• Eylül Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Eylül ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Spada Coffee olarak seçildi. Bu konudan Ağustos ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Aeropress Demleme Tarifleri

Konum
Ankara
İsim
Kemal
Daha fazla  
İsim
Kemal
Değirmen
1zpresso K-Pro
Ekipmanlar
V60, Aeropress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
Ankara
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Çankaya
Merhaba arkadaşlar bu başlık altında aeropress demlerken kullandığımız tarifleri paylaşabiliriz.

Ben ters demliyorum 18 gr v60 ayarında yada bazen bir tık daha kalın öğütülmüş kahveme önce 150 mL su ekliyorum sonra 4-5 sn iyice karıştırıyorum espresso kıvamında krema görünce duruyorum 45. saniyede tekrar su dökmeye başlıyorum tamamen dolunca beklemeden direkt bardağa basıyorum.
 
Şampiyonalarda kullanılan cüzdan yakıcı tariflere hiç ısınamadım. Daha düşük gramaj içeren tariflere bakınırken TW tarifini bulmuştum.

Tim Wendelboe tarifinden başka hiçbir tarifi beceremedim şu ana kadar:
  • 14g kahve (ince gibi ama tada göre inceltilip kalınlaştırılacak) 16 click civarı cmd
  • 200 ml su (95 derece su, nispeten yumuşak su)
  • Düz metod
  • Tek kağıt filtre
Kapağı takmadan önce 10 saniye musluğun altında tutun. Suyu hapsetmesinden midir bilmem ama, kapağı taktıktan sonra biraz genleşip kapağın kenarlarını kapatıyor. Böyle yapmazsam kenarlar boş kalıyor.

200g’ın hepsini döküyoruz ve 3 kere karıştırıyoruz. Pistonu 45 derece eğimle takıp yukarı doğru çekiyoruz, basıncı çektiğimiz için hiç kahve akmayacaktır.

1 dakika sonra pistonu çekip 3 kere daha karıştırıyoruz, ve vücut ağırlığımızla basıyoruz.
 
Kahve : El Salvador La Majada
Kavurucu : William's Roastery
Öğütme: Timemore 22 klik
Ekipman : Aeropress
Miktar: 17 Gr
Metod : Ters
Tek filtre kağıdı
Su sıcaklığı 80 c

50 Gr su 40 sn çiçek açma ve sonrasında hızlı bir karıştırma . Tek seferde 200 Gr yakın su döküm ve en son 7-8 kere karıştırmadan sonra 1.40 dk civarı basma işlemi sonrası 2.20 - 2.30 dk arası bitiş .
İçimi yumuşak ve sonlara doğru asiditesini yoğun hissettiğim bir kahve oldu . Kahve genel olarak iyi ancak çok fazla toz çıkarıyor .bu yüzden diğer kahvelerden bir klik daha kalın öğütülmeli bence .
 
Ameuus 10.000 delikli çift filtre ile kahve yapıyorum aeropress kullanacağımda. Şunu fark ettim kapağı iyice sıkmak gerekiyormuş, önceden o kadar da sıkmıyormuşum.

23 24 click comandante, çift 10k filtre, 16 gr kahve, 250 gr su

00:30 a kadar blooming.
1:10da tüm suyu dökmüş oluyorum.
1:15'de basmaya başlıyorum 20 saniyede basıp 1:35'de bırakıyorum.

Çıkan kahveler v60'ı geri planda bırakıyor bazı çekirdeklerde. Öyle çekirdek fark ettiğimde o kahve bitene kadar sadece aeropress'de yapıyorum. Hem gövdeli hem de aromaları yoğun oluyor. :)
 
Kavurucu: Petra COFFEE
Çekirdek: Colombia SAN Joaquin
Demleme Yöntemi: Aeropress ters yöntem
Değirmen: Baratza Encore 20.(Kalın)Kademe
(100 ml 30 sn. 15 sn karıştırma çift filtre kağıdı takıp kapağı kapatıp ters çevirip 20 sn içinde demlemeyi bitirme ortaya çıkan 60 ml kahveye 100 ml by pass yöntemiyle su ekleme (Williams Metod)
Oran:30gr kahve
Filtre kağıdı: Aeropress filtre kağıdı Ekli dosyayı görüntüle 1982 bu kahve Aeropresse çok yakıştı üzüm asisindesin ve çikolata tadı baskın bir kahve oldu tavsiye ederim
 
ben de en çok ters metot 14 gr kahve 200 ml su reçetesini uyguluyorum.
ilk 50 ml su 30 sn ön demleme
200 ml tamamlama ve 45 sn demleme
20 sn içinde basınç uygulama
baratza encore 14 clickte öğütüyorum.

Bir çok kahveyle bir çok farklı reçete denedim ancak bundan memnun kaldım. Yine de aldığım çekirdeğe göre ilk kendi reçetemde deneyip neyi değiştirmek istediğime karar veriyorum. Ben bu oranın ve metodun aeropressle demlediğimiz yoğun gövdeli kahveleri dengelediğini düşünüyorum.
 
ben de en çok ters metot 14 gr kahve 200 ml su reçetesini uyguluyorum.
ilk 50 ml su 30 sn ön demleme
200 ml tamamlama ve 45 sn demleme
20 sn içinde basınç uygulama
baratza encore 14 clickte öğütüyorum.

Bir çok kahveyle bir çok farklı reçete denedim ancak bundan memnun kaldım. Yine de aldığım çekirdeğe göre ilk kendi reçetemde deneyip neyi değiştirmek istediğime karar veriyorum. Ben bu oranın ve metodun aeropressle demlediğimiz yoğun gövdeli kahveleri dengelediğini düşünüyorum.
Peki suyu kaç derecede kullanıyorsunuz hocam?
 
ben de en çok ters metot 14 gr kahve 200 ml su reçetesini uyguluyorum.
ilk 50 ml su 30 sn ön demleme
200 ml tamamlama ve 45 sn demleme
20 sn içinde basınç uygulama
baratza encore 14 clickte öğütüyorum.

Bir çok kahveyle bir çok farklı reçete denedim ancak bundan memnun kaldım. Yine de aldığım çekirdeğe göre ilk kendi reçetemde deneyip neyi değiştirmek istediğime karar veriyorum. Ben bu oranın ve metodun aeropressle demlediğimiz yoğun gövdeli kahveleri dengelediğini düşünüyorum.
baratzada 14 ayarı çok ince öğütüm değil mi aeropress için ?
 
15 Gr Kahve
Comandante 25 Klik
91 Derece su
Ters metod
ilk 50ml su ile blooming ( 0-30sn )
125ml su eklenir (30sn - 60sn )
Aeropress de toplam 175ml su olmalı.

hunharca, hayvanca, psikopatça ve öküz gibi karıştırılır ( 01:00 - 01:30 )
( 01: 30 - 01:50 ) bekletilir.
( 01:50 ) ters çevrilip press yapılır
( 02 : 00 ) press sonrası aeropress karaftan kaldırılır ve darası alınmış fincana kahve boşaltılır
Fincan da yaklaşık 150ml kahve kalır
fincanda 165-169ml kahve olana kadar kettle dan fincana 15-20ml sıcak su eklenir ( bypass metodu )
afiyet olsun

şimdiye kadar denediğim ve çok memnun olduğum kahveler
2 adet peru ( biri coffee departmant biri zümrüt hocanın )
2 adet colombia ( biri 3coreroastery biri zümrüt hoca )
2 adet ethiopya ( biri paper biri zümrüt hoca )
2 adet kenya ( biri null biri montaq )
 
baratzada 14 ayarı çok ince öğütüm değil mi aeropress için ?

daha kalınları ben çok beğenemedim, daha tatlı, çikolata vs tadım notları olanlar için daha kalın tercih ettim ama ince öğütüm daha asidik bir kahve veriyor, bana daha keyifli geliyor. Bir kaç kez 18’de de denedim 14’te karar kıldım.
 
Benim genellikle kullandığım ve kendi damak zevkime göre çoğu zaman iyi sonuçlar reçetemi paylaşıyorum.

35gr kahve , Comandante 31 click , 85* su(40ppm)

Ters yöntem(Inverted Method)

0-15 sn 150 gr su (Basıncı arttırmak adına hava boşluğunu alınız) , 15-35 Karıştırma (Korkmanıza gerek yok istediğiniz gibi karıştırın) , 35. sn de ıslatılmış filtrenizi takın ve 1,05 kadar bekleyin ardından 1-05 basmaya başlayıp , bitiş 1,35. Totalde çıkan kahvenize 150-200 gr arası su ekleyip içebilirsiniz. Deneyen arkadaşlar olursa bilgi verirseler memnun olurum. Afiyet olsun :)
 
Evet paylaşımınızdaki william’ın tarifini ben de denedim, Coffee Department Peru El Remanzo ile. Kendisi de anlatırken tatlılığı arttırmayı amaçlayan bir reçete demişti, o kahveye çok yakışmıştı badem ve kayısı tatlarıyla 👍🏼
 
HandGround'ın kendi sitesinde aeoropress ile ilgili altın niteliğinde bir başlık var. Neredeye her kahve çeşidi için, kahveyi nasıl sevdiğinize göre çeşitli baristalardan-kahvecilerden tarifler almışlar ve handground için ayarlarıyla birlikte vermişler. Ben ayarı en başta verdikleri ayar çizelgesine göre comandante'ye uyarlayarak kullanıyorum. 3 ya da 4 farklı tarif denedim ve her biri gerçekten başarılıydı. Çok ilginç tarifler var göz atmanızı tavsiye ederim.
 
HandGround'ın kendi sitesinde aeoropress ile ilgili altın niteliğinde bir başlık var. Neredeye her kahve çeşidi için, kahveyi nasıl sevdiğinize göre çeşitli baristalardan-kahvecilerden tarifler almışlar ve handground için ayarlarıyla birlikte vermişler. Ben ayarı en başta verdikleri ayar çizelgesine göre comandante'ye uyarlayarak kullanıyorum. 3 ya da 4 farklı tarif denedim ve her biri gerçekten başarılıydı. Çok ilginç tarifler var göz atmanızı tavsiye ederim.
Neredeyse her kahveye uyacak bir tarifin bulunduğu çok güzel bir rehber gerçekten. Bir de Handground ayarlarının Comandante'de hangi kliğe denk geldiğini gösteren pusulayı bulursak tadından yenmez.
 
Bu konuda @ertugrulk 'nın comandante videosundan yararlanıyorum, orada her ayar için öğütüm örnekleri var. Bu vesile ile de teşekkür etmiş olayım :).
 
Bu konuda @ertugrulk 'nın comandante videosundan yararlanıyorum, orada her ayar için öğütüm örnekleri var. Bu vesile ile de teşekkür etmiş olayım :).

Ben teşekkür ederim nezaketiniz için. Ne mutlu böyle başvurabileceğiniz bir kaynak oluşturabildiysem.

Forumdan ayrılmadan izlemek isteyen arkadaşlar için şöyle de ekliyorum linki:

 
Yeni bir aeropress tarif sitesine denk geldim. Anladığım kadarıyla internette çeşitli kaynaklarda buldukları tarifleri derleyip güzel bir site oluşturmuşlar. Filtreme özelliği sayesinde istenilen düzeyde tariflere erişmek mümkün.
 
Geri
Üst