Makaan
Barista
- İsim
- İhsan
Daha fazla
- İsim
- İhsan
Doğru.Herşeyde böyle değil mi... Biraz ilgi alaka biraz eğitimle belli bir yere geliyorsun. Sonrası artık doğal yeteneğine kalıyor..
Bence bu işlere para harcayacak insan önce kalbur üstü bir ekipman deneycek eğer farkını anlayamıyorsa zaten ilerisi için masrafa gerek yok. Özellikle Spotify falan üzerinden müzik dinliyorsa zaten kaliteye hiç gerek yok.
Önce farkındalık lazım bu da konuyla ilgilenme ile oluyor.
15-16 yıl kadar önce güzel bir kulaklık alayım sevdasıyla ebay den (evet o zamanlar yani Eski Türkiye de gayet güzel, rahatlıkla ebayden çatır çatır alışveriş yapıyorduk, eski, güzel Türkiye de) Audio Technica ATH m50 kafa üstü kulaklık aldım. Uzun süredir takip ettiğim head-fi.org da, giriş seviyesi olarak en popüler kulaklık buydu.
Kulağıma ilk koyduğum anları halen hatırlıyorum, daha önceki kulaklıklarım -en iyisi Sony Walkman kulaklığı olabilir - yanında bu bambaşka bir şeydi. Ardından sürücüleri geliştirmek için Fiio ile başladım. ipod çıkışını fiio ya bağlıyordum hatırladığım kadarıyla. Fiio nun envai çeşit modelini denedim. ATH M50 Kulaklık kabaydı, bulky di ama kim takar bir kere keyfi almıştım.
Ama bir yandan da şu tutku belirdi, bu bile bu kadar iyiyse, acaba daha üst seviyeler nasıldı?
Hfiman HE400 Planar işte bu soru ile geldi
Ama artık bunun portable la falan alakası kalmamıştı zaten evde dinliyordum ve bir amfi lazımdı. Gözüm Schiit Lyr daydı, o görüntüsü, lambaları, forumlarda övüle övüle bitirilememesi. e tabi bir de DAC.
DAC ı bir Paris seyahatimde müthiş bir hifistore dan aldım, Arcam irDac. Alırken bir hifi store un nasıl olması gerektiğini de gördüm. Özel bir dinleme odası, deneyebileceğiniz envai çeşit kombinasyon, güzel bir koltuk
Neyse, DAC işi tamamdı, ama ya amfi. Schiit Lyr alayımm almayım iç çatışmasında forumlarda daha ucuz bir alternatifin, üstelik stereo hoparlörü de destekleyecek şekilde kol gezdiğini gördüm ve ABD den Emotiva A100 getirttim, bunun hoparlör çıkışlarına direkt HE400 ü bağlayıp çok iyi şekilde sürebiliyordunuz. Halen küçük odada kullandığım çok güzel bir amfi.
Bu setle bir süre devam ettim ardından bunun Hifiman HE500 ve beraberinde Schiit Lyr izledi. Evet en sonunda Schiit Lyr ı, Emotiva dan çok da sonra olmayacak şekilde aldım. Schiit Lyr HE500 ikilisi çok iyiydi, dengeli, güçlü. Tabi Schiit Lyr ile yeni oyu alanı türlü türlü lambalar. Yine ebay den, amazondan. Yeni Türkiye nin ilk dönemleri halen bir şeylerden keyif almanıza izin verilen zamanlar. Ve Kablolar, daha iyi kablolar ardından standart kablolar
Güzel günlerdi, halen de tüm bu set duruyor. Ama bir noktadan sonra ödenen para ile alınan karşılık korele gitmiyor. Yani o sıradan kulaklıklardan AHT M50 ye geçişim ve ardından HE400 + emotiva A100 e geçişimdeki etkiyi son ekipmanlarda benzer şekilde yaşamadım. Evet çok daha iyiydi ama harcanan paranın karşılığı mıydı? Burada kendimce anlıyorum ki arık çok ufak farklar için çok yüksek bedeller ödemem gerekecekti. Ve burada durdum. Bana yetti. Hatta kablo farkının hikaye olduğunu kendimce anladım. Çok kötü olmadıktan sonra orta kadar bir kablo ile daha iyi bir kablo arasında fark göremedim.
Şu anda kullandığım Cambridge CXA81, Hifiman HE500 ümü çok rahat sürüyor. Schiit Lyr ı artık açmıyorum bile.
Ama tüm bu ekipmanları (DAC hariç) deneyemeden başlakarının deneyimlerini okuya okuya aldım. NE acı aslında, parayı veren sensin hatta forumda yazan dünyadaşlarından daha çok para ödüyorsun ama deneyerek alamıyorsun. Ve hatta ebay, amazon, gümrük falan derken şu an genç olsam bunları yapamazdım. Para olsa da ulaşmak güç, e ulaşsan alsan parabın yarıdan çoğunu hırsızlara vereceksin, şimdi yapmak cidden zor iş. Bir yandan ülkede yaşayan gençler için de üzülüyorum. Vasata mahkumlar.
Neyse, güzel günlerdi, ben de iyi değerlendirdim. Biraz uzun oldu yazdıkça yazasım geldi hem biraz o günlere gitmiş oldum.
Hifi olayı "deneyerek alamama", objektif kanıtlar, veriler üzerine dayanmama nedeniyle biraz sancılı bir alan. E ülkede deneme yanılma imkanı da pek yok. Ve işin en dikkat edilmesi gereken yanı "dengeli" bir sistem kurmak ve bu nedenle bütçeyi iyi kullanmak. DAC, Amfi ve kulaklık (hoparlör) ve hatta kaynak düşünülürek harcama yapılmalı. Yani çok iyi bir planar kulaklık alıp onu kalitesiz bir DAC+ Amfi ile sürmeye ya da onu spotify la kullanmaya kalkarsanız parayı çöpe atmaktan bile kötü bir şey yapmış olursunuz. Hiç olmazsa çöpten biri alıp iyi bir şey için kullanırdı