• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aeropress Demleme Tarifleri

Merhaba, yeni bir Aeropress sahibi olarak ilk demlememi az önce yaptım.
Kafein kültür (@orkunustel ) Etiyopya Duromino, 14.5/235 kahve su oranı, Comandante ile 17 klik öğütüm, 93 derece su, 30 ml 30 sn bloomingin ardından 235'e tamamladım ve bir kaç hareketlik bir karıştırma yapıp filtre kapağını kapattım. 2. Dakikada ters çevirip bastırmaya başladım, 30 sn nastırmanın ardından demleme tamamlandı, toplam süre 2.30.
Aynı kahve, su ve sıcaklıkla 17 yerine 20-22 klik aralığında yaptığım 2.00-2.20 sürelerde biten V60 demlemelerine çok yakın bir sonuç çıktı diyebilirim. Kör tadım yapsam V60 demlemesiyle bu yaptığım Aeropress demlemesini sanırım ayıramam, o derece.
İlk demleme neticesinde onuç kötü değil, hatta son derece lezzetli bir fincan fakat sanırım biraz daha ince öğütüme doğru gitmek daha karakteristik ve gövdeli sonuçlar için daha doğru olacak.

Merhaba, yeni bir Aeropress sahibi olarak ilk demlememi az önce yaptım.
Kafein kültür (@orkunustel ) Etiyopya Duromino, 14.5/235 kahve su oranı, Comandante ile 17 klik öğütüm, 93 derece su, 30 ml 30 sn bloomingin ardından 235'e tamamladım ve bir kaç hareketlik bir karıştırma yapıp filtre kapağını kapattım. 2. Dakikada ters çevirip bastırmaya başladım, 30 sn nastırmanın ardından demleme tamamlandı, toplam süre 2.30.
Aynı kahve, su ve sıcaklıkla 17 yerine 20-22 klik aralığında yaptığım 2.00-2.20 sürelerde biten V60 demlemelerine çok yakın bir sonuç çıktı diyebilirim. Kör tadım yapsam V60 demlemesiyle bu yaptığım Aeropress demlemesini sanırım ayıramam, o derece.
İlk demleme neticesinde onuç kötü değil, hatta son derece lezzetli bir fincan fakat sanırım biraz daha ince öğütüme doğru gitmek daha karakteristik ve gövdeli sonuçlar için daha doğru olacak.
Hocam 15 click 90 derece ve duz metod yapiyorum genelde
Tim wendelboe tarifini uyguluyorum sure ve gramaj anlaminda , cogu kahvede ozellikle anaerobik fermente kahvelerde cok keyifli ciktilar aliyorum Tavsiye ederim ☕

Hocam 15 click 90 derece ve duz metod yapiyorum genelde
Tim wendelboe tarifini uyguluyorum sure ve gramaj anlaminda , cogu kahvede ozellikle anaerobik fermente kahvelerde cok keyifli ciktilar aliyorum Tavsiye ederim ☕
Düz metod sanırım filtre kağıtlı kısmın altta olduğu şekilde denlemeye başlama oluyor. Bugün yaptığım demlemelerde hep bastırma aparatı takılı şekilde, su ekleyip karıştırdıktan sonra kağıdı koyup ters çevirerek presleme yaptım; bu sanırım ters metod.
Yavaş yavaş keşfedeceğim. 🖖

Düz metod sanırım filtre kağıtlı kısmın altta olduğu şekilde denlemeye başlama oluyor. Bugün yaptığım demlemelerde hep bastırma aparatı takılı şekilde, su ekleyip karıştırdıktan sonra kağıdı koyup ters çevirerek presleme yaptım; bu sanırım ters metod.

Suraya biraktim hocam tarifi

Hoffman tarifini öneririm (comandante 18-20 klik, 90-96 derece). ters yöntemde çevirirken bir anlık dalgınlıkla kendinizi yakabilirsiniz. bu yüzden önermiyorum.

Benim de yaptığım denemeler de düz ters hiçbir şey farketmedi,çok kolay olduğu için hoffman metodunu kullanıyorum hep 12/200 çokta memnunum kahveye göre de öğütüm yapıyorum (arada değişiklik olsun diye de ters metot yapmıyor değilim :) ama düzün rahatlığı başka)

Düz metodda biraz su aşağı akıyor. Bu yüzden ekipmanı ters çevirerek demlemelere devam edeceğim gibi.

Düz metodda biraz su aşağı akıyor. Bu yüzden ekipmanı ters çevirerek demlemelere devam edeceğim gibi.
Hem duz hem ters metod yaptigim demlemeleri biraktim hocam buraya , Duz metod da asagi biraz akis olmasina bence takilmayin , duz metod her turlu guzel sonuc veriyor cunku
Ters metod yapacaksaniz da eger ogutumu daha kalinlastirarak devam edin , duz metod daki kadar ince ogutum yapmayin bence

Düz ve ters metodda birebir aynı parametreler kullanılacaksa ters yapmanın anlamı yok. Ters metodun avantajı, istenilen süre uzunluğunda immersion demlemeye ve akış olmadan karıştırabilmeye olanak sağlaması.

Farklı tariflerde tat profili farklı olacaktır; örneğin 90 C ile 3dk ters metod immersion demleyip 1dk karıştırmak veya düz metodda 95 C ile 2,5dk demleme yapmak gibi.

Ters-düz tarifler içinde en fark edici şey çıktının berraklığı oluyor. @ontheotherhand dediği gibi aslında aeropress ı bence heyecanlı kılan şey yüzlerce farklı tarif olup farklı tarifelerde farklı tat profilleri oluşması.

Hocam James Hoffman "The Aeropress" serisinde(toplam 4 video galiba) bütün bu değişkenleri (ters çevirme , filtre ıslatma, swirl vs) tek tek inceleyip tadım testi yapıyor. Müsait bir zamanınızda izlemenizi öneririm.

Videoları izledim; filtreyi ıslatmak, ya da bloom gibi işlemlerin tada etkisi olmadığını söylüyor. Filtre çok küçük, kahvenin de suyun içinde yüzdüğü demlemede bloom bence de etkisiz.

Hem duz hem ters metod yaptigim demlemeleri biraktim hocam buraya , Duz metod da asagi biraz akis olmasina bence takilmayin , duz metod her turlu guzel sonuc veriyor cunku
Ters metod yapacaksaniz da eger ogutumu daha kalinlastirarak devam edin , duz metod daki kadar ince ogutum yapmayin bence
İnceleyeceğim, çok teşekkürler.

Geri