Eşit büyüklükte değil demek istemiş.Uniform nedir?
Sağolsun @seffa yanıtlamışUniform nedir?
Detaylı ve ilgili cevabınız için teşekkürler. Peki bu "sweet spot" kısmı %100'den %1'e doğru verebilen değirmenleri sıralamanızı istesem, sizin kendi sıralamanız nasıl olur?Sağolsun @seffa yanıtlamışEşit ya da benzer büyüklükte değil demek istedim ama kesilen partiküllerin geometrisi de pek benzer değil dikkat ederseniz.Bir zamanlar cmd yi benzersiz kılan şey de aslinda bu kesim geometrisindeki büyüleyici,kendine has performansı idi.Su an çoğu üst seviye el değirmeni size istenmedik bir unsur olan küçük(toz) ve büyük partikül orani düşük öğütüm verecektir.Yine de burrlarin tasarımı sonucu kesim geometrisi ve bu çıktığımız kısmın dışında kalan istendik ogutum alanı dediğimiz "sweet spot" %60-70" arasındaki değişimler tat profili dediğimiz unsuru oluşturabiliyor.
Deneyimlerime göre demlemeyi yavaşlatan bazı sebepler belki işinize yarar:Selamlar herkese. G50 model el değirmenim var. Sorum tam olarak nereyle alakalı bilemediğim için buradan yazıyorum. v60 demlemelerim çok uzun sürüyor. Hario japon versiyon filtre aldım. Aynı çekirdeği 28 klik de öğütsem 45 klik de öğütsem 3 dklara düşemiyorum. En az 4.30-5dk sürüyor. Sebebi nedir acaba? Nereden başlamalıyım sorunu çözmeye?
Rica ederim her zaman.Bu şekilde bir sıralama takdir edersiniz ki oldukça öznel olurdu ve böyle bir sıralama yapabilecek kadar değirmenler üzerine analizler,çalışmalar gerceklestirmedim.Lakin bu konuların konuşulduğu eski bir başlıkta bir kullanıcı çok yararlı bir Excel paylaşmıştı diye hatırlıyorum.Tam da bu sorduğunuz konuyla alakalı,değirmenlerin belirli mikronlarda ogutum yaparken oluşturdukları küçük ve büyük partiküllerin yuzdelerinin paylaşıldığı bir dosyaydı,bakinmistim ama bulamamıştım bu nedenle paylasamıyorum kusura bakmayın.Bulabilirseniz şunu da not dusmek isterim, o belgedeki verilere %100 itimat etmemek gerek çünkü aynı yöre aynı işleme yöntemi aynı kavrum vb. unsurlarla hazırlanan bir içerik değildi diye hatırlıyorum,bu ne yazık ki bir kısıtlılık olsa da yine de fikir vermesi açısından faydalı bulduğum bir içerikti.Detaylı ve ilgili cevabınız için teşekkürler. Peki bu "sweet spot" kısmı %100'den %1'e doğru verebilen değirmenleri sıralamanızı istesem, sizin kendi sıralamanız nasıl olur?
Düz bicaklar çok ilgili, bilgili olduğum bir konu değil açıkçası bu konuda çok daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlar aramizdalar çok şükür ve size en faydalı bilgileri onlar sağlayacaktır diye umut ediyorum.Eger hizalama vs. gibi ayarlamalar tamam ise geriye sadece seasoning denilen dert çile kısım kalıyor,naçizane fikrim.Guzel bir değirmene ve güzel bıçaklara sahipsiniz,hayırlı olsun,umuyorum en yakın zamanda ekipmanlarınızı tam performanslarında kullanabilir,keyifli fincanlar tüketebilirsiniz.SaygilarımlaBu soruyu niye soruyorum, onu da açıklayayım; DF64 ve SSP'nin MP bıçağını kullanıyorum. Henüz 1kg öğütüm ancak yapmışımdır. Deneyerek aldığım ve sonucunu bildiğim çekirdekleri kendi demlemelerimde keyifli çıktılar üretemiyorum. Değirmenden şüphelendiğim için sorumun arka planında bu durum var.
Bizim evde var bu her aksam, kahve ekipmanlarına neden bu kadar para harcadığımı anlatıyorum genelde bu etkinlikteBirlikte kahve demleyip sonra da yorum sohbet yapılan etkinlikler var mı veya eğitimler?
Bazen workshoplar düzenleyebiliyor kavurucular,baristalar,yine cupping etkinliği düzenleyebiliyorlar,sektörün içinde olan insanları takip ederseniz eğitim konusundaki duyuruları da kacirmamis olursunuz.Selam bi sorum var,
Birlikte kahve demleyip sonra da yorum sohbet yapılan etkinlikler var mı veya eğitimler?
Buna benzeyen ama sonucunda aynı kahvenin yorumlandığı ayrı bir etkinlik de olabilir. Kendin demleyip karşılaştırmak tabi daha öğretici olurdu da.
edit: İstanbul'da![]()
Tübitak projenin adı mi buUmreden getirdiğim zemzem bardağını espresso bardağına çevirdim
Ekli dosyayı görüntüle 33318
Bugün 37 klik 94 derecede demledim. 3.17 snde bitti. Sonuç benim hosuma gitti. Tesekkur ederim tavsiyeler için. Hem size hem de yardımcı olan diger arkadaslara.Deneyimlerime göre demlemeyi yavaşlatan bazı sebepler belki işinize yarar:
- İnce ya da tozlu öğütüm
- düşük su sıcaklığı(kahve yatağının yükselmesi sonucu da meydana gelmesi muhtemel hadise)
-agresif su döküşü(drippera yakın ve sakin dökülen, belli bir armoni, ritim dahilinde yapılan döküşlerde demleme sürelerinin kısaldığını gözlemledim)
- swirl, çok abartılmayan hafif bir swirl çoğu durumda tıkanmaya sebep olmuyor, fakat az bir miktar yavaşlatıyor gözlediğim kadarıyla.
Not: bence bu gibi durumlarda en göz ardı edilen parametre yatak yüksekliği ve su sıcaklığı, ben dereceli bir ibrik kullanmıyorum fakat süre uzama sorunu yaşadığım kahveler ile kaynak veya kaynağa çok yakın su kullandığımda sürenin kısaldığını gördüm.
G50'de 30 klik v60 için en ince ayar. 40-45 kliklerde öğütmekten çekinmeyin, bu değirmende klikler arası mesafe çok az. Kahveniz de fazla su tutuyorsa normal sonuç.Japon hario. Molent G50 30 klik bu sekilde ogutuyor: https://ibb.co/ScwJBSh
Aa evet. Mekanizmada kalanları da katiyordum ben. Tesekkur ederim tavsiyeniz için.G50'de 30 klik v60 için en ince ayar. 40-45 kliklerde öğütmekten çekinmeyin, bu değirmende klikler arası mesafe çok az. Kahveniz de fazla su tutuyorsa normal sonuç.
Öğütümden sonra ayar mekanizmasına yapışan tozları kahveye katmazsanız daha iyi olur. Ben bir de kavanoza hafif bir üfleyip tozları ve kahve kabuklarını uçuruyordum, g50 hafiften de tozlu öğüten bir değirmen.
Meet lab'in ücretsiz tadım etkinlikleri oluyor onlara bakabilirsinizSelam bi sorum var,
Birlikte kahve demleyip sonra da yorum sohbet yapılan etkinlikler var mı veya eğitimler?
Buna benzeyen ama sonucunda aynı kahvenin yorumlandığı ayrı bir etkinlik de olabilir. Kendin demleyip karşılaştırmak tabi daha öğretici olurdu da.
edit: İstanbul'da![]()
Selam, Trendyolda genelde bir tık pahalı olabiliyor. Amazon'da daha uygun fiyatla alabilirsiniz. Hario 100lü filtre almıştım herhangi bir problem yaşamadım tıkanıklık konusunda. Tavsiye edebilirim.Merhabalar sevgili forumdaşlar, V60 filtre kağıdı arayışım mevcut akışta tıkanma yapmayan kokusu olmayan Trendyol üzerinden alabileceğim filtre önerir misiniz ?
Bu kulakçıksız model hangisi oluyor bol poşette genelde herkes onu önermişSelam, Trendyolda genelde bir tık pahalı olabiliyor. Amazon'da daha uygun fiyatla alabilirsiniz. Hario 100lü filtre almıştım herhangi bir problem yaşamadım tıkanıklık konusunda. Tavsiye edebilirim.