Üstad krankı, aksı, topuzu, kılıfı, kavanozu, çantası... Değiştir değiştir bitmiyor. Madem bu kadar değişecek veya revizyona ihtiyaç var versiyon değişsin ona göre fiyatlanma olsun. Bir bütçe dostu biri de elit seviye. Her dönem bir zımbırtısı değişiyor ilavesi geliyor. Ben yoruldum artık..
Kavanozun kırılabilir olduğunu, kısa sapın çevirmeye olumsuz etkisi olduğunu, aksın aralığının geniş olmasının ince ayara problem çıkaracağını, topuzun küçük olmasının kavramaya olumsuz etkisini koca firma kaç yıldır yeni mi öğrendi. Böyle böyle kapitalizme yenik düşüyorum. Commandante özelinde oldu gibi ancak istisnasız yeni dünya malları böyle oldu. Adına da bu sürecin arge koymuşlar. Hiç bu dönemin adamı değilim valla.
Birkaç seneye de elektrikle çalışan commandante gelir hazır mısınız ondan sonra da pille çalışanı gelir.
Eksik değerlendiriyorsunuz. Bu saydıklarınızın hiçbiri elzem şeyler değil. Comandante bunlar olmadan da tam performansını veriyor.
Tüm C40'lar hala standart krankla geliyor, çevirmeye olumsuz etkisi ya da yetersizliği de yok. Standart haliyle de en kolay işlem Comandante'de zaten. Fakat hanım kullanıcılardan ve bileklerinde sağlık problem yaşayan arkadaşlardan talepler vardı. Daha da kolay olsun madem çevirme dendi, bu opsiyon geliştirildi. Öte yandan kimi kullanıcı da Black Crank ve topuz taşınabilirliği düşürüyor, çevirme turum uzar, hiç ihtiyacım da yok diyebilir son derece haklı olarak. Elzem mi yani bu parça? Hayır.
Big Joe topuz büyük elleri olanlar için kavramada kolaylık sağlayabilir. Öte yandan benim gibi elleri küçük olanlar ya da taşınabilirliği ön planda tutan arkadaşlar için asla ve asla gerekli değil. Elzem hiç değil. Opsiyon.
Comandante temelinde espresso değirmeni olarak tasarlanmadı, her işi yapsın mantığıyla ve ortalama her aralığa hitap edebilecek şekilde. O yüzden kutudan Red Clix ile çıkmıyor. Espresso tarafında yoğun kullanım olacaksa opsiyon. Elzem mi? Çok az ve yoğun espresso kullanan kullanıcı için belki. Genel ihtiyaç mı? Hayır. Ben kullanmıyorum, daha fazla ayarla ya da söküp takarken daha hassas dişlilerle neden uğraşayım. Kullanıcıların çoğu için de böyle. Standart halde ek maliyete ve komplikasyona gerek yok çünkü.
Kavanozlar hala bir klasik cam, bir polimer olarak çıkıyor. Polimer taşınabilirlik anlamında bir opsiyon. Bu camın dev bir eksiği, kusuru değil. Hala ben polimer kullanmayacağım diyen çok geniş bir kullanıcı kitlesi var. Statik oluşturuyor, beğenmiyorum diyor. Ne olursa olsun cam malzeme kullanacağım diyor. Taşınabilirliğe, cupping vs için dara almadan hızlıca dolum yapmaya faydası var. Elzem mi? Hayır. Cam eksik bir malzeme mi? Hayır. Çok mu kırılgan ya da hassas. Hayır, gayet kuvvetli. Yere düşürmeyin, fırlatmayın, yeter. Polimer haznelerin doğuşu da başka bir tasarım için malzeme çalışırken çok doğal biçimde ilerledi zaten.
Ezcümle, aksesuarların hiçbirinde zorunda değiliz arkadaşlar. Bu yaklaşım önemli. Cebindeki 500 lirasını hiç fayda görmeyeceği Red Clix'e yatırmasın diye günde hala en az 1 saat dil döküyorum toplamda kullancılarımıza sunum yaparken. 150 liralık fırça yerine ürünü çizmeyecek yapıda basit 10-20 liralık fırçaların iş göreceğini, bu anlamda marka değerine aksesuarda para yatırmak yerine kahve almaları gerektiğini söylüyorum. Basit bir keseye bile sarıp götürseniz kılıfa falan bile ihtiyacınız yok. Fakat bunlar da ürünün noksanı demek değil, bu da önemli. Bunlar yedek parça değil çünkü, değişiklikler için opsiyonlar. Görsel değeri yüksek opsiyonlar olabiliyor, bu açıdan da değerlendirilebilir. Özelleştirmek isteyen, bütçesine uygun olan arkadaşlar değerlendirirler. Yoksa ben de çok gönüllü satmıyorum hiçbir aksesuarı.

Telefonu Apple'dan alıp kılıfını oradan almıyorum işte, siz anlayıverin.
Edit: Birkaç seneye elektrikle çalışan Comandante de gelecek doğru, bu da manuel öğütücünün eksiği değil. Başka ihtiyaç için başka çözüm. Bambaşka alanlar, bambaşka kullanımlar. Kim nasıl tercih ederse, herhangi biri de zorunluluk değil. Minimal tutup, ihtiyaçtan öte fantezi yapmama kısmına katılıyorum. Hepimiz için geçerli.
Herkese Sevgiler.