• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aeropress Demleme Tarifleri

İki kişilik kurtarıcı bir reçetesi olan var mıdır ? İki defa demleme yapmak zor oluyor 😄
Kesin bir yolu olmadığı için kendi kullandığım yaklaşımı paylaşacağım. Kullandığınız tarifteki kahveyi iki katına, süreyi de 1,5 katına çıkarın. Çıktıyı sıcak su ile seyreltin. Birkaç denemede tam ayarını bulacağınızı düşünüyorum.

Aeropress reçetelerine bakarken denk geldiğim The Real Sprometheus tarifini denedim. Null Worka Oro'da iyi çalıştı bence sanırım ilk defa aeropresste denediğim bir kahve V60/Origami haline yakın hatta daha iyi çıktı diyebilirim, son 60 gramı da keyifle bitirdim.

Kalın öğütüm yüksek gramaj şampiyona tariflerine pek ısınamamıştım zaten ama bu günlük rutinde yer verebileceğim sevdiğim bir tarif oldu.

Son düzenleme:
Aeropress reçetelerine bakarken denk geldiğim The Real Sprometheus tarifini denedim. Null Worka Oro'da iyi çalıştı bence hatta ilk defa aeropresste denediğim bir kahve V60/Origami haline yakın hatta daha iyi çıktı diyebilirim, son 60 gramı da keyifle bitirdim.

Kalın öğütüm yüksek gramaj şampiyona tariflerine pek ısınamamıştım zaten ama bu günlük rutinde yer verebileceğim sevdiğim bir tarif oldu.

Öğütümü v60 boyutunda mı yaptınız daha ince mi?

@Ufuk Öğütüm olarak V60 boyutu da kullanılabilir ama null normalden ince öğütüm tavsiye ediyor diye aklımda kaldığından Worka için Cmd 17 ve 18 click kullandım. Çözünmeyi ölçebilme şansım yok ama lezzet olarak daha inceye gitmeye gerek duyacak bir eksiklik hissetmedim.

Aeropress reçetelerine bakarken denk geldiğim The Real Sprometheus tarifini denedim. Null Worka Oro'da iyi çalıştı bence hatta ilk defa aeropresste denediğim bir kahve V60/Origami haline yakın hatta daha iyi çıktı diyebilirim, son 60 gramı da keyifle bitirdim.

Bu tarifi ben de sık kullanıyorum. Aşağı yukarı denediğim her kahvede çok fazla parametrelerle oynamaya gerek duymadan iyi sonuçlar verdi. Genelde CMD 20 klikte öğütüyorum.

Benim gibi ingilizce pek anlayamayanlar için (tabi varsa 😂) rica etsem tarifi özetleyebilir misiniz acaba ? 🙂

Benim gibi ingilizce pek anlayamayanlar için (tabi varsa 😂) rica etsem tarifi özetleyebilir misiniz acaba ? 🙂
Tabiki kabaca özetlerim ardından 2.43 - 4.10 izlerseniz tarif tamamen anlaşılır. Orada pek ingilizcelik bir şey yok zaten 🤣

15 gram kahve 250 ml su kullanıyoruz.
Su sıcaklığı olarak 90 °C kullanmış.
100 ml suyu 10 saniye içinde ekleyip 1.30 dakika bekliyoruz.
150 ml daha su ekliyoruz (Yaklaşık 15 saniye içinde)
Karıştırma işlemini çay karıştırır gibi değil de ileri geri sağa sola şeklinde yapmış (5-10 saniye)
Pistonu takmış ve 2.30 da ufak bir swirl yapmış.
30-45 saniye arası yavaşca baskı uygulayarak tarifi tamamlamış.

Toplam demleme süresini de 3.00-3.15 olarak vermiş.

Tabiki kabaca özetlerim ardından 2.43 - 4.10 izlerseniz tarif tamamen anlaşılır. Orada pek ingilizcelik bir şey yok zaten 🤣

15 gram kahve 250 ml su kullanıyoruz.
Su sıcaklığı olarak 90 °C kullanmış.
100 ml suyu 10 saniye içinde ekleyip 1.30 dakika bekliyoruz.
150 ml daha su ekliyoruz (Yaklaşık 15 saniye içinde)
Karıştırma işlemini çay karıştırır gibi değil de ileri geri sağa sola şeklinde yapmış (5-10 saniye)
Pistonu takmış ve 2.30 da ufak bir swirl yapmış.
30-45 saniye arası yavaşca baskı uygulayarak tarifi tamamlamış.

Toplam demleme süresini de 3.00-3.15 olarak vermiş.
Harikasınız çok teşekkür ederim 😄 Mutlaka deneyeceğim.

2022 dünya şampiyonu (jibbi.the.littles) reçetesi:
inverted
18gr kahve
92C, perfect coffee water
1 aeropress fitresi, yıkanmış
2 değirmen (timemore çok kalın öğütüm sonra -- kinu 4.ayarda öğütüm, 100-200 mikronlar elekten geçirilir)
süre: 2.10
kahve yıkanmış kolombiya

1.kahveyi koy (18gr)
2.94 ml su ekle, 35 sn nazikçe karıştır
3.kapağı tak 1.20'de, fazla havayı dışarı at
4.ters çevir 1.30'da, 30 sn bas 1.40-2.10 arasında
5.58-64 gr konsantre elde ettin
6.90C su 150grama kadar bypass
7.tds 1.3-1.35 hedef
8.afiyet olsun

buz kullanımı opsiyonel (3 altta 1 üstte, toplam 4)

Son düzenleme:
Onu bunu bilmem ben hala hoffmancıyım arkadaş 🚬

Aeropress gerçekten harika bir ekipman, tarif belirtemeyi pek beceremiyorum, ancak ortalama bir tarif ile güzel kahve içelebilecegini söyleyebilirim. Iyi ki almışım diyorum her zaman.

Ben de Hoffman yapiyorum cogunlukla ama kaynar su kullanmayi bıraktım çoğu tarifte. Gerçekten açık kavram bir çekirdek varsa kaynar su ile iyi oluyor. Onun dışında çekirdeğine göre 89-96 derece arası iyi sonuçlar elde ediyorum.

Ama bu yeni tarif ve şampiyon reçeteyi denemek istiyorum

Espresso kavrum çekirdek ile aeropresste güzel sonuçlar alan var mı ?

Espresso kavrum çekirdek ile aeropresste güzel sonuçlar alan var mı ?
Düz bir filtre demlemesi ile güzel bir sonuç alamazsınız gibi. Bittere kaçacaktır. Ama espressoya özenip demlemeler çıkarabiliriz. Eğer prismonuz varsa iş görür. Tatile gittiğim zamanlarda prismoyu kullanıyorum çok da kötü sonuçlar almadım. Bi espresso değil ama süt ekleyince yeterli seviyeye geliyor. Eğer prismo yoksa 1:5-6 gibi yüksek ajitasyona uğratıp demlemeler de denenebilir. Yani bence eğer aeropresste espresso kavrum kullanacaksak espresso çıktısına yakın bir şey hedeflemek mantıklı olur. Espresso kavrumda standart aeropress reçeteleri kullanmak pek güzel sonuçlar çıkarmaz gibi.

Bu arada türk kahvesi de denemiştim, çok da kötü sonuçlar almadım.

Düz bir filtre demlemesi ile güzel bir sonuç alamazsınız gibi. Bittere kaçacaktır. Ama espressoya özenip demlemeler çıkarabiliriz. Eğer prismonuz varsa iş görür. Tatile gittiğim zamanlarda prismoyu kullanıyorum çok da kötü sonuçlar almadım. Bi espresso değil ama süt ekleyince yeterli seviyeye geliyor. Eğer prismo yoksa 1:5-6 gibi yüksek ajitasyona uğratıp demlemeler de denenebilir. Yani bence eğer aeropresste espresso kavrum kullanacaksak espresso çıktısına yakın bir şey hedeflemek mantıklı olur. Espresso kavrumda standart aeropress reçeteleri kullanmak pek güzel sonuçlar çıkarmaz gibi.

Bu arada türk kahvesi de denemiştim, çok da kötü sonuçlar almadım.
Espressoya yakın şeyler almayı hedefliyorum. Ama prismom yok maalesef. Çift kağıt vs kullanıp denemeler yapmaktan zarar gelmez sanırım 🙂

Böyle bir başlık olduğunu bilmiyordum. Aeropress Şampiyonası Ankara ayağında ikincilik elde ettiğim reçetemi geç olsa da paylaşmak isterim;

Yarışma bilindiği üzere Probador Colectiva organizatörlüğünde düzenleniyor ve Ankara ayağının bu seneki kahvesi Nikaragua - El Toston'du. Demleme parametlerim şöyle;
- 18 gram kahve / French press boyutuna yakın bir öğütüm.
- Çift kağıt filtre
- 87 derece su sıcaklığı
- Düz demleme

Filtreyi ıslattıktan sonra filtre kapağı süzgecini hızlıca savurarak tutunan tüm suyu çıkardım. Aeropressi düz bir şekilde konumlandırıp 18 gram kahveyi ekledikten sonra 60 ml ile ön demleme yaptım. 30'uncu saniyede suyu 200ml tamamlayıp kendi kaşığıyla dipten 3 tur karıştırdıktan sonra pistonu takıp akışı durdurdum. Süre 1:50 olduğunda aeropresse bir kaç tur spin attırdım ve pistona basıp çıktıyı aldım. Su eklemesi yapmadım sürem yettiğince soğutmaya çalıştım. Oldukça tatlı ve karameli vuran bir çıktıyı her turda istikrarlı bir şekilde elde ettim.

Finalde 3 juri de farklı bardağı seçince sevgili Nisan Beyden yardım istendi ve böylece sıralama belli oldu. Benim için farklı tecrübe ve heyecandı. Bir ev demleyicisi olarak şu ana kadar arkadaşlarım dışında hiçbir profesyonele kahve yapmamıştım ve nasıl kahve içmeyi seviyorsam o şekilde çıktı almayı hedefledim. Sonuç bana demek ki tat kabiliyetin gelişiyor dedirtti. Bu bile benim için büyük kazanım. Yarışmada emeği geçenlere buradan sonsuz teşekkürler.

Geri