• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

1Zpresso El Değirmenleri Türkiye'de

Arkadaşlar merhaba,

Elimde halihazırda hem Comandante hem de 1zpresso JX olduğu için kendi çapımda ufak bir karşılaştırma yapmak, hazır yapmışken de size görsellerden olduğu kadar küçük bir kıyas yaptırmak istedim.

Bu sayede bir kaç sayfa geride bir arkadaşımızın yabancı bir forumdan görüp paylaştığı formülü excele uyarlamam karşılığı çıkan CMD klik sayısını JX’e uyarlama tablosunu da ufak bir test imkanı oldu.

Referans için yeterli görüş geldikten sonra hangi tarafın hangi değirmen olduğunu yazacağım. Hatta merak edenler daha net görsün diye video olarakta çektim onu da paylaşacağım.

Sadece öğütüm boyutu ve şekli itibariyle kıyaslayabiliyorum. Ayrı ayrı demleyip deneyecek vaktim maalesef olmadı.

Aşağıdaki fotoğrafta aynı çekirdekten iki farklı boyutta hem cmd hem jx ile yaptığım öğütümleri paylaştım.

Yukarıdan aşağı ilk iki fotoğraf
Jx 2.3 tur ve Cmd 23 klik ile öğütüldü.

En alttaki fotoğraf ise
Cmd 32 klik karşılığı JX 3.3 tur ile öğütüldü.
Sağ ve sol farklı değirmenler, hangisinin hangisi olduğunu şimdilik belirtmiyorum söylediğim gibi.

Sizden ricam her iki taraf arasındaki öğütüm performansı ve benzerliği fotoğraftan olabildiği kadar yorumlamanız.

1. Sizce hangi taraf hangi değirmen?
2. Hangi tarafın öğütümü daha tutarlı ve iyi görünüyor?
3. Bu iki öğütümler birbirinin karşılığı mıdır?

Şimdiden teşekkürler.

Foruma yüklenen fotoğrafın çözünürlüğü kıyas için yeterli gelmedi. Aşağıya kendim upload ettim full halini;

Son düzenleme:
@anilozler 23 klik seviyesinde soldaki CMD sağdaki JX gibi geldi. 32klik ise soldaki JX sağdaki CMDmiş gibi hissettiriyor. 23 klik seviyesindeki öğütümler yayılınca aynı görünüyor ama öbür türlü soldaki öğütüm daha belirgin, taneler seçilebiliyormuş gibi görünüyor. Bence 23 klikte tam aynı değil, yakınlaştırınca sağdaki öğütüm biraz daha ince gibi görünüyor.

@anilozler 23 klik seviyesinde soldaki CMD sağdaki JX gibi geldi. 32klik ise soldaki JX sağdaki CMDmiş gibi hissettiriyor. 23 klik seviyesindeki öğütümler yayılınca aynı görünüyor ama öbür türlü soldaki öğütüm daha belirgin, taneler seçilebiliyormuş gibi görünüyor. Bence 23 klikte tam aynı değil, yakınlaştırınca sağdaki öğütüm biraz daha ince gibi görünüyor.

Yorum için teşekkürler hocam.

Daha yakından net görebilmen için 23 klik seviyesini ayrı ayrı daha detaylı paylaşıyorum.

Sol

Sağ

Yorum için teşekkürler hocam.

Daha yakından net görebilmen için 23 klik seviyesini ayrı ayrı daha detaylı paylaşıyorum.

Sol

Sağ

Aynen sol öğütümde daha dar bir dağılım var gibi geldi, büyük parçalar daha az ve daha az büyük sağdakine kıyasla. Sağdakinde aşırı büyük parça yok birkaç tane var ama biraz daha belirgin şekilde daha büyük soldakine kıyasla.

Ama sağdaki yine bir tık daha inceymiş gibi de hissettiriyor genel olarak iki öğütüm de homojen olmasına rağmen. Tabi ki %100 aynı ayardaki öğütüme denk gelemez ama sağdaki JX ise belki 1-2 klik daha kalın daha yakın olacakmış gibi hissettiriyor.

Kimse bana bilmece gibi paylaşımda bulunduğum için gıcık olmaz umarım.

Malum ben dahil çoğu kişide halihazırda mihenk taşı haline gelem comandanteye bir sempati var.

Objektif bir değerlendirme ve kıyas olması için bu şekilde paylaştım

Kimse bana bilmece gibi paylaşımda bulunduğum için gıcık olmaz umarım.

Malum ben dahil çoğu kişide halihazırda mihenk taşı haline gelem comandanteye bir sempati var.

Objektif bir değerlendirme ve kıyas olması için bu şekilde paylaştım
Bence iyi yapmışsınız. Benim çok ayırabildiğim bi şey değil. Sallarsam sağdaki cmd derim.

Bir de cmd 22 23 klik seviyesinde bir sonraki jx öğütümünüzde ayar mekanizmasının etrafındaki statiği paylaşabilir misiniz? Videolarda aşırı statik görüyorum. Bunun sebebi ince öğütümler ve koyu kavrum çekirdekler mi emin değilim. Jx güzel değirmen ama akıl kurcalayan tek konu bu benim.

Bence iyi yapmışsınız. Benim çok ayırabildiğim bi şey değil. Sallarsam sağdaki cmd derim.

Bir de cmd 22 23 klik seviyesinde bir sonraki jx öğütümünüzde ayar mekanizmasının etrafındaki statiği paylaşabilir misiniz? Videolarda aşırı statik görüyorum. Bunun sebebi ince öğütümler ve koyu kavrum çekirdekler mi emin değilim. Jx güzel değirmen ama akıl kurcalayan tek konu bu benim.

JX de bir sonraki denememde paylaşacağım bunu.

Bu arada ben öğütümden sonra alt hazneyi açmadan önce bir kaç açıdan üç beş tokat darbesi sallıyorum, nispeten temiz olsun diye.

Bunu yapmadan direkt mi bakmak gerekir?

Son düzenleme:

statik iki değirmende de alt burr çıkışında kahve cinsine göre artan miktarda oluyor. 1zespressoların daha fazla metal içeriyor olması da belki artırıyordur statiği ama benim gözlemim bariz şekilde cmdye göre fazla statik oluştuğu. hatta metal haznede dahi statikten kahve kaldığı olabiliyor :)
öğütürken %50 daha hızlı olduğu için değirmene veya kahve toplama haznesine bir iki kere avuç içiyle vurmak statiği çözüyor. rdt yaparsanız, ufak fısfısların tek sefer kullanımı dahi statiği çok fazla engelliyor. Ancak manuel değirmende zaten kahveyi direkt değirmene atmak rahatlıkken , kahveyi ayrı kaba alıp rdt uygulamak beni mutlu etmiyor.

koyu kavrum çekirdeklerde ben daha az statik görüyorum. etiyopya çekirdeklerinde çok fazla statik çok fazla kabuk görüyorum. işleme metotları da statiğe etki ediyor, washed kahvelerde daha fazla statik görüyorum yine silver skin kaynaklı.

statik iki değirmende de alt burr çıkışında kahve cinsine göre artan miktarda oluyor. 1zespressoların daha fazla metal içeriyor olması da belki artırıyordur statiği ama benim gözlemim bariz şekilde cmdye göre fazla statik oluştuğu. hatta metal haznede dahi statikten kahve kaldığı olabiliyor :)
öğütürken %50 daha hızlı olduğu için değirmene veya kahve toplama haznesine bir iki kere avuç içiyle vurmak statiği çözüyor. rdt yaparsanız, ufak fısfısların tek sefer kullanımı dahi statiği çok fazla engelliyor. Ancak manuel değirmende zaten kahveyi direkt değirmene atmak rahatlıkken , kahveyi ayrı kaba alıp rdt uygulamak beni mutlu etmiyor.

koyu kavrum çekirdeklerde ben daha az statik görüyorum. etiyopya çekirdeklerinde çok fazla statik çok fazla kabuk görüyorum. işleme metotları da statiğe etki ediyor, washed kahvelerde daha fazla statik görüyorum yine silver skin kaynaklı.
RDT yi şu anki değirmenimde de denedim. Toz azalıyor. Tıkanmaların önüne geçebiliyor ama benim gözlemime göre aromayı gövdeyi bir iki tık da düşürüyor bunu yapmak...

Arkadaşlar merhaba,
Formülü ben paylaşmıştım ama bu konuda neredeyse hiç kıyaslama bulamadığım için ne kadar işlediği konusunda soru işaretlerim vardı, öncelikle teşekkür ederim emek verip paylaştığınız için. Üstüne üşenmeyip bir de tam çözünürlükle yüklemişsiniz fotoğrafları.
Benim de bu noktadaki bilgi birikimim kısıtlı, hangi fotoğraf hangi değirmen kıyaslaması yapamam ama kendimce sorularınıza cevap verecek olursam;
2. Hangi tarafın öğütümü daha tutarlı ve iyi görünüyor?
3. Bu iki öğütümler birbirinin karşılığı mıdır?
23 klik - soldaki daha ince ve daha homojen,
32 klik - sağdaki daha ince ve daha homojen göründü gözüme ama ne kadar bakarsam fotoğraflara, o kadar fikrim değişiyor.
İncelik kalınlık farkı da, 1-2 kliklik bir fark gibi geldi, yakınlar sanki.

Blind test yapmanız da gayet mantıklı olmuş bence de. Tekrar teşekkürler 😌

RDT yi şu anki değirmenimde de denedim. Toz azalıyor. Tıkanmaların önüne geçebiliyor ama benim gözlemime göre aromayı gövdeyi bir iki tık da düşürüyor bunu yapmak...
Sadece bir kere RDT denedim, burr çevresinde var olan fırça ile alamadığım ufak tozlar bile gitti diyebilirim, o denli işe yaradı ve gayet memnun kaldım sonuçtan (JX adına konuşuyorum). Ama sadece bir kere denediğim için herhangi bir tatsal fark oluştu mu bilmiyorum açıkçası.

O zaman akşama video görüntüsü ile birlikte hangisi hangi taraf paylaşayım. O zamana madar tahminler devam :)

Lezzet konusunda tabi yorum yapmak yanlış olur. Çok daha tecrübeli arkadaşlar sadece elek testini bile dikkate almak hatalı bir yaklaşım derken, sadece bir fotoğraftan jx cmd’den daha iyi ya da tam tersi demek zaten makul olmaz.

Daha çok hem şu çevirici exceli test etmek, hem de aynı şartlarda fiziksel görünüş itibariyle nasıl farklar gözlemlenebiliyor onu ilgili arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Statik bir tık fazla comndanteden.Ama tak tak vurunca ikisi de aynı seviyeye geliyor.Ögutum haznesinde ise comandantede statik bariz daha fazla.Cam’a daha fazla kahve yapışıyor genelde.Bunun metal haznesinde ne varsa kahve hiç yapışmıyor

O zaman akşama video görüntüsü ile birlikte hangisi hangi taraf paylaşayım. O zamana madar tahminler devam :)

Lezzet konusunda tabi yorum yapmak yanlış olur. Çok daha tecrübeli arkadaşlar sadece elek testini bile dikkate almak hatalı bir yaklaşım derken, sadece bir fotoğraftan jx cmd’den daha iyi ya da tam tersi demek zaten makul olmaz.

Daha çok hem şu çevirici exceli test etmek, hem de aynı şartlarda fiziksel görünüş itibariyle nasıl farklar gözlemlenebiliyor onu ilgili arkadaşlarla paylaşmak istedim.
Evde yardımcı olabilecek biri varsa kör tadım yapabilirsiniz. En azından bir fikir verebilir. Yine burada daha iyi daha kötü yok. Bir değirmen asiditeyi ön plana çıkarırken, diğeri tatlılığı çıkarabilir. Bu kötü demek değil.

Geri