• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Espressoda Karşılaşılan Sorunlar

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan fonder
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Rica ederim, espressoda iyi akış almayı öğrenme süreci sabır isteyen meşakkatli bir süreç... Sonrasında tada odaklanma ve ufak değişiklikler yapma süreci başlıyor. Bu süreçte size kolaylıklar diliyorum. En azından ekipman konusunda eksiğiniz yok.

Kahveniz ise 6 aylık ve dolayısıyla bayat... Bu da arzu ettiğiniz akışa engel bir durum... İçerisinde basınçlı suya mukavemet göstermesini sağlayacak karbondioksit kalmamış olmalı... Şöyle söyleyelim, kahvemiz kavrulalı bir hafta olmuş, o günkü ayarımızı yaptık. Bir hafta sonra minimal biraz daha inceye gitmek gerekebiliyor karbondioksiti azaldığı için. 2 ayda neredeyse ölmüş oluyor kahve. Taze haldeyken vakumlayıp buzluğa atmadığınız sürece 6 aylık çekirdekten verim almanız mümkün değil. Sıfır krema, sıfır aroma... Bu arada krema aslında önemli değil, tada pek etkisi yok ama tazelik göstergesidir. Sizin çekirdeklerde sanıyorum hiç krema yok.
Hocam selamlar, aslında geçen hafta yazacaktım ama fırsatım olmadı. İstanbul kahve festivalinde yeni çekirdekler aldım ve burada konuştuklarımız doğrultusunda geçen hafta bugün ve bugün denemeler yaptım.

Öncelikle geçen hafta yaptığım denemelerde 250ml den önce 70-80ml indim. Sonrasında da 60-70ml seviyelerine indim. Bunları 15,5-18g aralığında kahveler üzerinde denedim.

Bugün ise ilk denememde 17gramdan 42ml espresso aldım 30 saniyede.Tam oldu dediğimde hiçbir değişkenle oynamadan aynı miktar çekirdekten bu sefer 50ml aldım. Bu beni biraz düşündürdü. En son ise 16,8gramdan 25 saniyede 40ml espresso aldım. Anladığım kadarıyla benim temel sorunum bayat kahveymiş. Birde daha önce inmediğim inceliğe inmem oldu. Birebir aynı miktarı alamaman normal diye düşünüyorum. Tamplerken veya düzlerken ufak bir hatam olmuş olabilir. Kahveden aldığım tatta istediğim tattı. Yani festivalde deneyip almıştım ve şimdi yaptığımda da orada içerken aldığım tatlara benzer tatlar aldım.Son yaptığım sert geldiği için üstüne su ekleyip americanoya çevirdim. Keyfimde yerine geldi. Belki ufak tefek 1-2 ayar yapmam gerekebilir.

Makineyi orijinal basınçsız sepet ile 2.5 sene kullandım. Ayar yakalamak çok zor.

Basınçlı sepet denemeye karar verdim. İsabet oldu. Ev tipi makinelerde kullanılan zaten bilinen bir yöntem

sipariş ettiğim "basınçlı" sepet geldi. "gerçek olmayan" espresso kreması elde edebiliyorum.

Ayar sorununuz varsa
basınçlı sepet kullanın, huzura erin.
Kremanın "gerçek" olup olmamasını dert etmeyiniz.
Bence böyle daha gerçek.
Afiyet olsun.

Değirmeninizin ayarıyla oynamayınız :)

1732094179538.png

Son düzenleme:
Makineyi orijinal basınçsız sepet ile 2.5 sene kullandım. Ayar yakalamak çok zor.

Basınçsız sepet denemeye karar verdim. İsabet oldu. Ev tipi makinelerde kullanılan zaten bilinen bir yöntem

sipariş ettiğim "basınçlı" sepet geldi. "gerçek olmayan" espresso kreması elde edebiliyorum.

Ayar sorununuz varsa
basınçlı sepet kullanın, huzura erin.
Kremanın "gerçek" olup olmamasını dert etmeyiniz.
Bence böyle daha gerçek.
Afiyet olsun.

Değirmeninizin ayarıyla oynamayınız :)

Ekli dosyayı görüntüle 36098
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Vaaay be... Ben de 8 bara düşürdüydüm basıncı.

sazan,avi mi oldum yoksa
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Sürdürülebilir olup olmayacağını bilmiyorum. 2..3 gündür memnunum. Evet, "Profesyonellerin bir bildiği vardır, basınçsız sepet daha iyidir". Lakin ortada bir gerçek var. Ayar sorunum kalmadı. 25 mi olacak 27.4 mü? dert etmiyorum. 30 iyi. Köpük krema 2.5senedir "tutturmaya" çalıştığımdan daha iyi. Acaba deli miyim? :)

Sıcaklığı da 80 kullanıyorum. En düşük bu.

Nespresso her seferinde hiç uğraştırmadan sahte kremalı kahve verebiliyor ve bunu 3000 liralık makineyle yapıyor. Bence uğraşmak istemeyen için en güzel çözüm.

Sürdürülebilir olup olmayacağını bilmiyorum. 2..3 gündür memnunum. Evet, "Profesyonellerin bir bildiği vardır, basınçsız sepet daha iyidir". Lakin ortada bir gerçek var. Ayar sorunum kalmadı. 25 mi olacak 27.4 mü? dert etmiyorum. 30 iyi. Köpük krema 2.5senedir "tutturmaya" çalıştığımdan daha iyi. Acaba deli miyim? :)

Sıcaklığı da 80 kullanıyorum. En düşük bu.
Herkeşin bi bildiği var ama boşverin, haddim olmasa da size bi öneri sunayım: Boşverin, gerçekten.

En iyi ayar sizin için iyi olan ayardır. Sizi mutlu edendir. Basınçlı sepetle mi mutlusunuz, eyvallah, basın gitsin. Ben basıncı düşürüp klasik italyan reçeteleri ile kendi damağımı mutlu edebiliyorum. Hatta paketi 2 ay evvel açılmış 8 ay öncesinin kavurumu bayat kahveyi bile hizaya getiriyorum. Ama biliyorum ki tarçın rengine bile gelememiş açık kavurum las flores ile fantağzi yapmak bana uymaz.(y)

E o zaman niye gelip yanıt yazıyorsun diyeceksiniz. İki satır makara yapalım canım yani.;)
Ekleme: Makara derken sizi değil, konuyu kastettim, yanlış anlaşılmış olmayayım da... (y)

Arkadaslar merhaba, birkac problemim var deneyimli arkadaslar yardimci olursa sevinirim oncellikle gaggia classic ( modsuz) ve euroka mignon crono kullaniyorum puck screen yayli tamper wdt ims sepet gibi ekimpanlarda var nullun brazilya (tam hatirlayamadim detayini) cekirdegini kullaniyorum tadim notlari falan klasik bir cekirdek fakat herseyi duzgun yaptigimi dusunmeme ragmen eksi cikti aliyorum 18gr-40 ml 25-30 saniye arasi suruyor makineyi ve pf isitiyorum yani tum ihtimalleri denedim ogutumu incellestirince kahve akmiyor sure cok uzuyor vs. bana yardimci olabilecek biri var midir ?

Arkadaslar merhaba, birkac problemim var deneyimli arkadaslar yardimci olursa sevinirim oncellikle gaggia classic ( modsuz) ve euroka mignon crono kullaniyorum puck screen yayli tamper wdt ims sepet gibi ekimpanlarda var nullun brazilya (tam hatirlayamadim detayini) cekirdegini kullaniyorum tadim notlari falan klasik bir cekirdek fakat herseyi duzgun yaptigimi dusunmeme ragmen eksi cikti aliyorum 18gr-40 ml 25-30 saniye arasi suruyor makineyi ve pf isitiyorum yani tum ihtimalleri denedim ogutumu incellestirince kahve akmiyor sure cok uzuyor vs. bana yardimci olabilecek biri var midir ?
Forumdan uzun araştırmalarım sonucu ve deneyimledigim yöntem olarak size önerim şu olur;

Çıktıyı sabit tutarak süreyi uzatmaniz. Bunun için öncelikle arttırma imkanınız varsa kahve miktarını arttırın. Mukavemet artacağı için süre uzayacaktir. Bu yeterli gelmez ise kalinlikla oynamanız gerekiyor inceye doğru. Gramajla oynayamiyorsaniz ağırlığı sabit tutup inceltmek faydali olacaktır.

Sıcaklık düşük kalıyor olabilir o çekirdek için.

Sıcaklık düşük kalıyor olabilir o çekirdek için.
Aslinda espresso kavrum olarak aldim yinede sicaklik mi acaba diye dusunerek on isitma gibi seyleri yaptim hatta sanirim basinc tusuna basarak birkac saniye sicakligi yukseltiyolar onu da denedim ama hicbiri cozum olmafi baska bir cozumu var midir bunun

çekirdeğin kavrum tarihi nedir? çok taze bir çekirdekte öyle bir sonuç almanız muhtemel.
herşeyi doğru yapıyorsanız çekirdeğin karakteristiği o yönde olabilir, ya da espresso yerine filtre kavrum gelmiş de olabilir.

Nespresso her seferinde hiç uğraştırmadan sahte kremalı kahve verebiliyor ve bunu 3000 liralık makineyle yapıyor. Bence uğraşmak istemeyen için en güzel çözüm.
Önce yarı otomatikler sonra evdekiler de rahat yapsın diye philips tarzı uygun fiyatlı olan modeli düşündüm sonra onların da bazı sorunları yüzünden yine yarı otomatik en uygun fiyatlı çok satan hep iyi yorum yapılan grundigi aldım. Ekipmanları da tamamlamaya çalışıyorum. Aliden kingrinder p2 aldım. neouzanın tempini ve çiftli basınçsız sepetini aldım. puck yok wdt yok.

Nespressoların pahalı olması dolum yapmanın çok iyi olmayacağını da düşünerek tabi tam bir espresso olmadığı yorumlarını da okuyup onlardan zaten en başta fiyat açısından vazgeçmiştim.

Şu an iyi bir kahve alabilmek için cebelleşiyorum :) Uğraşının sonunda tatmin edici bir sonucu ulaşacaksam sıkıntı yok ama ulaşamazsam umarım hayal kırıklığı yaşamam. Otomatikler kadar yada daha iyi kahve alamayacaksam ne anladım bu işten zaten. Arkadaşta 1 kez nespresso içmiştim baya güzeldi. Espresso olarak. Çoğu kişi için en iyi çözüm olsa gerek.

Moliendo Amalfi Espresso Blend Kahveden almıştım. Ama üretimi 4 ay önce 2 temmuz. Belki sebep o'dur. Tavsiye ettiğiniz kahveler var mı?

Son düzenleme:
Aslinda espresso kavrum olarak aldim yinede sicaklik mi acaba diye dusunerek on isitma gibi seyleri yaptim hatta sanirim basinc tusuna basarak birkac saniye sicakligi yukseltiyolar onu da denedim ama hicbiri cozum olmafi baska bir cozumu var midir bunun
Bilemedim...???
Kendi fincanlarımda yaptığım bi hareket var. Bir de onu deneyin isterseniz ekşi çekirdekte;
Normalde 4. ya da 5. saniyede akışı alırım. Ancak akış başlamadan 2. ya da 3. saniyede durdurup bir 5-10 saniye kadar bekliyor sonra tekrar başlatıyorum. Kabaca manuel ön demleme gibi bi şey. Biraz daha gövde artıp ekşilik azalıyor. Gerçi acı tadları sevdiğim için bende gideri var ama böyle yapınca sonucu sever misiniz bilmem.

Merhaba;

Elektrolux ECP 31.21 kullanıcısıyım. Bugüne dek basınçlı sepet ile çıktılar aldım. Bugün basınçsız portafiltrem geldi. Gelir gelmez 2 deneme yaptım. Şimdi bunlardan bahsetmek istiyorum.

İlk denememde 16,5 gr kahve kullandım. MHW 3Bomber R3 değirmeni 28 klike ayarladım. Bu arada makineyi 15 dk ısıttım. Wdt ile topaklanmaları giderdim ve dağıtıcı düzeltici ile bir kaç tur çevirerek kahve yatağını düzledim. En son tamper ile sıkıştırdıktan sonra makineye portafiltreyi taktım. Teraziyi sıfırlayıp ilk damlalar düşmeye başladığında otomatik olarak sayıma başladı. İlk damlalar düşmeye başladıktan 28 sn sonra 40 gr çıktı aldım. Yaklaşık 10 mm kalınlığında krema elde ettim. Tadımda ise asidite ön plandaydı. Portafiltreyi çıkardığımda ise üstünde su vardı ve çamur gibiydi. İkinci denemede ise klik sayısını 30 yapıp 17,5 gr kahve kullandım. Diğer süreçlerden sonra ilk damlalardan itibaren 23 ncü saniye de 40 gr çıktı aldım. Puck daha kuru ve kalıp halinde portafiltreden çıktı. Lakin tat olarak yine asidite ön plandaydı.

Şimdi bunlardan yola çıkarak sizden gelecek tavsiyeleri merakla bekliyorum. Su sıcaklığını termometre ile ölçütüğümde 93-95 dereceleri gördüm.

Merhaba;

Elektrolux ECP 31.21 kullanıcısıyım. Bugüne dek basınçlı sepet ile çıktılar aldım. Bugün basınçsız portafiltrem geldi. Gelir gelmez 2 deneme yaptım. Şimdi bunlardan bahsetmek istiyorum.

İlk denememde 16,5 gr kahve kullandım. MHW 3Bomber R3 değirmeni 28 klike ayarladım. Bu arada makineyi 15 dk ısıttım. Wdt ile topaklanmaları giderdim ve dağıtıcı düzeltici ile bir kaç tur çevirerek kahve yatağını düzledim. En son tamper ile sıkıştırdıktan sonra makineye portafiltreyi taktım. Teraziyi sıfırlayıp ilk damlalar düşmeye başladığında otomatik olarak sayıma başladı. İlk damlalar düşmeye başladıktan 28 sn sonra 40 gr çıktı aldım. Yaklaşık 10 mm kalınlığında krema elde ettim. Tadımda ise asidite ön plandaydı. Portafiltreyi çıkardığımda ise üstünde su vardı ve çamur gibiydi. İkinci denemede ise klik sayısını 30 yapıp 17,5 gr kahve kullandım. Diğer süreçlerden sonra ilk damlalardan itibaren 23 ncü saniye de 40 gr çıktı aldım. Puck daha kuru ve kalıp halinde portafiltreden çıktı. Lakin tat olarak yine asidite ön plandaydı.

Şimdi bunlardan yola çıkarak sizden gelecek tavsiyeleri merakla bekliyorum. Su sıcaklığını termometre ile ölçütüğümde 93-95 dereceleri gördüm.
kullandığınız kahve ve kavurma tarihi nedir?

Açıkçası kullandığım kahve pour overdan kalan kahveleri karıştırmıştım. Yani kavrum tarihleri farklı farklı ve 4-5 çeşit kahve karışık
orta-açık kavrumlarda genelde pour-over demleme yöntemlerine göre profil çıkartıldığı için espressoda 25-30sn gibi kısa sürelerde yeterince çözülmüyor yüksek asiditenin başlıca sebebi kahvenin yeterince çözülmemesi. Bu tür kahvelerle espresso yapmak için bazı tekniklere ihtiyaç var. Örneğin pre-infusion veya basınç-akış profilleme gibi. Bu yüzden elinizdeki makinada bunların olmadığını düşünerek bu tür kavrumlardan iyi bir çıktı almanız pek olası değil, hele ki bir birinden farklı kahveleri harmanlamak işleri daha da zorlaştırabilir çünkü harman hazırlamak da ayrı teknik beceri isteyen bir süreçtir. Size tavsiyem espresso için kavrulmuş kahveler tercih etmeniz ve kavrum tarihinden sonra en az 2 hafta dinlendirerek demleme yapmanız çünkü degass süreci devam eden kahvelerde de düşük çözülme çoğu zaman asidik çıktıya sebep olabilir.

orta-açık kavrumlarda genelde pour-over demleme yöntemlerine göre profil çıkartıldığı için espressoda 25-30sn gibi kısa sürelerde yeterince çözülmüyor yüksek asiditenin başlıca sebebi kahvenin yeterince çözülmemesi. Bu tür kahvelerle espresso yapmak için bazı tekniklere ihtiyaç var. Örneğin pre-infusion veya basınç-akış profilleme gibi. Bu yüzden elinizdeki makinada bunların olmadığını düşünerek bu tür kavrumlardan iyi bir çıktı almanız pek olası değil, hele ki bir birinden farklı kahveleri harmanlamak işleri daha da zorlaştırabilir çünkü harman hazırlamak da ayrı teknik beceri isteyen bir süreçtir. Size tavsiyem espresso için kavrulmuş kahveler tercih etmeniz ve kavrum tarihinden sonra en az 2 hafta dinlendirerek demleme yapmanız çünkü degass süreci devam eden kahvelerde de düşük çözülme çoğu zaman asidik çıktıya sebep olabilir.
Az evvel 28 Ekim kavrumlu Finca Milan ile deneme yaptım. 17,5 gr kahve kullandım. 30 klikte öğütme yaptım. 40 sn de 40 gr çıktı aldım. Asiditesi neredeyse sıfır, gövdesi orta yüksek ve tadım notlarında da belirtilen kavun notasını çok net alabiliyorum. Süre olarak bana biraz fazla geldi, sanırım kahve kalınlığını arttırmam gerekecek.

Son düzenleme:
Az evvel 28 Ekim kavrumlu Finca Milan ile deneme yaptım. 17,5 gr kahve kullandım. 30 klikte öğütme yaptım. 40 sn de 40 gr çıktı aldım. Asiditesi neredeyse sıfır, gövdesi orta yüksek ve tadım notlarında da belirtilen kavun notasını çok net alabiliyorum. Süre olarak bana biraz fazla geldi, sanırım kahve kalınlığını düşürmem gerekecek.
sürelere ve oranlara çok takılmamak lazım tadı iyiyse aynı parametrelerle devam edebilirsiniz.

Geri