• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cold Brew Soğuk Demleme Zamanı Geldi

İsteyen tercih etmez tabii. Ama herkese haddini bildirmeye çalışan ev baristasının yükselişi de çok göz tırmalıyor.
Yazma tarzına bağlı.Tim dediyse vardır bir bildiği düşüncesi de yanlış.Benim tarzım değil bu kahve mesela.Bunu da uygun bir dille yazabilirim .Yorumlar kısmı bunun için var.Tabi kahveye şeker atılmaz da demiyorum isteyen deneyebilir tabi ki.Ama tim de olsan hoffman da olsan biraz daha normal tüketiciyi de yakalamak icin bu tarz içerik yapabilirsin.Ana takipçi kitlesi de bu durumu hoş karşılamamış olabilir

Yazma tarzına bağlı.Tim dediyse vardır bir bildiği düşüncesi de yanlış.Benim tarzım değil bu kahve mesela.Bunu da uygun bir dille yazabilirim .Yorumlar kısmı bunun için var.Tabi kahveye şeker atılmaz da demiyorum isteyen deneyebilir tabi ki.Ama tim de olsan hoffman da olsan biraz daha normal tüketiciyi de yakalamak icin bu tarz içerik yapabilirsin.Ana takipçi kitlesi de bu durumu hoş karşılamamış olabilir

Elbette, kimsenin sözü kanun değil. Benim bahsettiğim genel bir durum; gözlemleyenler vardır belki diye biraz karıştırayım istedim ortalığı. Keyif almak dururken tecrübe yarıştırmanın manası yok bence. Bu iş biraz tat kaçırmaya başladı.

Bu arada ben de şeker atmayı tercih etmem. Ama beyefendinin hatırı için bir kez denerim muhtemelen.

Elbette, kimsenin sözü kanun değil. Benim bahsettiğim genel bir durum; gözlemleyenler vardır belki diye biraz karıştırayım istedim ortalığı. Keyif almak dururken tecrübe yarıştırmanın manası yok bence. Bu iş biraz tat kaçırmaya başladı.

Bu arada ben de şeker atmayı tercih etmem. Ama beyefendinin hatırı için bir kez denerim muhtemelen.
Ben süt katıyorum hocam çok zorlarsam.Hani şeker kullanmadıgımdan değil de kahveden soğutuyor o zaman beni psikolojik olarak.Hatta puck puck için espresso ayarında ögütüp demledigim kahveye süt katma düşüncem var bu ara 😂

Benim gibi sütsüz sevenler ve saatlerce beklemeyi sevmeyenler için denediğim pek çok yöntem içinde en güzel ikiliyi yazıyorum.

Tek kişi için aeropress, 20g orta-kalin (cmd 20-22 click) öğütülmüş açık kavrum kahve, 160g su , inverted demleme, suyu ekleyince biraz karıştırma, iki dakika bekleyip 160gr buzun üzerine basma şeklinde.

Birden fazla kişi için moccamaster ile yüzde 40 buz yüzde 60 su için 1/16 oranında biraz kalına kaçan ama french pressten önce öğütülmüş kahve (cmd 28-30 click) 30s bloom dışında müdahale etmeden demliyorum.

Buzun üzerine demlerken sıcak halindeki kadar olmasa da kahveleri tanıyacak kadar tatlarını alabiliyorum.
Espresso için günlerce damak tadıma uyacak soğuk bir yöntem aradım ama henüz başarılı olamadım. tonik, şeker şurubu / süt / condensed milkle yapılanlar bana kahvede sevdiğim tadı veremedi.

Benim gibi sütsüz sevenler ve saatlerce beklemeyi sevmeyenler için denediğim pek çok yöntem içinde en güzel ikiliyi yazıyorum.

Tek kişi için aeropress, 20g orta-kalin (cmd 20-22 click) öğütülmüş açık kavrum kahve, 160g su , inverted demleme, suyu ekleyince biraz karıştırma, iki dakika bekleyip 160gr buzun üzerine basma şeklinde.

Birden fazla kişi için moccamaster ile yüzde 40 buz yüzde 60 su için 1/16 oranında biraz kalına kaçan ama french pressten önce öğütülmüş kahve (cmd 28-30 click) 30s bloom dışında müdahale etmeden demliyorum.

Buzun üzerine demlerken sıcak halindeki kadar olmasa da kahveleri tanıyacak kadar tatlarını alabiliyorum.
Espresso için günlerce damak tadıma uyacak soğuk bir yöntem aradım ama henüz başarılı olamadım. tonik, şeker şurubu / süt / condensed milkle yapılanlar bana kahvede sevdiğim tadı veremedi.
condensed milk'i satın mı aldınız kendiniz mi yaptınız?

Merhaba, ben kavanoz yönteminde filtre kağıdını lastik ile sıkıştırmak yerine ip ile bağlıyorum. Öncelikle v60 ile kahveyi ıslatmak amacıyla kahve yatağını çok yükseltmeden kullanacağım suyun yaklaşık yarısını normal demler gibi kavanoza soğuk suyla demliyorum. Kalan suyu direkt kavanoza döküyorum. Renksiz pamuk iplik ile filtre kağıdının üst kısmını birleştirip bağlıyorum ve kavanozun içine atıyorum. Poşet çay formuna gelen kahve kavanozun üst kısmında yüzüyor oluyor. Kapağı kappattığımda da tamamen suyun içerisinde kalıyor ve mizudashi gibi konumlanmış oluyor. Bazen iple bağlarken filtre yırtılabiliyor ancak yırtmadan yapabilirsem tekrar süzmeye gerek kalmadan temiz bir cold brew elde edebiliyorum.

Erencan Begiç ile yaptığımız Kahve Masası yayınında güzel bir tarif vermişti ve Japanese üstüne konuşmuştuk.

Erencan da demleme konusunda epey bilgili ve güzel bilgiler vermişti. Üşenmezseniz yayının o bölümünü izleyebilirsiniz.

İyi akşamlar
Epeydir Icosa Arctic Cold Brew System ile demlemeler yapıyorum , yakın zamanda 1 kg lık Aroastinglab Titan ı keyifle tükettik , şu an Null Mam filtre öğütüm ile şimdiye kadar ki en iyi sonuçları alıyorum. Tarifim şöyle ; bir önceki demlememde Cold Brew için genel reçete 1/10 a yakın denedim ama biz hiç beğenmedik çok acı geldi. Arctic sürahisi normalde 1.5 litrelik hatta fazla ancak filtre ve kahve koyunca hatta ben filtrenin içine elimde bez bir kese (torba) da kullanıyorum ,tahmini su miktarım 1200-1300 ml. civarı oluyor. Suyum BWT4 su arıtma ve PW 4 ile 120-130 ppm arası su. Yöntem olarak geçenlerde 1-1,5 ay önce paylaşılan sevgili Nisan Ağca nın hibrit metodu ile en iyi sonucu aldım. Yaklaşık 600 ml su ile 94-95 derece kaynar suyu çok yavaş olarak 70 gr Perfetto ile French Press 1-2 arası ayarda öğütülmüş kahvenin üzerine döküyorum 6 dk sonra 12-15 buz küpü atıp kalan suyu sürahiye dolduruyorum. Bu şekliyle benim buzdolabım sürahiyi almıyor o sebeple balkon zemininde gölgede 20-24 saat arası bekletip başka hiç filtreden geçirmeden ( micro filtre içinde zaten) başka kapa aktarıp buzdolabında soğumaya müteakip bol buz ve isteğe bağlı süt ile afiyetle tüketebilirsiniz. İyi bayramlar.

icosa Arctic Cold Brew sistem
Kahve Null Mam Filtre
70gr/ 1250 gr 1/18 e denk geliyor kabaca

Ekli dosyalar

• B18E817E-885A-49CA-BC59-5526E201A83C.jpeg
    B18E817E-885A-49CA-BC59-5526E201A83C.jpeg
    38.4 KB · Görüntüleme: 35
Cold Brew demleme yapıyorum ve okula giderken yanıma almak istiyorum. Yolum uzun olduğu için gidene kadar ısınıyor. Şu anda termosum olmadığı içi alternatif bir yol olarak dondurup almayı planlıyorum. Dondurunca kahvenin performansında bir kayıp olur mu? Yardımcı olursanız sevinirim

Dondurmayı bir gün buzlukta bekleyecek şekilde denedim. Tadında herhangi bir değişiklik olmadı.

Cold brew başlığını görünce yazmamam olmazdı. Ben suda bekleterek yapmıyorum ve bekleterek yapılmış cold brew'lerin hiçbirini içemiyorum. İçtiğim en güzel soğuk demlemeleri Petra yapıyordu, onlar da cold brew'ü bıraktılar ve stout dedikleri garip bir şeye geçtiler. (-idi, 2019'dan bahsediyorum) Dediklerine göre onlar da bekleterek yapıyorlarmış. Bir de Coffeetopia'nın cold brew'ları muhteşemdir.

Sisteme gelince, en altta karaf, kavanoz, vs, ortada Aeroporess gövdesi, en üstte de buz yığılabilecek bir hazne. (Ben IKEA Överst kullanıyorum, zaten başka da bir işe yaramayan saçma bir pour over ekipmanı)

Aeropress filtresini haznesine koyup, ıslatıp, Aeropress içerisine de v60'dan daha kalın ayarda çekilmiş (ben böyle seviyorum, daha dark seven inceltebilir) 50 gr kahve koyuyorum. İkinci kağıt filtreyi çevresinden keserek biraz küçülterek kahvelerin üzerine koyup bu filtreyi de ıslatıyorum. En üstteki IKEA Överst'e de 550-600 gr kadar (çıktısı 500 civarı olacağından) buz yığıyorum. (tek seferde almıyor, çift besleme yapmak gerekiyor) Eriyen buzlar damlayarak doğrusal ve dikey olarak tüm kahvelerden geçiyorlar. Alt ve üst filtreleri ıslak koymamın sebebi, suyu olabildiğince eşit/homojen dağıtacak bir sistem gibi çalışabilmesi. Suyun damlama hızına müdahale edilemiyor tabi ama eriyince 3-4-5 sn periyotlarla damlıyor ve gece 12 gibi koyduğum sistemi sabah 8 gibi alıp dolaba koyuyorum.

Burada en üstteki buz sistemi daha yüksekte olsaydı, düşen su damlası kağıt filtrede daha fazla patlama etkisi yapıp daha iyi dağılabilirdi ama zaten Aeropress çapı büyük olmadığı için demlemelerimin hiçbirinde ıslanmamış kahve problemi yaşamadım, tüm sonuçlar da mis... Kahveler doğrusal bir sistemin içerisinde olmayınca o su hareketi muhakkak bir kaçak bulup belli bir yönden gidiyor, çok deneme yaptım. Ama bu şekilde herhangi bir kaçak olmuyor.

Puck puck farklı noktalardan damlattığı için bence çok verimli bir alet, fakat pahalı. Bu sistemle koca yaz sadece kendi yaptığım cold drip’leri içtim.

Kimisi buz karışımlı suyun düşmesi gerektiğini söyler, ama bu gereğe ben katılmıyorum.

1)Farklı noktalardan damlatmıyor.
2)Kullanimi basit ve verimli bir alet değil bence
Tekrar izledim, bi dolu delik olan aparatı dip kısma monte zannediyordum ama kahve üzerine homojen dağıtım olsun diye konan bir şeymiş, su üzerine noktasal damlıyormuş.

Bu durumda benim kağıt filtre ile aynı işlevi görüyor. Hatta kağıt daha verimli bile olabilir. Herkese tavsiye ederim bu sistemi.

Merhaba, hediye gelen Hario Mizudashi ile soğuk demleme yapıyorum. Ürün maalesef çok işlevsel değil, en büyük handikapı sadece tam kapasite ile soğuk demleme yapılabilmesi. Bu da her demlemede 80 gr kahve kullanma zorunluluğu demek. Diğer saçma handikapı ise kapağın sürahiyi tam olarak kapatmaması. Kahveyi bununla demliyorum, hazır olduğunda 850 ml civarı demlenmiş kahve oluyor ve haliyle en az 2 günde tüketiyorum. Kahveyi dolapta ağzı kapalı olarak saklamak için başka bir cam sürahiye alıyorum... Bu üründen önce ben zaten kahveyi normal bir ağzı geniş cam şişede demliyordum. :)
Yeni geldiği için 1-2 defa daha denerim ama sonrasında sıradan bir sürahite dönüşecek gibi.

Zamanında şöyle bi video yapmıştım. Hala bu düzeneğim duruyor. Ama zamanında karşılatırmalı test yaptım cold drip ile cold brew arasında bariz bi fark görememiştim. Tabi o zamanlar damak tadı daha azdı (Nitelikli kahve tüketmiyordum)

Arkadaslar bir sorum olacak
Yaz kış coldbrew icerim genel de Malum ekonomik sebeplerden dolayi coldbrew icin gunluk demledigim kahvelerin posasini hava almaz bir kapta haftalik bekletip coldbrew amacli kullanabilirmiyim acaba ? Yani oyle asiri keyifli bi tat alamam belki ama idare edecek bi lezzet cikabilir belki ortaya ?
Deneyen veya fikri olan varsa ve paylasirsa seviniirim 😄

2019 mayıstan beri evde çok çok basit bir şekilde demleyip her gün tüketiyorum. Evde olmayacaksam bile termosla götürüp içiyorum. 365 günün en az 350 günü :)

Bütçe dostu çekirdekler kullandım hep. coffee fresco, a roasting lab vb. espresso blendlerinden alıyordum. Son dönemlerde coffeetropic rwanda lake kivu ile daha güzel kahveler elde ettim. Yerel kavurucudan da colombia supremo ve Etiyopya sidamo tükettim bolca.
French pressten ince öğütülmüş şekilde alıyordum hep değirmen yoktu. Açıkçası yine öğütülmüş almaya devam ederim her gün 50 gr bunun için ogutmekle uğraşmam sanırım :(

Herkes biliyordur klasik en ucuz yöntem kavanoz :)
50 gr kahve 800 ml oda sıcaklığında su. Bir güzel karıştırıp dolaba atıyorum ağzını iyice kapatıp. Genelde akşam demlerim 8 9 gibi. Sabah kalkınca kavanozu 4 5 saniye çalkalıyorum.
Akşam 8 gibi süzüp diğerini demliyorum.
Eskiden huni kullanıyordum melitta filtre kullanıp.
Şimdi v60 dripperda yine melitta filtreyle süzüyorum akış daha kolay oluyor tek etkisi o. Yine cam kavanoza süzüp ağzını kapatıyorum. 2 kavanoz 1 huni 2 buçuk sene götürdü beni :)

Tüketimdeyse soğuk havalarda 280 ml kahve üzerine 70 ml soğuk su ekliyorum. Yazları 280 ml kahve üzerine 5-6 buz üstü gerekirse soğuk suyla tamamlıyorum.

Kahve su oranın düşük bir de suyla açıyor musun diye garipsediğinizi hissediyorum :) damak tadıma en uygun ve damak yormayan bu oranı buldum. Bir başkasına yetersiz gelebilir elbette, Herkes kendi oranını buluyor deneye deneye. Eskiden su biraz daha fazla kullanıyordum hatta, espresso blend kullanırken. 😅

2019 mayıstan beri evde çok çok basit bir şekilde demleyip her gün tüketiyorum. Evde olmayacaksam bile termosla götürüp içiyorum. 365 günün en az 350 günü :)

Bütçe dostu çekirdekler kullandım hep. coffee fresco, a roasting lab vb. espresso blendlerinden alıyordum. Son dönemlerde coffeetropic rwanda lake kivu ile daha güzel kahveler elde ettim. Yerel kavurucudan da colombia supremo ve Etiyopya sidamo tükettim bolca.
French pressten ince öğütülmüş şekilde alıyordum hep değirmen yoktu. Açıkçası yine öğütülmüş almaya devam ederim her gün 50 gr bunun için ogutmekle uğraşmam sanırım :(

Herkes biliyordur klasik en ucuz yöntem kavanoz :)
50 gr kahve 800 ml oda sıcaklığında su. Bir güzel karıştırıp dolaba atıyorum ağzını iyice kapatıp. Genelde akşam demlerim 8 9 gibi. Sabah kalkınca kavanozu 4 5 saniye çalkalıyorum.
Akşam 8 gibi süzüp diğerini demliyorum.
Eskiden huni kullanıyordum melitta filtre kullanıp.
Şimdi v60 dripperda yine melitta filtreyle süzüyorum akış daha kolay oluyor tek etkisi o. Yine cam kavanoza süzüp ağzını kapatıyorum. 2 kavanoz 1 huni 2 buçuk sene götürdü beni :)

Tüketimdeyse soğuk havalarda 280 ml kahve üzerine 70 ml soğuk su ekliyorum. Yazları 280 ml kahve üzerine 5-6 buz üstü gerekirse soğuk suyla tamamlıyorum.

Kahve su oranın düşük bir de suyla açıyor musun diye garipsediğinizi hissediyorum :) damak tadıma en uygun ve damak yormayan bu oranı buldum. Bir başkasına yetersiz gelebilir elbette, Herkes kendi oranını buluyor deneye deneye. Eskiden su biraz daha fazla kullanıyordum hatta, espresso blend kullanırken. 😅
Bilgi paylasimi icin cok tesekkur ederim hocam Ben de genel de buyuk kavanozda bekletip v60 la suzuyorum ya da Hario Mizudashi var ben de onu da kullaniyorum zaman zaman 😄 Ama benim merak ettigim farkli demlemelerde kullandigim kahve posalarini haftalik olarak biriktirip soguk demleme amaciyla kullansam nasil olur Posa hava gecirmez kapta Bir hafta beklese saglikli olur mu Bunu merak ediyorum Eger denenmesi mantikli diyen arkadas cikarsa Bi denemeyi dusunuyorum bunu 😄

Bilgi paylasimi icin cok tesekkur ederim hocam Ben de genel de buyuk kavanozda bekletip v60 la suzuyorum ya da Hario Mizudashi var ben de onu da kullaniyorum zaman zaman 😄 Ama benim merak ettigim farkli demlemelerde kullandigim kahve posalarini haftalik olarak biriktirip soguk demleme amaciyla kullansam nasil olur Posa hava gecirmez kapta Bir hafta beklese saglikli olur mu Bunu merak ediyorum Eger denenmesi mantikli diyen arkadas cikarsa Bi denemeyi dusunuyorum bunu 😄
Genel olarak başlığa yazmıştım hocam görünce 😅 sorduğunuz şeyi denemediğim için yine yorum yapamıyorum ne yazık ki :(

Geri