Bloom kaç saniye sürdü peki?th3 ile 2.20 de yatak kururken traditional ile 2.50 de kurudu. son döküş 1.10
Bloom kaç saniye sürdü peki?th3 ile 2.20 de yatak kururken traditional ile 2.50 de kurudu. son döküş 1.10
30snBloom kaç saniye sürdü peki?
Orkun hocam anlamadığım basit bir detay var. Kahvede yoğun tadı alamıyorsanız 1:16 yerine 1:15 veya 1:14 yapabilirsiniz demişsiniz. Daha az su kullanmak =daha az çözmek değil midir? Ya da mesela 1:16 yerine 1:17 oran kullanmak daha çok çözmek anlamına gelmez mi? Yanlış biliyormuşum demek bazı şeyleriLafı bile olmaz, sevindim. Kalıcılığın iki tarafı var (Star Wars evrenindeki gücün karanlık ve aydınlık tarafı gibi. ) İkisinde de kahvede gövdeyi, bitişi ve acılığı sağlayan materyaller de görev alıyor. Olumlu tarafta kalıcılık kahvedeki lezzeti sağlayan kimyasal materyallerin kompozisyon içindeki yoğunluğuyla da alakalı artıyor.
Ancak nasılsa kahve yoğun kompleks tatlara sahipse yoğundur diyip veya hafiftir diyip aynı oranda demleme yapmamalıyız bence. Çünkü kavurma profili de bunun içerisinde çok ciddi bir belirleyici. Yoğun diye yazılan kahveden olumlu anlamda bir yoğun damak hissiyatı (mouthfeel) alamıyorsanız, bitişi kısa geliyorsa oranı 1/15 hatta zorlayıp 1/14 dahi yapabilirsiniz. Ya da kahve olumlu anlamda dahi aşırı kalıcıysa da oranı 1/16-1/17 oranları arasında ayarlayabilirsiniz.
Tatlılık başka bir mesele. Tatlılık çok yoğun gelmesi de olumlu bir durum değil. Acılık gibi düşünün, asiditeyi asidite olarak adlandırıyor olmamız için kahvedeki materyallerin dengeli bir kompozisyonunu çıkartıyor olmamız lazım katıdan sıvıya. Sürenizi buna göre ayarlamalısınız.
Forumda kalıcılık, bitiş kavramlarıyla ilgili sevgili @PortatifBarista nın açtığı detaylı bir konu vardı yanlış hatırlamıyorsam. Ona da bakabilirsiniz.
İleri okuma için Scott Rao Everything but Espresso'yu ve SCAA the Coffee Brewing Handbook'u şiddetle tavsiye ederim. Rao'nun kitabı giriş, SCAA'in kitabı ileri seviyedir ikisi demleme tekniği açısından ciddi ileri seviye temel ve bilgi katıyor insana.
Yok doğru. Daha az su daha az çözmek demek teknik olarak evet ama sadece su oranı çözünmeyi arttırmak için kullandığımız tek parametre değil, d'imi? Su sıcaklığı, toplam süre, öğütme ayarı, ajitasyon arttırma vb bir çok parametre var çözünmeyi arttırmak için. Oran düşürmek çözünmeyi düşürür ama yoğunluğu arttırır. Çözünmeyi arttırmak istiyorsanız hedef olarak, ekolayzır gibi ayarlıyor olmanız gerekiyor parametreleri. Yoksa tekniği düz mantık düşünürsek en az oranla espresso demliyoruz ama %22 lere hatta daha da fazla yüzdelere kadar kahveyi ekstrakte edebiliyoruz d'imi. Sebebi diğer parametrelerin ekstraksiyon arttırmaya yönelik ayarlanmış oluşundan dolayı. Barista Hustle da bununla da ilgili bir sunum ya da makale vardı. Sitelerinde ve Youtube kanallarında araştırabilirsiniz. Güzel anlatıyordu epey.Orkun hocam anlamadığım basit bir detay var. Kahvede yoğun tadı alamıyorsanız 1:16 yerine 1:15 veya 1:14 yapabilirsiniz demişsiniz. Daha az su kullanmak =daha az çözmek değil midir? Ya da mesela 1:16 yerine 1:17 oran kullanmak daha çok çözmek anlamına gelmez mi? Yanlış biliyormuşum demek bazı şeyleri
teşekkürler araştıracağım.Yok doğru. Daha az su daha az çözmek demek teknik olarak evet ama sadece su oranı çözünmeyi arttırmak için kullandığımız tek parametre değil, d'imi? Su sıcaklığı, toplam süre, öğütme ayarı, ajitasyon arttırma vb bir çok parametre var çözünmeyi arttırmak için. Oran düşürmek çözünmeyi düşürür ama yoğunluğu arttırır. Çözünmeyi arttırmak istiyorsanız hedef olarak, ekolayzır gibi ayarlıyor olmanız gerekiyor parametreleri. Yoksa tekniği düz mantık düşünürsek en az oranla espresso demliyoruz ama %22 lere hatta daha da fazla yüzdelere kadar kahveyi ekstrakte edebiliyoruz d'imi. Sebebi diğer parametrelerin ekstraksiyon arttırmaya yönelik ayarlanmış oluşundan dolayı. Barista Hustle da bununla da ilgili bir sunum ya da makale vardı. Sitelerinde ve Youtube kanallarında araştırabilirsiniz. Güzel anlatıyordu epey.
Eğer daha fazla filtreyle ihtiyacınız olursa bana yazabilirsiniz benim de işim görülmüş olur@rating ile filtreleri takas ettik. ben ona th3 verdim o bana yavaş denilen traditional.
Demlememi yaptım ve tıkanma olmadı, yanlız filtre th3 gibi şarıl şarıl akmadı ve bu da benim o sevdiğim acılıktan uzak ama gövdeli aynı zamanda biraz daha tatlı fincanı verdi. Merak eden olabilir diye yazıyorum birebir aynı oranlar, aynı döküş, aynı sıcaklık ve aynı kahve ile aralarında bitiş süresi olarak 30sn oldu ama tıkanma olmadan. Bu da benim V60 için tam aradığım şeydi. Kendisine teşekkür ediyorum.
Hepinizin işini görememEğer daha fazla filtreyle ihtiyacınız olursa bana yazabilirsiniz benim de işim görülmüş olur
distribütör müyüm benHepinizin işini göremem
Kullandınız mı slg9h filtrelerini veya elinde olup da kullanan var mıdır acabaBende bir kumar oynayarak aldım, SLG9H çıktı bahtımıza. Henüz paketi açmadım ama kenarları eski seriye göre bir tık daha uzun. Belki 2 değil ama 1.5 kürdan gibi Akışta bir sorun varmı denemeden söylemek zor aynı şekilde sertliğini hissetmeden.
TH-3 lotlarını ben de merak ettim. Celsius'tan almıştım toplu alımda "SLN6H" numaralı benimkisi. 2.30-2.40 arası sürüyor 18 gr demlemelerim.
1. döküş sonu: 0.35
2. döküş sonu: 1.10
3. döküş sonu: 1.45 (Burada tam süzülme olmadan 4. döküşü başlatıyorum.)
4. döküş sonu: 2.30
Genelde 18:300 olarak demliyorum. Molent 38-40 click. Tam orta kalınlık diyebilirim.
@Androge0s Akşam deneyeceğim, farklılık görürsem fotoğraflı olarak paylaşırım.Kullandınız mı slg9h filtrelerini veya elinde olup da kullanan var mıdır acaba
Bende de SLG9H VE SLM21H var ancak problem şu ki ben düzgün demleme yapamıyorum :d, referans oluşturacaksa su akış hızlarını kıyaslayabilirim.@Androge0s Akşam deneyeceğim, farklılık görürsem fotoğraflı olarak paylaşırım.
Olur diye düşünüyorum ama ziyan olmasın filtre ikisiyle de birer demleme yaparsınız aynı şartlarda sonuçları paylaşırsınız olur benceBende de SLG9H VE SLM21H var ancak problem şu ki ben düzgün demleme yapamıyorum :d, referans oluşturacaksa su akış hızlarını kıyaslayabilirim.
Elbette paylaşırım amaç veriler çoğalsın ancak kendimde bir metot geliştiremedim henüz o yüzden paylaşmak istemiyorum, yanlış kaynak olur diye :d denediğimde buraya hem demleme sonuçlarını hemde sadece su süzme sürelerini paylaşırım.Olur diye düşünüyorum ama ziyan olmasın filtre ikisiyle de birer demleme yaparsınız aynı şartlarda sonuçları paylaşırsınız olur bence
Teşekkürler, bende en kısa zamanda SLG9H ile SLM21H filtreleri kıyaslayacağım. Elimde Tin Coffee'den aldığım 2 tane SLM21H filtre var, filtrelerin birisinin bitiş kısmı SLG9H ile neredeyse aynı diğerinin ise bariz daha kalın. Arkadaşlar kalınlığını kürdan cinsinden söylüyordu, oradan bahsediyorum.@Zireael @Androge0s Filtreler eski seri ile aynı doku ve süre olarak bir farklılık yok.