• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Coffeerem Roastery

John ile konuşuyorum. Bu başlıkta tek yaptığınız ortalığı velveleye vermek başka bir şey değil.

Adam Q-Grader değil arkadaşlar...

Ben de konuştum eksik aktarma yapıyorsunuz Q grader değil bir üstü AST sensories çünkü. Yani SCA onaylı Q grader eğiticisi.

Araştırıyorsunuz güzel ancak hep bir eksik yan var. Sonra da hunharca eleştirmeye çalışıyorsunuz. Bu hiç iyi bir şey değil. Gelip görmeden ben size ne anlatsam boş. Çünkü bir duvar var önünüzde yıllardır kötü ve niteliksiz kahve getirdiler diye bir şey yapıştırmışsınız. Birlik ben izmir'e geldiğimden beri çok şaşırdığım bir firma oldu. Onları ben anlatmayım gelin siz gidip görün sonra bu yazdıklarınızdan yüzünüz kızarır.
Keşke, gelip oraları görmeyi çok isterim. Sizinle ve İzmir'deki diğer kahve sektöründeki beyefendiler, hanımefendileri tanımayı çok isterim. Hunharca eleştirdiğim yok benim tek rahatsız olduğum konu şeffaflık. Bu sektörün şeffaf olması gerektiğine inanıyorum.

:) Yani SCA onaylı Q grader eğiticisi. Böyle mi dedi?

Literally

AST sensories are trainers of sensories certified by SCA. We train people, we calibrate, we score

Şayet ben tam da konuya hakim değilim.

Keşke, gelip oraları görmeyi çok isterim. Sizinle ve İzmir'deki diğer kahve sektöründeki beyefendiler, hanımefendileri tanımayı çok isterim. Hunharca eleştirdiğim yok benim tek rahatsız olduğum konu şeffaflık. Bu sektörün şeffaf olması gerektiğine inanıyorum.
İlk fırsatta bekliyorum. Ancak birlik kahve adına inanın düşündüğünüz ne varsa kafanızdan yıkıp atabilirsiniz. 10 sene önceki firma profili ile bugünü bağdaştırmak çok anlamsız. Ben açıkcası sizi takip eden biri olarak böyle kesin bir ön yargınız olduğuna şaşırdım. Şeffaflık kahve sektörünün en büyük probilemi gibi. Peki şeffaf olanlar ne kadar doğru bilgiyi bizlere sunuyor bunu hiç düşündünüz mü? Yani birileri bu çiftlik bu varyete dedi diye kahve o mu oluyor?

İlk fırsatta bekliyorum. Ancak birlik kahve adına inanın düşündüğünüz ne varsa kafanızdan yıkıp atabilirsiniz. 10 sene önceki firma profili ile bugünü bağdaştırmak çok anlamsız. Ben açıkcası sizi takip eden biri olarak böyle kesin bir ön yargınız olduğuna şaşırdım. Şeffaflık kahve sektörünün en büyük probilemi gibi. Peki şeffaf olanlar ne kadar doğru bilgiyi bizlere sunuyor bunu hiç düşündünüz mü? Yani birileri bu çiftlik bu varyete dedi diye kahve o mu oluyor?
Bu konuda haklısınız bu bir paradoks, hiç bir zaman söylenenlerin doğruluğundan emin olamıyoruz.

olmuyor mu? ya da bu konuda yalan söyleyen mi var? eğer var ise kimdir bu riyakarlar?

Bu konuda haklısınız bu bir paradoks, hiç bir zaman söylenenlerin doğruluğundan emin olamıyoruz.
Evet o yüzden şeffaflık, bu kahve nitelikli mi, tadım puanı, sca vs bence en büyük sorun bunların hiçbirinin gerçekte ne olduğunu bilmiyor oluşumuz. Bize bir yazıda kim ne paylaştı ise onun doğru olduğuna inanmak mı kalıyor? Ayrıca fermantasyon, anaerobik ve aerobik süreçler konusunda bir mikrobiyolog ile görüşmenizi ve bir şarap uzmanının yaptığı açıklamayı sonra değerlendirmenizi öneririm.

Konu o kadar derin ki çözümlenirse kahve sektörü en büyük soru işaretinden kurtulur.

diyorsunuz ki olayımızdan bağımsız olarak konuşuyorum, cqi şüpheli, q'lar şüpheli (birlikinkiler hariç), sca şüpheli, nitelikli kahve sattığını iddia eden müşterisine detay verebilen yerli (ve de yabancı) meslektaşlarınız şüpheli ancak birlik kahvesinin kilosunu 600 liraya satan, kavurmada profillemenin gereksiz olduğunu söyleyen, kahvenin ağzını 4 gün açık bırakın diyen, benim kavurduklarım 6 aya kadar bayatlamaz diyen siz şüpheli değilsiniz öyle mi? peki.

diyorsunuz ki olayımızdan bağımsız olarak konuşuyorum, cqi şüpheli, q'lar şüpheli (birlikinkiler hariç), sca şüpheli, nitelikli kahve sattığını iddia eden müşterisine detay verebilen yerli (ve de yabancı) meslektaşlarınız şüpheli ancak birlik kahvesinin kilosunu 600 liraya satan, kavurmada profillemenin gereksiz olduğunu söyleyen, kahvenin ağzını 4 gün açık bırakın diyen, benim kavurduklarım 6 aya kadar bayatlamaz diyen siz şüpheli değilsiniz öyle mi? peki.
Kavurmada profilleme olayını bir canlı yayında kavurma eğitimi olarak paylaşalım 😊 kahvenin her kavurmada(arka arkaya kavurmalar dahil) farklı reaksiyonlar gösterebildiğini görün. Sonra bir kalıba sıkıştırmaya çalışmanın anlamsız olduğunu görebilirsiniz. Kahvenin tazelik kısmı ile ilgili bir çok söylem var bizim söylemimiz tüm denemeler sonucu olan tavsiyemiz. Uymak veya uymamak size kalmış.

SCA eğitmeninin CQI q graderlarını eğittiğini ilk defa duyuyorum 😂 Arkadaş sca eğitmeni ise benim için konu uzatmaya değmez. İyi geceler.

Anladığım ve araştırdığım kadarıyla Q grader olabilmek için bir sense eğitimi gerekiyor ve bunu ICQ veriyor

SCA nın da brew roast gibi sensory klasmanı eğitmi var bu eğitimle de sensory yapılabiliyor ama Q grader farklı bir tanım oluyor. Adam da ben SCA sertifikalı SCA eğitmeniyim diyor.

Bağlamlarda anlamlar terminolojik olarak farklılık gösterebilir ama benim amatör bir ev demleyicisi olarak anladığım şekli özetiyle şu:

Bu adam SCA onaylı sense eğitmeni bu da Q grader’dan daha fazlası. Q grader değil demek ise konuyu manipüle etmek. Sözüm @Minyak Arman beye.

Ben kahve konusunda acemi bir kahveseverim firmaları notlayacak veya yorum yapabilecek engin tecrübelerim yok ama kahve piyasası ile alakalı şu sıkıntımı dile getirmek isterim.
Marketten ürün alırken etiken okumaktan helak oluyoruz içeriğini görelim yemeyelim yedirmeyelim diye çocuğumuza, sitelerden alışveriş yaparken aynı ürünü bazen daha pahalı bile olsa notu daha yüksek satıcıdan alıyoruz, sebze meyve vs hangi tüketim ürünü olursa olsun bir kıyas bir referans noktası arıyoruz.
Ben coffeerem den uzun süre önce panama aldım onun dışında bir ticaretim olmadı o yüzden mesajım bu başlık altında olsa bile firmaya değil genel kavurucalara ben para ödediğim üründe kıstas isterim arkadaş bu konuda da dünya genelinde referans alınabilecek bir tek puanlama sistemi var dolayısıyla her kahvenin hasat yılı, çiftlik hangi tedarikçiden alındığı hatta hangi koşullarda kavrulup bana ulaştığına kadar bilmek hakkım.
Bana satılan ürün ayıplı mı değil mi nerden bileceğim ben satılan her kahvenin künyesi olması gerek bence yoksa merdiven altı imalat üründen bir farkı kalmaz. Kavurucuların neye inandığı kendisini bağlar ama tüketiciye bu bilgileri sunmaları şarttır bana göre.

Şeffaflık kahve sektörünün en büyük probilemi gibi. Peki şeffaf olanlar ne kadar doğru bilgiyi bizlere sunuyor bunu hiç düşündünüz mü? Yani birileri bu çiftlik bu varyete dedi diye kahve o mu oluyor?

Sadece bilginin verilmesi şeffaf olmak için yetmez. Gerçek anlamda şeffaflıktan bahsetiyorsak verilen bilginin kontrol edilebilmesi de şeffaflığın bir parçasıdır zaten.

Bu adam SCA onaylı sense eğitmeni bu da Q grader’dan daha fazlası.

SCA ve Q grader kısmı nasıl bilmiyorum. Fakat her zaman eğitmen olmak demek daha fazlası manasına gelmeyebilir. Belki Q grader sınavlarından sadece bir kaçı için eğitim veriyordur.
Bunun tam tersi var tabiki bazen sertifikaların eğiticisi olması için ön şart olarak sertifikaya sahip olma maddesi koyuyorlar. Hatta süre olarak tecrübe şartıda vs oluyor. Örnek olarak havacılık lisansları, programla sertifikaları vs.
Yukarıdaki iki durumdan hangisi SCA eğitimeni kısmında uyguluyorlar bilemiyorum. Cevabınıda merak ediyorum. Biraz araştırdım ama net bilgi edinemedim. Bilen varsa bilgilendirsin lütfen.

buradaki yazılanları okudukça beynim yandı valla ne çok eğitim varmış bide bu eğitimleri almak için dünya kadar para yatırıyorsun fln hakan abinin yaptığı gibi bugüne kadar fermantasyon deniyen kimse görmedim valla kahvesini içmedim ama bırakın denesin beğenmeyebilirsiniz sonuçta güzel fikir öncülerinden bu işin güzel şeyler ortaya çıkabilir.acaba yabancı forumlardada böyle tartışmalar var mı merak ettim güzel ama bu tartışma sayesin de birsürü yeni şey öğrendim :D :D :D

Biz kendisi ile gayet güzel konuştuk. Özet geç diyenlere:

Adam işin profesyoneli. AST, yani bir eğitmen. Doğal olarakta çok iyi bir tadımcı. Kahveyi tatmış ve değindiği noktalar olmuş. Kabul etmediğim ve kendisi ile konuştuğum nokta şu. Puanlama yapması ve puanlamayı yaptığı standardın o kahveye uygun olmaması.

Aylık alım yapmışsınız, tonla insan. Demleyin, tadın, eleştirin.

Puanlamaya sca da ki q grinderler hasat çıkıncı demleyip vermiyor mu ben mi yanlış biliyorum

Geri