ve hoş bir baharat.
Çok teşekkür ederim.Kaynak veya konum için bakınacağım, bulursam yazarım![]()
Çok hoş bir karşılık bulmuşsunuz aşırı yoğun olmasam böyle bir yolculuğa çıkmak isterdim.Merhaba, James Hoffmann'ın birkaç hafta önce Şubat ayı için açtığı konuk video çağrısına başvuruda bulunmuştum. Başvuruyu ise bu forumda gördüğüm bir başlıkta(https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/gaziantepte-ucuza-kahve-icmek.1575) okuduklarımı araştıracağım bir video önerisi ile yapmıştım. Birkaç gün öncesinde ise James ve ekibinden olumlu haber geldi ve bu hafta dolayısıyla videonun yapımına başlıyor oalcağım. Ancak ne Antep'liyim ne de Antep'e gitmişliğim var, bu yüzden Antep'li forum üyelerimizin yardımı benim çok işime yarayabilir.
Kısaca, son yıllarda Antep'te dükkanların ve bakkalların önünde 1.5 liraya espresso satılmaya başlandığı ve bunun Suriyeli mültecilerin şehre gelişiyle başladığı söyleniyordu konuda. Ancak Suriyeli birkaç arkadaşımla konuştuktan sorna Suriye kültüründe de espressonun çok bir yeri olmadığını öğrendim. Şuanki amacım ise ne Türkiye'de ne de Suriye'de çok anaakım olamamış espresso gibi bir içeceğin nasıl olup da Gaziantep'te böylesine ilginç bir şekilde popülerleştiğini öğrenmek. Bu konuda bana verebileceğiniz her tür bilgi ve desteğe açığım ama özellikle bu olguyu en iyi hangi bölgelerde gözlemleyebilirim, kimlerle konuşabilirim(Yanımda Suriyeli bir çevirmen arkadaşımla geliyor olacağım, o yüzden dil bir engel değil), 5 yıl önce nasıldı şu an nasıl, Suriyeli mültecilerle en rahat hangi mahallelerde ropörtaj yapabilirim veya hangi otelde kalınır gibi basit her tür bilgiye açığım.
Bana burdan özel mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz. Teşekkürler şimdiden.