Açtığım başlığı biraz kısa süreli de olsa deneyimlediğim kadarıyla kalita dan bahsederek güncel tutayım, belki başka kahveseverler de faydalanır veya gelen yorumlardan ben fayda sağlarım.
Öncelikle ağırlıklı olarak 2 porsiyon demlediğim için tercihim 185 oldu.
Hız konusunu çok öncelikli değerlendirmedim, araştırdığım kadarıyla en yavaş versiyonu aldım.
Hem ev dışında da kullanmak hem de bir kere ısındığında ısıyı iyi muhafaza ettiği için paslanmaz metal olan versiyonu aldım.
Imalat kalitesi iyi uzun süre sorunsuz kullanılacak gibi duruyor.
Filtreleri V60 a göre daha pahalı ama 100 lük alımda japon 40lık ile oldukça yakın, japon 100 olandan belirgin daha pahalı.
Filtreleri dalgalı yapısı sebebiyle çok hassas, destesinden düzgün şekilde çıkartmak bile bir mesele, yerleşim de daha hassas tabanından bozulan bir kısım olduğunda demleme sırasında doğrudan dalganın üstüne de yansıyor.
Dripper a yerleştirdikten sonra el ile üstten dengelerken ıslatmak gerekiyor yoksa ya bir tarafa biraz daha yatıyor ya da dalgalarda bozulma olabiliyor.
Islatma yaparken suyu doğrudan ortaya dökmek yeterli oluyor, sonrasında filtre yukarı doğru suyu emiyor. V60 filtresi gibi duvarları ıslatmak filtre kağıdını bozabiliyor.
Islatırken kağıttan karabiber benzeri bir konu çıkıyor, v60 filtrelerinde benzer bir kokuya şahit olmadım.
Demleme yapmak v60 a göre daha basit, doğrudan suyu boca edin fark etmiyor demiyorum ama v60 kadar hassas olmadığı kesin.
Yine döküş yaparken sipiral yapmak altındaki 3 delikten eşit su akışı için önemli.
Öğütüm kalınlığı benim kullandığım metal versiyon için v60 dan daha kalın. 30/500 için v60 ile 24 click ile başlarken bunda 27-28 click Ile başlayıp genelde 30 a çıkıyorum.
Bu şekilde demleme süreleri benzer çıkıyor.
Genelde Blooming+Tek döküş Ile demliyorum ve döküşü 2 ye ayırmak arasında büyük bir fark almadım.
Çalkalama, çevirme v60 a benzer sonuç veriyor ama plastik v60 ı tutup çevirmek ısı dan dolayı daha kolay.
V60 dan kesinlikle farklı bir kahve yapıyor orası kesin ama her zaman tercih edilir mi bence hayır. Çekirdek bazlı düşünmek lazım, ikinci bir alternatif yarattığı için eliniz bir miktar kuvvetleniyor.
Nasıl bir sonuç derseniz sadece 4-5 çekirdek ile deneme yaptığım için kesin bir yargıya varmak istemiyorum ama daha tatlı, köşeleri yuvarlanmış (köşeden kastım çok parlak ise bunu biraz yuvarlıyor, çok baskın bir aroma sivri şekilde geliyorsa yine aynı etkiyi yapıyor.), biraz daha gövdeli ve klasik kahve tatlarının ön plana çıktığı bir sonuç almak daha olası.
V60 için genelde 30/500 ile demlerken kalitada 32/500 bana göre daha iyi sonuç veriyor, gövde biraz da buradan geliyor olabilir ama bunu zevke göre dengelemek elimizde.
Biraz daha deneme yapmak lazım ama şu konusunda biraz daha hassas gibi. Bugün buzdağı su, bwt filtreli sürahi (mg ekleyen) ve %50-%50 karışımları ile denedim, 50-50 olandan gerçekten memnun kaldım, kahveye bu kombinasyon ile ilave doku geldiğini kalita da daha net hissettim. Anlatması biraz zor ama örneğin üzüm aroması ağzında üzüm vara dönüyor

Ön bilgi olarak buzdağı 70tds, musluk suyu sitedeki ön arıtma ile 160tds, sürahi bunu 80tds e düşürüyor, karışım 75tds ama daha yumuşak ve daha tatlı oluyor.
Genel olarak filtre kısmı uğraştırıcı olsa da ikinci bir alternatif olduğu ve bana çekirdekten çekirdeğe opsiyon sunduğu için memnun kaldım.
Bir konuyu çözemedim, demleme bittikten sonra (yatak kuru ve damlama çok seyrelmiş) eğer dripperı 2-3 tur çevirirseniz yüzeye bir miktar su çıkıyor ve süzülme devam ediyor. Bunu yapmak mı lazım yoksa kesmek mı lazım karar veremedim.