• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Bugün İçtiğiniz Espresso

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan NoDRaC
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Spada, Motion, 24 Kasım kavrumu
17/25 g
2~4~7 bar
Ceado E5sd
Pavoni

Muhtemelen aynı çekirdeği başka bir kavurucudan denemiştim yine epey beğenmiştim fakat Spada’nın kavrum farkıyla damakta patlayan bi noktaya evrildi.

Ekli dosyayı görüntüle 41395
Ben mi bir yerlerde hata yapıyorum, yoksa beklentim mi çok yüksek. Şu ana kadar Eureka Specialita ve Profitec Pro 400 makine ile çeşitli sularla demleme yapmama rağmen öyle uçuyor kaçıyor tatlar alamıyorum. Bütün kahveler asidite ve gövde oynamaları haricinde standart aynı tadı veriyor. 3-4 yıldır origami etkin gibi dripperlar ile çok güzel tatlar ve aromalar aldım. Espresso işin içine girince bu aromaları daha yoğun hissetmeyi bekliyorum fakat yok, standart hepsi aynı tatta kahvelerin. Yok karamel patlıyor, yok mango yemiş gibi hissettim, yok kavun kokusu buram buram geliyor. Beyaz çiçek tadı belirgin derken gerçekten merak ediyorum, hiç beyaz çiçek yiyip tadına bakan var mı? Yok sarı meyveler, yok kırmızı meyveler vs vs. Damağım iyi olmasa dripper ile yaptığım demlemelerde de notaları tam alamam. Ama orada problem yok. Allah aşkına biri bana söylesin;

İnsanlar mı aşırı abartıyor yoksa ben mi beklentimi çok yüksek tutuyorum

Not: Bugüne kadar Espresso olarak tükettiğim tek bir kahvede buram buram kavun kokusu aldım. Geçen sene CoffeeDepatmant firmasından Finca Milan almıştım. O kahveden hem dripper da hemde espresso da o tadı aldım. Onun haricinde kilolarca kahve denedim ama hepsi espresso da standart aynı tadı verdi.

Son düzenleme:
Bire bir aynı makineleri kullanıyoruz. Aynı sorunları bende yaşadım. Ve sonunda olayı çözdüm.
1) espresso için omni kavrum diye bişey yoktur. Direkt espresso kavrum olacak.
2) espresso çekirdeği %100 arabica olacaksa Brezilya olacak ama gerçek espresso olacaksa Robusta karışım şart
3) espressoda kavun tadı, pekmez tadı falan belki alan vardır ama dünya standartlarında espressoda çilek, böğürtlen tadı bekliyorum derseniz sanırım bi garip bakarlar.
4) örnek çekirdek derseniz Milestones fazenda , spada Motion, grizzly Miscela en yüksek performanslı espresso çekirdekleri bana göre.

Ben mi bir yerlerde hata yapıyorum, yoksa beklentim mi çok yüksek. Şu ana kadar Eureka Specialita ve Profitec Pro 400 makine ile çeşitli sularla demleme yapmama rağmen öyle uçuyor kaçıyor tatlar alamıyorum. Bütün kahveler asidite ve gövde oynamaları haricinde standart aynı tadı veriyor. 3-4 yıldır origami etkin gibi dripperlar ile çok güzel tatlar ve aromalar aldım. Espresso işin içine girince bu aromaları daha yoğun hissetmeyi bekliyorum fakat yok, standart hepsi aynı tatta kahvelerin. Yok karamel patlıyor, yok mango yemiş gibi hissettim, yok kavun kokusu buram buram geliyor. Beyaz çiçek tadı belirgin derken gerçekten merak ediyorum, hiç beyaz çiçek yiyip tadına bakan var mı? Yok sarı meyveler, yok kırmızı meyveler vs vs. Damağım iyi olmasa dripper ile yaptığım demlemelerde de notaları tam alamam. Ama orada problem yok. Allah aşkına biri bana söylesin;

Not: Bugüne kadar Espresso olarak tükettiğim tek bir kahvede buram buram kavun kokusu aldım. Geçen sene CoffeeDepatmant firmasından Finca Milan almıştım. O kahveden hem dripper da hemde espresso da o tadı aldım. Onun haricinde kilolarca kahve denedim ama hepsi espresso da standart aynı tadı verdi.

Finca Milan zaten infüze bir çekirdekti, kavun tadı almanız gayet normal ki ben de almıştım. Hatta bayağı yapay bir tattı, ben sevmemiştim.

Onun dışında, klasik tarafa yakın çoğu çekirdeğin tat profili evet benzerdir ama aynıdır diyemem. Klasik espresso çekirdekleri her kavurucuda farklı ve bu farkı içtiğimde ayırt edebiliyorum. Bazen kavurucunun aynı çekirdeğinde bile farklı nüanslar ortaya çıkabiliyor. Ancak bir de espresso için özel kavrulmuş modern espresso çekirdekleri var ki onlar aynı filtre kahve gibi, her biri ayrı dünya. Bunun en güzel örneklerinden biri bence Null Coffee. Az sayıda espresso kavrumu var ama hepsi şahsına münhasır. Yani bir Uraga Oro espressosundan kırmızı meyve ve çikolata tadı almamanız imkansız. Aynı çekirdeğin filtresi de aynı profilde ancak filtre kavrumdan espresso olmuyor. @volcano 'nun dediğine kısmen katılıyorum. Omni kavrum diye bir şey yok diyemem ama iyi omni kavuran kavurucu sayısı çok az. Bunun en güzel örneği de Milestones. Bir ara Ultra'da vardı ama mazide kaldı galiba. 😅

Finca Milan zaten infüze bir çekirdekti, kavun tadı almanız gayet normal ki ben de almıştım. Hatta bayağı yapay bir tattı, ben sevmemiştim.

Onun dışında, klasik tarafa yakın çoğu çekirdeğin tat profili evet benzerdir ama aynıdır diyemem. Klasik espresso çekirdekleri her kavurucuda farklı ve bu farkı içtiğimde ayırt edebiliyorum. Bazen kavurucunun aynı çekirdeğinde bile farklı nüanslar ortaya çıkabiliyor. Ancak bir de espresso için özel kavrulmuş modern espresso çekirdekleri var ki onlar aynı filtre kahve gibi, her biri ayrı dünya. Bunun en güzel örneklerinden biri bence Null Coffee. Az sayıda espresso kavrumu var ama hepsi şahsına münhasır. Yani bir Uraga Oro espressosundan kırmızı meyve ve çikolata tadı almamanız imkansız. Aynı çekirdeğin filtresi de aynı profilde ancak filtre kavrumdan espresso olmuyor. @volcano 'nun dediğine kısmen katılıyorum. Omni kavrum diye bir şey yok diyemem ama iyi omni kavuran kavurucu sayısı çok az. Bunun en güzel örneği de Milestones. Bir ara Ultra'da vardı ama mazide kaldı galiba. 😅
Milenstone firmasının da 3 çeşit espresso için kahvesini özellikle denedim. Dediğim gibi asidite ve gövde değişiklikleri dışında aralarında fark vardı desem yalan söylerim. Yani ben paketi aldığım zaman üzerinde yazan notaları alacağımı varsayarak beklenti içine giriyorum. Ne öğütücüm ne de espresso makinem kötü değil hatta iyi. Tüm adımları doğru yapıyorum, kavurucunun önerdiği suyu kullanıyorum. 18/36-40 gram çıktı alıyorum. Krema gayet iyi. Ama tat... Hepsi aynı. Hatta şöyle örnek vereyim. Marketten aldığım Moliendo marka kahve ile butik kahve dükkanlarından aldığım kahveler arasında fark olmasını bekliyorum ama yok. Videolar izliyorum. Millet bir yudum alıyor, ımmmm badem ve ceviz hissediliyor diyor. Ya bence hissetmek istediklerini dile getiriyorlar. Yani aslında kısaca özetlemek gerekirse ben hem Espresso hemde filtre kahve için aldığım kahveden ( omni ) origami de notaları alıp kat ve kat pahalı bir cihaz olan espresso makinesinde o notaların yanından bile geçemiyorum. Sorun tam olarak bu

Son düzenleme:
Bire bir aynı makineleri kullanıyoruz. Aynı sorunları bende yaşadım. Ve sonunda olayı çözdüm.
1) espresso için omni kavrum diye bişey yoktur. Direkt espresso kavrum olacak.
2) espresso çekirdeği %100 arabica olacaksa Brezilya olacak ama gerçek espresso olacaksa Robusta karışım şart
3) espressoda kavun tadı, pekmez tadı falan belki alan vardır ama dünya standartlarında espressoda çilek, böğürtlen tadı bekliyorum derseniz sanırım bi garip bakarlar.
4) örnek çekirdek derseniz Milestones fazenda , spada Motion, grizzly Miscela en yüksek performanslı espresso çekirdekleri bana göre.
Beklentisi aromaları daha iyi hissetmek, farklı tatlar almak olan birine bu önerileri çok mantıklı bulamadım ben.

Hocam bir kahveden mango, kavun karpuz gibi tatlar beklemedim hiçbir zaman. Bu tür tadım notalarına sahip çekirdekleri pek tercih de etmiyorum açıkçası doğallıktan uzak geliyorlar. Şarap tadıyormuşum, parfüm kokluyormuşum gibi geliyor. Bana uymuyorlar ama sizin beklentiniz bu tatları yakalamaksa farklı yöntemlerle işlenmiş çekirdekler denemek şansınızı artılabilir elbette. Damakta patlayan derken ben bunları kastetmemiştim kesinlikle. Çekirdeğin doğasından gelen, iyi kavrulduğunda karamel çikolata, badem fındık gibi tatlarla özdeşleştirilen notalar barındıran, hafif meyvemsi asiditesi ile damakta yayılan bir kahveden bahsettim. İyi bir espresso içersiniz de ilk yudumunda dilin bütün reseptörlerini uyaran bir hissiyat yaşarsınız ya, bunu kastetmiştim.

Yani aslında kısaca özetlemek gerekirse ben hem Espresso hemde filtre kahve için aldığım kahveden ( omni ) origami de notaları alıp kat ve kat pahalı bir cihaz olan espresso makinesinde o notaların yanından bile geçemiyorum. Sorun tam olarak bu
Ne demek istediğinizi anladım sanırım. Bana da biraz öyle geliyor. Espresso roast alıyorum, bizim aylık alımlarında mesela. Espresso'ya uygun hangi cekirdek soruluyor mesela. Onları alıyorum ve az çok hepsi aynı tat. Damak tadı ile ilgili olması lazim çünkü beğenen var. Ben ise eeee güzel da neden içiyorum ki bunu, öncekinden fark yok gibi düşünüyorum.

Filtre için kullandığım cekirdekler daha güzel sonuç veriyor bence. Espresso veya omni olmayan çekirdekten korkmamak lazım espresso için de.

Beklentisi aromaları daha iyi hissetmek, farklı tatlar almak olan birine bu önerileri çok mantıklı bulamadım ben.
doğrudur dediğim gibi genel kabul görmüş espresso mantığına yani kolaya kaçmak benim tercihim. dünya genelinde 100 kişi espresso içiyorsa 80'i klasik espresso mantığında kaliteli ve net bir espresso ile tatmin oluyorsa, genele uymak da bir mantıksızlık yok bence. ben sadece aynı espresso makinesi ve değirmen ile aynı sorunları yaşamam sebebiyle bulduğum çözümü aktardım arkadaşa. ama tabii %20 lik kısımda kalarak espresso da çilek ve kavun tadını çok net alabilirim bunun için uğraşırım diyene "bunu çok mantıklı bulamadım ben" diyemem.

Kahve: Cartapani Espresso Casa
Öğütücü: Eureka Zenith 65HS
Makine: Profitec Pro 400
17/35 gr 30 saniye
Su: Saka

İtalyan tarzı espresso sevenler için çok ciddi bir seçenek. Yüksek robusta oranından dolayı oldukça gövdeli ve asidite yok. Herkesin hoşuna gitmeyebilir belki ama fincanda nutella içiyormuşcasına çikolatamsı bir tat bırakıyor. Özellikle bol yağlı sütlerle birlikte İtalya'da herhangi bir barda içtiğiniz kahveye çok yakın bir tat alıyorsunuz. Bol kreması ile latte art çalışmak isteyenler için birebir. Ben americano, espresso ve espresso macchiato olarak tüketiyorum ve oldukça memnunum.
Ayda yaklaşık 1 kg tüketimim var ve aynı kahveyi üçüncü siparişin ardından bu paylaşımı yapmak istedim.

NOT: kahvekulubu15 kodu ile persephone kahve mağazasından %15 indirimli alınabiliyor.

Ekli dosyayı görüntüle 35137

Cartapani Espresso Casa yeni kavrum eklenmiş.
Performans halen aynı. Italyan tipi klasik espresso severlere, özellikle sütle tüketenlere tavsiye edebilirim.

1765877562175.png

Espressodan da doğru kahve çekirdeğiyle, uygun ekipmanlarla, doğru parametrelerle aromatik shotlar almak mümkün, modern espresso da biraz bu aslında ama filtreye göre daha fazla özen-çaba ister, özetle bence gayet mümkün hem evde hem yurtdışında gayet aromatik shotlar içtim.

Cevaplar için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla uçan kaçan meyveler, sebzeler, çiçekler vs vs birazda işin abartı yönünde kalmış. Bende bundan sonra beklentimi bu yönde tutmayacağım.

1. Çekirdek : SmellyCat - Etiyopya Rumudamo
  2. Kavrum : Espresso
  3. Sepet : 18.5 gr
  4. Çıktı : 42 gr 1:2.25 Oranı - Meyvemsiliiği açmak için biraz uzun tuttum.🐈‍⬛
  5. Süre: 27-29 Saniye
  6. Sıcaklık: 93°C.​

ccc.jpeg

Evde yarı otomatik espresso makinemde yapmalık, sütü hazırlayıp cortado yapmak için çok da pahalı olmayan bir öneriniz varsa sevinirim.

Afiyet olsun. Kavrum tarihi belli mi?
Teşekkür ederim. Ben iki harman aldım.
Espresso Casa Eylül 2025
Cinquestelle Ekim 2025

Espresso Casa çok beğeniyordum, Cinquestelle yeni açtım ama daha bir hoşuma gitti bu sefer.
Bu tarihler Italyan kahveler için oldukça taze tarihler.

selamlar, çoğunlukla sütle bazen espresso olarak tüketeceğim çekirdek önerilerinize açığım.
Makine lelit mara x

Kavurucu: Wayta Coffee
Çekirdek: Blake: New Year Blend (22.12.2025)
Kahve Miktarı: 17gr
Out: 35 gr
Süre: 30sn
Makine: Karaca Coffee Art 1101
Basınç: 9-10-11 civarı
Değirmen: Vosco KD-CG018 (ayar 2)

Bu zamana kadar bu makine ile ilk defa sıfır acılık ve ekşilikte pürüzsüz klasik bir espresso içiyorum. Basınçsız sepet ve sıfır sıçrama ile bal rengi bir akış elde ettim. Bu makine de basıncı sabit tutabilmek için akış esnasında buhar çubuğunu hafif açtım ve işe de yaradı.

Ekli dosyalar

• 20251229_123222.jpg
    20251229_123222.jpg
    117.1 KB · Görüntüleme: 51
Kavurucu: Wayta Coffee
Çekirdek: Blake: New Year Blend (22.12.2025)
Kahve Miktarı: 17gr
Out: 35 gr
Süre: 30sn
Makine: Karaca Coffee Art 1101
Basınç: 9-10-11 civarı
Değirmen: Vosco KD-CG018 (ayar 2)

Bu zamana kadar bu makine ile ilk defa sıfır acılık ve ekşilikte pürüzsüz klasik bir espresso içiyorum. Basınçsız sepet ve sıfır sıçrama ile bal rengi bir akış elde ettim. Bu makine de basıncı sabit tutabilmek için akış esnasında buhar çubuğunu hafif açtım ve işe de yaradı.
Gerçekten çok iyi harman kavrum nokta atışı ben 3Kg aldım buzluk bank'a atacagım.

Geri