• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

James Hoffmann Şubat Ayı Konuk video- Gaziantep'li kahve severler aranıyor

LarryByndon

Barista
İsim
Doruk Can Kaya
Daha fazla  
İsim
Doruk Can Kaya
Değirmen
Lido 3
Merhaba, James Hoffmann'ın birkaç hafta önce Şubat ayı için açtığı konuk video çağrısına başvuruda bulunmuştum. Başvuruyu ise bu forumda gördüğüm bir başlıkta(https://www.kahvekulubu.net/sosyal/threads/gaziantepte-ucuza-kahve-icmek.1575) okuduklarımı araştıracağım bir video önerisi ile yapmıştım. Birkaç gün öncesinde ise James ve ekibinden olumlu haber geldi ve bu hafta dolayısıyla videonun yapımına başlıyor oalcağım. Ancak ne Antep'liyim ne de Antep'e gitmişliğim var, bu yüzden Antep'li forum üyelerimizin yardımı benim çok işime yarayabilir.

Kısaca, son yıllarda Antep'te dükkanların ve bakkalların önünde 1.5 liraya espresso satılmaya başlandığı ve bunun Suriyeli mültecilerin şehre gelişiyle başladığı söyleniyordu konuda. Ancak Suriyeli birkaç arkadaşımla konuştuktan sorna Suriye kültüründe de espressonun çok bir yeri olmadığını öğrendim. Şuanki amacım ise ne Türkiye'de ne de Suriye'de çok anaakım olamamış espresso gibi bir içeceğin nasıl olup da Gaziantep'te böylesine ilginç bir şekilde popülerleştiğini öğrenmek. Bu konuda bana verebileceğiniz her tür bilgi ve desteğe açığım ama özellikle bu olguyu en iyi hangi bölgelerde gözlemleyebilirim, kimlerle konuşabilirim(Yanımda Suriyeli bir çevirmen arkadaşımla geliyor olacağım, o yüzden dil bir engel değil), 5 yıl önce nasıldı şu an nasıl, Suriyeli mültecilerle en rahat hangi mahallelerde ropörtaj yapabilirim veya hangi otelde kalınır gibi basit her tür bilgiye açığım.

Bana burdan özel mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz. Teşekkürler şimdiden.

Ben geçen sene Aralık ayında Antepteydim, onun öncesinde kasım ayında yine Antepi ziyaret ettim. Çarşıyı vs yürüyerek gezdim ama espresso satan kimse görmedim. Özellikle 1.5 tlye hiç görmedim. Ama istanbul aksarayda dükkan önü Espresso cihazları vardı pandemi öncesi şu anda nasıldır bilmiyorum.

@HaLiL Bey Gaziantepli yanlış bilmiyorsam daha çok yardımcı olabilir

@LarryByndon Gaziantepli değilim fakat Perşembe gününe kadar görev icabı burada bulunacağım. Eğer yardımcı olabileceğim bir husus olursa iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen.👍
Çalışmanızda şimdiden başarılar.👏

Adana da da Suriyelilerin olduğu yerlerde espresso çok yaygın. Hürriyet Mah. gibi.
En son içtiğimde 1 ile 1.5 tl arasında değişiyordu.
Makinelerde profesyonel . Herhalde Suriye den getirdiler.

Espresso nun içine yeşil bir tohum da atıyorlar en son. İsteğe bağlı. Tohumu ısırdığımda hafif dilimi uyuşturmuştu.
Espresso ları bir halta benzemez ama.
Kahvenin ne olduğu belli değil. Değirmen falan yok.

Bu duruma aşırı sevindim umarım güzel bir proje ortaya çıkar. Önceki başlıkta @selamet bey ve @HaLiL bey kafamdaki soru işaretini gidermişti.

Ben geçen sene Aralık ayında Antepteydim, onun öncesinde kasım ayında yine Antepi ziyaret ettim. Çarşıyı vs yürüyerek gezdim ama espresso satan kimse görmedim. Özellikle 1.5 tlye hiç görmedim. Ama istanbul aksarayda dükkan önü Espresso cihazları vardı pandemi öncesi şu anda nasıldır bilmiyorum.

@HaLiL Bey Gaziantepli yanlış bilmiyorsam daha çok yardımcı olabilir
Teşekkür ederim. Sanırım Gaziantep'e özel değil ama Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu her yerde var gibi. Gaziantep'ten önce İstanbul içi de minik bir araştırma yapacağım gibi görünüyor Malta Çarşısı ile başlayarak.

@LarryByndon Gaziantepli değilim fakat Perşembe gününe kadar görev icabı burada bulunacağım. Eğer yardımcı olabileceğim bir husus olursa iletişime geçmekten çekinmeyin lütfen.👍
Çalışmanızda şimdiden başarılar.👏
Çok teşekkür ederim. Birazdan yazacağım özelden.
Yol arkadaşı arıyor musunuz? :LOL:
Hahaha teşekkürler :) Şimdiden 4 kişilik bir ekip kurdum o yüzden zor biraz :)
Bu duruma aşırı sevindim umarım güzel bir proje ortaya çıkar. Önceki başlıkta @selamet bey ve @HaLiL bey kafamdaki soru işaretini gidermişti.
Çok teşekkür ederim. Aslında ilk soruyu burda paylaşan olduğunuzun için gerçekten videonun oluşmasında da katkınız olmuş oldu, teşekkür edeirm tekrardan. Kendilerine de özelden mesaj atıp biraz daha detaylı birkaç şey soracağım birazdan.
Adana da da Suriyelilerin olduğu yerlerde espresso çok yaygın. Hürriyet Mah. gibi.
En son içtiğimde 1 ile 1.5 tl arasında değişiyordu.
Makinelerde profesyonel . Herhalde Suriye den getirdiler.
Sanıyorum ki tüm Suriye nüfusu olan yerlerde var aynı durum ama çok ilginç bir şekilde Suriye'nin kendisinde yokmuş böyle bir kültür. O yüzden Suriye'den getirdiklerini de çok sanmıyorum. İlginç bir kültür oluşmuş gibi gerçekten.

Araplar mırra seviyorlar çoğunlukla, espressoyla aynı şey değil ama, acaba o yoğunluğu mu arıyorlar? Normalde mırra yapmak uzun sürüyor, belki böyle bir kısa yolla mırraya benzer bir içecek arayışındadırlar? Mırranın da içine kakule koyarlar yanılmıyorsam.

Araplar mırra seviyorlar çoğunlukla, espressoyla aynı şey değil ama, acaba o yoğunluğu mu arıyorlar? Normalde mırra yapmak uzun sürüyor, belki böyle bir kısa yolla mırraya benzer bir içecek arayışındadırlar? Mırranın da içine kakule koyarlar yanılmıyorsam.
Suriyeli arkadaşımla konuştuğumda o da benzer bir tahminde bulunmuştu. Mırra benzeri bir lezzete ulaşmak için bu kadar koyu kavrum yapılıyor olabilir gibi geliyor bana da.

Öncelikle Hoffman'ın çağrısına aramızdan birisinin kazanamasına çok sevindim. Daha önce James Hoffman çağrısı hakkında konu açmıştım forumda. İlk mesajda zaten kişisel olarak her türlü destek için yeşil ışık yakmıştım. Gaziantep'te konusunda elimden gelen yardımı yaparım.

Video konusu itibari ile yazılanlardan anlaşılan, İstanbul'da dahil olmak üzere bir çok ilde benzer durum mevcut. Bu konuda nasıl adım atıcaksanız bilemiyorum. Gaziantep'te bahsedilen espresso satılan yerlerden hiç denemedim. Burada kahveye hakim Suriye kökenli birini bulmak lazım. Benim bildiğim Gaziantep içinde 2 tane Suriye menşeili çekirdek kahve satan lokasyon var. Belki bu yerler ile görüşülerek adım atılabilir.

Öncelikle Hoffman'ın çağrısına aramızdan birisinin kazanamasına çok sevindim. Daha önce James Hoffman çağrısı hakkında konu açmıştım forumda. İlk mesajda zaten kişisel olarak her türlü destek için yeşil ışık yakmıştım. Gaziantep'te konusunda elimden gelen yardımı yaparım.

Video konusu itibari ile yazılanlardan anlaşılan, İstanbul'da dahil olmak üzere bir çok ilde benzer durum mevcut. Bu konuda nasıl adım atıcaksanız bilemiyorum. Gaziantep'te bahsedilen espresso satılan yerlerden hiç denemedim. Burada kahveye hakim Suriye kökenli birini bulmak lazım. Benim bildiğim Gaziantep içinde 2 tane Suriye menşeili çekirdek kahve satan lokasyon var. Belki bu yerler ile görüşülerek adım atılabilir.
Merhaba, çok teşekkür ederim teklifiniz için. Çekirdek satıcılarına ulaşmak çok faydalı olabilir sanırım. Bir yandan da Suriyeli arkadaşım da Suriyeli olup Gaziantep'te yaşayan ve kahve ile ilgili birilerine ulaşmaya çalışıyor şu an. Yarına biraz daha araştırmada ilerledikten sonra size özelden yazıp birkaç şey daha sorabilir miyim acaba?

Mail içeriğini paylaşma şansınız var mı? Sizden istenilen nedir? Aday adayımısınız? Hangi şartları sizden talep ediyorlar vs... @LarryByndon

Mail içeriğini paylaşma şansınız var mı? Sizden istenilen nedir? Aday adayımısınız? Hangi şartları sizden talep ediyorlar vs... @LarryByndon
Mail içeriğini paylaşabileceğimi sanmıyorum ama projeye yeşil ışık verdiler, bütçenin elime geçmesini bekliyorum şu an. Aynı zamanda şartlar hakkında da konuşuyoruz.
Tabiki yazabilirsiniz.

@NoDRaC dediği gibi, sizden beklentiyi tam olarak anlarsak kapsam ve kurgu vs konusunda farklı fikirlerde üretebiliriz.
Bir miktar araştırmacı bir video olacak, fikri sunarken de verdiğim örnek Vox'un Borders serisi. Ordakilere benzer bir şekilde kültürel bir fenomeni araştırmak amaçlı lokasyona gideceğim daha sonrasında bu konunun tarihine de değindiğim parçalar olacak gibi şu an. Lokasyona gidip birkaç ropörtajı yapıp oradan alacağım cevaplara göre ilerleyeceğim için son halinin ne olacağı kesin değil şu an. Önümüzdeki hafta tamamen bu espresso kültürünün ne olduğu, nasıl oluştuğu, neden oluştuğu, kimler tarafından ve hangi şartlar altında oluştuğu hakkında araştırma yapıp sonra da bunlar hakkında konuşabileceğim, konuya hakim birilerini bulmaya ayrılmış olacak.

Her ne kadar Anteple bir alakam olmasa da bir televizyon habercisi olarak editoryal anlamda destek olabilirim ben de. Aklınızda neler var, nasıl geliştirilebilir, görsel anlamda neler yapılabilir, bu gibi konularda yardımcı olabilirim 😊

İstanbul Malta Çarşısı nispeten turistik olduğu için Gaziantep'teki durumla aynı değil ancak çok benzer. İstanbul Fatih'teki hatrı sayılır Suriyeli nüfus bu kahve dükkanlarının, kavurmahanelerin, dükkan önü espresso makinesi kahvecilerin sayısını ve kalitesini (!) arttırdı. Ancak bunu daha yakından incelemek isterseniz Bağcılar, Küçükçekmece gibi ilçelerdeki Suriyelilerin yaşadıkları mahallelere bakabilirsiniz. Orada bakkalda bile espresso makinesi görebilirsiniz ve 2 liraya oldukça gövdeli vurucu bir espresso içebilirsiniz. Bildiğimiz anlamda espressodan çok uzaklar aslında, çekmecede bir kaç gündür öğütülmüş kahvenin açıkta durması, kakule atılması, süt ilavesi istediğinizde espressoya coffee mate karıştırılması gibi şeyler görebiliyorsunuz. Kakule aslında Arap geleneğinde kahve eşlikçisidir. Osmanlı saray kültüründe de kakuleyi Türk kahvesi fincanlarında görebilirdiniz. Medine'de Mekke'de Suriye'nin bir çok yerinde hatta Mardin ve Urfa'da yerli Arap nüfusun yoğun olduğu yerlerde cevze usulü yapılmış kahveyle kakule ciddi manada tüketiliyor. Çok güzel ve heyecan verici bir içerik merakla bekliyorum ben de nasıl sonuçlar çıkacağını. :love:

Geri