• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

CleanCup Coffee

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ErkanB
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba,

bende size foruma yazmanızda benim için sıkıntı olmadığını hatta demleyenlerden farklı bir tarif çıkabileceğini belirttim. Birşey söylemeye de çalışmadım net olarak söyledim. (Kavrum sonrası profil kalite kontrolü için lighttells ile renk ölçümü yapıyor ve cupping ile de kontrol ediyorum.) Testlerde sorun gözlemlemediğimi ve geri bildirim almadığımı, 5 kez 5 farklı öğütüm seviyesinde 3 kez profesyonel arıtma cihazınız ve 3 kez de buzdağı su ile demlemenize rağmen kahvenin çözünmediğini düşündüğünüzü ve bomboş, acı ve ekşi tatlardan başka tat alamadığnızı belirtmeniz üzerine çok fazla yöntem denemeniz sebebiyle aklıma başka fikir gelmediğini, biraz daha beklemeyi deneyebileceğinizi belirttim. Damak tadınıza uymamış olabileceğini ve 10 gün kadar daha bekletebileceğinizi söyledim. Farklı demleme ekipmanınız var ise onunla ilerlemeyi teklif ettim. Verim alamadığınız kahvelerde cupping ile kahveyi deneyebileceğinizi (detaylıca cupping prosedürünü anlattım) belirterek son olarak cupping sonrası kahvede mi sorun olduğunu yoksa demleme kaynaklı mı olduğuna birlikte bakalım diyerek görüşmeyi sonlandırdık. Neresinde sizin bozulmanıza sebebiyet verdiğimi anlayamıyorum. Samimiyetle, ters bir tutum sergilemedim. Bugüne kadar da kimseye hayır sende sorun var bizde olamaz demedim. Hatta fark etmez, beğenmediyseniz hatanın nerede olduğu önemli değil yeni paket gönderiyorum ile de sonuçlandırdım. Tek gayem kimde hata olursa olsun kahveyi içen, verdiği para ve emeğin karşılığını alabilsin, birlikte keyfine varalım.

Elbette kavrum yanlış olabiliyor, olmaz ise ne keyif alırım ne gelişebilirim. Herşey mükemmel gitse bir yerde sıkılırım, durum tekdüzeleşir.

Bu yazıdan sonra hala aynı şekilde düşünüyorsanız konuşmalarımızı paylaşmanızda benim açımdan sorun yok.

Kavurmada sıkıntı olduğunu düşünen yerlerle de iletişime geçirirseniz birlikte kavrum grafiğine bakıp nerede hata yapılmış olabileceğini, profilin nasıl geliştirilebileceğini yine aynı netlikle bana anlatmalarından memnuniyet duyarım.
Merhaba,

bende size foruma yazmanızda benim için sıkıntı olmadığını hatta demleyenlerden farklı bir tarif çıkabileceğini belirttim. Birşey söylemeye de çalışmadım net olarak söyledim. (Kavrum sonrası profil kalite kontrolü için lighttells ile renk ölçümü yapıyor ve cupping ile de kontrol ediyorum.) Testlerde sorun gözlemlemediğimi ve geri bildirim almadığımı, 5 kez 5 farklı öğütüm seviyesinde 3 kez profesyonel arıtma cihazınız ve 3 kez de buzdağı su ile demlemenize rağmen kahvenin çözünmediğini düşündüğünüzü ve bomboş, acı ve ekşi tatlardan başka tat alamadığnızı belirtmeniz üzerine çok fazla yöntem denemeniz sebebiyle aklıma başka fikir gelmediğini, biraz daha beklemeyi deneyebileceğinizi belirttim. Damak tadınıza uymamış olabileceğini ve 10 gün kadar daha bekletebileceğinizi söyledim. Farklı demleme ekipmanınız var ise onunla ilerlemeyi teklif ettim. Verim alamadığınız kahvelerde cupping ile kahveyi deneyebileceğinizi (detaylıca cupping prosedürünü anlattım) belirterek son olarak cupping sonrası kahvede mi sorun olduğunu yoksa demleme kaynaklı mı olduğuna birlikte bakalım diyerek görüşmeyi sonlandırdık. Neresinde sizin bozulmanıza sebebiyet verdiğimi anlayamıyorum. Samimiyetle, ters bir tutum sergilemedim. Bugüne kadar da kimseye hayır sende sorun var bizde olamaz demedim. Hatta fark etmez, beğenmediyseniz hatanın nerede olduğu önemli değil yeni paket gönderiyorum ile de sonuçlandırdım. Tek gayem kimde hata olursa olsun kahveyi içen, verdiği para ve emeğin karşılığını alabilsin, birlikte keyfine varalım.

Elbette kavrum yanlış olabiliyor, olmaz ise ne keyif alırım ne gelişebilirim. Herşey mükemmel gitse bir yerde sıkılırım, durum tekdüzeleşir.

Bu yazıdan sonra hala aynı şekilde düşünüyorsanız konuşmalarımızı paylaşmanızda benim açımdan sorun yok.

Kavurmada sıkıntı olduğunu düşünen yerlerle de iletişime geçirirseniz birlikte kavrum grafiğine bakıp nerede hata yapılmış olabileceğini, profilin nasıl geliştirilebileceğini yine aynı netlikle bana anlatmalarından memnuniyet duyarım.
Konuşmamızda bende size samimiyetle bütğn denemelerimi anlattım ama bana "elbette kavrum yanlış olabiliyor" şeklinde bir ifade kurmuş olsaydınız daha şık olurdu sadece. Ayrıca ilgili görülmede size ilgili çekirdeği zaten gözden çıkardığımı diğer aldığım 2 çekirdek için bekleme anlamında tavsiye istediğimi de özellikle belirttim. Ama en azından kavrumda da hata olabileceğini şu anda belirtmiş olmanız bile benim için konunun kapanması için yeterlidir. Cevap için teşekkür ederim.

Kenya'da alabildiğim notaları(anjelik erik özellikle) çok beğenmekle birlikte kuru kokusunda tütün kokusu gibi bir koku alıyorum,tadımda da notalara eşlik eden hafif plastik yanığı mı ot yanığı mı tarifleyemediğim bir tat alıyorum,normal mi acaba?Kavrum fotosunu da bırakayım :

Ekli dosyalar

• CE482899-87AD-4D71-8C53-F882B507788F.jpeg
    CE482899-87AD-4D71-8C53-F882B507788F.jpeg
    158.1 KB · Görüntüleme: 86
Son düzenleme:
Kenya'da alabildiğim notaları(anjelik erik özellikle) çok beğenmekle birlikte kuru kokusunda tütün kokusu gibi bir koku alıyorum,tadımda da notalara eşlik eden hafif plastik yanığı mı ot yanığı mı tarifleyemediğim bir tat alıyorum,normal mi acaba?Kavrum fotosunu da bırakayım :

Merhaba,

anjelik erik yanında plastik yanığı tadı alıyorsunuz doğru mu anlıyorum? Normal olması elbette mümkün değil. Kavrum tarihi nedir?

Nedeni nedir kavrumu degistirmenizin ?
Bu yeni kavrumda degasing daha fazla mi olmasi gerekir ?

Merhaba,

Profil çıkartırken 4 farklı kavrum denediğimde en hoşuma gideni satışa açmıştım ancak genel geri bildirimler fazla koyu bulunduğu yönündeydi. Bugün de görüldüğü üzere olumlu geri bildirim almak olumsuza göre daha az sayıda gerçekleşiyor. Yanlış anlaşılmasın her görüşe açığım, demek istediğim alınan geri bildirimlere göre değişiklik yaptığım. İlk haftalarında gelen yorumlar neticesinde tekrar denemeler yaparak biraz daha açık ama tadım notlarını mümkün olduğunca değiştirmeyecek profile ulaştım ve içime sindi. Bu haliyle yaklaşık 400kg bireysel satış gerçekleşti. Şuanki hali de geri bildirimlere bakıldığında hala koyu ve espresso ile de verim alabilecek düzeyde. Degassing için belirttiğim ve sitede kavurma tarifleri sayfasında belirttiğim tarihler geçerli. Zaten dediğim gibi uzun süredir bu haliyle satışta ve bitmek üzere.

Kavrum degisikligi fincana nasil yansidi acaba ilk kavrum alanlardanim sarapsi yuksek govde ve kirmizi meyve cok begenmistim.

Yeni siparis gecersem supriz olmasin bana onun icin sorayim dedim.

Merhaba,

tadım notlarını korumak adına profil çalıştım. Tattan çok renge bakarak yorumlama sık yapıldığı için daha açık kavrum. Yüksek gövdede bir miktar düşüş var ancak hala yüksek. Kırmızı meyve de belirgin. Yine de belirttiklerinizden yola çıkarsam kıyaslama yapacağınız ve aynı tada odaklanacağınız için memnun kalmama ihtimaliniz yüksek.

Kavrum rengine fazla odaklanıyoruz. Açık açık olsun diye fazlaca söyleniyoruz bir de 5. gününde kahve denenmeye başlayınca bol bol limon suyu içiliyor. Bence kavruma bu kadar soruya gerek yok. Sonuçta bu işten bizden çok daha fazla anlayıp çekirdeği de nasıl kavurmasını bizden iyi biliyor. En iyisi olsun istiyor ve Nice homojen görünüp de verim alamadığım kahve oldu. Batu hocamın kavrumlarında sadece biraz beklemek gerekiyor. Espresso için özellikle bir hafta degassing ütopya. Bugün el tostonu kavrumdan sonra tam 1 ay sonra denedim. Tadım notasında ne varsa aldım. Filtrede de en az 2 hafta beklemek lazım...

O kadar Clean Cup kahvesi içtim. Daha 1 sefer bile paketi ilk açtığımdaki demlemeden daha güzel olmadı sonrakiler.

İlk demleme yüksek asidite, meyvemsilik ve lezzet. Ertesi gün ilk günün yarısı, birkaç gün içinde de büyük aroma kaybı, genelde yaşadığım bu. Yakın zamanda ise sadece Santa Rosa denedim onda da aynıydı. Beklemek pek güzelleştirmiyor Clean Cup kahvelerini, fikrimce.

Kavrum rengi cok ufak bilgi verir ancak asla gercegi soylemez. Kavrum rengi fincanda cok farkli seylere donusebilir buna bircok kez sahit oldum.
Bunlardan biriside santa rosa idi kavrumu koyu gorunsede asiditesi tatliligi aromasi dengeli lezzetli bir kahveydi.
Tabi bazen kavrumdaki koyuluk fincana bitterlik olarak yansiyabilir buda en sevmedigim seydir bunlari birbirinden ayirt etmek lazim.

O kadar Clean Cup kahvesi içtim. Daha 1 sefer bile paketi ilk açtığımdaki demlemeden daha güzel olmadı sonrakiler.

İlk demleme yüksek asidite, meyvemsilik ve lezzet. Ertesi gün ilk günün yarısı, birkaç gün içinde de büyük aroma kaybı, genelde yaşadığım bu. Yakın zamanda ise sadece Santa Rosa denedim onda da aynıydı. Beklemek pek güzelleştirmiyor Clean Cup kahvelerini, fikrimce.

Saklama koşullarınızla alakalı olabilir mi.
Ben de bugün vacu vinli şişeden min 6 ay önce aldığım santa rosayı denedim. Herşey yerli yerinde duruyordu.

@batugen

Keşke kavrum konusunda bildiğinizi yapsanız. Ben sizden yaklaşık 5kg kahve almışım, hepsini bayılarak içtim. Santa Rosa'yı da kasımda almışım, şimdi baktım. Artık hangi kavrum bilmiyorum. Tat konusunda geri bildirim almanızı anlıyorum, orası doğru. Ama kavrum sizin uzmanlığınız. Siz Kolombiyadaki çiftçiye toprağa biraz daha gübre at diye tavsiyede bulunsanız, size ne der acaba? Siz de spesifik olarak kavrum konusunda gelen tavsiyelere o şekilde yaklaşmalısınız bence.

Saklama koşullarınızla alakalı olabilir mi.
Ben de bugün vacu vinli şişeden min 6 ay önce aldığım santa rosayı denedim. Herşey yerli yerinde duruyordu.

Uzun bekleme, degas süreçlerinde uzun gereksinim her kahvede olmuyor zaten. Bu hem çekirdeğin process süreci ile, hem de kavurma stili ile alakalı.

Yıkanmış, standart bir piyasa kahvesini alıp slow tarzda kavurun ve 1 hafta sonra tüketin. Tatlar genelde yerli yerindedir. Ancak aynı kahveyi 1 ay bekletip tüketin, ilk tat unsurları uçmuş, azalmış olacaktır.

Son birkaç yıldır artan farklı process'ler, yeni kavurma stilleri bekleme sürelerinin artmasında doğrudan doğruya etkendir.

Bu nedenle tek bir sebebe bağlı kalıp değerlendirmek yanlış olur. Bu başlı başına komplike bir süreç.

@batugen

Keşke kavrum konusunda bildiğinizi yapsanız. Ben sizden yaklaşık 5kg kahve almışım, hepsini bayılarak içtim. Santa Rosa'yı da kasımda almışım, şimdi baktım. Artık hangi kavrum bilmiyorum. Tat konusunda geri bildirim almanızı anlıyorum, orası doğru. Ama kavrum sizin uzmanlığınız. Siz Kolombiyadaki çiftçiye toprağa biraz daha gübre at diye tavsiyede bulunsanız, size ne der acaba? Siz de spesifik olarak kavrum konusunda gelen tavsiyelere o şekilde yaklaşmalısınız bence.
O kadar da değil 😅. Tabii ki bildiğimi yapıyorum. Demek istediğim geri bildirimleri göz ardı etmediğim. Sonuçta istediğim sonucu değişikliklerle de alabiliyorsam (ki işin keyifli yanı bence) neden olmasın. İşin kavrum tarafında olunca sadece demlemeden gelen geri bildirimlerden zaten neyin ne olduğunu, neden olabileceğini daha kolay yada hızlı anlıyorsunuz. Daha teknik bakılabildiği için. Nasıl ki demleme yaparken fikir alışverişi yapıp farklı farklı demlemeler yapıyorsak kavrumda da geri bildirimlere göre neler değişebilir üzerinden çalışmalar yapıp sunmak da gayet mantıklı ve keyifli eğer sadece ticari bakılmıyorsa. Yoksa fazla kavrulmuş, çiğ kalmış, şu firmanın kavrumu daha güzel keşke öyle kavursanız gibi gibi şeylerle alakası yok demek istediğimin. Genelde yaptığım birşey de değil zaten değişiklik. Bu kahvede geçen seneki profili oturtmak için çok uğraştım çok kahve harcadım ama maalesef, çok da şaşırtıcı değil gerçi. Sonuçta da yakaladığım ve beğendiğim profili sundum ve sonuçlara baktım. Daha iyisini yapabilir miyim ile de devam ettim profillemeye. Yoksa açık kavrum istendi napalım o zaman değişsin gibi bir durum değil, o kısmı yeterince açıklamamamdan kaynaklandı sanırım. Bu kahve tükendiğinde seneye gelecek hasat da farklı olacaktır ve bu seneki hasattan en güzel sonucu almak lazım. Yukarıda yazdığım gibi profilde ufak bir güncelleme var ve eski profille satılan kahve tahminen son halinin %3 ü kadar ya var ya yoktur.

Firma: Clean Cup
Kahve: Nicaragua-El Toston
Kavurma Tarihi: 16.02.22
Çekirdek Miktarı: 20 gr
Demleme Metodu: Chemex, Blooming sonrası (30 saniye-50mL)- İlk döküş (150 mL)-İkinci Döküş (100mL)
Değirmen ve Öğütüm Ayarı: Hario Smart G- 12 klik
Su Miktarı: 300 mL
Su Markası ve Sıcaklık: Bulak su (pH:8.4) -93
Demleme Süresi: 3.25

Deneme paketi olarak aldığım kahveler arasında degassing süresi olarak en oturmuş kahve olduğu için ilk Nicaragua denedim.Yoğun çikolata ve karamel tatlarına sahip bir kahve ama hafif soğumaya başlayınca yeşil elma asiditesi fincanda baskın bir şekilde bitene kadar devam ediyor.Kendi damak zevkime göre Nicaragua kahvelerine çok tercih eden biri değilim.Ama gerek kavrumu gerekse belirtilen tat profiline ulaşmam açısından benim için yeterli oldu.

Ben de El Toston'u çok beğendim. Tadım notlarını yansıtan yumuşak içimli, soğudukça elma asiditesi ile biraz daha yoğunlaşan çok keyifli bir sabah kahvesi. Tirtira'nın ise sanırım 15 gün zamana ihtiyacı var.

Merhaba,

anjelik erik yanında plastik yanığı tadı alıyorsunuz doğru mu anlıyorum? Normal olması elbette mümkün değil. Kavrum tarihi nedir?
16 şubat kavrum tarihi.bir kaç gündür tüketme şansım olmadı ama mekanik bir tat gibiydi.Tekrar tadımlayıp daha net ifade etmeye çalışacağım.İlginiz için teşekkür ederim.Kavrumlarınız içtiğim en güzel kahveler oldu şimdiye kadar,yeri gelmişken de elinize emeğinize sağlık demek istiyorum.✋🏻

21.02 tarihli paketler köşede duruyordu degas için. Açtım meraktan. İlk defa Clean Cup'tan alım yapıyorum. Oluşturduğum sipariş filtre profiliydi. Tirtira ve Santa Rosa kavrumu gayet espressoda da kullanılabilir. Ancak Guatemala ilginç şekilde daha farklı kavrulmuş diğer iki kahveye göre. Şayet bu kavurma profili doğruysa benim için şaşırtıcı olacaktır. Yok düşündüğüm gibiyse kavurma hatasıdır. Aldığım üç kahveyi de su ile buluşturup dinlenme öncesi tadacağım.

Her ne kadar filtre profil aldıysam da kavurma profillerini göz önüne aldığımda Tirtira ve Santa Rosa'yı espressoda kullanacağım çoğunlukla.

Tirtira ve Guatemala'dan dün yaptığım tadım gayet keyif vericiydi.
Bugün birer V60 yaptım sabah kahvesi olarak.

Cafec TH-3 filtre,
90c su,
Comandante 20 klik,
20 gram kahve,
300 gr su

Gayet güzeldi kahveler özetle.
Tirtira, asidite olmasın tatlılık ve aromatik yapı ön planda olsun diyenler için gayet iyi. Bu kavrum filtre/espresso için nokta atışı deyim yerindeyse.

Guatemala, sıcakken pek güzel gelmeyebiliyor. Ancak bardaktaki demlenmiş kahve 80 derece ve altına indiğinde aromatik açıdan son derece vurucu. Tatlı bir asidite eşlik ediyor.

👌🏻👌🏻

Kavrum tarihi itibariyle bir haftalık kahveler. 2-3 hafta bekletmeyi düşünmüyorum. Belki espresso için birkaç gün daha gerekecektir tirtira özelinde. Ancak keyifle tüketmeye devam edeceğim.

Son düzenleme:
3x250 deneme paketi almıştım kendilerinden 21 şubat kavrumlu(tirtira, mururandia ve el toston) pakette minimum degassing süresi 6 gün yazdığı için bugün ilk defa el tostonu yaptım sitedeki tarifle ve aşırı memnun kaldığım bir bardak oldu. Sütlü çikolata ve karamel le başlayan soğudukça çok tatlı yeşil elmaya dönen notalar elde ettim.
Elinize sağlık @batugen

Geri