Hocam selamlar, aslında geçen hafta yazacaktım ama fırsatım olmadı. İstanbul kahve festivalinde yeni çekirdekler aldım ve burada konuştuklarımız doğrultusunda geçen hafta bugün ve bugün denemeler yaptım.Rica ederim, espressoda iyi akış almayı öğrenme süreci sabır isteyen meşakkatli bir süreç... Sonrasında tada odaklanma ve ufak değişiklikler yapma süreci başlıyor. Bu süreçte size kolaylıklar diliyorum. En azından ekipman konusunda eksiğiniz yok.
Kahveniz ise 6 aylık ve dolayısıyla bayat... Bu da arzu ettiğiniz akışa engel bir durum... İçerisinde basınçlı suya mukavemet göstermesini sağlayacak karbondioksit kalmamış olmalı... Şöyle söyleyelim, kahvemiz kavrulalı bir hafta olmuş, o günkü ayarımızı yaptık. Bir hafta sonra minimal biraz daha inceye gitmek gerekebiliyor karbondioksiti azaldığı için. 2 ayda neredeyse ölmüş oluyor kahve. Taze haldeyken vakumlayıp buzluğa atmadığınız sürece 6 aylık çekirdekten verim almanız mümkün değil. Sıfır krema, sıfır aroma... Bu arada krema aslında önemli değil, tada pek etkisi yok ama tazelik göstergesidir. Sizin çekirdeklerde sanıyorum hiç krema yok.
Öncelikle geçen hafta yaptığım denemelerde 250ml den önce 70-80ml indim. Sonrasında da 60-70ml seviyelerine indim. Bunları 15,5-18g aralığında kahveler üzerinde denedim.
Bugün ise ilk denememde 17gramdan 42ml espresso aldım 30 saniyede.Tam oldu dediğimde hiçbir değişkenle oynamadan aynı miktar çekirdekten bu sefer 50ml aldım. Bu beni biraz düşündürdü. En son ise 16,8gramdan 25 saniyede 40ml espresso aldım. Anladığım kadarıyla benim temel sorunum bayat kahveymiş. Birde daha önce inmediğim inceliğe inmem oldu. Birebir aynı miktarı alamaman normal diye düşünüyorum. Tamplerken veya düzlerken ufak bir hatam olmuş olabilir. Kahveden aldığım tatta istediğim tattı. Yani festivalde deneyip almıştım ve şimdi yaptığımda da orada içerken aldığım tatlara benzer tatlar aldım.Son yaptığım sert geldiği için üstüne su ekleyip americanoya çevirdim. Keyfimde yerine geldi. Belki ufak tefek 1-2 ayar yapmam gerekebilir.