kahveyeniden
Barista
- İsim
- kahveyeniden
Oyum tabiki V60 ama French Press eklenebilir belki seçeneklere
Selamlar, iyi bayramlar herkese
Merak ettiğim bir konu var. Mesela kahve çekirdeğinin yöresine göre uygun olan demleme metodu varmı yada yıkanma durumuna uygun yada tavsiye edilen metod varmıdır. Sözgelimi Etiyopya V60 a daha uygun ? yada yıkanmış chemex e daha çok gider ? gibi. Her çekirdek her türlü demlenebilir olabilir ama öne çıkan bir durum varmı merak ettim.
Sevgiler
Lily drip de merak ettiğim bir yardımcı ekipman... sonu yok bu ekipman işinin)
Origami+Kalita filtre ile benim gibi süre sorunu yaşayan var mı acaba merak ediyorum... bir yerde bir hata yapıyorum mutlaka ama nerede bilemedim...
Bu detaylı açıklama için çok teşekkür ederimKendi deneyimlerim ve fikirlerim çerçevesinde Origami+Kalita ikilisindeki yaşadığınız durumun sebebi bence şöyle:
Kalita filtresi çiçeksi şekli gereği, Kalita drippera oturduğunda filtrenin sadece kenar uç kısımları drippera temas ederken Origami drippera oturduğu zaman Origaminin şekli sebebiyle filtrenin büyük bölümü drippera temas ediyor. Bildiğiniz üzere filtre yan duvarlara ne kadar az temas ederse bypass olarak filtrenin dış tarafından bardağa inecek su miktarı artacaktır. Yani Kalita dripper bardağınıza daha fazla bypass su indirirken Origami dripper daha fazla suyu kahve yatağına doğru indirmeye çalışacaktır.
Eğer demlemenizi melodrip vs. yardımcı ekipman kullanmadan 1 ya da 2 döküşte bitiriyorsanız sürenin Kalita dripperdaki süreye göre uzun gelmesi normal. Ama benim gibi melodrip kullanıp pulselar şeklinde 5-6 döküşte, kahve yatağını fazla yükseltmeden demleme yaparsanız, aynı demleme şekliyle v60 demlemesine göre Origami dripperda yakın sürelerle karşılaşırsanız. Hatta ben v60 demlemesine göre 1 tık daha ince öğütüyorum origami dripperda kalita filtresi kullandığımda. Akış süreleri neredeyse aynı oluyor.
Bir dipnot olarak da Kalita için, bloom yaparken bloom suyunu elinizden geldiğince hızlı dökerek, herhangi bir çalkalama ya da karıştırma yapmadan blooming süresi sonrası demlemeye geçmenin en verimlisi olduğu sonucuna vardım demlemelerimde. Yani v60 filtresini bloom suyunu döktükten sonra 1 kere çubuk ile karıştırırken Kalita filtresini hiç ellememeyi daha güzel buldum kupada.
Filtrede bombe olabileceği kısm aklıma yattı, ben yatak yükseltmiyorum ve filtreyi ıslatırken hiç bir şekilde filtreye müdahale etmiyorum çünkü hafif üstten bastırınca bile suyun sıcaklığı ile filtre bombe yapma eğilimine giriyor. Bir de 155 origami kullandığım için belki bombe şansı daha azalıyor olabilir. Ama merak ettim bir sonraki origami demlememde filtrenin alt kısmına dikkat edeyim.Bu detaylı açıklama için çok teşekkür ederimKalita ile ya da Origami+Kalita filtresi ile yaptığım demlemelerde kaşık yardımıyla karıştırma ya da spin yapmam, bu tür uygulamaları bazen V60 demlemelerimde tercih ediyorum... söylediklerinizi deneyeceğim ancak bu bahsettiğim sorunları Melodrip kullanmadan yaşamayanlar olduğunu da biliyorum... benim aklıma gelen bir başka olasılık da kalita filtresinin Kalitada bir tabana oturabildigi bu nedenle düz kalabildiği, oysa Origamide taban olmadığından filtrenin o bölgesinin ıslanmanın da etkisiyle düz formunu yitirdiği ve bombe oluştuğu, bu nedenle o bölgede bir sıkışma yaşanabiliyor olacağı şeklinde... kahve yatağını yükseltmek de tabana binen ağırlığı artıran bir faktör... Bu anlamda Origami+Kalita filtresi ile melodripsiz 3 dakikayı geçmeyen demlemeler yapabilen arkadaşlardan da yorum bekliyorum
![]()
Alttan filtreyi parmağınızla yoklarsanız ne kadar deforme olduğunu görüyorsunuz zaten..
Yalniz değilmişim, yukarıdaki videoda kalin öğütüme rağmen 5 dak.da biten bir demleme var...
4.20, 4.40 gibi süreleri normal kabul ediyorsak sorun yok ama burada Origami+Kalita filtresiyle 02:40lari aşmayanları biliyorum sanki ?, değil mi @Ceren Aksu ???Şimdi bu video ile kıyaslamak adına, v60 da sabah demlediğim Burundiyi, tüm parametreler aynı olacak şekilde origamide kalita filtresi ile demledim. (origami s ve 155 filtresi) v60 da 40lı kutı filtre ile 4.40 aldığım akışı origamide 4.20 olarak aldım. Biraz daha hızlı aktı yani origami v60a göre.
V60 filtresiyle hic sorun yaşamadım doğrusu, aynı parametrerle genelde aynı sonucu aldım, ama Kalita filtresi başımın belası oldu!Ben de V60 filtresi ile aynı sorunu yaşıyorum, plastik V60'a göre, origamide çok daha uzun sürüyor demlemelerim. Bir yerlerde bir şeyler yanlış ama çözemedim henüz![]()
4.20, 4.40 gibi süreleri normal kabul ediyorsak sorun yok ama burada Origami+Kalita filtresiyle 02:40lari aşmayanları biliyorum sanki ?, değil mi @Ceren Aksu ???
Tabii o bilgilere yani natürel, yıkanmış, sıcaklik konularına ben de dikkat ediyorum ve genelde 18gr ile demleme yapıyorum, 22den 28e kadar neredeyse tüm öğütme derecelerini de denedim ancak KW filtresiyle henüz hiç 4dk. altında bir demleme bitiremedim... kaç kademede döküyorsun acaba?Çekirdekten çekirdeğe, öğütüme, sıcaklığa, doza vs vs göre tabi değişmekle beraber çok uzun süreli sonuçlar almadım ben açıkçası. Bu arada 20-22 gram ile demleme yapıyorum genelde, o açıdan süre anlamında referans olur muyum bilmiyorum. Natural çekirdeklerde bazıları biraz fazla toz üretiyor, filtreyi bir miktar tıkayıp 3:00-3:15 arası tuttuğu bazen oluyor, ama süre anlamında V60'a göre bir fazlalık, dezavantaj görmedim Origami'de. Hatta daha rahat ediyorum bazen akış anlamında. Kalita filtresi ile kullanıyorum.
Tabii o bilgilere yani natürel, yıkanmış, sıcaklik konularına ben de dikkat ediyorum ve genelde 18gr ile demleme yapıyorum, 22den 28e kadar neredeyse tüm öğütme derecelerini de denedim ancak KW filtresiyle henüz hiç 4dk. altında bir demleme bitiremedim... kaç kademede döküyorsun acaba?
Yani özel birşey yapmıyorsun ki mümkün olduğunca takip ediyorum paylaşımlarını, benim de gördüğüm o... hani saçım olsa yolacam ama o da yok, napsam bilemiyorumBlooming sonrası genelde tek döküş yapıyorum, bazen 2 döküş yaptığım da oluyor.
Yani özel birşey yapmıyorsun ki mümkün olduğunca takip ediyorum paylaşımlarını, benim de gördüğüm o... hani saçım olsa yolacam ama o da yok, napsam bilemiyorum
Denemeye devam o haldetisikkurler sipergörl
Onu da zevkle yapacagiz da benim öncelikli derdim damak tadı değil zaten, süreAynen dediğin gibi valla, özel bi şey yapmıyorumAkışa ve süreye ve çıkan sonuca göre göre öğütümüme, sıcaklığına vs. müdahale ediyorum hepsi bu, zaten bunlara dikkat edince ortaya çıkan sonuç memnun ediyor çekirdek de güzel olunca... Ama bu tammaaamen benim fikrim ve damak tadım...
Ben bu konunun asla asla asla uzmanı, bileni vs değilim, ama çok uzak oturmadığımız için şu günler geçince yeniden bir araya geliriz, canlı canlı istişare ederiz dilersen abi
![]()
Sanıyorum anlatamadım demek istediğimi, burada sürenin uzunluğu ya da kısalığı değil ilgilenmemiz gereken. Ben melodrip kullanıyorum o sebeple sürelerim uzun. Burada v60 ve kalita filtrelerinin akış süresinin takın olduğuna dikkat çekmek istedim. Yani siz v60 ile süre ayarlayabiliyorsanız, origami ve kalita filtresi ile de aynı sürede olabilirsiniz demek istemiştim. Ya da en azından bende durum böyle.4.20, 4.40 gibi süreleri normal kabul ediyorsak sorun yok ama burada Origami+Kalita filtresiyle 02:40lari aşmayanları biliyorum sanki ?, değil mi @Ceren Aksu ???