• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Cafec Filtre ve Dripper'lar Türkiye'de - Tin Coffee!

Elimizde 1 hafta 10 günlük bir çekirdek olsa?
Sanki tam istediğimiz fincan çıkmıycak sanki.
 
Lafı bile olmaz, sevindim. 🙂 Kalıcılığın iki tarafı var (Star Wars evrenindeki gücün karanlık ve aydınlık tarafı gibi. 🙃) İkisinde de kahvede gövdeyi, bitişi ve acılığı sağlayan materyaller de görev alıyor. Olumlu tarafta kalıcılık kahvedeki lezzeti sağlayan kimyasal materyallerin kompozisyon içindeki yoğunluğuyla da alakalı artıyor.

Ancak nasılsa kahve yoğun kompleks tatlara sahipse yoğundur diyip veya hafiftir diyip aynı oranda demleme yapmamalıyız bence. Çünkü kavurma profili de bunun içerisinde çok ciddi bir belirleyici. Yoğun diye yazılan kahveden olumlu anlamda bir yoğun damak hissiyatı (mouthfeel) alamıyorsanız, bitişi kısa geliyorsa oranı 1/15 hatta zorlayıp 1/14 dahi yapabilirsiniz. Ya da kahve olumlu anlamda dahi aşırı kalıcıysa da oranı 1/16-1/17 oranları arasında ayarlayabilirsiniz.

Tatlılık başka bir mesele. Tatlılık çok yoğun gelmesi de olumlu bir durum değil. Acılık gibi düşünün, asiditeyi asidite olarak adlandırıyor olmamız için kahvedeki materyallerin dengeli bir kompozisyonunu çıkartıyor olmamız lazım katıdan sıvıya. Sürenizi buna göre ayarlamalısınız.

Forumda kalıcılık, bitiş kavramlarıyla ilgili sevgili @PortatifBarista nın açtığı detaylı bir konu vardı yanlış hatırlamıyorsam. Ona da bakabilirsiniz.

İleri okuma için Scott Rao Everything but Espresso'yu ve SCAA the Coffee Brewing Handbook'u şiddetle tavsiye ederim. Rao'nun kitabı giriş, SCAA'in kitabı ileri seviyedir ikisi demleme tekniği açısından ciddi ileri seviye temel ve bilgi katıyor insana.
Orkun hocam anlamadığım basit bir detay var. Kahvede yoğun tadı alamıyorsanız 1:16 yerine 1:15 veya 1:14 yapabilirsiniz demişsiniz. Daha az su kullanmak =daha az çözmek değil midir? Ya da mesela 1:16 yerine 1:17 oran kullanmak daha çok çözmek anlamına gelmez mi? Yanlış biliyormuşum demek bazı şeyleri 😅
 
Orkun hocam anlamadığım basit bir detay var. Kahvede yoğun tadı alamıyorsanız 1:16 yerine 1:15 veya 1:14 yapabilirsiniz demişsiniz. Daha az su kullanmak =daha az çözmek değil midir? Ya da mesela 1:16 yerine 1:17 oran kullanmak daha çok çözmek anlamına gelmez mi? Yanlış biliyormuşum demek bazı şeyleri 😅
Yok doğru. Daha az su daha az çözmek demek teknik olarak evet ama sadece su oranı çözünmeyi arttırmak için kullandığımız tek parametre değil, d'imi? Su sıcaklığı, toplam süre, öğütme ayarı, ajitasyon arttırma vb bir çok parametre var çözünmeyi arttırmak için. Oran düşürmek çözünmeyi düşürür ama yoğunluğu arttırır. Çözünmeyi arttırmak istiyorsanız hedef olarak, ekolayzır gibi ayarlıyor olmanız gerekiyor parametreleri. Yoksa tekniği düz mantık düşünürsek en az oranla espresso demliyoruz ama %22 lere hatta daha da fazla yüzdelere kadar kahveyi ekstrakte edebiliyoruz d'imi. Sebebi diğer parametrelerin ekstraksiyon arttırmaya yönelik ayarlanmış oluşundan dolayı. Barista Hustle da bununla da ilgili bir sunum ya da makale vardı. Sitelerinde ve Youtube kanallarında araştırabilirsiniz. Güzel anlatıyordu epey.
 
Yok doğru. Daha az su daha az çözmek demek teknik olarak evet ama sadece su oranı çözünmeyi arttırmak için kullandığımız tek parametre değil, d'imi? Su sıcaklığı, toplam süre, öğütme ayarı, ajitasyon arttırma vb bir çok parametre var çözünmeyi arttırmak için. Oran düşürmek çözünmeyi düşürür ama yoğunluğu arttırır. Çözünmeyi arttırmak istiyorsanız hedef olarak, ekolayzır gibi ayarlıyor olmanız gerekiyor parametreleri. Yoksa tekniği düz mantık düşünürsek en az oranla espresso demliyoruz ama %22 lere hatta daha da fazla yüzdelere kadar kahveyi ekstrakte edebiliyoruz d'imi. Sebebi diğer parametrelerin ekstraksiyon arttırmaya yönelik ayarlanmış oluşundan dolayı. Barista Hustle da bununla da ilgili bir sunum ya da makale vardı. Sitelerinde ve Youtube kanallarında araştırabilirsiniz. Güzel anlatıyordu epey.
teşekkürler araştıracağım. :)
 
@rating ile filtreleri takas ettik. ben ona th3 verdim o bana yavaş denilen traditional.
Demlememi yaptım ve tıkanma olmadı, yanlız filtre th3 gibi şarıl şarıl akmadı ve bu da benim o sevdiğim acılıktan uzak ama gövdeli aynı zamanda biraz daha tatlı fincanı verdi. Merak eden olabilir diye yazıyorum birebir aynı oranlar, aynı döküş, aynı sıcaklık ve aynı kahve ile aralarında bitiş süresi olarak 30sn oldu ama tıkanma olmadan. Bu da benim V60 için tam aradığım şeydi. Kendisine teşekkür ediyorum.
Eğer daha fazla filtreyle ihtiyacınız olursa bana yazabilirsiniz benim de işim görülmüş olur :D
 
Bende bir kumar oynayarak aldım, SLG9H çıktı bahtımıza. Henüz paketi açmadım ama kenarları eski seriye göre bir tık daha uzun. Belki 2 değil ama 1.5 kürdan gibi 😆 Akışta bir sorun varmı denemeden söylemek zor aynı şekilde sertliğini hissetmeden.
Kullandınız mı slg9h filtrelerini veya elinde olup da kullanan var mıdır acaba
 
TH-3'ler şimdi geldi eski lot "SLF26H" oluyormuş. Burada bahsettiklerim farklı ama eski lot daha da hızlı herhalde.

TH-3 lotlarını ben de merak ettim. Celsius'tan almıştım toplu alımda "SLN6H" numaralı benimkisi. 2.30-2.40 arası sürüyor 18 gr demlemelerim.

1. döküş sonu: 0.35
2. döküş sonu: 1.10
3. döküş sonu: 1.45 (Burada tam süzülme olmadan 4. döküşü başlatıyorum.)
4. döküş sonu: 2.30

Genelde 18:300 olarak demliyorum. Molent 38-40 click. Tam orta kalınlık diyebilirim.
 
Bugün TH-3 elime ulaştı. Sizlere fikir vermesi açısından buraya deneyimlerimi ekliyorum.


Molent 30 klik / Petra - Bomba de Fruta Naturel
tek döküş - rao spin
eski traditional ile bitiş 2:32
th3 ile bitiş 2:11

Molent 27 klik / Specific - Kenya Riakahara Washed
tek döküş - rao spin
th3 ile bitiş 2:24

27 klik gibi absürt bi incelik ile denemek istedim ona rağmen bitişi 2:30'u geçmedi. @raistlin size daha iyi tavsiye verir muhtemelen ama traditional'ın alternatifi th3 gibi geldi bana.
 
Bende de SLG9H VE SLM21H var ancak problem şu ki ben düzgün demleme yapamıyorum :d, referans oluşturacaksa su akış hızlarını kıyaslayabilirim.
Olur diye düşünüyorum ama ziyan olmasın filtre ikisiyle de birer demleme yaparsınız aynı şartlarda sonuçları paylaşırsınız olur bence 😄
 
Olur diye düşünüyorum ama ziyan olmasın filtre ikisiyle de birer demleme yaparsınız aynı şartlarda sonuçları paylaşırsınız olur bence 😄
Elbette paylaşırım amaç veriler çoğalsın ancak kendimde bir metot geliştiremedim henüz o yüzden paylaşmak istemiyorum, yanlış kaynak olur diye :d denediğimde buraya hem demleme sonuçlarını hemde sadece su süzme sürelerini paylaşırım.
 
@Zireael @Androge0s Filtreler eski seri ile aynı doku ve süre olarak bir farklılık yok.
Teşekkürler, bende en kısa zamanda SLG9H ile SLM21H filtreleri kıyaslayacağım. Elimde Tin Coffee'den aldığım 2 tane SLM21H filtre var, filtrelerin birisinin bitiş kısmı SLG9H ile neredeyse aynı diğerinin ise bariz daha kalın. Arkadaşlar kalınlığını kürdan cinsinden söylüyordu, oradan bahsediyorum.
 
Geri
Üst