• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

G-IOATA DF-64 Solo 64mm Düz Bıçaklı Single Dose Low Retention Elektrikli Değirmen

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
SSP öncesi de muhteşemdi, ama ssp sonrası bence kesinlikle basınç profillenebilecek bir makine ile yapmak gerek. Stock bıçaklarla sıradan espresso gayet mümkün ve keyifliydi, ama specialita ile arasında çok çok fark var diyemem...
İyi akşamlar, rica etsem stock burrla ssp burr resmini yakından çekip atabilir misiniz?

SSP öncesi de muhteşemdi, ama ssp sonrası bence kesinlikle basınç profillenebilecek bir makine ile yapmak gerek. Stock bıçaklarla sıradan espresso gayet mümkün ve keyifliydi, ama specialita ile arasında çok çok fark var diyemem...
Okan bey'in söylediği gibi toz çıkarma oranına göre "low uniformity>high uniformity>multi purpose>unimodal" multi purpose yerine low uniformity ve ya high uniformity ssp olsa sadece espresso için bundan daha da mı iyi olurdu acaba?

Okan bey'in söylediği gibi toz çıkarma oranına göre "low uniformity>high uniformity>multi purpose>unimodal" multi purpose yerine low uniformity ve ya high uniformity ssp olsa sadece espresso için bundan daha da mı iyi olurdu acaba?

Toz çıkarma mevzusu da ayrı konu tabii, ama asıl kesim geometrisi açısından öne çıkıyor. Daha uzun shotlarda, yüzey alanı itibariyle çözünecek malzeme daha çok oluyor.

HU ile filtre hiç beğenilmiyor, eğer Lagom için ürettikleri bu özel seri olmasaydı, biz HU’dan şaşmazdık diye düşünüyorum. Filtre hiç düşünmeseydik HU alırdık diyebilirim. Ama şu an esp kavrum yerine sadece filtre kavrum almak ve bundan hem filtre hem esp yapma fikri hoşuma gidiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 12085

@OkanT hocamın da moral vermesiyle moralimizi bozmadık denemelere devam ettik 2 günün sonunda 200 gram kadar kahvenin de heba olmasıyla modern espresso'ya yaklaşmaya başladık. Gerçekten hem 18/54-17/51 gibi oranlarla çıktı almanın bir yudum fazlalık keyfi hem de mevcut çekirdeğin, tozlarla acılaşan kapanan potansiyelini tamamen kazanarak, çok keyifli aromatik bir espresso shot alabildim bugün. Kaybettiğim zaman ve kahveyi kalibrasyon olarak görmeyin, değirmeni keşfetmek olarak nitelendirelim.

Ekli dosyayı görüntüle 12089

@pacamara Nisan abi’yi sorulara boğdum, @OkanT başlangıç tavsiyesiyle ilerledim, filtre kavrum olan El Mirador’dan 3. shotta muhteşem bir tat elde ettim.

İnanılmaz tatlı, inanılmaz keyifli, bütün espresso algım değişti. Bu kahveyi sıradan lever profili ile de denemiştim, bu meyvemsi keyfi yoktu, şu an konsantre meyve suyu içtim desem yalan olmaz, inanmazdım, gerçekmiş...

Toz çıkarma mevzusu da ayrı konu tabii, ama asıl kesim geometrisi açısından öne çıkıyor. Daha uzun shotlarda, yüzey alanı itibariyle çözünecek malzeme daha çok oluyor.

HU ile filtre hiç beğenilmiyor, eğer Lagom için ürettikleri bu özel seri olmasaydı, biz HU’dan şaşmazdık diye düşünüyorum. Filtre hiç düşünmeseydik HU alırdık diyebilirim. Ama şu an esp kavrum yerine sadece filtre kavrum almak ve bundan hem filtre hem esp yapma fikri hoşuma gidiyor.
@Kahveciningalaksirehberi @turkalpmd Super, iyi olacağı muhakkakdı, biraz hem demleme hemde tat alışkanlıkları değiştirmek gerekiyor, sadece. işin bence asıl keyifli yanıda uğraşma, deneme, farklı seyler tatma. Ziyan olan kahvelere yapacak birşey yok her hobi masrafli :)
Ben ikisinide denedikten sonra su an gundelik olarak evde hem fiktre hem esp. İçin HU kullanıyorum. Filtre icin cok kotu demem, commandanteyle mukayese edersem aynı beya bir tık iyi diyebilirim. Ordada yine bicaga gore demleme seklini modifiye etmek gerekiyor.
Biraz daha aliştiktan sonra siz bir gun davet edeyim, hem hu ve mp burrleri decentla beraber yanyana deneyelim, karsilastiralim, bende sizin degirmeni denemis, gormus olurum.

@aslan007 iyi veya kotu biraz goreceli, zevk, tercih meselesi biraz. Birde belki demleme ve espresso icin farkli degirmenler kullanma imkani olsa farkli tercihler yapilabilir, ama hem maliyet, hem alan, hem kullanışlılık olarak çokta mumkun olmuyor.

Şu koskoca setupta bir tane dosing funnel yok ya 😂😂. Adamın biride şey yazmış, her değirmen her çekirdeği uymuyor diye. Bu kadarda kafayı yemenin anlamı yok bence. Tabiki her değirmenin verdiği bir tad profili vardır ve keşke imkan olsa da home baristalar tüm değirmenleri denebileceği bir ortam olsa ama maalesef biz al-sat yaparak buluyoruz aradığımızı. Bu testte ne kadar objektif tartışılır, adam nasıl dial etti, çıktıyı bile hesaplamadı. ( hiç birşey beğenmeme ekibindenim, sözen kullanıyorum, mutluyum ! )

Son düzenleme:
Neredeyse SSP burr ile 7 kg'ı geçkin öğütüm yapmış oldum. Hafiften filtre öğütümü arşı alaya çıkmaya başladı gibi ilk resimlerini bıraktığım yerle şuan arasında oldukça fark olduğunu hem görerek hem de tadarak anlayabileceğinizi garanti ederim.

Bugün bir kör tadım daha yaptım, demleme benden tadım eşimden. Aynı kahvenin (Kawa - El paraiso) Comandante ile aynı kalınlığa denk gelecek şekilde öğütüp diğer tüm parametreler de aynı kalacak şekilde demledim sonuç olarak eşimin degustasyonu bazı arkadaşlar kadar gelişkin olmadığı için basit bir şekilde hangisini beğendin dediğimde G-IOTA'dan öğüttüğüm kahveyi seçti ve gerçekten özellikle tadın parlaması çok belirgin kompleks bir tattan ziyade temiz ve rafine bir tat alınıyor. Hafif kötü aftertaste devam ediyor ancak bunun yaklaşık 12-13 kg'a kadar devam edeceğini bildiğim ve mevcut bıçakların yaklaşık 2-3 ton öğüteceğini düşününce torunuma güzel bir miras bırakacağımı düşünmeye sevk etti. :D

- Belirtmeliyim ki RDT çok önemli yoksa heryer chaff oluyor statiği çok net şekilde azaltıyor RDT hem CMF he DF64 için RDT yaptım.

Şimdi efendim değirmenlerimiz;

A:
Ekran Resmi 2021-05-17 22.31.04.png
B:
Ekran Resmi 2021-05-17 22.33.20.png

Şeklinde veriyorum kısa bir süre sonra hangisinin hangi değirmen olduğunu belirteceğim.

İster anket ister yorum olarak da belirtebilirsiniz tahminlerinizi.

Son düzenleme:
:D bu kadar rağbet göreceğini bilmiyordum 70 oylama olunca sonuçları açıklayayım dedim;

A: %67 CMD %33 DF-64
B: %93 CMD %7 DF-64

Muhtemelen trollendim ama A resmi DF-64'ken B resmi CMD ile öğüttüğüm

:D bu kadar rağbet göreceğini bilmiyordum 70 oylama olunca sonuçları açıklayayım dedim;

A: %67 CMD %33 DF-64
B: %93 CMD %7 DF-64

Muhtemelen trollendim ama A resmi DF-64'ken B resmi CMD ile öğüttüğüm
Cmd kaç kliğe denk geliyor? Benzer bir foto çalışmasını kendi değirmenlerim özelinde yapma fikri geldi aklıma. :)

Cmd kaç kliğe denk geliyor? Benzer bir foto çalışmasını kendi değirmenlerim özelinde yapma fikri geldi aklıma. :)
Ben başlangıç olarak sıklıkla 46 redclix kullanıyorum. Bir hesaba göre DF-64'te önce 55'te yaptım o coarse gelince şansımı denedim 46'da öğüttüm hemen hemen benzer kalınlıkta

Neredeyse SSP burr ile 7 kg'ı geçkin öğütüm yapmış oldum. Hafiften filtre öğütümü arşı alaya çıkmaya başladı gibi ilk resimlerini bıraktığım yerle şuan arasında oldukça fark olduğunu hem görerek hem de tadarak anlayabileceğinizi garanti ederim.

Bugün bir kör tadım daha yaptım, demleme benden tadım eşimden. Aynı kahvenin (Kawa - El paraiso) Comandante ile aynı kalınlığa denk gelecek şekilde öğütüp diğer tüm parametreler de aynı kalacak şekilde demledim sonuç olarak eşimin degustasyonu bazı arkadaşlar kadar gelişkin olmadığı için basit bir şekilde hangisini beğendin dediğimde G-IOTA'dan öğüttüğüm kahveyi seçti ve gerçekten özellikle tadın parlaması çok belirgin kompleks bir tattan ziyade temiz ve rafine bir tat alınıyor. Hafif kötü aftertaste devam ediyor ancak bunun yaklaşık 12-13 kg'a kadar devam edeceğini bildiğim ve mevcut bıçakların yaklaşık 2-3 ton öğüteceğini düşününce torunuma güzel bir miras bırakacağımı düşünmeye sevk etti. :D

- Belirtmeliyim ki RDT çok önemli yoksa heryer chaff oluyor statiği çok net şekilde azaltıyor RDT hem CMF he DF64 için RDT yaptım.

Şimdi efendim değirmenlerimiz;

A:
Ekli dosyayı görüntüle 12846
B:
Ekli dosyayı görüntüle 12848

Şeklinde veriyorum kısa bir süre sonra hangisinin hangi değirmen olduğunu belirteceğim.

İster anket ister yorum olarak da belirtebilirsiniz tahminlerinizi.

Selamlar
-Öğütümü neden bu kadar kalın seçtiğinizi merak ettim? Yani kasuya için bile fazla geldi bana. Bu kalınlıkları karşılaştırmak bir fikir vermediği için söylüyorum

Üstteki resim bulanık çıkmış biraz yorum yapmak zor ama partikül boyutlarının a ve b resimlerinde aynı olmadığını düşünüyorum

Kruve brewler cetvel pdf'sini indirip daha ince öğütüm ve yakın çekimde brewler ile karşılaştırma yaparsanız çok makbule geçer :)
Bu arada hiç elek kullandınız mı? Elek performansının bardaktaki sonuçtan farkını biliyorum ama gene de partikül dağılım aralığını görmek iyi bir fikir verecektir

Filtre kahve odaklı olacak şekilde, Comandante'nin üstüne elektrikli değirmen arayışında olduğum için merak ediyorum yaptıklarınızı :)

Geri