Herkese selam. Bu sefer verilerle geldim. İsteyenler benzer denemeleri çok rahat bir şekilde yapıp kendi sonuçlarını paylaşabilir.
Kayıt altına aldığım toplam 30 demleme var. Demleme diyorum ama bunlardan sadece 10 tanesi gerçek demleme. Diğer 20 tanesi fake.
Şöyle ki ilk yaptığım 10 demlemeyi hem kahve içip hem de veri tutmak için yaptım. Sonraki 20 demlemeyi ise sabit ağırlık (stock dripper) kullanarak boşa su akıtma şeklinde yaptım.
Demlemelerin hiçbirinde yatağa müdahale etmedim. Demlemelerin hepsinde max seviyede su kullandım.
Demlemeler:
Demleme 1 (Manuel Mod/16 gr kahve/1:16 oran)
Blooming miktarı neredeyse hepsinde aynı: 47 civarı (min:45 max:48)
5 demleme: 256 gr
3 demleme: 240 gr
1 demleme: 272 gr
1 demleme: 304 gr
Demleme 2 (Auto Mod/36 gr Dripper/1:15 oran)
Blooming miktarı: 8 demlemede: 93-97 arası 2 demlemede: 70 civarı
7 demleme: 540 gr
1 demleme: 525 gr
1 demleme: 555 gr
1 demleme: 495 gr
Demleme 3 (Manuel Mod/36 gr Dripper/1:14 oran)
Blooming Miktarı: 9 demlemede 90-100 arası. 1 demlemede 73
7 demleme: 504 gr
1 demleme: 518 gr
1 demleme: 490 gr
1 demleme: 532 gr
Veriler ve Yorumlarım:
1) Bu makinenin matematiği ile alakalı en önemli nokta şu: "alet demleme oranını kahve miktarı gibi algılıyor". Total çıktılara bakarsanız hep oranın katları şeklinde fark var. İlk demlemede 16 gr kahve ile 1:16 yaptığım için anlamamıştım ama kahve miktarını 36 yapmama rağmen total çıktılar arasındaki farklar hep oranın katları(14-15) şeklinde.
Bu veriye dair benim yorumum şu: Sıcaklık ile alakalı sorun yaşamadığınızı varsaydığımız denklemde koyduğunuz kahve miktarı arttıkça kötü kahve içme şansınız azalıyor. Çünkü su hesabında yanlış yapsa bile sapmaları 15-16'nın katları şeklinde yapacağı için hedeflediğiniz orana göre kabaca 16 gr için 1 ya da 2, 32 gr için 0.5 ya da 1, 48 gr için 0.3 ya da 0.6 değişiklik olacak. Dolayısıyla diğer bütün parametrelerin sorunsuz olduğu senaryoda kahve miktarını arttırmak hedeflenen ratioya yaklaşma ihtimalini arttırıyor.
2) Blooming miktarları ile total çıktı arasında çok bariz bir ilişki yok. Yani az su ile blooming yaptıysa az çıktı , normal blooming ile normal çıktı gibi bir şey saptamadım. Çok daha fazla deneme yapmak lazım bu ilişkiyi kurmak için.
3) Veri olarak eklemedim ama makinenin tarttığı ağırlık ile hesaplama hatası yapması arasında direkt bir ilişki yok. Hemen hepsinde aynı ölçtü çünkü. Çok çok daha fazla deneme yaparak belki ilişki kurulabilir.
4) Çıktıların sıcaklığına dair bir gözlemim olmadı. Ölçmedim yani. Ama içtiğim kahvelerin hepsinden sıcaklık anlamında memnundum.
5) İçtiğim kahvelerin bir çoğundan lezzet açısından memnundum.
6) İçtiğim kötü kahve oranı absürt hesap hatası oranı ile ilişkiliydi diyebilirim (%10)
7) 10 kahvenin 7'sinin güzel, 9'unun ise içilebilir olması ödediğim fiyatı mantıklı kılıyor benim gözümde.
8) Bahsettiğim sorun benim makineme has olabilir. Dolayısı ile kendi makinelerinize dair gözlemlerinizi paylaşırsanız almayı planlayan arkadaşlar için yol gösterici olabilir.
9) Makineyi yavaştan paketine koyup anneme vermeye hazırım.
Ben de bu yöntemi çok kullandım hocam. Fakat en iyi sonucu manuel durdurmayla alıyorum, bloom miktarının 70 gr gibi olması daha iyi bir demlemeye imkan veriyor.Sabah çok üsendiğim zaman kullanıyorum makineyi. Kesinlikle kendi karafi ve dripperi ile kullanıyorum. Eger kahvem 15.2-15.3 gibi 15 gramı geçiyorsa makine 16 ölçüyor. O zaman da oranı 1/15 yapıyorum final çiktisi yine 240 oluyor. Bu şekilde demleme zahmetsiz ve güzel oluyor. Hiç orasini burasini kurcalamadan kafaya takmadan dumduz kullanıyorum ve mutluyum. Mod vs hiç gerek yok. Stok haliyle bu sekilde kullanın memnun eder
Dara almadan işleme başlıyor olabilir misiniz ? Bu hata bununla ilgili çünküTam olarak ne yaptım bilmiyorum ama NoC hatası almaya başladım. Tuşa basınca seçili sıcaklığa kadar ulaşıyor. Ardından NoC yaziyor. Dökme seysi dönüyor ama su dokmuyor. Var mıdır bir çözümü yoksa garantiye mi yollamak lazım? Birde sanırım anlaşmalı teknik servisleri varmış. Süreç nasıl işliyor bilgisi olan varsa anlatırsa çok iyi olur.
Yok hocam alıyorum. Daha önceden kullanıyordum zaten sorunsuz bir şekilde. Bir kaç gün önce bu hatayı almayı başladım.Dara almadan işleme başlıyor olabilir misiniz ? Bu hata bununla ilgili çünkü
Tam olarak ne yaptım bilmiyorum ama NoC hatası almaya başladım. Tuşa basınca seçili sıcaklığa kadar ulaşıyor. Ardından NoC yaziyor. Dökme seysi dönüyor ama su dokmuyor. Var mıdır bir çözümü yoksa garantiye mi yollamak lazım? Birde sanırım anlaşmalı teknik servisleri varmış. Süreç nasıl işliyor bilgisi olan varsa anlatırsa çok iyi olur.
Hocam karafi da algılıyor. Tartı da çalışıyor. Ayarlamalar falan da yapılabiliyor sıkıntı yok. Dediğim gibi mesela 93 sıcaklık sectiysem ona ulaştığı an bu hatayı veriyor. Dönüyor ama su akmıyor.NoC, No Carafe demek oluyor sanırım, karaf yok olarak algılıyor. Tartı çalışıyor mu peki?
Karaf konmadığında ya da kahve konmadığında suyu ısıtsa bile akıtmaz.
Tekrarlayan bir hata mı? Fişi çıkarıp tekrar takıp çalıştırdınız mı? Bende bir defa oldu, bir daha hiç yaşamadım.Hocam karafi da algılıyor. Tartı da çalışıyor. Ayarlamalar falan da yapılabiliyor sıkıntı yok. Dediğim gibi mesela 93 sıcaklık sectiysem ona ulaştığı an bu hatayı veriyor. Dönüyor ama su akmıyor.
Evet maalesef tekrarlayan hata. Sürekli oluyor. Nedenini anlayamadım bende. Işin garip yanı çok farklı bir şey de yapmadım. Bir sabah kalktım baktım çalışmıyor. Sabahları işe gitmeden önce kullanıyordum pratik diye güzel oluyorduTekrarlayan bir hata mı? Fişi çıkarıp tekrar takıp çalıştırdınız mı? Bende bir defa oldu, bir daha hiç yaşamadım.
Hocam karaf ve içinde kahve varken demleme öncesi dara tuşuna basıyor olabilir misiniz? Ekranda sadece kahvenin ağırlığı ya da demlemeyi manuel durdurma yönteminde yaptığımız gibi karaf+kahve ağırlığı olarak demlemeye başlamanız gerek. Ekranda 0 yazıyorsa suyu kaynatıp No C hatası verir.Evet maalesef tekrarlayan hata. Sürekli oluyor. Nedenini anlayamadım bende. Işin garip yanı çok farklı bir şey de yapmadım. Bir sabah kalktım baktım çalışmıyor. Sabahları işe gitmeden önce kullanıyordum pratik diye güzel oluyordu![]()
Yok hocam öyle yapıyorum zaten bir süredir de kullanıyorum. Clean kısmında falan da dökmüyor aynı hata çıkıyor. Sadece dönüyor. Artık hata mı sabitlendi, başka bir şey mi oldu anlamadımHocam karaf ve içinde kahve varken demleme öncesi dara tuşuna basıyor olabilir misiniz? Ekranda sadece kahvenin ağırlığı ya da demlemeyi manuel durdurma yönteminde yaptığımız gibi karaf+kahve ağırlığı olarak demlemeye başlamanız gerek. Ekranda 0 yazıyorsa suyu kaynatıp No C hatası verir.
Servise götüreceğim yakın zamanda. Yardımcı olan herkese teşekkürler.Su yolu tortu veya kireç sebebiyle tıkanmış olabilir mi? Gözle gördüğünüz bir kapanıklık yoksa servise götürün.
ben hario v60-02 decanter kullanıyorum birebir oturuyor drip bölgesineArkadaşlar merhaba fakir aroma masterin karaft kısmı kırıldı oraya en uygun ne kullanabilirim yada o kısmın yenisi varmı?
Tamam hocam bi düşüneyim şuan plastik hario v60 var elimde ya ona server alacagim yada bunu alacağım sanırımben hario v60-02 decanter kullanıyorum birebir oturuyor drip bölgesine
Kendi karafti ve drippirina göre decanterde alinan sonuçlar daha mi iyi olur hocam? Direk decanteri alsam hem manuelde de kullanirim hem makinede kullanırım dimi?ben hario v60-02 decanter kullanıyorum birebir oturuyor drip bölgesine