Kendi kahvelerinizi kendiniz puanladığınız için olabilir mi Utku Bey? Kendi kahvelerinizi puanlarken ne kadar objektif olabilirsiniz? Ayrıca siz daha iyi bilirsiniz ki nitelikli kahve şeffaf olmalı, İZLENEBİLİR OLMALI, yıkama istasyonu bilgisi gerekli, yıkama istasyonu sahibi ismi olmalı, çiftçilere dair bilgi bilgi olmalı, adil ticaret yaptığınıza dair bilgi olmalı. Sitenizde bunların hiçbiri ya yok ya da genel geçer şekilde boşluk dolsun diye yazılmış genel ifadeler. Yoksa yanılıyor muyum? Eğer öyle değilse de aydınlatın bizi. Sonuçta Q arabica grader olan sizsiniz.
İZLENEBİLİRLİK VE FAIR TRADE ayrı kriterleri olan kavramlardır. Bir kahvenin çiftçisinin adının bilinebiliyor olması onu nitelikli kahve yapabilecek kavram değildir. Bu sene nitelikli kahve üreten çiftçinin önümüzdeki sene nitelikli kahve üreteceğinin garantisi olamayacağı gibi, aynı çiftlikte ve yıkama istasyonunda bir çok kaliteye sahip kahve üretilebilir. Bunlar ayrı başlık altında sorulup ayrı başlık altında cevaplanabilir. Neden her kahvede izlenilebilirlik (ki bazı kahvelerimizde mevcut ) ve fair trade sertifikası yok diye.
En son takip ettiğim kadarı ile, nitelikli kahve için yeşil kahve analizi, kavrulmuş kahve analizi, ve tat analizi yeterli idi. Kriterlerde genel geçer size bana göre oluşan değil dünyada kabul görmüş kriterlerdi. Siz tabi ki de bu bence nitelikli değil dersiniz ama o tabi literatürde sizce olarak kalır.
Ticari bir amaçla kahvenin puanlanması oluşabilecek risklerden dolayı etik görülen ve tavsiye edilen bir durum değil zaten . Bir tüketicinin nitelikli olmayan bir kahveyi nitelikli kahve diye alması ve ya nitelikli bir kahvenin niteliksiz diye daha düşük ücretten işlem görmesi gibi sebeplerden ötürü.
Ancak bir kahvenin CQI KALİTE ROPORU na sahip olabilmesi, günümüzde çok konforlu ve pratik bir yöntem olmadığı için, şu anda Avrupa da dahil olmak üzere Dünyada puanlarını bildiğimiz , o ne güzel kahve dediğimiz kahvelerin hemen hemen hepsi, satan firmaların bünyesindeki Qgraderlar tarafından yapılıyor.
Yapılan puanlamalarda herhangi bir yanıltıcı ve ya suistimal edici bir durum olmadığı sürece, tüketici ye referans olması için ortak bir dil olması, ortak argümanların kullanılması ve bir puanlama sisteminin olması, çok ta yanlış görülen bir durum olmasa gerek ki tercih ediliyor.
Orijinde puanlaması 80 üstü olan kahvelerin teyidini burada yapıp paylaşıyoruz. Bizce düşük çıkarsa düşük olanı paylaşıyoruz.
Genelde 80 altı puana sahip kahvelerin orijinde puanlaması olmuyor. Burada tüketiciye referans olması için puanlamasını yapıp paylaşıyoruz ki çoğunlukla 80 altı çıkıyorlar. Ve biz hiç bir şekilde hmm bu nitelikli ya al bunu demediğimiz içinde etik dışı yanıltıcı bir faaliyet yaptığımızı düşünmüyoruz.
Daha öncesinde etik olmaması vs. diye yapmıyorduk ama gelen yoğun talepler doğrultusunda, şu aşamada referans olması adına yapıyoruz.
Nitelikli kahve portföyümüzü tamamladıktan sonra puanlaması tartışmaya açık olmayacak kahveler hariç diğerlerini paylaşmayı durdurmayı hali hazırda düşünüyoruz.
Portföyümüzdeki kahveler ile ilgili hiç bir zaman hepsi nitelikli, hepsi müthiş gibi bir iddiamız olmadı.
Ama bu demek değil ki portföyümüzde nitelikli kahvemiz yok. Nitelikli kahve olma kriterini her aşamada sağlayan, sizin kriterlerinizden olan çiftlik sahibi vs. ismi belli olma kriterlerini de sağlayan, sadece bizim puanlamamızla değil Avrupa ve dünyada kabul görmüş, puanlaması onaylanmış ve Avrupa ve dünyada tüketilen kahvelerimiz de var.
Firma olarak ta sektördeki bir çok firmadan çok daha fazla şeffaf olduğumuzu düşünüyorum. Sektörde ki paydaşlarımız ile her konuyu her bilgiyi eksiksiz paylaşmaya özen gösteriyoruz.
Bilmiyorum açıklayabildim mi. Açık kalan kısımları daha detaylı yazabilirim. Kahve ile ilgili yazıları forumları, elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum . Bu tarz platformlar, bizim her zaman severek takip ettiğimiz, bizim için itici ve öğretici platformlar. Ama hangi konu ile alakalı olursa olsun, bir şeye kesinlikle inanmıyorum deyip kestirip atmak konuyu farklı bir yere taşıyor. Konu bilgi edinmekten, öğrenmekten ve ya sorgulamaktan çıkıyor.
Son düzenleme: