• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kahve: Peru Humantanga
Kavurma: Orta - Açık
Kavuran: Celcius Coffee
Delter Coffee Press
Comandante 20 Klik
Demleme 200gr su
14 gr kahve
Demleme sıcaklığı 95 derece

Kahve tamamen sıcak şarap sevenlere hitap ediyor. Özellikle bu tarz kahveleri seviyorsanız kesinlikle denemeniz lazım. Zaten şurubumsu olarak belirtmiş Celcius ve bu gerçekten doğru.
Kavurma orta açığa yakın. Comandante ile 20 klik de öğütürken dahi zorlanıyorsunuz.
Ben kavurma profilini beğendim.

Moderatörün son düzenlenenleri:
Boxx Coffee Roasters
Peru San Ignacio
Kavrulma Tarihi: 8 Ocak 2020
Değirmen: Comandante (22 click)
Kullandığım Ekipmanlar: Melodrip
Metal Hario V60 02

45 gram 96-97 derecedeki blooming suyunu ekledikten sonra cam bagetle hafifçe karıştırıp bütün partiküllerin eşit bir şekilde ıslanmasını sağladım. Ardından geri kalan suyu Melodrip yardımıyla otuzar gramlık porsiyonlar halinde döktüm, demleme 4.40'ta bitti.
Bu kahveyi Melodripli ve Melodripsiz olmak üzere iki şekilde de baya denedim, Melodripli olan tarif bir tık daha hoşuma gitti diyebilirim. Sonuç olarak yoğun gövdeli güzel bir kahve çıkıyor ortaya. Paketin üstünde narenciye notaları yazıyor ama ben pek alamadım.
Uzun zamandır naturel, meyve bombası Etiyopya kahveleri içtiğimden açıkçası biraz sıkılmıştım, bu iyi geldi.:)

Çekirdek: Rwanda Mahembe Lot 84 Nordic A.
Kavurucu: Coffemamma
Yöntem: V60
Oran 15/250
Süre 2.40

Tadım Notları:Kırmızı Elmayı andırıyor biraz vişne tadı var fena değil F/P olarak Tüketilebilir.

Epeyce zamandır özellikle deneysel kahvelere dair notlar almayı istiyordum, yeni forum ve 2020 vesile olsun bakalım! Notları olabildiğince detaylı tutmaya gayret edeceğim. Amaç sadece tadım notlarını aktarmak değil. Bunun yerine deneyselliğin ve işleme metodunun öğütme, fincan ardından fincanda tutarlılık ve toplam deneyime nasıl bir etkide bulunduğundan da bahsetmek biraz.

2019 sonu ve 2020 başı epeyce enteresan kahveye sahne oluyor. İlk not ender bulunan varyetelerden biri olan Wush Wush'a dair olsun.
Varyete: Wush Wush
Bölge: Colombia Tolima
Çiftlik ve Üretici: Finca Monteverde - Gutierrez Falla / 2000m
Kavurucu: Spirit of Coffee - İtalya
Deneysellik: 36 saat Anaerobic Washed Fermentation - Cherry
36 saat Anerobic Washed Fermentation - Mucilage

Kahveyi Comandante'de 21-22 klik, 18g(Çok az olunca böyle oluyor demleme dozu), Origami dripper, 1:15 oran, 90ppm su kullanarak hiç riske etmeden demledim. Toplam süre 2:20. Muazzam bir kahve, ciddi performanslı bir öğütücü ve çılgınca bir hata içermeyen öğütme ayarı ve doğru su(en kötü senaryoda yumuşak bir içme suyu) kullandığınız bir senaryoda çıktının muhteşem olmaması için kasıtlı olarak kötü demlemeye çalışmanız lazım. :)

Wush Wush varyete ve ağaç açısından Gesha'ya çok benziyor. Etiyopya çıkışlı olduğu ve yolunu bir şekilde Colombia'da bulduğu varsayılıyor. Genel itibariyle Gesha'lar hafif gövdeli ve kompleks kahveler çıkarır. Wush Wush da bir o kadar kompleks, derin, sofistike ama ayrıldığı nokta gövdeli de olması. Herhangi bir Gesha'da bu gövdeye rastlamak zor. O yüzden bir sonraki denemede aynı kahveyi full immersion bir yöntemle deneyeceğim, muhtemelen de Rattleware Cupping Brewer. Kısaca daha gövdeli bir Gesha deneyiminden söz edebiliriz. Bu benim bugüne dek denediğim toplam 4. Wush Wush oldu, ikisi Gardelli - El Zafiro'ydu, iki farklı hasat zamanından.

Fincandan bolca böğürtlen ve ahududu ve bu kabilden meyve mevcut, mevcut olmakla da kalmıyor, patlıyor bunlar. Olgun, kocaman, sulu bir dutu ağzınıza attığınızı düşünün. Çıkan su neyse, bunda da aşağı yukarı o.

Denediğimiz kahvelerde meyvemsiliği, çikolata tadını ya da topraksılığı tanımlamak nispeten kolay. Birebir adını veremesek bile en azından kırmızı, çekirdekli ya da sarı tropik meyveleri çağrıştırdığını söyleyebiliyoruz belli bir tadım deneyiminden sonra. Çikolata, kimi yemişler ve topraksılık için de bu geçerli. Fakat floral ayrıştırmaya geldiğimizde iş bence o kadar kolay değil. Hatlar burada karışıyor. :) Floral özelliklerini bariz biçimde tanımlayabildiğim, adını koyabildiğim kahveler son dönemde epey etkiliyor beni. Floral diyebilmek de nispeten kolay, ancak içinden hangi çiçeklere dair çağrışımlar yaptığını seçebilmek daha zor.

Gelelim Wush Wush'a yeniden: Menekşe. Bildiğiniz buram buram menekşe. Buna dair bir Gesha'dan da örnekle tadım deneyimi yazacağım.

Deneysel ve natural fermentasyonla işlenmiş kahvelerde sıklıkla tutarlılık sorunu yaşanıyor. Adını ne koyarsanız koyun, fincandaki deneyim her zaman birbirini tutmuyor kısacası. Çekirdekler yaşamaya devam ediyor bildiğiniz, kavurmadan sonra bile. Değişiyor, evriliyor hala. Embriyo aktivitesi devam ediyor fermentasyondan sonra bile yeşil çekirdek merkezinde. :) Dolayısıyla öğütmede de daha tutarsız olmaya meylediyor kahveler. Daha dengesiz oluyor, daha fazla fine ve boulder içeriyor. Öğütmenizi ve bu çözmüyorsa tekniğinizi dramatik seviyede olmasa da adapte etmeniz gerekiyor. Bereket, bu Wush Wush böyle değil. Oldukça tutarlı, oldukça! Kahveyi yüksek performanslı bir öğütücünün pour over için kullanacağınız aralığının ince tarafında rahatlıkla öğütebiliyorsunuz. Ezcümle, bozmuyor kendini, tekniğinize ya da rutininize takla attırmıyor.

Şahane kahvelerle dolu bir 2020 olmaya devam etmesi dileğiyle!

@raistlin Uzun ve güzel bir yazı olmuş emeğin için teşekkürler.

Ufak bir hatırlatma. Tariflerinizi alıntı butonu ( [-QUOTE][/QUOTE-] çizgileri kaldırmanız gerekiyor) içerisinde yazarsanız mesajda tarifleriniz çok daha güzel görünüyor. Diğer bir uygulama yöntemide yazdığınız metni seçip yukarıdaki 3 noktaya ardından "quote" tuşuna basarsanız kodları otomatik ekliyor. Ben şu ana kadar olan mesajlarını düzenlemeye çalıştım. Bundan sonraki mesajlarda dikkat ederseniz sevinirim.

Ekli dosyalar

• Ekran Resmi 2020-01-24 12.31.19.png
    Ekran Resmi 2020-01-24 12.31.19.png
    147.8 KB · Görüntüleme: 54
Kosta Rika Las Lajas Natural
Kronotrop
Homojen ve orta kavrum çekirdekler 13 Ocak 2020
Origami dripper
Comandante 23 click
Oran 1/15
26.6 gr. kahve 400 ml. 94 derece su.
Süre 3:05

@jackjoker (teşekkürler), önerince sipariş vermiştik.İlk kez bugün @Avare ile birlikte demledik .
Güçlü gövde ,kakao ve fındık aromaları ,kompleks yumuşak ve çok seyrek dokulu asidite ,tatlı gibi sanki.
Hem meyve esintisi hem kakao bir arada. Mürdüm eriği,armut ve beyaz üzüm yazıyor tadım notalarında.
Evet sanki bu tatlar var gibi ancak üzümden çok üzüm çekirdeği tadı aldık biz. Gövde aromanın önündeydi hep.
Soğudukca aroma iyice belirginleşti Shawntawene yi andıran '' Heh işte kahve dediğin böyle olmalı '' dedirten güzel bitiş.

Biz çok sevdik. :coffee:🥰:coffee:

Kosta Rika Las Lajas Natural
Kronotrop
Homojen ve orta kavrum çekirdekler 13 Ocak 2020
Origami dripper
Comandante 23 click
Oran 1/15
26.6 gr. kahve 400 ml. 94 derece su.
Süre 3:05

@jackjoker (teşekkürler), önerince sipariş vermiştik.İlk kez bugün @Avare ile birlikte demledik .
Güçlü gövde ,kakao ve fındık aromaları ,kompleks yumuşak ve çok seyrek dokulu asidite ,tatlı gibi sanki.
Hem meyve esintisi hem kakao bir arada. Mürdüm eriği,armut ve beyaz üzüm yazıyor tadım notalarında.
Evet sanki bu tatlar var gibi ancak üzümden çok üzüm çekirdeği tadı aldık biz. Gövde aromanın önündeydi hep.
Soğudukca aroma iyice belirginleşti Shawntawene yi andıran '' Heh işte kahve dediğin böyle olmalı '' dedirten güzel bitiş.

Biz çok sevdik. :coffee:🥰:coffee:
afiyet olsun ikinize de :) selamlar sevgiler.

Kahve: Guetamala - El Boqueron
Kavuran: Probador Colectiva
Demleme Metodu: V60+Melodrip, 18g, ~1:17 kahve/su oranı
Öğütücü: Comandante 23 click
Demleme sıcaklığı: 95 derece

20 Ocak Pazartesi kavrulan bu çekirdeklerin diğer ikisini (Halu Beriti) dün ilk defa açıp vakumlayıp attım buzluğa, bugün Guetamala’yı açayım dedim.

Harbiden aşırı tatlı, genel olarak tropikal meyve aromaları barındıran, pürüzsüz bir içime sahip kahveydi.

FB5FB3FA-E2C2-4191-A51D-663B79DB0A8E.jpeg
D8271532-418D-4D21-A8A3-8D40EC256DDB.jpeg

Kahve: Ethiopia - Edido Gr 1
Kavuran: A Roasting Lab
Demleme Metodu: V60, 18g, 22 click
Su: 140 ppm, 92 derece, 305g

Dün @Burakata arkadaştan ödünç aldığım bir avuç kahveyi sabah demleyeyim dedim. Adado mu Edido mu diye kara kara düşünürken yüksek dozda bir asidite vurunca Edido olmalı diye kesinleştirdik. (Hala bilmiyoruz hangisinden aldığımı)

Çekirdeğin kavrumu alışık olduğum kahvelere göre biraz koyu geldi. Ha, çiğ olup açık kavrum yapılacağına, developed olsun koyu olsun. Asidite aradığım bir tat olmadığı için tarafsız bir yorum yapamayacağım kahve hakkında. Asidite sevmeyenlere uyarımdır :cool:

Dün @Burakata arkadaştan ödünç aldığım bir avuç kahveyi sabah demleyeyim dedim. Adado mu Edido mu diye kara kara düşünürken yüksek dozda bir asidite vurunca Edido olmalı diye kesinleştirdik. (Hala bilmiyoruz hangisinden aldığımı)

Çekirdeğin kavrumu alışık olduğum kahvelere göre biraz koyu geldi. Ha, çiğ olup açık kavrum yapılacağına, developed olsun koyu olsun. Asidite aradığım bir tat olmadığı için tarafsız bir yorum yapamayacağım kahve hakkında. Asidite sevmeyenlere uyarımdır :cool:
Sitelerinde yıkanmış ve natürel olarak Grade 1, 89 ve 89,5 tadım puanlı kahveler olarak belirtilmişler... ancak fiyatlar bu tadım puanlı kahveler için oldukça düşük... bu biraz soru işareti yarattı bende doğrusu...

Sitelerinde yıkanmış ve natürel olarak Grade 1, 89 ve 89,5 tadım puanlı kahveler olarak belirtilmişler... ancak fiyatlar bu tadım puanlı kahveler için oldukça düşük... bu biraz soru işareti yarattı bende doğrusu...

Motto’ları herkesin nitelikli kahveye uygun fiyatlı bir şekilde erişebilmesi... Hepimizde soru işareti yaratmıştır tabi, şahsen ben tabiri caizse kazık fiyatlara içmeye alışmışım...

Motto’ları herkesin nitelikli kahveye uygun fiyatlı bir şekilde erişebilmesi... Hepimizde soru işareti yaratmıştır tabi, şahsen ben tabiri caizse kazık fiyatlara içmeye alışmışım...
Maalesef, artık sıkıldım hakikaten hayalkırıklığına uğramaktan ama denemeden de edemiyor insan... curiosity kilis the cat! Bu arada bugün Probadora uğrayıp biraz Cagatayla sohbet imkanı buldum... işini hakkıyla yapmaya çalışan masanın o tarafındakiler için de zor herşey bu memlekette hakikaten...

Çekirdek: Halu Beriti Yıkanmış
Kavurucu: Prabodor Collectiva
Oran: 15/250
Süre: 2.50

Tadım Notları: Kahve sıcakken aromaları hissediyorsunuz ama tam ayrıştıramıyorsunuz ama soguyunca bildiginiz Tatlı bir şeftaliye dönüşüyor güzel kahve tavsiye ederim.

Tembelliğe yenilmeden enteresan kahve notlarına devam. Bu kez de İtalyan Barista Şampionası'ndan bir kahve..

Varyete: Geisha
Bölge: Panama Chiriqui
Çiftlik ve Üretici: Finca Auromar / 1575m
Kavurucu: Bugan Coffee Lab - İtalya
İşleme: Natural

Auromar için normalde kullandığım öğütme aralığından birkaç klik daha kalın öğütüyorum. Benzer bir öğütme senaryosunu natural Etiyopya'lar için de uygulayabilirsiniz. 20g doz için 25 klik, 1:16 oran, RO 95C su(90-95 total ppm), hiç riske girmeden ya da çılgınca uğraşmadan ön demlemenin ardından tek seferde, orta tempoda stabil bir döküş. Toplam kontakt süresi 2:30 dolayları.

Bu denediğim üçüncü hasat Auromar, her seferinde inanılmaz çiçeksi ve kompleks. Bir önceki incelemede bahsettiğim çiçeksilik hadisenin kahvesi bu işte. Kuru aroma kahve değerlendirmeleri açısından her zaman tüm detayları vermiyor, fakat Auromar söz konusu olduğunda demlemeden önce bile tatlı bir floral derinlik söz konusu. Suyun kahveyle temasıyla beraber ıslak aroma devreye giriyor, açıldıkça açılıyor tüm çiçeksi kokular.

Hiç zorlanmadan ayırt edebileceğiniz biçimde lavanta mevcut, hem de çokça. Lavantaya eşlik eden menekşe. Wush wush'un aksine oldukça narin bir gövde. Meyvemsi tarafta tadım notlarında böğürtlen yer alıyor, kolayca da hissediliyor. Fakat kahve öylesine çiçeksi ki bu tarafa daha fazla yoğunlaşıyorsunuz ister istemez! :) Damakta hiçbir kuruluk olmadan, zarif biçimde salınmaya devam yudumladıktan sonra da.

2018 yılında bu kahve İtalyan Barista Şampiyonası'nda kullanıldı. Performansı da hayli yüksekti yarışmacının, ancak 3 saniyelik süre aşımı sırasında aşırı heyecanlı seyirci müdehalesi yüzünden yarışmacı diskalifiye oldu. Auromar için büyük talihsizlik. Neyse ki bu sene aynı yarışmacı, Daniele birinciliği aldı! :) Bu seneki kahvesi Ekvador Catucai oldu, onun notlarını da bir başka seferde yazacağım. Bakarsınız Melbourne 2020 WBC için Auromar yine devreye girer yeni hasadıyla.

Auromar omniroast tercih etmeyen arkadaşlar için inanılmaz çarpıcı bir örnek. Sade espressoda ya da pour over'da tüm karakteristik özelliklerini fincanda hiç gizlemiyor. Kasıtlı olarak bozmaya çalışmazsanız yanlış demleyemeyeceğiniz türden bir kahve! :) Yeni hasadını birçok arkadaşa denetebilmeyi umuyorum, bakalım önümüzdeki aylar neler gösterecek.

Bu Sefer dün içtigim kahvenin naturali olan kahveyi demledim :)

Çekirdek: Halu Beriti Natural
Kavurucu: Prabodor Collectiva
Oran: 15/250
Süre: 3.10

Tadım Notları: Belirgin bir çilek asiditesi ve kırmızı meyve notaları var. Beriti Torenin Büyük ihtimalle yan lotu ama Beriti Tore beni daha çok etkilemişti :)

Instagram hesabımdan aynen alıntıdır;

Bu sabahki kahvemiz, merkezi Kadıköy'de bulunan, ancak benim daha çok Bomonti/Şişli şubeleri ile temasım olan Istanbullu nitelikli kahve kavurucusu Montag Coffee Roasters'ın yeni kahvelerinden Kolombiyalı El Tambo!💖

Kahveyi daha önce, sorduğum her soruya gayet tatmin edici cevaplar alabildiğim, yardımsever, bildiğini söyleyen bilmediğini uydurmayan, bu sektörde karşılaştığım show ve imaj ile işi olmayıp yaptığını iyi yapmaya çalışan az sayıdaki düzgün baristalardan bir kaçının çalıştığı Bomonti/Montag'da bir kaç kez tatmış, gayet belirgin olan parlak, canlı, tabiri caizse kıpır kıpır ve oyunbaz narenciye asiditeli, yöresinin tropikal yemişlerini çağrıştıran karamelimsi, kakaomsu ve armutumsu aromalara sahip, içimi gayet rahat, dengeli ve hoş kahveyi beklemediğim kadar sevmiştim! 💖

Evde de sağ olsun Delter Coffee Press aynı deneyimi tekrar yaşatıyor! 🥰

Ilgilenenler için detaylar;
Kahve/Su : 19gr/300ml
Su sıcaklığı: 95°C
Comandante C40: 20 klik
Süre: 2:40

ben bu sabah 4:50 de kalktım.
ilk kahvemi Kosta Rika Las Lajas Natural ile delter da demledim. bayıldım.
sonra dayanamadım üstüne Peru Huemantanga yaptım Delter ile yine bayıldım.
sabah iki tane sıcak şarap şurubumsu kahve içtim.
gün super başladı bu yüzden.

not: normalde hario server kullanıyorum ancak delter coffee press ile arada hava boşlukları olduğundan server ısı kaybı oluyordu. bunun yerine bira bardağı kullandım sebebi delter coffee press ile bire bir sıfır şekilde uyuyor arada boşluk minimal ve ısı kaybıda olmuyor.

Ekran Alıntısı.JPG

ben bu sabah 4:50 de kalktım.
ilk kahvemi Kosta Rika Las Lajas Natural ile delter da demledim. bayıldım.
sonra dayanamadım üstüne Peru Huemantanga yaptım Delter ile yine bayıldım.
sabah iki tane sıcak şarap şurubumsu kahve içtim.
gün super başladı bu yüzden.

not: normalde hario server kullanıyorum ancak delter coffee press ile arada hava boşlukları olduğundan server ısı kaybı oluyordu. bunun yerine bira bardağı kullandım sebebi delter coffee press ile bire bir sıfır şekilde uyuyor arada boşluk minimal ve ısı kaybıda olmuyor.

Ekli dosyayı görüntüle 146

Afiyet olsun! 😎👉🏻
Evet, o sıfır sızdırma durumu olan kupa veya bardakları ben de tercih ediyorum ama 300ml için kettleda 95 derecelik ısısı korunmuş 100ml daha su ekleyince o sıkıntıyı yaşamıyorum... bu arada ben de delter la ikilemeden edemiyorum 😄

Geri