İyi bir hifi ses sistemi kurduğunuzda kaliteli kayıtların önemi artıyor. İyi bir sistem de hem hataları hem de doğruyu daha belirgin ortaya koyabiliyor. Yani kötü kayıtlar iyi sistemlerde daha rahatsız edici olabiliyor ki bu da güzel bir şey. Jazz genel olarak çok sesli, enstrümanlı olduğu için iyi kayıtların, sahnenin kendini ortaya çıkardığı bir tür oluyor. Fakat elektronik müzik dinleyenlerin(derin basslar ve üst frekanslarda) yada farklı türleri sevenlerin de detayları alabileceği sistemler kurmak hatta bu türlerin hepsi için iyi sonuç veren genel sistemlere yönelmek mümkün
Bu sistemleri kurarken "Snake Oil" olarak adlandırılan özellikle hi-fi aksesuarlarına çok fazla dikkat etmek lazım. Genel de kablolarda bu durum fazlasıyla yaşanıyor, bütün sistemden daha pahalı kablolar var ve bunların faydası çok anlamlı değil. Fakat, amfi, DAC, hoparlör gibi bileşenlerde genelde fiyat farkına değecek şekilde bütçeniz dahilinde yükseltme yapmak mantıklı oluyor.
Bende B&W 804D3 speaker, Devialet 220 Pro amfi gibi ortalamanın biraz üstünde cihazlar var. Wiim Ultra, Eversolo, Holo Audio Red gibi daha bütçe dostu streamerlarla birlikte Lumin, Aurender, Naim gibi gelenekselleşmiş ama biraz pahalı olan streamerları da takip ediyorum. Fakat teknolojiye yatkın olduğum için RaspberryPi4 Compute module tabanlı(Pi2Design Mercury Streamer) üzerinde Gentooplayer adında linux'ın ses için derin bir şekilde özelleştirildiği/optimize edildiği bir işletim sistemi kullanan streamer kullanıyorum. Bu streamer tahmin edilenin aksine oldukça uygun fiyatlı ama verdiği çıktığı oldukça kaliteli bir streamer. Sadece kullanan kişilerin biraz daha teknolojiye yatkınlık anlamında "ileri düzey" kullanıcı olması gerekiyor.
Bu hobiye yeni girmiş ve yanlış ürünlerde çok fazla hata yapıp para harcamak istemeyenler için https://
www.audiosciencereview.com formunu özellikle tavsiye ederim. Her konuda ölçülebilir, bilimsel temellere dayanan yorum ve incelemeler yapmaya çalışan bir site. Hype'tan uzak duran en iyi sitelerden biri..