Güzel setup olmuş, emeğinize sağlık
Hobisi ile bu şekilde hakkını vererek ilgilenen insanları her zaman takdir etmişimdir.
Lava Akustik isimli bir hesap var Instagram’da, herhangi bir bağım veya tanışıklığım yok ama odalara özel akustik düzenleme ve stüdyolar için güzel çalışma masaları yapıyorlar. Türkiye özelinde bu hizmeti ulaşılabilir fiyatlara yapan firma - kişi sayısı çok az olduğundan paylaşmak istedim, ilgilenen olursa eğer diye. Stüdyolar için masa tasarımının bana göre en iyisi Argosy Console isimli bir hesap, fakat onlar Türkiye kökenli değil.
Duyum çok enteresan ve göreceli bir olay. Referans monitörleriniz, converter’larınız, preamplifikatörlerinizi geçtim; kullandığınız kablodan, odanızın şekli ve hatta duvarların ve yer döşemelerinin materyallerine kadar çok fazla parametre barındırıyor içinde. En en basitinden örneğin fayans ve cam yüzeyler üst frekansları yansıtır, halı, kadife perde vs gereksiz frekans yansımalarını önlemeye yardımcı olur gibi dışarıdan bakıldığında ince detay gibi gözüken fakat işin içine girdiğinizde çok daha fazla etken olduğu gözlemlenip, tecrübe edilen bir durum var. Ev içinde bu parametreleri optimize etmek tam olarak mümkün olmasa da ekipmanını tanımak, ekipmanını tanıdıkça kulakların buna göre kalibre olması ve ortalama ekipmanlardan güzel işler çıkartmak mümkün. Kaldı ki Türkiye’de müzik ve post prodüksiyon işi yapan stüdyo ve şirketlerin akustik düzenleme, kaliteli ekipman konusunda özenli olan kısmı azınlıkta kaldığından iş bizlerin öngörüsüne, ekipmanları tanımasına ve kulaklarının adapte olmasına kalıyor
Ben iş yerimde ve evde olmak üzere iki farklı setup kullanmaktayım. Evde referans monitörü olarak özellikle düşük ses seviyesinde de detaylı duyum alabileceğim (ki apartman dairesinde düşük ses seviyesinde bile detaylı duyum çok hayat kurtaran bir şey ve geceleri buna gerçekten ihtiyaç oluyor) ve materyal kalitesine güvendiğim markalardan biri olan Focal Alpha 65 kullanıyorum. Şimdiki aklım olsa Shape serisine yönelirdim, ama elimdeki de işimi oldukça güzel görüyor. Oda boyutuna göre monitörlerin boyutunu doğru seçmek de çok önemli. Örneğin benim odama 8 inç monitör oldukça büyük gelirdi ve sağlıklı bir duyum elde edemezdim. Ses kartı olarak Steinberg Ur22 kullanıyorum. Steinberg gerçekten preamp ve converter kalitesi olarak çok iyi bir firma (aynı zamanda Cubase, Nuendo gibi DAW’lar da Steinberg’e aittir). Ses kartı arayışında olanlara fiyat-performans olarak gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir marka. Kablo konusunda ise el yapımı olarak önerebileceğim biri var, kendisi yapıyor Tünel taraflarında. Daha önce çalıştığım bir stüdyoya oradan yaptırdım ve çok memnun kalmıştık. Kablo konusu es geçilmemesi gereken bir konu bence.
İş yerimde ise Genelec monitörler, Tc Electronic ses kartı kullanıyorum. Converter kalitesinden çok memnunum. Odam kübik şekilde olduğu için bu duyumuma avantaj sağlıyor. Evde ve işyerinde iki farklı karakterde referans monitörü kullanmak ilk başta biraz bocalatmıştı, çünkü kulağın adapte olduğu bir duyum varken yeni bir setup eklenince buna adapte olmaya çalışmak biraz zaman alabiliyor.
Tabii bir de analog kalmaya çalıştığım bir alan var, evde pikap için oluşturduğum ufak bir sistem var, fotoğrafını aşağıya iliştirdiğim setupta gördüğünüz her ekipman benden yaşlı ve pikap iğnesi dışında hiçbirinin henüz parçası değişmedi
Pikap olarak Sony 5520 kullanıyorum, 70’lerde Japonya’da üretilen bir emektar. Hem manual hem de otomatik olarak kullanılabiliyor. Bir ara Harman Kardon’un yarı otomatik bir modelini de denedim, ama bu modelden aldığım keyfi vermedi. Hoparlör olarak Pioneer HPM-100 kullanıyorum, 70'lerde yapılan ve 4 yollu bir hoparlör. Evet ev için oldukça güçlü bir model ama napalım
Amplifikatör olarak da yine Pioneer kullanıyorum. Eğer hoparlörler, ses sistemleri konusunda danışmak istediğiniz, fikir almak istediğiniz bir konu olursa özellikle babama yönlendirebilirim. İşi bu tarz şeyler üzerine. Şu an Eski Foça tarafında emekli hayatı sürüyor ama telefonla elinden geldiğince yardımcı olacağından eminim
Plak ile ilgilenen var ise İstanbul Anadolu Yakası’nda Rainbow 45’i gözüm kapalı öneririm. Çok şeker insanlardır ve yurtdışı fuarlarını özenle takip edip, bizzat gidip yerinden temiz plaklar getiriyorlar. Ben oradan alışveriş yapıyordum en azından
Kısa ve öz yazacağım diye girdim, bir baktım dağ gibi olmuş
Müzik Teorisi, Müzik Tarihi, Müzik Teknolojileri, Ses Mühendisliği vb konularda yazmamı isteyen olursa müsait vakitlerde bilgim dahilinde keyifle paylaşım yaparım.
Ekli dosyayı görüntüle 174Ekli dosyayı görüntüle 173