M
mimds
Guest
Iyi bari, filtrede aradığımı bulamadiklarimdandir...Espressoda denedim abanta göre tad oldukça değişti.
Iyi bari, filtrede aradığımı bulamadiklarimdandir...Espressoda denedim abanta göre tad oldukça değişti.
Peki maden suyuyla demleme fikrine ne diyorsunuz? Daha önce denemişliğim var ve çok güzel oldu. Hiç deneyen var mı?
Evde kahve demlerken Ters Osmoz Arıtma almak gibi bir durumum yok ne yazık ki. Cam damacana Abant su kullanıyorum.Pour over için sizler neleri tercih ediyorsunuz, Damacanalardan iyi performans alabilir miyiz yoksa arıtma şart mı bir de bu sorular yalnızca benim mi kafamı kurcalıyor?
Kusura bakmayın kaçırmışımBöyle bir konu halihazırda var. Mesajınızı taşıyorum..
Kusura bakmayın kaçırmışım
Coffee Collective'in ortaklarından birinin yaptığı bana ilginç gelen bir video. 06:50 den sonra özetini yazdığım konudan bahsediyor.
Özeti,
Eğer çok sert bir suyunuz varsa(yüksek kalsiyum karbonat), kahvedeki asitleri nötralize eder. Organik asitler gittiğinde, canlılığı veren asidite düşer, aromalar özellikle çiçeksi aromalar azalır. Böyle bir su kahveyi en iyi şekilde çözmenizi engeller ve kettleın dibinde kireç oluşturur.
Evde RO dan gelen ve 15-30 ppm suyu kullanıyorum, su ne kadar temiz olursa (ppm düşük) kahveden o kadar fazla madde çözebilirsiniz. Eğer musluk suyu veya sertliği yüksek bir su kullanıyorsanız, sertliği dengelemek için (ekşilik yaratmayacak kadar) birkaç damla limon suyu veya çok az miktarda gıdaya uygun sitrik asit kullanabilirsiniz.
Olabilir gerçekten bir fikrim yok, şu an evde ro olmadığı (hyundai vardı şu an kullanmıyorum) için ancak 30 ve 70 ppm arası kaynak sularını deneyebilirim. 15-30 ppm önerisi ve sert sular için birkaç damla limon önerisi ilginç geldi. özellikle limon pratik olabilir.Su, bu sularla yaptığınız cupping ve kavurum profili arasında doğrudan bir ilişki var anladığım kadarıyla... bizdeki çekirdekler ve RO ile yapacağınız demlemelerle beklenen sonucu alamazsınız...
ben bu videoyu ilk yayınlandığında izlemiş ve denemiştim, limon suyunu çok çok az damlatmanız lazım ama bunu ayarlamak kolay değil yoksa acayip tatlar çıkıyor... bence siz de bir deneyim bakalım... ayrıca bu konuyu Şerif beye de Zoom yayınında sormuştum ve yukardıaki düşüncemi o da onaylamıştı... cupping yaptığınız su, ya da kabul ettiğiniz su diyelim, ile kavurum profili arasında direk bir ilişki var sanırım...Olabilir gerçekten bir fikrim yok, şu an evde ro olmadığı (hyundai vardı şu an kullanmıyorum) için ancak 30 ve 70 ppm arası kaynak sularını deneyebilirim. 15-30 ppm önerisi ve sert sular için birkaç damla limon önerisi ilginç geldi. özellikle limon pratik olabilir.
Coffee Collective'in ortaklarından birinin yaptığı bana ilginç gelen bir video. 06:50 den sonra özetini yazdığım konudan bahsediyor.
Özeti,
Eğer çok sert bir suyunuz varsa(yüksek kalsiyum karbonat), kahvedeki asitleri nötralize eder. Organik asitler gittiğinde, canlılığı veren asidite düşer, aromalar özellikle çiçeksi aromalar azalır. Böyle bir su kahveyi en iyi şekilde çözmenizi engeller ve kettleın dibinde kireç oluşturur.
Evde RO dan gelen ve 15-30 ppm suyu kullanıyorum, su ne kadar temiz olursa (ppm düşük) kahveden o kadar fazla madde çözebilirsiniz. Eğer musluk suyu veya sertliği yüksek bir su kullanıyorsanız, sertliği dengelemek için (ekşilik yaratmayacak kadar) birkaç damla limon suyu veya çok az miktarda gıdaya uygun sitrik asit kullanabilirsiniz.
Bikarbonat yerine yanlışlık ile kalsiyum karbonat yazmışım, düzelttim orayı.Hayır, kalsiyum karbonat demiyor videoda; aşırı sert suların aroma ve asitleri dengeleyeceğini söylüyor, ama genelde bu suların yarı ppm oranında bikarbonat sertliği, yani alkaliniteden dolayı asiditeyi bastırdığını söylüyor. Soruda kalsiyumun etkisi dese de, cevapta biraz daha genel konuşmuş.
İlk mesajımda formülü var, HCO3- yani bikarbonat, duruma göre H+ iyonu verip alabiliyor, yani genel anlamda pH’ı korumaya işe yarasa da, kahve bazında baktığımızda meyve asitlerinin konjuge bazını oluşturup (asitler hala orada, sadece tadını almıyoruz) bize yavan bir içim sunuyor.
Yapılan deneylere göre kural basit, ne kadar çok sert, o kadar iyi, ama bunun da bir doruk noktası var. Çünkü belli bir mineral doygunluk sonrası kahvenize olumlu bir katkısı olmaktan çok zararı oluyor.
80 ppm su olup 10 ppm genel sertlik 70 ppm karbonat sertliği (alkalinite) ile demlerseniz, yine asidite namına hiçbir şey olmayacak. Bu nedenle ppm bazında değerlendirme yapmak ne yazık ki aynı şehir, hatta aynı kaynak için konuşulmadığı sürece manası yok.
Ev şartlarında şişe su ararken evet genelde olabildiğince düşük TDS (ppm) su arıyoruz, ama bunun sebebi bikarbonat seviyesini bilmediğimizden, ve yarısını bikarbonat olarak varsaydığımızdan.
Toparlayacak olursam; kalsiyum ve magnezyum kahvenin extraction’ına olumlu, yani arttırıyor. Ama belli bir seviye sonrası hem kireci, hem de getirdiği giderdiğini aratıyor.
Bikarbonat yerine yanlışlık ile kalsiyum karbonat yazmışım, düzelttim orayı.
Bahsettiği şey doğrudan sertlik zaten, sertiliği de yazdığınız gibi ppm/2 olarak genellemiş. tabi ki 30 ppm iki suyun ikisinin de sertliği eşit olacak diye birşey yok.
Bana ilginç gelen 15-30 ppm su önermesi (ki neredeyse bildiğimiz tüm standartlardan daha düşük), aromaları mümkün olduğunca çıkartmak için en temiz (ppm diyordur herhalde) kullanın demesi ve sertiği bir miktar dengelemek için pratik olarak birkaç damla limon suyu önermesi.
Siz coffeecollective çekirdekleri ile mi denemiştiniz?ben bu videoyu ilk yayınlandığında izlemiş ve denemiştim, limon suyunu çok çok az damlatmanız lazım ama bunu ayarlamak kolay değil yoksa acayip tatlar çıkıyor... bence siz de bir deneyim bakalım... ayrıca bu konuyu Şerif beye de Zoom yayınında sormuştum ve yukardıaki düşüncemi o da onaylamıştı... cupping yaptığınız su, ya da kabul ettiğiniz su diyelim, ile kavurum profili arasında direk bir ilişki var sanırım...
Evet, çok da iyi kahveler ve evde demleme için kullandığım Erikli ile de çok iyi sonuç veriyorlar... doğrusu evde RO sistem olmasına rağmen(15-20ppm aralığında su elde ediyoruz) bir türlü o suyla bir demleme yapamadım ancak daha önce bizdeki kahve firmalarından aldığım çekirdeklerle denemiş ve çok içeriksiz ve yavan sonuçlar almıştım... limon damlatmayı da onlarla denemiş ve oldukça acı tatlar almıştım... bizimkilerle olmuyor onu anladım...Siz coffeecollective çekirdekleri ile mi denemiştiniz?
yazdığınız kesin doğru her firma kendi beğenisine göre bir profil belirliyor, çekirdek, kavrum, su, demleme yöntemi, oranı vs ve buna göre öneride bulunuyor. Önerisi başka çekirdekler için geçerli olmayabilir.
teşekkürler, erikli damacana mı kullanıyorsunuz? Limon suyunu 2-3 damla mı kullanmıştınız? bende bu ayın üyelik çekirdekleri gelince deneyeyim.Evet, çok da iyi kahveler ve evde demleme için kullandığım Erikli ile de çok iyi sonuç veriyorlar... doğrusu evde RO sistem olmasına rağmen(15-20ppm aralığında su elde ediyoruz) bir türlü o suyla bir demleme yapamadım ancak daha önce bizdeki kahve firmalarından aldığım çekirdeklerle denemiş ve çok içeriksiz ve yavan sonuçlar almıştım... limon damlatmayı da onlarla denemiş ve oldukça acı tatlar almıştım... bizimkilerle olmuyor onu anladım...
damacana değil 5lt.lik pet şişeler kullanıyorum, belki daha maliyetli ancak damacanalardan daha stabil değerlere sahipler... limon suyunu 1 damla damlatmıştım ancak o bile çok geldi... bence çekirdeklerin kavurum profilleriyle alakalıydı, bir de CC çekirdekleri ile denemek lazım...teşekkürler, erikli damacana mı kullanıyorsunuz? Limon suyunu 2-3 damla mı kullanmıştınız? bende bu ayın üyelik çekirdekleri gelince deneyeyim.