• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cold Brew Soğuk Demleme Zamanı Geldi

Benim güncel kullandığım, yüksek verim aldığımı düşündüğüm naçizane yöntem. Bu yöntemle demledikten sonra başka bir filtrasyon yöntemine ihtiyaç duymadan berrak bir fincan cold brew kahve elde edebilirsiniz.
Tartıp öğüttüğünüz kahveyi, çay filtresine koyduktan sonra ağzını bir saç düzleştirici ya da ütü yardımı ile kapattıktan sonra herhangi bir partikül kaçışı da olmuyor 🤗
Sealer ile de kapatılabilir gibi

Havaların ısınmaya başlaması ile popüler hale gelecek bu konuyu açmak istedim :) ya da memnun olmadığımız çekirdekleri tüketme amaçlı kullanabiliriz :)

1964 yılında Todd Simpson adlı bir kimya mühendisi tarafından kullanılmaya başlanmış ve günümüzde de yaygınlığını arttıran bir demleme yöntemi. Bu yüzden bazı makalelerde "Toddy" metodundan çok sık bahsedilmektedir.

Kahve demlemede kullanılan ana 2 yöntem soğuk demleme için de geçerli.

Suda tutma yöntemi ile demleme (immersion)
Evde yapması çok kolay ve basit olan bir yöntem.
  • Kalın öğütülmüş kahveyi bir kavanoza koyuyoruz. Kavanoz, french press ya da herhangi bir cam kap olur. Esnekliği ve kolaylığı da burada :)
  • Üstüne soğuk su ekleyip karıştırıyoruz.
  • Oran alarak konsantre yapacaksanız 1:3-1:5 arası kullanabilirsiniz. Benim tercihin 1:8 veya 1:10.
  • 18-24 saat buzdolabında bekletip, kağıt ya da bez filtre ile süzüyoruz.
Damlama yöntemi ile demleme (drip coffee)
  • Alıştığımız V60, Chemex, Kalita gibi demleme yöntemlerini soğuk su ve buz ile demlediğimizi düşünün.
  • Damla damla yukarıdan akan soğuk su, kahve ile buluşup, alttaki kaba yavaş yavaş süzülüyor.
  • Oran olarak da ilk yöntemdeki esneklik bu yöntemde de geçerli.
  • Damlaların stabil olması açısından özel bir düzenek gerekiyor. :( Pahalı düzenekler olduğu gibi ucuza kendi düzeneklerinizi de yapabilirsiniz. Hayal gücü sınırsız!
  • Demleme süresi 3-6 saat arası.
Ekli dosyayı görüntüle 1083
Nasıl içiyoruz?
  • Güzel bir bardağa demlediğiniz soğuk kahveyi koyup, üstüne;
    • buz ve soğuk su
    • süt (yıllar önce bir kavurucu ile konuşurken adına Helal Baileys koymuştuk :))
    • soda ekleyerek yudumlayabilirsiniz.
  • Bazı kokteyllerde de kullanabilirsiniz.
Tat Profili
  • Soğuk demleme kahvelerin en büyük özelliği asiditelerinin çok düşük olması. Midesi hassas kişiler için de daha güvenli olduğunu söyleniyor.
  • Sıcak su kullanılmadığından, ekstraksiyon daha dengeli oluyor ve acı tatlar yerine daha tatlı ve meyvemsi aromalar ortaya çıkıyor.
  • Sonuç kesinlikle daha gövdeli bir kahve!
  • Kafein oranı aynı miktar kahve için konsantre olarak tüketirseniz, sıcak demlemeye göre daha yüksek!

SİZ NASIL DEMLİYORSUNUZ? BU YAZ DENEYECEK MİSİNİZ?
Kahve ve su oranı ve süreyi ayarladın mı gerisi önemli değil bence. Ekipman hepsi olur. Kavanoz ve tülbent çok iyi iş görür😊

Penye kumaşı tarzı sık bir bez filtre kullanabilirsiniz. Ben öyle kullanıyorum. Tülbent maalesef sıkıntılı. Çok fazla ince partikül geçişi oluyor.
Biz Türk kahvesinin telvesini içen milletiz. Az partikülden birşey olmaz😊

Peki arkadaşlar şöyle bir doldurulabilir çay filtresi alsak.
Kahveyi ölçüp içine koyup onuda kavanoz veya sürahiye atsak dolapta 1 gun bekletip çıkarınca tüketsek nasıl olur.
Hem kahveyi tekrardan süzme derdi olmaz

Ekli dosyalar

• images.jpeg
    images.jpeg
    42.8 KB · Görüntüleme: 43
Fena fikir değilmiş :)

Merhabalar. Elimde ekipman olarak french press,tartı ve sözen değirmenim var. Sıcak günler için dolapta hazır bulunabilecek bir cold brew hazırlamak istiyorum. Bu ekipmanlarla yapılabilirmi nasıl yapılır youtubdan baktım farklı farklı tarifler var aklım karıştı buradan bi sorayım dedim. Tarif verebilirseniz sevinirim.

Sözen en kalın ne kadar öğütüyor bilmiyorum ama kalın öğütebilirseniz ve sonrasında bez filtrede süzebilirseniz olur tabi ki.

Sözen ile cold brew ayarında öğütün. Akabinde 1gram öğütülmüş kahveye 10 gram su gelecek şekilde kahveyle suyu bir kavanoz/sürahi benzeri kapta birleştirin. Ardından buzdolabına atın ve 12-16 saat sonra çıkartıp bir bez filtre veya temiz bir bez yardımıyla süzün.

Yahu bir anda aklıma esti, acaba dedim? Aslında ilk etapta aşağı doğru sarkar bir iple kavanoz kapağına bağlarım dedim ama denedim gördüm ki, sıfıra sıfır oturdu satisfaction ve kapak da kapanıyor!!!
Üstte dursun kahve, iyice çözünsün çıkarın süzgeci tek V60 filtre ile süzün bitti gitti.

Ekli dosyayı görüntüle 12386

Ekli dosyayı görüntüle 12387

Edit: Gaza geldim demleme yapmaya karar verdim, defect çekirdek biriktiriyorum 2 aydır falan, 5 6 çeşit karışık 55gr, bakalım tadı nasıl olacak 😂 yarın güncellerim burayı. Bu arada 650cc'lik kavanoz, 55gr kahve ve 550gr su alıyor düzenek muhteşem. 1 litrelik kavanozla 90-100gr'lık demlemeler yapılabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 12388
Elinize sağlık. Oran olarak kaça kaç yaptınız? Öğütüm derecesi ne? Aşamalı bir reçete verebilir misiniz rica etsem. Denemek istiyorum bende.

İkea'nın sitesinde gezerken böyle bir ürüne denk geldim. Cold Brew sürahilerine çok benziyor.

İkea'nın sitesinde gezerken böyle bir ürüne denk geldim. Cold Brew sürahilerine çok benziyor.

Fotoğraftan öyle görünüyor da olabilir ama tellerin arası biraz geniş gibi. Çok toz geçebilir suyun içine.

Geri