• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Baristatus

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ogakuzar
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Starbucks Berry Hibiscus içmişim o sayılıyorsa hibisküs denemisim 😂😂

Hibiskus, Rahmetli Barış Manço'nun Nane Limon Kabuğu şarkısında "ha içine hatmi çiçeği biraz çöre' otu katasın aman" mısralarında geçen hatmi çiçeğinin ta kendisi aslında. Gülhatmi veya Amber olarak da geçiyor. Bildiğimiz nar ile ilişkisi olmasa da sevgili @MuratAttila 'nın dediği gibi narçiçeği veya Medine Gülü olarak da satılıyor kurusu aktarlarda. Tadı hızlıca ayırt edilebildiğinden ve kendine has baskın notası ile Sensory Education için güzel bir pratik imkanı sunuyor.

@hasimsolmaz bey ve ekibine buradan da teşekkür ederim. Paketleme özen çok güzel, daha kahveleri değerlendirecek bilgi düzeyinde değilim :) de

Biz teşekkür ederiz! Ben de kahve konusunda uzman görüşü verebilecek düzeyde değilim asla ama içtiğimde keyif verenlere "güzel kahveler", tadından veya nota/larından hoşlanmadıklarıma "eh işte kahveler" olarak iki sınıfa ayırabiliyorum. 😁

Sevgili @orkunustel hocamın reçetesi ve tavsiyelerine uyarak güzel bir bardak elde ettim. Kipa su bulamadım onun yerine Uludağ premium kullanmamı önerdi. İlk iki demlemeyi Buzdağı suyla yapmıştım.

Öğütüm, sıcaklık ve su dahil olmak üzere çok fazla değişkenle oynadığım için ilk iki demlemeye göre çok farklı bardak çıktı ve bu hali daha keyif verdi.

İlk yudumda turunç gibi hissettirirken biraz ılınmasıyla içine ekşi elma parçaları atılmış yeşil çayı andırdı ve soğuduğunda da tatlılık arttı. Ağızda bıraktığı tat bayağı uzun sürüyor.

Kenya kahvelerini yeni yeni sevmeye çalışıyorum ☺️Bünye natural Etiyopya’lara alıştığı için biraz zaman alıyor kabullenmek ama bu kahve farklı olduğunu özellikle son bardakta çok hissettirdi. Bu imkanı sağladığınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum. 😇

Uzun süredir bu kadar özenle hazırlanmış kahve içmemiştim. Sağolsun @mimds abinin önerisiyle aldım ilk defa, açıkçası fazla etkilendiğimi belirtebilirim.
Benim buradan anladığım Haşim bey gerçekten zevkine kahve kavuruyor gibi geldi, umarım bıkıp da sıkılmaz.
Sadece ben alışmadığımdan olacak ki kavrum tarihini göremedim ve degassing ne zaman sonlanıyor bilmiyorum. İçtiğim haliyle gayet güzeldi

Uzun süredir bu kadar özenle hazırlanmış kahve içmemiştim. Sağolsun @mimds abinin önerisiyle aldım ilk defa, açıkçası fazla etkilendiğimi belirtebilirim.
Benim buradan anladığım Haşim bey gerçekten zevkine kahve kavuruyor gibi geldi, umarım bıkıp da sıkılmaz.
Sadece ben alışmadığımdan olacak ki kavrum tarihini göremedim ve degassing ne zaman sonlanıyor bilmiyorum. İçtiğim haliyle gayet güzeldi
Kavrum tarihi yanında gönderilen kartlarda yazıyor, degassing için de 2 hafta sonra güzel verim alabilirsiniz.

Merhaba @turkalpmd ,
Eğer Karogoto'dan bahsediyorsanız, bu sefer kahveyi Haşim bey değil, Tim Wendelboe kavurdu. Kavrum tarihi 4 Mayıs. Sitedeki bilgi sayfasından bunları öğrenebilirsiniz. Bu kahvenin Baristatus koleksiyonuna katılış hikayesini de YouTube'daki şu videoda dinleyebilirsiniz. Tim Wendleboe'nun açık kavrum usulünden ötürü gaz salınımı için 2-3 hafta gibi bir süre öneriliyor. Şu an tam vakti sayılır içmek için. ✋🏻

Son düzenleme:
Afiyet olsun İzzetcim, beğendiğine sevindim 😘 aslında bu kahve özelinde kavurucunun Tim Wendelboe olduğunu söylemiştik ama arada kaynamış belli ki 😄 sevgili @hasimsolmaz oldukça zarif ve değerli bir iş yapıyor ve bence sektöre güzel bir mesaj veriyor :)

Yoğunluk nedeniyle yanında gelen kartları ve bu si
Afiyet olsun İzzetcim, beğendiğine sevindim 😘 aslında bu kahve özelinde kavurucunun Tim Wendelboe olduğunu söylemiştik ama arada kaynamış belli ki 😄 sevgili @hasimsolmaz oldukça zarif ve değerli bir iş yapıyor ve bence sektöre güzel bir mesaj veriyor :)
Abi evet asıl önemli noktaları kaçırmışım bu haftalar benim için oldukça yoğun geçiyor, şuan kendimi cahil hissettim, hissettiren arkadaşlara da teşekkür ederim. Hazır bilgi bekeleyen konumda olmak istemezdim, bilemedik :D

Kavurucu: Tim Wendelboe
Çekirdek: Karogoto
Yöntem: Hario V60 - 02
Filtre : Cafec Abaca
Öğütüm: Comandante 23 Klik
Oran: 15/240
Su: 96 Derece - Abant Geyiktepe
Toplam demleme süresi: 2 dk. 17 saniye

Blooming: 0 - 30 sn / 60 ml
1.Döküş: 30 - 60 sn / 60 ml
2.Döküş: 55 - 1.20 sn / 60 ml
Son Döküş: 1.20 - 2.17 sn / 60 ml

Tadım: Çok güzel meyvemsi bir kahve, tadım notlarında hibisküs yazıyor, yemedim ama baktım mayhoş hafif ekşimsi bir meyve ondan gelen bir mayhoşluk, tatlı bir ekşilik var, zaten kıyamadım bu ilk demlemem ilk reçetem sonraki demlemelerde daha da oturur aromalar ama bu demleme de bana göre gayet hoş geldi.
Öğütümü 1 klik düşürdüm yani Comandante 22 klikle ,hario 40 filtreyle demledim, geri kalan her şey aynı, toplam demleme 2.37 gibi bitti. Önceki demlemeye göre gövde bir tık arttı, acılık yok, yine meyvemsilik var, bu demleme daha bir hoş oldu, mayhoş sevenler ilk demlemeyi, gövde eşliğinde mayhoşluk seven ikinci demlememi deneyebilir.

Madem öyle ben de orea ile yaptığım demlemeden bahsedeyim;

40 ppm gibi bir RO su kullanıyorum
12 gram kahveyi RDT yaparak
DF64 SSP MP bıçaklı değirmende görece ince öğüttüm 42-44 gibi (cmd için 16-17 standart aks)
96 derece sıcaklık
Brewistas artisan ile döküm
Stardart kalita 185 filtre
Blooming 50 cc ile yaptım ve 40 sn bekledim
Ardından 20-30 cc bölerek su seviyesi dibi gördükçe melodrip ile suyumu döktüm
170 cc olduğunda sert bir döküş ile 200 cc'ye tamamladım
Yaklaşık 2.5 dk süren bu demeleme, V60 ve kalita demlememe göre daha iyi oldu. Onlarda optimizasyon yapamamış olabilirim ama, şuan en güzel demelemeyi bulduğumu düşünüyorum Orea + Melodrip ile devam edeceğim.

Bu arada @orkunustel'in kavurduğu Kenya'ya oldukça benzettim. Bu meyvemsi kenyalar benim kenya ön yargımı tamamen yıkıyor.

Madem öyle ben de orea ile yaptığım demlemeden bahsedeyim;

40 ppm gibi bir RO su kullanıyorum
12 gram kahveyi RDT yaparak
DF64 SSP MP bıçaklı değirmende görece ince öğüttüm 42-44 gibi (cmd için 16-17 standart aks)
96 derece sıcaklık
Brewistas artisan ile döküm
Stardart kalita 185 filtre
Blooming 50 cc ile yaptım ve 40 sn bekledim
Ardından 20-30 cc bölerek su seviyesi dibi gördükçe melodrip ile suyumu döktüm
170 cc olduğunda sert bir döküş ile 200 cc'ye tamamladım
Yaklaşık 2.5 dk süren bu demeleme, V60 ve kalita demlememe göre daha iyi oldu. Onlarda optimizasyon yapamamış olabilirim ama, şuan en güzel demelemeyi bulduğumu düşünüyorum Orea + Melodrip ile devam edeceğim.

Bu arada @orkunustel'in kavurduğu Kenya'ya oldukça benzettim. Bu meyvemsi kenyalar benim kenya ön yargımı tamamen yıkıyor.
Tim'in kahveleriyle, ekibinin kavurmalarıyla benzerlik sezip paylaştığında insanlar gerçekten mutlu oluyorum, öncelikle teşekkür ediyorum. Kenya özelinde de bu benzerliği dile getiren üçüncü kişisiniz bu arada. 😇 Sağolun.

Kenya'dan kötü ön yargıya sebep olamayacak kadar nefis kahveler çıkıyor aslında. Bir dönem maalesef ülkemizde olumsuz bir ön yargı oluştu. Sanıyorum daha yoğun umami ve baharatsı tarafta kalan Kenyaların sıklığı sebebiyle. Sonrasında da bir dönem ülkeye çok Kenya girmez oldu. Bizim Ichuga da o dönem ilaç gibi geldi açıkçası bana da.

Kenya Karogoto ile Ichuga'nın benim deneyimsel söyleyebileceğim farklılıkları Karogoto daha tatlı meyvemsi ve çayımsılığı hem lezzet hem gövde tarafında karşılarken, Ichuga'da yoğun tatlılığı az sitrik asidite ve yoğun gövde anlamında farklılaşıyorlar. Benzeştiği taraflar lezzet berraklıkları, kompleksiteleri ve Kenya gibi Kenya diyebileceğimiz karakteristikleri. 🦸

Ne diyelim Tim Wendelboe'nun askerleriyiz! 🤘🤘

Bugün @orkunustel tarifi ile Karogoto'yu ikinci demlememi yaptım. Elimde kipa su da vardı. Güzel bir fincan ortaya çıktı diyebilirim.
Hazır bolca stoklamışken üzerine birde Ichuga demledim üstüne. Yine kipa su kullandım bu demlememde. Düşük tds su Ichugada da iyi sonuç verdi diyebilirim.

Kenya Karogoto ile Ichuga'nın benim deneyimsel söyleyebileceğim farklılıkları Karogoto daha tatlı meyvemsi ve çayımsılığı hem lezzet hem gövde tarafında karşılarken, Ichuga'da yoğun tatlılığı az sitrik asidite ve yoğun gövde anlamında farklılaşıyorlar. Benzeştiği taraflar lezzet berraklıkları, kompleksiteleri ve Kenya gibi Kenya diyebileceğimiz karakteristikleri.
Bu yoruma aynen katılıyorum, iki kahvenin tat profili benzemiyor. Ama komplekslik ve beklenti olarak aynı klasmandalar. Kenya kahvelerini seviyorum.

Tim bey’in su değerlerini bilen var mı acaba? Kaç ppm , magnezyum vs

Kenya Karogoto'yu bekletmek istiyordum ancak Tim Wendelboe kahvelerine özlemden olsa gerek dayanamadım açtım bugün. 😅

15/245
96 derece su sıcaklığı
Su: Düz Ters Ozmoz (Evdeki arıtmam)
Klasik 4 eşit döküş (son döküş 5 ml fazla olacak şekilde)
Son döküş 1:20-1:30 arası
Toplam süre: 02:35

Suyun düşük total sertliği ürkütmesin, Tim Wendelboe eğer değiştirmediyse arıtma sistemini düz karbon filtre kullanıyordu ve su ters ozmoz çıktısından dahi daha düşük total sertliğe sahipti. Bu tarz düşük mineralli sular Tim Wendelboe kahvelerinde epey iyi çalışıyor. Kipa Su sanırım bu konuda Ters Ozmoz sularına benzerdi. Bu tarz suları tavsiye ederim bu kahve için.

Sıcakken epey tatlı bir kırmızı elma, ılındıkça yoğun kuşburnu, soğudukça hafif frenk üzümü aldım.

Daha ziyade kuşburnunun kahve hali diyebileceğim yoğunluktaydı lezzet.

Emeklerinize, zevkinize sağlık! @hasimsolmaz @Oguzhan
Orkun abi bir tık bahsetmiş sudan ama değerleri nedir bilemem

Karogoto'yu bugün kuzeyden su ile demledim. 3 gün önceki Pınar su ile yaptığım demlemeye göre çok daha iyi bir fincan çıktı. bahsedilen hibiscus tadını belirgin şekilde aldım hem de naneli hibiscus olarak :) gerçekten de çok güzel bir kahve. bir kenyasever olan beni fazlasıyla mutlu etti diyebilirim. :) @hasimsolmaz beye teşekkürler.

konu Kenya olunca , @orkunustel 'in Ichuga'sının da bahsi geçmiş haliyle.

evet o da karagoto gibi, Kenya gibi Kenya :) ve kafein kültür'ün kenyasını ayrı bir seviyoruz..✌️

2017'de o dönemki kavurucusu şimdilerdeki müşteri ilişkileri koordinatörü arkadaşım Ben Symes'ın 2017'deki verdiği su değerlerini paylaşıyorum.

''

Soft water should be good, ours is also very soft here in Oslo. We haven’t had the exact makeup of our water analysed but this is the breakdown:

TDS: 7.1
ph: 7,6
GH: 3
KH 2,5: 2
''

2017'de o dönemki kavurucusu şimdilerdeki müşteri ilişkileri koordinatörü arkadaşım Ben Symes'ın 2017'deki verdiği su değerlerini paylaşıyorum.

''

Soft water should be good, ours is also very soft here in Oslo. We haven’t had the exact makeup of our water analysed but this is the breakdown:

TDS: 7.1
ph: 7,6
GH: 3
KH 2,5: 2
''
Çok teşekkürler

Ekli dosyayı görüntüle 20484
Bu şekilde kahve için kullanılabilecek bir reçete buldum ama henüz denemedim
Ben bu reçeteyi denedim hocam , çok fazla örtüyor kahveyi bu karışım yani herşeyin üstü kapalı acımsı bir hal alıyor ben pek memnun kalmadım. Tabi sonunda damak zevki değişir bu benim öznel kararım belki siz beğenebilirsiniz :)

@Oguzhan bey Cihan Bey'in demlemesini aşırı övmesi sebebiyle aşağıda yer alan reçeteyi denedim.
25/400
CMD 24
97 derece su sıcaklığı
Su: Beysu
Bloom + Tek döküş
Toplam süre: 2'24"

Not: İlk denememde server içi suyu dökmeyi unutmamla birlikte tatsız başladım. Yalnız kahveden aşırı fresh bir after taste alıyorum. Normalde bunu Endonezya Sumatra kahvelerinin bıraktığı after taste bırakıyor. Daha önce @orkunustel Kenyası da içtiğim için bazı benzerlikler hissediyorum.

Kahve soğudukça özelliklerini bence daha serbest bırakıyor.

Hafta içi işyerinde AeroPress ve Clever'la denemiştim. Ancak v60 için fırsat bulabildim. Tam bir Pazar keyif kahvesi oldu. Önceki yorumlara katılıyorum. Ichuga'yla benzer tarafları var. Kenya kahveleriyle ilgili fikrim Ichuga'yla değişmişti, Karagoto'yla ilgim daha da arttı. Teşekkürler.

Geri