• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Forum’da Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Joe Doe
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Öneri:
Alım Satım bölümündeki mesajlara başkaları tarafından cevap yazılamaması, sadece ilanı açan kişinin güncelleme yapabilmesi iyi olur.

Açılan ilanın amacı sohbet veya fikir danışmak değildir. Mesaj sayısı daha fazla olan kendini bilgili hisseden birilerinin oraya gelip yorum yapması felsefe yapması beklenmez. Ürünle ilgilenen varsa, almak isteyen özel mesaj gönderebilir.

Alıcı da satıcı gibi bilinçli biridir. Araştırır kendisi karar verebilir. Fahiş fiyattan kötü bir ürünü alacak değildir.
İyi güzel diyorsunuz da, asıl mesele bu değil. Sizin özelinizde konuşacak olursak, eğer bir ürün satmak istiyorsanız ürünün fiyatını da yazmalısınız ilana. Bu yüzden birkaç arkadaşımızla tartıştınız geçen gün.
O yüzden öncelikle sizin gibi yeni üyelerin ilan açmasına bir düzen getirilmeli. Ondan sonra dediğiniz bu konu da tartışılabilir.

Örnek
Letgo'da bir ilan açıyorsunuz. Fiyat şart değil. Fiyatı daha yeni belirleyecek satıcı. Pazarlık olur demiş. Sembolik fiyat yazmış. 1TL yazmış.

Hiç görmediniz mi böyle bir şey?

Sizin gibi üyeler demişsiniz. Bu bir hakaret mi?
Sizi farklı yapan mesaj sayınız mı? Yaşınız kilonuz mu? Üstün vasıflarınız mı var? Benden farkınız ne ki?

500 tane geyik mesajı olan ilan açabilmeyi haketsin. Sizce isabetli mi olur ?

Satılık daire üzerine afiş asarsın. Orada fiyat yazmaz. Çünkü sepete eklenip alınacak bir ürün değildir.
Burası letgo mu?

Öneri:
Alım Satım bölümündeki mesajlara başkaları tarafından cevap yazılamaması, sadece ilanı açan kişinin güncelleme yapabilmesi iyi olur.

Alıcı da satıcı gibi bilinçli biridir. Araştırır kendisi karar verebilir. Fahiş fiyattan kötü bir ürünü niçin alsın?

Açılan ilanın amacı sohbet veya fikir danışmak değildir. Mesaj sayısı daha fazla olan kendini bilgili hisseden birilerinin oraya gelip yorum yapması felsefe yapması beklenmez. Ürünle ilgilenen varsa, almak isteyen özel mesaj gönderebilir.

İlana gereksiz mesaj yazan vatandaşlar internet dışında fiziksel olarak dükkanları dolaşarak ürünleri ve esnafı eleştiriyor dalga geçiyor gün boyu bununla iştigal ediyor değildir. Acaba forumda bu davranışı yapması için sebep nedir?
Merhaba iletişim satış sürecinin önemli faktörlerindendir, kimse her an kavga başlatmak istercesine konuşan birisiyle alışveriş yapmak istemez. Siz neden herkesi terslercesine mesaj yazıyorsunuz ? Üstelik konunuza yapılan uyarılar aslında ürününüzün satışını kolaylaştıracak şeylerdi.

Uzun süredir ilanda olan bir değirmen ve Aydoğan Bey'in iki ürünü açık arttırmayla satıldı çünkü satışın esasları ve fiyatı açık ve netti. Size söylenen şeyler de satışınızı kolaylaştıracak emin olun.

Son düzenleme:
Maalesef bu nokta da üyeler kendi karakterini ve kişiliğini belli ediyor. Ürün satıp yanına ufak bir hediye yolladığım arkadaş oldu, bir teşekkür bile alamadım kendilerinden. Keza bir beyefendi satıştaki ürünü için 5-10 kişiyle konuşup, bana söz verip sonra : yaa ben kararımı değiştirdim satıştan çekiyorum gibi şeyler oldu, oluyor ve devam edicek.

Keza yine beni ararmısınız yazıp, başkasının numarasını veren mi dersiniz. Bunlar engellenebilecek şeyler değil, letgoda da olur, burada da.

Maalesef bu forumla ya da yönetimle alakalı değil, üyelerin şahsiyetiyle alakalı bence ama satışı yorumlarıyla baltalıyan arkadaşlar oluyor bence de bunun önüne geçilmeli.

Maruzatı olan satış yapan üyeye özel mesaj ile belirtsin, belki arkadaş güncel fiyatlardan haberi yoktur vs ama soruları sorup ürünle alakalı şüphe oluşturacak sorular ve yorumlar bence de yasaklanmalı.

Son düzenleme:
Örnek
Letgo'da bir ilan açıyorsunuz. Fiyat şart değil. Fiyatı daha yeni belirleyecek satıcı. Pazarlık olur demiş. Sembolik fiyat yazmış. 1TL yazmış.

Hiç görmediniz mi böyle bir şey?

Sizin gibi üyeler demişsiniz. Bu bir hakaret mi?
Sizi farklı yapan mesaj sayınız mı? Yaşınız kilonuz mu? Üstün vasıflarınız mı var? Benden farkınız ne ki?

500 tane geyik mesajı olan ilan açabilmeyi haketsin. Sizce isabetli mi olur ?

Satılık daire üzerine afiş asarsın. Orada fiyat yazmaz. Çünkü sepete eklenip alınacak bir ürün değildir.
Öncelikle burası Letgo değil. Ayrıca Letgo'da da fiyat belirtmeden koyulan ilanların birçoğu sıkıntılı zaten.
"Sizin gibi" ifadesini ise hakaret amaçlı söylemedim elbette. Zaten burada hiçbir üyenin bir diğerinden farkı olduğunu da düşünmüyorum. Herkes görüşlerini dile getiriyor.
Ama bazı üyeler foruma hiçbir katkı sağlamadan sadece satış yapmak için giriyor siteye. Onlardan biri de sizsiniz. Mesajlarınızın en az yüzde 80'i ilan. Bu ilanların neredeyse tamamında da agresif bir tavır sergiliyorsunuz.
Belli bir mesaj sayısı sonrası ilan açma meselesine gelince...
Evet, açık söyleyeyim ben de sadece belli bir mesaj sayısına ulaşan üyelerin ilan verebilmesini destekliyorum. Çünkü üyelerin forumda vakit geçirmesi, deneyimlerini paylaşması, foruma katkı sağlaması gerek. Zaten forum mantığı da budur. Böylelikle diğer üyeler onu az da olsa tanır. Güven denilen şey ancak böyle oluşur. Açıkçası ben de, buradaki arkadaşların çoğu da, güven vermeyen birinden alışveriş yapmak istemeyiz.

Forumda açık açık kurallarla bildirilmemiş olan bir kategori için, bu böyle, bunu böyle yapacaksınız demek gibi kesin kurallar uyduralım. Bir sürü hakaret edip ilan sahibini küçük düşürelim, itibarını zedeleyelim. Komik teklifler yapıp dalga geçelim.

Tamam, hepiniz süper insanlarsınız ve hiçbiriniz hatalı değilsiniz.

Bir iki aksaklığı da ben belirtmiş olayım.
1- Yukarıda hala nisan ayı toplu kahve alımı duyurusu var. Mayıs ayı olması gerekmiyor mu?
2- Fotoğraf yüklerken bir çok kere telefonumdaki fotoğrafı ters çevirip yükledi. Sanırım dikdörtgenin uzun kenarına göre bir ayar söz konusu forumda

Alım-Satım bölümü tam bir kaos:

Birisi ilan açıyor ve isteyen herkes kendisini denetçi ilan edebiliyor. İlan açan kişiye özelden, "Niye satıyorsun?" "Aynı ürünü ikinci kez satıyorsun" "Pahalı satıyorsun" "Yurtdışında 1000 Ruble, sende niye 120 TL?" "Bimden alıyorsun, BİMle aynı fiyata satıyorsun" "İndirimli aldın gördüm, güncel ikinci el fiyatından satıyorsun" "Geçen sene bin liraya almışsın, kullandın yine bin liraya satıyorsun" "Satışı bırak da kahve demle artık" vs vs.
Yıldık yani, özelden olduğu gibi aynı durum ilanın altına benzer şeyler yazma ve sorma olarak da gidiyor.

Aslında çok basit çözümü var;
Sıfırı Google da 250 TL olan bir ürün var. (cimride ya da herhangi bir sitede)

A kişisi ürünü 250 TL'ye satışa konsun.

B,C,D kişileri ürünü Google yazsın, sıfırının 250 TL olduğunu görsün. (Evet bu foruma girebilmeyi başaran herkes bunu da başarabiliyor)

B,C kişileri fiyatı pahalı bulsun ve almasın, yorum da yazmasın.

D kişisi fiyatı pahalı bulsun, konuya "Sıfır fiyatı 250 TL, 210 TL edeceğini düşünüyorum ama 200 TL var, yap bir güzellik knk" yazsın.

A kişisi olur verirse satış gerçekleşsin, A kişisi olmaz derse ilan sonsuza dek orada dursun ve kimse bir şey yazmasın.

Bakın burası önemli:
E,F,G kişileri zaten ne konuya yazsın ne özel mesaj atsın. Diğer kişiler ne yapmaları gerektiğini biliyorlar gördüğüm kadarıyla.

E bu durumu şüpheli gördüyse, satıcı ile muhatap olmasın "Raporla" butonuna bazsın gerekçesini yazsın, eğer bir sorun varsa ilan sahibi ile ilgili yönetim gereğini yapsın.
F kişisi ilan sahibini şüpheli gördüyse, dedektiflik yapmasın "raporla" butonuna bassın ve şöyle bir şey yazsın "UcuzaC2xx nick'li arkadaş 1 mesaj atmış foruma o da bu, bir bakar mısınız tşk"
G kişisi de eğer sebepsiz zenginleşme, vergi kaçırma, kaçakçılık, sahtecilik, dolandırıcılık yapıldığını düşünürse (böyle düşünen çok gördüm) kesinlikle memurluk yapmasın bence önce "raporla"sın dediğim gibi kesmezse savcılığa suç duyurusunda bulunabilir.

A kişisi "Benim ürünüm çok özel, bana ne bana ne, Ben 300 TL'ye satıcam!" derse de desin kimse prim vermesin, kendi konusunda sonsuza dek takılsın.

A kişisi satmak istediği ürünle ilgili, X kişisi de almak istediği ürünle ilgili herhangi şekilde bilgi yetersizliğine sahipse ve bunu belirtmişler, isteyen bütün diğer kişiler yardımcı olsunlar ve yaşasın kahvekulübü!

Son düzenleme:
Ben de bir sıkıntımı paylaşayım. Eskiden telefonumun kamerası ile çektiğim fotoğrafları herhangi bir sorunla karşılaşmadan foruma yükleyebiliyordum. Artık yükleyemiyorum. "Bu fotoğraf serverin işlemesi için çok büyük." gibi bir hata veriyor. Yüklemeye çalıştığım fotoğraflar da 4.5 MB civarlarında oluyor. Bunun için her seferinde çektiğim fotoğrafı ss almam, ardından siyah yerleri kırparak yüklemem gerekiyor.

Ben de bir sıkıntımı paylaşayım. Eskiden telefonumun kamerası ile çektiğim fotoğrafları herhangi bir sorunla karşılaşmadan foruma yükleyebiliyordum. Artık yükleyemiyorum. "Bu fotoğraf serverin işlemesi için çok büyük." gibi bir hata veriyor. Yüklemeye çalıştığım fotoğraflar da 4.5 MB civarlarında oluyor. Bunun için her seferinde çektiğim fotoğrafı ss almam, ardından siyah yerleri kırparak yüklemem gerekiyor.
Belki tam çözüm değil ama bu sorundan ben de fotoğraf yüklemek istediğimde etkileniyorum. Bunun için jpeg sıkıştırma sitelerine fotoğrafı yükleyip sıkıştırılmış halini indirip foruma yüklüyorum. En azından siyah kısımları kırpmakla uğraştırmıyor, belki denenebilir.

Aynı sorunu daha basit bir şekilde çözüyorum. Instagram kullanıyorsanız fotoğrafı insta hikayelere koyup indir butonuna basarsanız 5 megabaytlık foto oluyor yarım megabayt

Belki tam çözüm değil ama bu sorundan ben de fotoğraf yüklemek istediğimde etkileniyorum. Bunun için jpeg sıkıştırma sitelerine fotoğrafı yükleyip sıkıştırılmış halini indirip foruma yüklüyorum. En azından siyah kısımları kırpmakla uğraştırmıyor, belki denenebilir.
Aynı sorunu daha basit bir şekilde çözüyorum. Instagram kullanıyorsanız fotoğrafı insta hikayelere koyup indir butonuna basarsanız 5 megabaytlık foto oluyor yarım megabayt
İki çözüm de benden.

1.si kameranızın megapikselini düşürün. 8 megapiksel yapmak işimi gördü.

2.si Fotoğraf Boyutlandırıcı kullanın.

İlki daha kolay tabi. İkincisi yine uğraştırıyor biraz.

Belki biraz radikal olacak ama internetteki platformlardan gördüğüm kadarıyla isim yerine nickname kullanılarak, anonim üye olunan mecralarda kötüye kullanımın daha yaygın olduğunu gördüm. Gereksiz cesaret, küstahlık ve laubalilik gibi durumlar söz konusu. Bunun önüne geçebilmek adına ve kullanıcı sayısı arttığında ileriye yönelik olarak kontrolü sağlamak adına, üyelikler kimlik kartının isim ve kimlik numarası görünecek şekilde yönetimin onayına sunulması ile doğrulamalı olarak yapılsa, hem kişinin birden fazla hesap açması önlenir hem de kişinin bilgileri yönetimde yer alacağı için belki sınırların aşılması hususunda caydırıcılık olur. Sitede tam ismimi göstermeden, nickname ile devam edeyim seçenekleri hala kullanılabilir olur ama yönetim tarafından kişinin bilgileri saklanır. Ayrıca mesela uygunsuz bir yorum mu yapıldı, örnek veriyorum aynı yorumu bir hafta içerisinde 10 kişi raporlarsa, o hesap 1 aylık askıya alınabilir. 1 yıl içerisinde aynı durum 3 kere yaşanırsa kalıcı olarak silinir gibi önlemler alınabilir. Raporlayıp hesap sahibini uzaklaştırmak yerine kullanıcılar muhattap olup ‘kendinde doğrularını’ karşı tarafa empoze etmeye çalıştığında daha büyük bir karışıklık vuku buluyor. Kimse kimseye laf yetiştirme gayesi içinde olmadan gerekçe belirtip raporlama yaparsa uzun vadede hem ‘kavga, dövüş’ kültüründen hem de internet aleminde ‘toksik’ diye nitelendirilen ortamı bozmaya endeksli kitleden sıyrılmış oluruz.

Bu forum bir sözlük sayfası değil ya da şahsi bir sayfa değil. Çok güzel düşünülmüş, 7’den 70’e herkesin faydalanması için oluşturulmuş ve çok değerli içeriklerin olduğu bir paylaşım sayfası. İndirim de yapılıyor, dostluklar da ediniliyor, bilgilendirici sohbetler de yapılıyor ve bir farkındalık ortamı yaratılıp genel olarak kahve kültürünün gelişmesi sağlanıyor ama ne yazık ki huzuru bozan yabani otlar da çıkabiliyor. Belirli yöntemlerle bu kullanıcılar elimine edilmezse bir noktadan sonra huzur ortamı kalmayacak ve harcanan tüm emek boşa gidecektir diye düşünüyorum.

Başka bir nokta da, gerek toplu alımlardaki olsun gerek diğer hususlardaki indirimler eğer sadece Whatsapp gruplarında paylaşılırsa ve/veya “Fırsatlar” gibi bir başlık altında sadece site üyelerinin (bu konuda da mesela 1 ayını doldurmuş, 3’ten fazla raporlanmamış gibi bir filtre dahi konulabilir ki sadece indirim kovalamak adına üyelikler açılıp gerçek üyelerin hakkı gasp edilmesin) görüntülemesine açık bir şekilde paylaşılırsa hem internette gezinen rastgele bir insan bu fırsattan yararlanıp üyelerin erişimini kısıtlamamış olur hem de tek bir başlık altında sadece fırsatlar toparlanırsa daha düzenli olabilir.

Bunlar benim kendi düşüncelerim, faydalı ya da alakasız bulabilirsiniz. Tek isteğim içinde bulunduğum bu ‘aile’nin gelişip büyümesi ve büyürken de eksilmemesi.

Geri