cakmabarista
Barista
46-48 sn demleme için biraz uzun. Oranda yüksek, 19 gr.’a 38-48 arası çıktı daha dengeli olur. Hangi makineyi kullanıyorsunuz?
Konchero serena kullanıyorum. Makineyi programlayabilirim ama standart bir ölçü bulamadım.
46-48 sn demleme için biraz uzun. Oranda yüksek, 19 gr.’a 38-48 arası çıktı daha dengeli olur. Hangi makineyi kullanıyorsunuz?
Merhaba, yaklaşık 6 aydır lelit bianca v3 kendi üstünde gelen ims sepetleri kullaniyorum, şimdi sipariş ettigim e&b lab B702TFH24NT sepeti geldi fakat onunla birturlu fare kuyruğu akışı yakalayamiyorum her delikten damlayarak akiyor kahve, yanlış anlasilma olmasın damlayarak akiyordan kastım çok yavaş değil yine 18gr / 40gr i yaklaşık 30 sn sürüyor. Kendi orjinal sepetleri konik ti onda hemen fare kuyruğu akış oluyordu. Acaba nerede hata yapiyorum yardımcı olabilirmisiniz.
Makineyi bilmiyorum ama oran ve süreniz fazla.Konchero serena kullanıyorum. Makineyi programlayabilirim ama standart bir ölçü bulamadım.Herkes farklı konuşuyor.
Öğütüm tutarsızlığı olabilir mi acabaSelam. İstediğimiz ölçüyü ayarladıktan sonra double shot'un istediğimizden fazla çıkmasının nedeni nedir?
19 gr kahve, 46-48 saniye demleme, 70-75 gr çıktı mesela... Kahve gramajı ve demlemeyi makine kendi ayarlıyor double shot tuşuna basınca. Dozaj ve demleme süresini makine kendi ayarlıyor ama çıktı bazen 65-68 gr oluyor, bazen 70 bazen 75... Bunun sebebi nedir?
Merhaba, yaklaşık 6 aydır lelit bianca v3 kendi üstünde gelen ims sepetleri kullaniyorum, şimdi sipariş ettigim e&b lab B702TFH24NT sepeti geldi fakat onunla birturlu fare kuyruğu akışı yakalayamiyorum her delikten damlayarak akiyor kahve, yanlış anlasilma olmasın damlayarak akiyordan kastım çok yavaş değil yine 18gr / 40gr i yaklaşık 30 sn sürüyor. Kendi orjinal sepetleri konik ti onda hemen fare kuyruğu akış oluyordu. Acaba nerede hata yapiyorum yardımcı olabilirmisiniz.
Selam. İstediğimiz ölçüyü ayarladıktan sonra double shot'un istediğimizden fazla çıkmasının nedeni nedir?
19 gr kahve, 46-48 saniye demleme, 70-75 gr çıktı mesela... Kahve gramajı ve demlemeyi makine kendi ayarlıyor double shot tuşuna basınca. Dozaj ve demleme süresini makine kendi ayarlıyor ama çıktı bazen 65-68 gr oluyor, bazen 70 bazen 75... Bunun sebebi nedir?
Makineyi bilmiyorum ama oran ve süreniz fazla.
1/2-2,5 oranı 28-35 sn arasında alacak şekilde programınızı ve kahve inceliğinizi ayarlayıp deneyin.
Tam çözemedim ben de ama farklı çekirdekleri de aynı oranda öğütüyor diyebilirim. Yani hangi çekirdeği koyarsam koyayım 18-19 gr alıyorum. Çoğunlukla 19.Öğütüm tutarsızlığı olabilir mi acaba
Konchero Serena’ya ilgili parametreleri girdikten sonra makine süresini ayarladıktan sonra mümkünse aynı kahveden devam etmek gerekiyor. Çünkü iki handikapı var bu cihazın. Birincisi öğütücü üstten döndürülerek ayarlanıyor. İkincisi, farklı kahvelerde (hatta bazen aynı kahvede bile) ayar kadranı kendini tutamayıp genellikle bir tık salabilir.
Bu da haliyle öğütüm tutarsızlığına neden olabilir. Öğütücü ayar kadranı çok sağlam değil maalesef.
girdiyi kendin ayarladıktan sonra, diyelim ki 19 gr kahve koydun portafiltreye, çıktın 38-48 gr arasında olsun ve 35 sn.yi aşmamaya çalış bu çıktıyı almak için. makinenin ayarını buna göre yap.Teşekkürler, deneyeceğim ama portafiltre çizgisi kadar çıktı var aslında. Yani fazla koysam zaten işlem sonrası portafiltrede komple grup başlığı izi görürüm diye düşünüyorum, öyle bir şey yok. Sadece grup başlığının ortasında bulunan vidanın birazcık izi çıkıyor ki bu da olması gerekiyor diye biliyorum, Sam Çevikgöz öyle anlatmış bir videosunda.
Tam çözemedim ben de ama farklı çekirdekleri de aynı oranda öğütüyor diyebilirim. Yani hangi çekirdeği koyarsam koyayım 18-19 gr alıyorum. Çoğunlukla 19.
Espresso olayına yeni girdiğim için farklı farklı çekirdekler deneyimlemek istiyorum. Bir süre daha böyle olacak. Sonrasında beğendiğim bir çekirdek ile devam edeceğim inşallah. Doğru, öğütüm ile ilgili farklılıklar olabiliyor aynı çekirdekte bile ama sanırım bu çoğu öğütücü için geçerli. Tabii ki harici bir öğütücü gibi olamaz belki ama stabil derecede çıktı veriyor diyebilirim üstte de yazdığım gibi.
Tüm cevaplar için teşekkürler. Çekirdeği belirledikten sonra önerdiğiniz ayarlarda deneyeceğim.
Hocam ben belirtmeyi unutmuşum ama double shot'tan bahsettim şimdiye kadargirdiyi kendin ayarladıktan sonra, diyelim ki 19 gr kahve koydun portafiltreye, çıktın 38-48 gr arasında olsun ve 35 sn.yi aşmamaya çalış bu çıktıyı almak için. makinenin ayarını buna göre yap.
38-48 gr çıktıyı almak;
- 35. saniyeyi aşıyorsa, öğütümü kalınlaştır.
- 35. saniyeden önce ise incelt.
hayır değil. benim bhsettiğim de double için.Hocam ben belirtmeyi unutmuşum ama double shot'tan bahsettim şimdiye kadaryani 38-48 gr çıktı biraz az değil mi double shot için? Bu mantıkta gidersek o zaman çok bir sorun yok sanırım double shot çıktının 65-75 gr arası olması, doğru mu?
hayır değil. benim bhsettiğim de double için.
double dan kastımız girdiyle alakalı, çıktıyla değil.
Double ristretto bile 44 gr değil mi double espresso nasıl 30-40 gr olsun yahuPavoni bana genelde 28-30 gr double espresso veriyor. Şükrediyorum
@cakmabarista , kafa karışıklığınızı gidermek adına şöyle bir yol izlemeyi deneyebilirsiniz. 15-20 gram kahve için 20-30 saniyelik bir demleme süresince 40 ml civarda bir çıktıyı hedeflerseniz double espresso için uygun bir çıktı almış olursunuz. ilk olarak öğütümü inceltmek işinizi kolaylaştırır diye düşünüyorum.
Ristretto için genel kabul oranı 1:1 ila 1:1.5 arasındadır, 1:1.5-2.5 arasını espresso için standart kabul edebilirsiniz, 18 gram sepet ile ortalama 30 saniyede 40-44 gram çıktı alarak double espresso yapıyorum ben, dışarıdaki kahveciler biraz maliyet,biraz pratiklik çabasıyla 60ml'lere kadar uzatabiliyorlar double espressoyu ancak ben pek beğenmiyorum.Double ristretto bile 44 gr değil mi double espresso nasıl 30-40 gr olsun yahubununla ilgili zaten bir başlık açmıştım espresso ve espresso bazlı kahve oranları diye ama resmi bir ölçütü yok galiba
Gramajla bir ölçüt olmaz, önemli olan oran.Double ristretto bile 44 gr değil mi double espresso nasıl 30-40 gr olsun yahubununla ilgili zaten bir başlık açmıştım espresso ve espresso bazlı kahve oranları diye ama resmi bir ölçütü yok galiba
Yine ben.Bu sefer tam olarak bir sorun değil de soru gibi...
Espresso makinemin otomatik ayarı (kitapçıkta yazan) 19 gr kahveye 60 ml çıktı vermek üzerine... 1:3 oran diyebiliriz yani. Normal bir demleme yapsam en az 40-55 saniye sürüyor (basınç seviyesi espresso aralığında) ve kahvesi ile öğütme ayarına göre 55-75 ml çıktı veriyor (başka kahve denedim ama ayarlarla çok oynamadım henüz). Normalde önerilen demleme süresi sanırım 25-30 saniye...
Soru 1: Portafiltre olmadan double shot düğmesine bastım, 15 saniyede 100 ml sıcak su aldım. Suyu da ölçtüm, 75 derece. PID ayarı 94'te. Su sıcaklığı da 94 olması gerekmiyor muydu?
Soru 2: Ben 58mm portafiltredeki kahve öğütme kalınlığını, gramajını, sıkıştırmayı falan kusursuz, tam olması gerektiği gibi yapsam ve makinenin otomatik ayarını kullansam makine bana 1:3 oranına göre 19 gr kahveye 60 ml çıktı verecek ama bir yerlerde hata yaptığım için net 60 ml çıktı alamıyorum, doğru mu?
Soru 3: Ben 1:3 değil de 1:2 oran ile espresso yapmak istesem, kendi hesabımı yaparak 19 gr kahve kullansam ve 38 ml çıktıya geldiğinde demlemeyi durdursam mı doğru yolu izlemiş olurum (yoksa demlemeyi yarıda mı keserim?) yoksa 19 gr kahve ile 25 saniye demleme yapsam, çıktının kaç gr olduğuna bakarak öğütme kalınlığıyla oynayarak 38 ml çıktıyı 25 saniyede almaya çalışarak mı doğru yolu izlemiş olurum?
Soru 4: Sıkıştırmayı kesinlikle 12,5 kg ayarında yapmıyorum. Belki 3-4 kg ancadır. Daha fazla yapsam kahve akmıyor ama öğütücünün ayarı da ortada hatta bazen kalına yakın... Yani aşırı ince bir çekim almıyorum. Sıkıştırma olayı 12,5 olmasa ne olur? WDT ve distribution kullanıyorum.
Her soru 10 puan değerindedir, istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Başarılar.Şaka bir yana, yardımlarınız için şimdiden çoooook teşekkürler.
![]()
Makineyi ne kadar zamandır kullanıyorsunuz? Makinedeki değirmeni mi yoksa harici bir değirmen mi kullanıyorsunuz?
Ben makinenizi bilmiyorum, Google'dan baktığımda Sage'yi (Breville) andırıyor. 75° ölçme yöntemi nedir? Bardağa aldığınızda su soğumuş olabilir. Ama sürelere odaklandığımızda, demlemeyi düğmeyle başlatıp düğmeyle bitiriyoruz normalde. Yani 60 ml olmasını beklemenize gerek yok.
19 Gr kahve için 40-45 Gr çıktıyı 30-40 saniyede almaya çalışacaksınız. Tampı 15 kilo kadar yapın. Eğer 50 sn civarı olursa daha kalın öğüteceksiniz. 20 saniye civarı olursa da daha ince öğüteceksiniz. Her fincanın tadına bakın. Nelerin değiştiğini gözlemleyin.
Düğmeye bastıktan sonraki saniyeleri sayıyoruz.
Şunu bi açıklığa kavuşturalım. 18 gram kahve ile 36 gram espresso alırsın, bu da 60 ml eder. Bu oran 1:2 dir 1:3 değil. 19 gram ile 38 gram espresso alırsın, bu da tahmini 65 ml eder.Yine ben.Bu sefer tam olarak bir sorun değil de soru gibi...
Espresso makinemin otomatik ayarı (kitapçıkta yazan) 19 gr kahveye 60 ml çıktı vermek üzerine... 1:3 oran diyebiliriz yani. Normal bir demleme yapsam en az 40-55 saniye sürüyor (basınç seviyesi espresso aralığında) ve kahvesi ile öğütme ayarına göre 55-75 ml çıktı veriyor (başka kahve denedim ama ayarlarla çok oynamadım henüz). Normalde önerilen demleme süresi sanırım 25-30 saniye...
Soru 1: Portafiltre olmadan double shot düğmesine bastım, 15 saniyede 100 ml sıcak su aldım. Suyu da ölçtüm, 75 derece. PID ayarı 94'te. Su sıcaklığı da 94 olması gerekmiyor muydu?
Soru 2: Ben 58mm portafiltredeki kahve öğütme kalınlığını, gramajını, sıkıştırmayı falan kusursuz, tam olması gerektiği gibi yapsam ve makinenin otomatik ayarını kullansam makine bana 1:3 oranına göre 19 gr kahveye 60 ml çıktı verecek ama bir yerlerde hata yaptığım için net 60 ml çıktı alamıyorum, doğru mu?
Soru 3: Ben 1:3 değil de 1:2 oran ile espresso yapmak istesem, kendi hesabımı yaparak 19 gr kahve kullansam ve 38 ml çıktıya geldiğinde demlemeyi durdursam mı doğru yolu izlemiş olurum (yoksa demlemeyi yarıda mı keserim?) yoksa 19 gr kahve ile 25 saniye demleme yapsam, çıktının kaç gr olduğuna bakarak öğütme kalınlığıyla oynayarak 38 ml çıktıyı 25 saniyede almaya çalışarak mı doğru yolu izlemiş olurum?
Soru 4: Sıkıştırmayı kesinlikle 12,5 kg ayarında yapmıyorum. Belki 3-4 kg ancadır. Daha fazla yapsam kahve akmıyor ama öğütücünün ayarı da ortada hatta bazen kalına yakın... Yani aşırı ince bir çekim almıyorum. Sıkıştırma olayı 12,5 olmasa ne olur? WDT ve distribution kullanıyorum.
Her soru 10 puan değerindedir, istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Başarılar.Şaka bir yana, yardımlarınız için şimdiden çoooook teşekkürler.
![]()
HaydaaaaaŞunu bi açıklığa kavuşturalım. 18 gram kahve ile 36 gram espresso alırsın, bu da 60 ml eder. Bu oran 1:2 dir 1:3 değil. 19 gram ile 38 gram espresso alırsın, bu da tahmini 65 ml eder.
Sadece su 1 gramı 1 ml eder. Ama içinde yoğun kahve yani espresso var. 1 gram espressoyu yaklaşık 1,66 ml espresso olarak hesapla.
1:3 istiyorsan 19 gram kahve için 57 gram espresso alırsın, bu da yaklaşık 95 ml espresso eder.
Kremalı mı? Kremasız mı?18 gram kahve ile 36 gram espresso alırsın, bu da 60 ml eder.