• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Günün Kahvesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan mtgg
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
34EA5E3F-3B7B-424B-99E4-E845797C0B81.jpegB87C586E-6BF4-42E6-9A0C-954EDC2DC041.jpeg

Clever (Null~Castillo)
Origami(Friedzone~Hawai)
Orea (Gordion~Siganture)
Bu akşam 3’lü kahve şöleni yaşadık resmen😋 Tadım bardaklarında kahve koklamak bile güzeldi 👌🏻 Eskişehire gelip Kokopelliye uğrayın derim 🥳

Kawa Coffee
Kosta Rika La Pachuca (bal)
K pro 58
91 derece
15 gram kahve 230ml su
19 aralık kavrulma tarihli
Kahveyi ilk demlediğimde eh işte demiştim o yüzden paketi en sona bırakmıştım. Kavrulma tarihinden uzun bir zaman geçmesine rağmen hiçbir şey kaybetmemiş aksine daha da güzelleştiğini düşünüyorum. Hala yoğun güzel bir kokusu var. Bundan sonra Kawa dan aldığım kahveleri uzun bir süre bekletmeyi düşünüyorum.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2023-02-04 at 14.23.10.jpeg
    WhatsApp Image 2023-02-04 at 14.23.10.jpeg
    63.1 KB · Görüntüleme: 63
Kendi evimden aile evine ziyarete geldim. Elimde olan tek şey taze çektiğim kahve :) Canım aşırı şekilde kahve çekince sıvadım kolları.

Moliendo Uganda Bugisu

Küçük Huni V60 yerine :)
Uzunca bir bardak.
Hario Filtre

Davraz Su - Derecesini bilmiyorum ama kaynadıktan sonra 2 dakika bekledim ~95 derece diyebiliriz.
15 gram kahve
250 ML Su

Kavrum Tarihi 21 Ocak
Demleme metodu: Ultimate Method
Demleme bitiş 3:30.

Başlagıçtan itibaren harika bir kokusu var. Tadım notlarındaki kirazı net bir şekilde aldım. Hafiften dut notasını da hissettim. Kısıtlı imkanlarla gerçekten keyif aldığım bir kahve oldu.

Demleme kurlumumu çekseydim eminim gülerdiniz :)

İyi forumlar

Keyfimiz yerinde değil normal, bi süredir kahve yorumu yazmıyor kimsede, ama biraz kafa dağıtmak birazda farklı bakış açısıyla kahve yorumu yapmak istedim.

Tat ile müzik arasında ufak bir sinestezim var benim. her kahve başlangıcı zaten bildiğiniz üzere sıcaktan soğuğa giden bir hikayeye sahip kompozisyona sahip veya bir hikaye anlatabiliyor (kokusuda fragman gibi kolayca kandırlabiliyorsunuz gerçi :) )

Klasik müzikte öyledir benim için, anlatmak istediği bir hikaye vardır ve başlangıçtan sonuca kendini geliştiren kelimeler olmadan bir bestekarın kafasındaki melodileri dinlersiniz. Vivaldi'nin Four Seasons'u, Bethofen'in Moonlight Sonata'sı hepsi kelimelerle anlatılamayacak bir qualia'yı aktarmayı hayal eder.

Sonuç olarak bendede böyle kahve ve müziği birbirine yakınlaştıran bir yaklaşım oluştu yıllar içinde özellikle şarap ve kahve tadımları yaptığım zaman, tadım notaları kafamda müzik notalarına dönüşüyor ve onların bana anlattıklarını dinlemeye çalışıyorum.
Işte yakın zamanda içtiğim kahvelerden biri kafamda en sevdiğim bestelerden biri olan Rimsky - Karkov : Scheherazade 'nin ilk 8 dakikalık kısmı
The Sea And Sinbads Ship'i sanki en ön sıradan dinliyormuş gibi çaldırdı kafamın içinde... El Salvador - Tablon La Independencia

Ayrıca önyargılarımıda sarstı nedeni siyah çay notalarını kahvede görmekten aşırı çekindiğim halde, siyah çay notasının bu kadar iyi bir şekilde yedirilmesi oldu. hem baskın değildi hemde o notalara yakın tatları ustaca yönetmesi diyebilirim.

Reçete olarak :
Demleme Metodu: Origami M
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore X Lite 11 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Bozdağ, 94 C
Oran ve Demleme Süresi: 30 gr Kahve 510 gr su - 3:30 civarı (sanırım 3:30 ila 4:00 en güzel süre ama uzatmak konusunda çare bulmanız lazım)
Filtre: Cafec Abaca

Tadım notalarını anlatmayacağım :) sadece arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatıp senfoni orkestrası hayal edin orkestra şefi olarak @orkunustel besteyi yorumluyor.

Yani ben çok memnun kaldım!

Keyfimiz yerinde değil normal, bi süredir kahve yorumu yazmıyor kimsede, ama biraz kafa dağıtmak birazda farklı bakış açısıyla kahve yorumu yapmak istedim.

Tat ile müzik arasında ufak bir sinestezim var benim. her kahve başlangıcı zaten bildiğiniz üzere sıcaktan soğuğa giden bir hikayeye sahip kompozisyona sahip veya bir hikaye anlatabiliyor (kokusuda fragman gibi kolayca kandırlabiliyorsunuz gerçi :) )

Klasik müzikte öyledir benim için, anlatmak istediği bir hikaye vardır ve başlangıçtan sonuca kendini geliştiren kelimeler olmadan bir bestekarın kafasındaki melodileri dinlersiniz. Vivaldi'nin Four Seasons'u, Bethofen'in Moonlight Sonata'sı hepsi kelimelerle anlatılamayacak bir qualia'yı aktarmayı hayal eder.

Sonuç olarak bendede böyle kahve ve müziği birbirine yakınlaştıran bir yaklaşım oluştu yıllar içinde özellikle şarap ve kahve tadımları yaptığım zaman, tadım notaları kafamda müzik notalarına dönüşüyor ve onların bana anlattıklarını dinlemeye çalışıyorum.
Işte yakın zamanda içtiğim kahvelerden biri kafamda en sevdiğim bestelerden biri olan Rimsky - Karkov : Scheherazade 'nin ilk 8 dakikalık kısmı
The Sea And Sinbads Ship'i sanki en ön sıradan dinliyormuş gibi çaldırdı kafamın içinde... El Salvador - Tablon La Independencia

Ayrıca önyargılarımıda sarstı nedeni siyah çay notalarını kahvede görmekten aşırı çekindiğim halde, siyah çay notasının bu kadar iyi bir şekilde yedirilmesi oldu. hem baskın değildi hemde o notalara yakın tatları ustaca yönetmesi diyebilirim.

Reçete olarak :
Oran ve Demleme Süresi: 30 gr Kahve 510 gr su - 3:30 civarı (sanırım 3:30 ila 4:00 en güzel süre ama uzatmak konusunda çare bulmanız lazım)

Tadım notalarını anlatmayacağım :) sadece arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatıp senfoni orkestrası hayal edin orkestra şefi olarak @orkunustel besteyi yorumluyor.

Ellerinize emeklerinize sağlık Berhan Bey, bu denli detaylı ve betimleme üzerine kurulu bir yorumu görünce duygulandım şahsen. :) Üzerine bir de müzik okumuş biri olarak müzikle eşleştirilmesi kahvemin, ayrı gurur duydum. Çok teşekkürler! :)

Meyvemsi tadın kavrumla yorumlanması, yorumunun kavurucudan kavurucuya çok ciddi değişiklikler gösterebilmesi beni hep şaşırtmayı başarıyor. Mesela meyvenin tadıda dalından yeni kopup kesilince farklı, biraz bekleyince farklı olabiliyor. Benimde favori paletim erginleşmiş ama taze olan tatlara daha ağır basar hep.

Clean Cup, Ethiopia Bishan Wate tadını arayıp özlüyorum diye bu yıl 3. kez sipariş ettim.

Demleme Metodu: Brewista Cam Konik Dripper
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore X Lite 10,5 klik (X litesi olanlar bilir ince bir öğütüm)
Su Markası ve Sıcaklık: Bozdağ, 92 C
Oran ve Demleme Süresi: 30 gr Kahve 510 gr su - 3:20 (1/17)
Filtre: Cafec TH-3 (Bu çekirdekle en çok bu filtre gidiyor bence)

Kendi görüğüm bu kahvede süreyi biraz uzatmak ama suyun sıcaklığını 90-91 arası tutmak güzel sonuçlar almamı sağladı. Ben 30 gr civarı demlediğim için biraz farklılılar hep oluyor genel reçetelere göre, Ilk döküş ve blooming için 45 sn-100 ml, 45 sonrasında ise tek döküş, yüzeye yakın gezdirme, suyu yavaşça dökerek süreyi 3:30'a doğru götürmekte fayda oluyor.

Tadım notları : ilk tadımdan itibaren bitterlik yok, kadifemsi gövdesi var(lakin açık olmak gerekirse 30 gr olunca kaçınmak zor olabilir bundan ) ama kadifemsilik tüm sıcaklık yolculuğu boyunca sizinle, palette sıcakken Portakalımsı- üzümümsü tatları önde alıyorsunuz, soğumaya başladıkça ve işte benim bu kahvede en beğendim şey olan meyveler korosu geliyor diyebilirim. 23 Nisandaki Bando takımları gibi güm güm notalar kendi ahenkleriyle dolaşıyorlar damağınızda meyvemsi tatların boyutu ise yazının başında bahsettiğim gibi taze meyvemsi tatlar,bu kahvenin soğumasını hiç bekleyemiyor hayvanlık edip hep buralardada bitiriyorum her seferinde ve 3. pakette son sıcaklık duraklarında ne vaat ettiğini hala bilmiyorum.:D İyice soğumasını beklemek lazım bu yeni pakette onuda bekleyip sonra eklemeyi planlıyorum..

Kavurucu: Spada Coffee
Çekirdek: Panama Callejon Seco Natural Anaerobik
Kavurma Profili: Omni
Kahve Miktarı: 16 gr
Su Miktarı: 250 gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 88c
Demleme Süresi: 3:30dk
Demleme Yöntemi: Aeropress (Go) - ameuus o1 metal filtre - ters
Değirmen: Comandante 20 klik

Aeropress'de ters metot ile 1buçuk dakika süre 70 gr öndemleme yapıldı. Arından 90+90 gr iki defa su eklendi.
Gayet tatlı, aromatik yapının net hissedildiği bir fincan oldu.

Ekli dosyalar

• IMG_0638.jpeg
    IMG_0638.jpeg
    90.6 KB · Görüntüleme: 37
@yoyasak zula
Null Karbonik Beloya
Cmd 22klik
Torch Mountain - Kalita 155filtre
92° nestle su
(20/320oran) 50bloom(1dk) - 160 - 320 2:21 süre

Pasparlak asidite. Sıcak bardak vişne. Soğuk bardak baskın çilek. Gövde doyurucu, aftertaste kallavi.
Karbonik maserasyon işlemin dilemması o likörümsü tatlar yok, güzel profillenmiş sanırım. Sonlara doğru şehla bi çikolata/acı badem geliyor. Bir kusur gibi değilde, çekici bir damak kalıyor. Ben beğendim.

@yoyasak zula
Null Karbonik Beloya
Cmd 22klik
Torch Mountain - Kalita 155filtre
92° nestle su
(20/320oran) 50bloom(1dk) - 160 - 320 2:21 süre

Pasparlak asidite. Sıcak bardak vişne. Soğuk bardak baskın çilek. Gövde doyurucu, aftertaste kallavi.
Karbonik maserasyon işlemin dilemması o likörümsü tatlar yok, güzel profillenmiş sanırım. Sonlara doğru şehla bi çikolata/acı badem geliyor. Bir kusur gibi değilde, çekici bir damak kalıyor. Ben beğendim.
Dripperınız çok şekilmiş Zebercet Bey. Bu da ne olaki deyu Googlea yazdım da mest oldum. Güzel demlemelerde kullanınız.

Dripperınız çok şekilmiş Zebercet Bey. Bu da ne olaki deyu Googlea yazdım da mest oldum. Güzel demlemelerde kullanınız.
Torch mountain'nin 7 yıllık geçmişi var aslında. Orea'nın atası dersem yanlış olmaz herhalde. Tabi orea'nın pazarlama konusunda militanları(boğazına orea yazdıracak kadar) olduğu için bu japon işi daha naif kalıyor.
Orea'da torch mountain'den ilham aldığını zaten dripper ismini ''dağdan gelen'' anlamında koyarak açıkça ifade ediyor sanırım:)

Fiyat farkları bile dağlar(!) kadar
seramik/el yapımı torch 400TL
Plastik(bu niteleme yanlış anlaşılmasın, gayet güzel bir plastik ama yinede plastik) Orea 1k+ TL

Kavurucu: Spada Coffee
Çekirdek: Kosta Rika Volcan Azul Natural
Kavurma Profili: Omni
Kahve Miktarı: 13 gr
Su Miktarı: 200 gr
Su: Istranca
Su Sıcaklığı: 88c
Demleme Süresi: 3:30dk
Demleme Yöntemi: Aeropress (Go) - ameuus o1 metal filtre - ters
Değirmen: Comandante 20 klik

Bir iki tur karıştırılarak 50 gr su ile 1 dakika ön demleme yapıldı. Ardından 150 gr su ilave edilip filtresi takıldı. 3:20’de çevrilip 10 saniyelik press süresi ile demleme tamamlandı.

Neticede oldukça keyifli bir fincan çıktı. Tadım notları ve kompleks yapı kendini gayet iyi gösterdi. Volcan Azul’u geçtiğimiz aylarda da birçok demleme yöntemi ile keyifle içmiştim. Ama bu aeropress demlemesi daha etkileyici oldu benim için.

Ekli dosyalar

• ECE1DBF6-794F-4F63-A7EB-9984E4DFD65F.jpeg
    ECE1DBF6-794F-4F63-A7EB-9984E4DFD65F.jpeg
    88.2 KB · Görüntüleme: 27
El Salvador
Siberia - Pacamara Fam coffe

Sabahtan beri after taste ağzımızda olunca yazmak paylaşmak lazım bu kahveyi dedik. @pacamara deneyim kahveleri demişti doğruymuş. İki kahvede perspektif geliştirici..

Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Timemore X Lite 11,5 klik
Su Markası ve Sıcaklık: Bozdağ, 92 C
Oran ve Demleme Süresi: 30 gr Kahve 510 gr su - 3:00 (1/17)
Filtre: Cafec Abaca (TH-1 ile denemek lazım bir ara)

30 Gr demlediğim için kahvenin tepkisine bakarak blooming yapmak daha kolay oluyor ben 80 ml yapıp, 45 saniye bekledim. İkinci dökmüş 250 ml, son döküş olarak ise 1:30'da 180 ml su ekledim. Bitiş tam 3 dakika sürdü.

Kavrum rengi yine altın oran diyebilirim, acaba Fam coffee farklı bir kavurma tekniği veya makinesi mi kullanıyor? Özen gösterildiği çok belli!

Tadım notları:
Kahvenin iki tadım aralığı var,
İlk sıcaklık durağında, limon,nane ve bal. Boğazlara iyi geliyor mu bu kahve? :) Gövdesi kaygan ve aromalar keskin ve ben buradayım diyor.
İkinci sıcaklık durağında ise nane bağlayıcı bir görev üstleniyor yumuşuyor, limon ve bal arasında tatlı bir geçişi sağlıyor. Arkada ufak tefek tropik ama tanıdık meyvemsi tatlar var fakat bas gitar gibi düşünün çok ön planda değiller. Limon ise frambuaza doğru kayıyor yine orada ama iki tepeli bir ekşimsiliğe sahip. Kesinlikle hem kompleks hem ahenkli bir ilişki içindeler.
3 tadım kulvarında paralel ilerleyen bal, limon-frambuaz, tropik meyveler.
Hiç Bal şarabı içtiniz mi bilmem ama son 2. Ve 3. Sıcaklık duraklarını tarif edebileceğimiz yer tam olarak Namıdiğer : Mead :)
Bizim topraklarımızda binlerce yıl yapılmış sonradan unutulmuş,hem yakın hem yabancı bir tat yani..

After taste kalıcı 1 saat geçti, ağzıma birşey atmadım devam etsin diye, iyi kahve bu!
Deneyim kahvesi cidden

Son düzenleme:

Reçete olarak :

Merhaba, bir müzikolog olarak yaptığınız yorumlar beni çok mutlu etti. Kahve ve müzik benim içinde ayrılmaz ikili. Bende Coffeepeoplezine da ( ABD’de yayımlanan bir kahve dergisi) koyu kavrum kahveyi heavy metal müzik, daha Omnı kavrumları ise klasik müziğe benzettiğim bilimsel bir çalışmayı yayınlama fırsatı buldum. Halen de müzik ve kahve ile ilgili çalışmalarımı yapmaya devam ediyorum. Eğer bakmak isterseniz diye derginin linkini bırakıyorum. İyi günler 🙏🏼🌸
https://coffeepeople.org/products/issue-19

Merhaba, bir müzikolog olarak yaptığınız yorumlar beni çok mutlu etti. Kahve ve müzik benim içinde ayrılmaz ikili. Bende Coffeepeoplezine da ( ABD’de yayımlanan bir kahve dergisi) koyu kavrum kahveyi heavy metal müzik, daha Omnı kavrumları ise klasik müziğe benzettiğim bilimsel bir çalışmayı yayınlama fırsatı buldum. Halen de müzik ve kahve ile ilgili çalışmalarımı yapmaya devam ediyorum. Eğer bakmak isterseniz diye derginin linkini bırakıyorum. İyi günler 🙏🏼🌸
https://coffeepeople.org/products/issue-19
Selam,
Bir müzikolog ile tanışmak ne mutlu edici!
Evet her çekirdeğin kendine has bir kompozisyonu var ve bende özellikle tadımları yaparken ya klasik müzik yada progressive rock ile bağdaştırıyorum.
Orkestra gibi her tadım notasının bir tınısı var ve toplu olarak bir hikayeyi baştan sona anlatıyorlar.

Kesinlikle Dark roast'ın heavy metale benzetilebilir olduğuna katılıyorum :) Omni-Roast ise biraz düşündürücü, notalar kayabiliyor sanki, yinede kesin ve net yargım yok. Daha fazla içip deneyimlemek lazım.
Linki okudum, bende böyle düşünceler içerisine giriyorum hep, dergiyi favorilerime ekliyorum çok teşekkürler :)

Edit:
Çalışmanızın tamamını nereden okuyabilirim? Dergiyi satın almak şartmıdır ? Başka yerlerde yayınlıyormusunuz :)

Son düzenleme:
Selam,
Bir müzikolog ile tanışmak ne mutlu edici!
Evet her çekirdeğin kendine has bir kompozisyonu var ve bende özellikle tadımları yaparken ya klasik müzik yada progressive rock ile bağdaştırıyorum.
Orkestra gibi her tadım notasının bir tınısı var ve toplu olarak bir hikayeyi baştan sona anlatıyorlar.

Kesinlikle Dark roast'ın heavy metale benzetilebilir olduğuna katılıyorum :) Omni-Roast ise biraz düşündürücü, notalar kayabiliyor sanki, yinede kesin ve net yargım yok. Daha fazla içip deneyimlemek lazım.
Linki okudum, bende böyle düşünceler içerisine giriyorum hep, dergiyi favorilerime ekliyorum çok teşekkürler :)

Edit:
Çalışmanızın tamamını nereden okuyabilirim? Dergiyi satın almak şartmıdır ? Başka yerlerde yayınlıyormusunuz :)
Benim için müzik hakkında konuşabileceğim bir kahve arkadaşı edinmek mutluluk verici, çok teşekkür ederim yorumlarınız için kişisel hesabımdan bana yazabilirseniz okumanız için yardımcı bir link göndereceğim. İnstagram:roasterbeg 🙏🏼 konuyu meşgul ettiğimiz için kusura bakmayın kahve dostlarımız🙏🏼🌸

Kahve: Ethiopia Konga

Comandante 24 klikte öğüttüm, nestle su kullandım ve demlemeyi Abaca trapezoid filtre ile makinede yaptım. Asiditesi biraz geri planda kalsa da tatları dengeli bir şekilde aldığım içimi güzel bi kahve oldu.

Ekli dosyalar

• C6A29F3E-8C2E-4D72-93A5-8D1C83609CE8.jpeg
    C6A29F3E-8C2E-4D72-93A5-8D1C83609CE8.jpeg
    90.3 KB · Görüntüleme: 21
Kavurucu: ULTRA COOFEE
Çekirdek; ETHIOPIA YAYE ANAEROBIC FERMANTATION
Dripper; Timemore Crıystal 02
Filtre: Hario 100 poşet
Comandate 20 klik
Oran: 1/16 12.5 g
arıtma+buzdağı
93 derece
2.05 bitiş
50+75+75
Çekirdek 17.10.2022 kavurma tarihli buzluktan çıkarıp direkt çekip demledim 😘😘😘😘 muhteşem ilk günkü gibi özünden hiç bir şey kaybetmemiş.
Timemore ile 13 klik 3 döküş 93 derece

Son düzenleme:
Dripper; Timemore Crıystal 03
Comandate 20 klik
arıtma+buzdağı
93 derece
2.05 bitiş
50+75+75
Çekirdek 17.10.2022 kavurma tarihli buzluktan çıkarıp direkt çekip demledim 😘😘😘😘 muhteşem ilk günkü gibi özünden hiç bir şey kaybetmemiş.
Afiyet olsun Cengiz bey 🙏🏼🌸

Dripper; Timemore Crıystal 02
Comandate 20 klik
arıtma+buzdağı
93 derece
2.05 bitiş
50+75+75
Vakum olayı cidden o kadar işe yarıyor mu😅

Geri