• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Hızlı Soru-Cevap-Sonsuz Muhabbet başlığı

Bu soruyu geçemediğimiz için başka sorular soramıyoruz. Bölüm sonu canavarı gibi soru sormuşsun.
Pazar gününe kadar bekletme bizi, rica ediyorum kararını söyle önümüze bakalım artık.
menemeni sucuklu yap
cevabı vermişsin zaten, viva la füzyon mutfağı!

Zwilling Fresh&Save ve QR kodlu saklama kapları ve tekrar yıkanabilir sous videye dahi uygun poşetlerini

Reçete denerken aynı kahve çekirdeğini farklı yöntemlerle art arda demleyerek mi denemeler yapıyorsunuz ? Haliyle içmeyip sadece tatlarına bakıyorsunuz , içeceğiniz kadar demleyip notlar alıp bir kaç gün sonra tekrar mı deniyorsunuz ya da gün içinde bunu bir kaç kez daha mı tekrarlıyorsunuz? Ama bu durumda art arda aynı kahveyi tükettiğiniz için git gide tat kaybı olur diye düşünüyorum ki bugün bunu yaşadım.

Ben ilk örnek olduğunu düşünüyorum ama yine de sormak istedim,paylaşacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Reçete denerken aynı kahve çekirdeğini farklı yöntemlerle art arda demleyerek mi denemeler yapıyorsunuz ? Haliyle içmeyip sadece tatlarına bakıyorsunuz , içeceğiniz kadar demleyip notlar alıp bir kaç gün sonra tekrar mı deniyorsunuz ya da gün içinde bunu bir kaç kez daha mı tekrarlıyorsunuz? Ama bu durumda art arda aynı kahveyi tükettiğiniz için git gide tat kaybı olur diye düşünüyorum ki bugün bunu yaşadım.

Ben ilk örnek olduğunu düşünüyorum ama yine de sormak istedim,paylaşacak arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Kendi adıma cevap vereyim. İçtiğim her kahvenin her reçetesini yazarak saklıyorum.

Özel bir zaman olmadığı sürece ard arda gün içinde değil ama farklı günlerde farklı reçetelerle deniyorum. O gün ikinci kahveyi içmek istiyorsam da bazen farklı bir reçeteyi deneyebilirim.

Örneğin 3-4 demlemeyi art arda yapıp , fincanlara doldurup tek tek tatlarına bakmak mantıklı gelmişti bana. Not her durumda alınmalı ama farklı günlerde deneme yaparsam not alsam bile ne içtiğimi unuturum sanki:)

Örneğin 3-4 demlemeyi art arda yapıp , fincanlara doldurup tek tek tatlarına bakmak mantıklı gelmişti bana. Not her durumda alınmalı ama farklı günlerde deneme yaparsam not alsam bile ne içtiğimi unuturum sanki:)
İçmeyip sadece tatlarına bakmak çok maliyetli bir durum olurdu. Hepimizin bir başlangıç reçetesi var ve bununla çoğu kahvede fena olmayan bir sonuç alıyoruz. Mükemmel olmasa da içiliyor. Sonraki gün veya daha sonra ne zaman içeceksek de önceki deneyimimize göre bir şeyleri farklı yapıp tekrar deniyoruz. Sonuçta yarışmaya hazırlanmıyoruz sadece iyi kahve içmek istiyoruz.

4x60 tibet reçetesi en temiz başlangıç oluyor genelde. Garanti sonuç alıyorsun.
Sonrası şımarıklık oluyor, denemeler yapıyorsun

Takıldığım ayrıntılardan biri de bu; 4*60 dediniz ya ama ben 300ml demliyorum.

Bu durumda önemli olan 4 döküş mü ? 300ml demlediğime göre 4*75 yaparsam aynı sonucu alır mıyım? Herhangi bir tarifle -aynı kahve ile- aynı olabilmem için o miktarda mı demlemeliyim?

Bu durumda önemli olan 4 döküş mü ? 300ml demlediğime göre 4*75 yaparsam aynı sonucu alır mıyım? Herhangi bir tarifle -aynı kahve ile- aynı olabilmem için o miktarda mı demlemeliyim?
Yo 75x4 gayet makul
1/16 20/320 çıktığımda 70-90-80-80 yapıyorum genelde
Eğer reçeteyle oynayacaksam 3-4 döküş arasında denge kurmaya çalışıyorum.
Döküşlerde ise, Ozmotik-içten dışa-dıştan içe/bypass zaten deneyerek doğru damağı buluyorsun 2. 3. Demlemede.

Son düzenleme:

ben genelde 4 eşit döküş yapıyorum. verdiğiniz örnekteki gibi 300 ml su ile demleme yapılacaksa 4x75 gibi. bu şekilde başlayıp değişiklikler yapabilirsiniz. 90 ml ile blooming yapıp sonra 3x70 olabilir. 60 ml ile blooming sonrası 3x80 olabilir. vs

Cevaplarınız için teşekkür , yarın deneyeceğim.

ben genelde 4 eşit döküş yapıyorum. verdiğiniz örnekteki gibi 300 ml su ile demleme yapılacaksa 4x75 gibi. bu şekilde başlayıp değişiklikler yapabilirsiniz. 90 ml ile blooming yapıp sonra 3x70 olabilir. 60 ml ile blooming sonrası 3x80 olabilir. vs
Benim başlangıç reçetem her zaman 20/320 oluyor 60 gr bloomşng yapıyorum.Kalan suyu eki eşit parçada döküyorum.Eğer tutarsa hiç bozmuyorum daha iyisi olsun diye iyi bir tat gayet makul oluyor.Tutmazsa kavurucunun kini deniyorum o da zaten yeterli oluyor

Bu arada bu forumdanmıydı , diğer forumdan mı hatırlayamadım ; bi arkadaş calculate coffee diye bi web uygulaması yapmış,bilirsiniz muhtemelen.

Şimdilik Tetsu Kesuya modeli var. Ön demlemeyi daha fazla su ile yapmak asiditeyi az suyla yapmak tatlılığı artırıyormuş.Denedim ama bi fark göremedim:)Bu ne kadar doğru?

Gerçi Hoffman stili ile de bi fark göremedim,sanırım daha fazla kahve tüketip , beynime farklı tatlar tanıtmam gerekiyor , mu acaba?

Bu arada bu forumdanmıydı , diğer forumdan mı hatırlayamadım ; bi arkadaş calculate coffee diye bi web uygulaması yapmış,bilirsiniz muhtemelen.

Şimdilik Tetsu Kesuya modeli var. Ön demlemeyi daha fazla su ile yapmak asiditeyi az suyla yapmak tatlılığı artırıyormuş.Denedim ama bi fark göremedim:)Bu ne kadar doğru?

Gerçi Hoffman stili ile de bi fark göremedim,sanırım daha fazla kahve tüketip , beynime farklı tatlar tanıtmam gerekiyor , mu acaba?
Tetsuda yatağın çökmesi, iyice oturması hedefleniyor diye biliyorum. Bu da içimi pek tabi değiştirir

Yatağın çöküp çökmediğini hatırlamıyorum, belkide ikisinde de öğütüm kalınlığını tutturamadım,ikisi de v60 tan daha kalın öğütüyorlardı.

Forumda en çok k-pro kullanıyorlar dediler k-pro aldım ama her tarifte comandante görüyorum,yerli yabancı.

Benim başlangıç reçetem coffea circulorun tarifi 0-20sn arasında 100ml su döküyorsunuz daha sonra 1.dakika -1.20 arasında 100ml ve 2-2.20 arası 100ml toplamda 300ml su 3dakika hedefliyorsunuz.
@Deniose ben de bunu kullanıyorum v60 için. coffea circulorun 1:1:1 reçetesi diye de geçiyor. Sadece ben 20g değil 19g kullanıyorum, 1:15 fazla yoğun geliyor bana. Öğütme ayarı olarak kproda genelde 68-75 klik arası geziyorum. bu tarife göre suyun her döküşün başladığı dakikanın 50-55. saniyeleri arasında süzülmesi lazım(1:50sn-2:50 gibi). ona göre kalibre ediyorum öğütüm ayarını.

Başlangıç reçetem:

2x ön demleme ve spin
Tek ve yavaş döküş
1/16 oran
Bitişte spin
Tek kişilik için Cmd red 40 klik
İki kişilik için Cmd red 45 Klik.
Su genelde 50-80 ppm 94°.

Ön demlemeyi Hario Switch kullandığım için kilit kapalı yapıyorum. Başarılı bir ön demleme oluyor ve tatlılığı artırdığı kanısındayım.

Gelelim ne olunca neyi değiştirdiğime:

Tat çok yoğun olursa 1/16 üzerine çıkıyorum yani suyu artırıyorum ve bir iki klik kalına gidiyorum. Bitterlik ön planda olursa kalına gitmeye odaklanıyorum, suyu da iki üç derece soğutuyorum.
Ekşi olmuşsa sıcaklığı ve döküş sayısını artırıyorum. Tıkanmayacak kadar inceye de gittiğim oluyor.

Konuyu hatırlayarak bende zihni sinir soru sorayım, herkes ucuz çekirdeği sabah , pahalı çekirdeği akşam tüketiyor. Ama ben sabahları tatları daha güzel alıyorum ve sabah pahalı akşam ucuz çekirdek tüketiyorum. Böyle hisseden varmı? Sabah daha iyi tat alıyorum diyen? Sigara içmiyorum

Konuyu hatırlayarak bende zihni sinir soru sorayım, herkes ucuz çekirdeği sabah , pahalı çekirdeği akşam tüketiyor. Ama ben sabahları tatları daha güzel alıyorum ve sabah pahalı akşam ucuz çekirdek tüketiyorum. Böyle hisseden varmı? Sabah daha iyi tat alıyorum diyen? Sigara içmiyorum
Kafein ihtiyacını gidermek, uyanmak için keyif gözetmeden hızlı hızlı ucuz kahve içiliyor diye tahmin ediyorum. Akşam ise geniş zamanda tadını çıkara çıkara daha iyi kahveler içiliyor olabilir. Yoksa ben de daha aromatik kahveleri sabah içmeyi tercih ediyorum.

Ucuzu sabah pahalıyı akşam içeyim düzenim yok hiç. Genelde hızlı diye sabah ucuz-pahalı farketmeksizin espresso içerim. Akşama doğru da ya hiç içmem ya bir espresso daha ya da V60 içerim.
Ama karnım tokken, yani kahvaltıdan sonra ya da akşam yemeğinden sonra içtiğim kahvelerin tadı daha güzel; daha doğrusu daha keyifli geliyor. Açken de içiyorum ama henüz bir zararını görmedim.

Geri