• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Fellow Aiden

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan opare
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Yılın son aylarındayız ve hala bir gelişme yok :(
Alternatiflere bakmıyordum, bakmaya başlasam iyi olacak, özelliği eksik olsun bizim olsun.

Bu makineyle ilgili kafamdaki en büyük soru işareti sıcaklık stabilitesi. Moccamaster'dan buna geçmeyi düşünüyorum çıktığında ama gerekli sıcaklığı standart ve stabil şekilde verebilir mi soru işareti var kafamda.

Öncelikle, ürün çok plastik burası net ama verdiği hissiyat o kadar da kalitesiz değil. Özellikle karafı çok beğendim niyeyse.

Önce kendi içerisindeki profillerle bir deneme yaptım, daha sonra sıcaklığı döküşü vs. ayarlayarak bir pour over denemesi yaptım ikisi de çok iyidi. Ekran üzerinden ayarlama yapmak biraz zorluyor, umarım uygulama işini hızlıca çözerler de telefondan ayarlama yapılabilir.

Birkaç günlük kullanımdan sonra özellikle Sage ile bir kıyaslama yapabilirim artık.

Öncelikle, malzeme kalitesi çok iyi olmasa da kesinlikle "dandik" bir hissiyat vermiyor. Malzeme kalitesini artırmaları fiyatı ne kadar etkilerdi bilmiyorum, ancak ciddi bir yükselme olacaksa bu durum benim için sorun teşkil etmedi. Karafını çok beğendim, ancak pour over demlemelerde bardak ya da cam karaf koymayı tercih ediyorum.

İkinci olarak, sage gerçekten çok güzel makine ve malzeme kalitesi aiden'ın ötesinde. Ancak Fellow Aiden demlemenin her noktasında değişiklik yapmaya öyle güzel izin veriyor ki Sage bu noktada çok geride kalıyor. Özellikle uygulama üzerinden bir profil oluşturup kullanmak çok zevkli. Fellow drops üyeliğinden gelen kahveler için firmanın kendi hazırladığı profilleri de uygulama üzerinden indirebiliyoruz, ancak drops şimdilik sadece Amerika'da var.

Üçüncü olarak, tamamen gözleme dayalı olarak söyleyebilirim ki ısı kaybı yok gibi bir şey. Demleme bittikten 5-10 dk sonra sepetin kapağını açtığımda bile cayır cayır buhar çıkıyor. Muhtemelen youtube'da bu hususta videolar vardır.

Son olarak, Sage'de ayarlamalar yapılabiliyordu evet, ancak nihayetinde dönüp dolaşıp gold brew seçeneği kullanılıyordu. Aiden'da kendi profillerini hiç kullanacağını sanmıyorum, çünkü demlemeye her noktada müdahale edebilmek, döküşler arasındaki sn farkını ayarlamak, her döküşte ayrı sıcaklık belirleyebilmek işin eğlenceli tarafı. Bununla birlikte, Sage'de kullanılacak suyu ayarlayamıyorken Aiden'da su miktarını seçebilmek çok güzel.

Bir not: Ürün bana Fransa'dan geldi, ancak bavulda taşımak gerçekten sıkıntılı olabilir malzemeden ötürü. Yurtdışından getirtmek isteyen olursa bunu göz önünde bulundursun. Zaten bu yüzden ben de ürünü burada satıp İngiltere'de sıfır almayı tercih edeceğim, bir uluslararası seyahat daha kaldıramaz gibi :D

Eyyorlamam bu kadar.

Birkaç günlük kullanımdan sonra özellikle Sage ile bir kıyaslama yapabilirim artık.

Öncelikle, malzeme kalitesi çok iyi olmasa da kesinlikle "dandik" bir hissiyat vermiyor. Malzeme kalitesini artırmaları fiyatı ne kadar etkilerdi bilmiyorum, ancak ciddi bir yükselme olacaksa bu durum benim için sorun teşkil etmedi. Karafını çok beğendim, ancak pour over demlemelerde bardak ya da cam karaf koymayı tercih ediyorum.

İkinci olarak, sage gerçekten çok güzel makine ve malzeme kalitesi aiden'ın ötesinde. Ancak Fellow Aiden demlemenin her noktasında değişiklik yapmaya öyle güzel izin veriyor ki Sage bu noktada çok geride kalıyor. Özellikle uygulama üzerinden bir profil oluşturup kullanmak çok zevkli. Fellow drops üyeliğinden gelen kahveler için firmanın kendi hazırladığı profilleri de uygulama üzerinden indirebiliyoruz, ancak drops şimdilik sadece Amerika'da var.

Üçüncü olarak, tamamen gözleme dayalı olarak söyleyebilirim ki ısı kaybı yok gibi bir şey. Demleme bittikten 5-10 dk sonra sepetin kapağını açtığımda bile cayır cayır buhar çıkıyor. Muhtemelen youtube'da bu hususta videolar vardır.

Son olarak, Sage'de ayarlamalar yapılabiliyordu evet, ancak nihayetinde dönüp dolaşıp gold brew seçeneği kullanılıyordu. Aiden'da kendi profillerini hiç kullanacağını sanmıyorum, çünkü demlemeye her noktada müdahale edebilmek, döküşler arasındaki sn farkını ayarlamak, her döküşte ayrı sıcaklık belirleyebilmek işin eğlenceli tarafı. Bununla birlikte, Sage'de kullanılacak suyu ayarlayamıyorken Aiden'da su miktarını seçebilmek çok güzel.

Bir not: Ürün bana Fransa'dan geldi, ancak bavulda taşımak gerçekten sıkıntılı olabilir malzemeden ötürü. Yurtdışından getirtmek isteyen olursa bunu göz önünde bulundursun. Zaten bu yüzden ben de ürünü burada satıp İngiltere'de sıfır almayı tercih edeceğim, bir uluslararası seyahat daha kaldıramaz gibi :D

Eyyorlamam bu kadar.
Hocam güzel incelemeniz için teşekkürler. Birkaç sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim.

- Menü arayüzü nasıl? Kullanım kolaylığından çok anlaşılır mı? Sanırım tin coffee Türkçe dil seçeneği ekletmişti. Sizde Türkçe mi kullandınız? Türkçe kullandıysanız çeviriler nasıl? Kullanmadıysanız fırsatınız olduğunda deneyebilir misiniz?
- Cold brew deneyiminiz oldu mu? Süreç nasıl ilerliyor? Süreyi vs siz mi belirliyorsunuz? Yoksa miktara göre cihaz mı belirliyor?
- Karaf kısmına hiç termos koyup denediniz mi? Kaç ml termoslara kadar izin veriyor?
Elektrik kablosu ne kadar uzunlukta?

Hocam güzel incelemeniz için teşekkürler. Birkaç sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim.

- Menü arayüzü nasıl? Kullanım kolaylığından çok anlaşılır mı? Sanırım tin coffee Türkçe dil seçeneği ekletmişti. Sizde Türkçe mi kullandınız? Türkçe kullandıysanız çeviriler nasıl? Kullanmadıysanız fırsatınız olduğunda deneyebilir misiniz?
- Cold brew deneyiminiz oldu mu? Süreç nasıl ilerliyor? Süreyi vs siz mi belirliyorsunuz? Yoksa miktara göre cihaz mı belirliyor?
- Karaf kısmına hiç termos koyup denediniz mi? Kaç ml termoslara kadar izin veriyor?
Elektrik kablosu ne kadar uzunlukta?
Çeviride bir problem yok, zaten açıkçası çok çevrilecek bir şey de yoktu. Makine üzerindeki ekranı kullanmak zor değil, ancak ekran üzerinden profil oluşturmak biraz sıkıntılı. Bunun için appi kullanmak daha iyi. Cold brew denemedim. Fellow'un 450ml kapasiteli termosu var, o sığıyor. Ama diğer markaları bilemiyorum.

Aiden ile bugün ilk kahvemi demledim, Türkiye’ye çok daha geç geleceğini düşünüyordum, Togay beye ve ekibine çok teşekkür ederim 🙏☺️

Artık çekirdekler TinCoffe’den, öğütme Fellow Ode’dan, reçete Togay hocam’dan, demleme adımları standart bir şekilde Aiden’dan. Güzel kahve içebilmek için yanlış yapabileceğimiz bir şeyimiz kalmadı😂

@raistlin

Aidenla ilk 2 sortiyi yaptım. İlk bakışta dikkatimi çekenler;

-Plastik kalitesi hiç te öyle kötü ya da plastik plastik değil. oldukça kaliteli ve sağlam duruyor. Build quality eleştirileri boşmuş, geç.
-Karaf taş gibi. Ağız kısmı çok iyi tasarlanmış, 0 damlatma.
-450 mlye kadar single cup olanı takmanızı söylüyor alet. biraz daha gideyim 460, 470 yapayım diyorsanız nafile. 450mlden sonraki ilk su miktarı 500ml. yani arası neden yok çok garip gerçekten. Ya nolcak 480 yapma 500 yap sen de derseniz düz taban filtreler çok pahalı. trapezoidler daha ucuz. bir de 500mlden sonra 50şer olarak artıyor su ayarı. 450 ve öncesi 10ar 10ar yapabiliyorsunuz. en büyük ve tek negatif yönü bu gibi aletin şimdilik.
-Döküşler arası kaç saniye ayarlamalı kısmını bir iki demlemeye çözerim. ama 550ml batch brew için bloom+2 döküş yaptığım demlemede pulse arasını 35 saniye yapmıştım ve oldukça uzun hatta yatak kurutacak kadar uzun geldiğini söyleyebilirim. sanırım gramaja göre 20-30sn aralık yeterli olacaktır.
-Alet kahveyi manuel demlemelere göre çok daha iyi çözüyor. o yüzden manuel parametreleri ile yaptığım 1:17 demleme 1:15,5 gibi bir bardak verdi. parametrelerle oynanıp ayarlanır burası ama ilk etapta değişik gelebilir.

@raistlin tez iyileş agam, holosko modunu açacağız daha beraber. 🙋‍♂️

ilk denemede custom profile, 1:16 (17gr - 300ml), bloom 98 derece 45sn, 3 pulse 96C 40 sn, 92C 40sn, 89C 40sn. Sonuçlar gayet iyi ama daha oynamak lazım. şimdilik eksiler su seviyesinin önden görülmeyişi ve brew sonrası damlamanın durmaması. Malzeme kalitesi incelemelerde anlatıldığı gibi kötü değil diye katılıyorum sayın Eluna ya. Özellikle brew basket in üstündeki kapak gayet ağır ve mıknatıslı yapısı ile tatminkar bir his veriyor.

WhatsApp Image 2025-01-25 at 16.45.16.jpeg

Son düzenleme:
Aiden güncellemesi:

-döküşler arasındaki zamanı alet gerçekten döküşü bitirdiği zaman başlatıyor ve bu sürenin uzan tutulması;
1. yatağın kurumasına sebep oluyor.
2. suyu biten kahve yatağı yeni su gelince daha çok ajite oluyor ve bitterlik beliriyor.

Bu aralığı kahvenin su tutma durumuna göre ayarlamanızı tavsiye ederim. 35 saniyelerden 21e geldim ki orada bile yatak kurudu. bir sonraki adım aralığı 17 saniyeye çekmek.

Aiden güncellemesi:

-döküşler arasındaki zamanı alet gerçekten döküşü bitirdiği zaman başlatıyor ve bu sürenin uzan tutulması;
1. yatağın kurumasına sebep oluyor.
2. suyu biten kahve yatağı yeni su gelince daha çok ajite oluyor ve bitterlik beliriyor.

Bu aralığı kahvenin su tutma durumuna göre ayarlamanızı tavsiye ederim. 35 saniyelerden 21e geldim ki orada bile yatak kurudu. bir sonraki adım aralığı 17 saniyeye çekmek.
Döküşü bitirdiği zaman derken orayı anlayamadım açar mısınız biraz? Toplam demleme sonunda mı bu oluyor yoksa bloom aşamasından sonraki süreç mi ?

Ben de aiden ile ilk denemeyi yaptım

Sıcaklık kaybı neredeyse yok gibi diyebilirim.Hele karafa ön ısıtma yaparsanız çok daha iyi oluyor

Ben ilk demlememi chiroso ile yaptım.Sitedeki reçeteye mümkün olduğunca benzer bir reçete yaptım.Toplam demleme süresini 4:15 ile başlatıyor ama 2:30 gibi yatak kurudu.Ayrıca yatak kuruyunca süre bitmemiş bile olsa fark edip demleme tamamlandı uyarısı veriyor.Bu da güzel düşünülmüş

Tat olarak v60 ile aldığım sonuçtan çok farklı diyemem.Açıkçası makineden beklentim olan manuel demlemeyi rafa kaldırma işini gerçekleştirecek gibi duruyor 😍

IMG_0895.jpeg

Son düzenleme:
Ben de aiden ile ilk denemeyi yaptım

İlk bakışta gözüme çarpan eksik demleme miktarını kahve gramajı üzerinden ayarlayamamak
Kaç cup demleyeceğimizi sorup ona göre reçetedeki orana göre gereken kahve gramajını kendi söylüyor
Cup sayısına göre ayarlama da biraz kısıtlayıcı en azından ml üzerinden ayarlama yapılabilirdi.Bunların yazılım güncellemesi ile değiştirilebileceğini düşünüyorum
ml ayarı yapabilirsiniz. ayarlardan imperyal sistemi değil metrik sistemi seçerseniz ml gelecektir.

Döküşü bitirdiği zaman derken orayı anlayamadım açar mısınız biraz? Toplam demleme sonunda mı bu oluyor yoksa bloom aşamasından sonraki süreç mi ?
bloomdan sonrası için zaten ayatladığınız süre kadar bekliyor 30-40-50 artık ne derseniz. Benim kastettiğim bloomdan sonraki döküşlerin arasında kalan süre. pek dikkat etmemiştim açıkçası manuel demleme yaparken, çünkü ya kahve yatağına bakardım ya da toplam süreye. ama düşününce orada bile 15-20 saniyeden fazla beklemiyorum aslında. o yüzden bence aidenda en iyi pour over benzeri bardak için döküşler arasını 15-20snden fazla yapmamak gerekir.

Hocam metrik sistem seçiliydi ama beni başka bir şeyi bulmaya sevk ettiniz. Aynı yerden “kesin birimler” i tikleyince sorun çözülüyor
dikkat etmemişim ben o özelliğe, dediğiniz gibi cup seçimine göre mutlaka 225ml-300ml vs diye giden bir seçim vardı. misal 250 veya 280ml secemiyordum. bu özellik herhalde o seçime izin veriyor, doğru mu anladım :) şehir dışında olunca deneme şansım olmadı, merak ettim.

dikkat etmemişim ben o özelliğe, dediğiniz gibi cup seçimine göre mutlaka 225ml-300ml vs diye giden bir seçim vardı. misal 250 veya 280ml secemiyordum. bu özellik herhalde o seçime izin veriyor, doğru mu anladım :) şehir dışında olunca deneme şansım olmadı, merak ettim.
Evet hocam,şuna dönüşüyor örneğin
image.jpg

1 aylık bir kullanımın ardından yorumlarım;

- artık pour over (orea olur v60 olur kalita olur) kullanmıyorum, tamamen aiden kullanmaya başladım. sadece yeni kahve aldığımda kıyas için v60 ile tek demleme yapıyorum.
- makinenin içindeki light, medium ve dark roast reçeteleri ile başlayıp çıkan sonuca göre kendi reçetemi hazırlıyorum.
- özellikle janjanlı process kahvelerde coşuyor makine. anaerobic olur, makaronlu takaronlu processleer olur, on numara sonuçlar.
- batch brewu sadece 1 kere 600ml kahve için kullandım, gayet iyidi. ancak bir tık daha ince öğütüm gerekiyor.
- kahve makinenin karafının içinde de olsa çok uzun süre sıcak kalmıyor, dolayısıyla sage'in karafındaki o saatler süren sıcaklık bunda yok.
- direkt bardağa demleme yapılırsa etrafa çok sıçrayabiliyor, genelde cam karaf kullanıyorum.
- light, light-medium kahvelerde ciddi fark yarattığını görüyorum, ancak aynısını medium, medium-dark için söyleyemem v60 ile çok bir fark göremedim.

Geri