• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Zümrüt Karaca olarak seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 - Kasuya

Peki bu çönmeyi arttırabilmek için basitçe ne yapabilir ev baristaları. İlk akla gelenler tahmini hep aciligi arttıracak. Sizce refraktometre olmadan daha çok çözünme ile daha güzel tatlar yakalamanın sırrı nedir?
Basit bir tarif, her kahvede aynı sonucu vermeyebilir. İlk olarak ince öğütmekten kaçmayın. Kahveden kahveye öğütüm kalınlığı değişebilir.

Örnek kavurma seviyesi basit bir tabirle açık ise CM 16-17 klik daha koyu ise 17-18 klik daha da koyu ise 18-19 klik

Kahve su oranı minimum 1:16 sonra adım adım. 1:16,5 ve 1:17 ile demleme sürenizi 3:10-3:25 seviyesinde elde etmeye çalışmak.

Tavsiye su 60-80 ppm aralığı. Şu değişirse tüm reçete değişir 😊
 
Bu öneri tek porsiyon kahve için geçeli değil mi?
 
Basit bir tarif, her kahvede aynı sonucu vermeyebilir. İlk olarak ince öğütmekten kaçmayın. Kahveden kahveye öğütüm kalınlığı değişebilir.

Örnek kavurma seviyesi basit bir tabirle açık ise CM 16-17 klik daha koyu ise 17-18 klik daha da koyu ise 18-19 klik

Kahve su oranı minimum 1:16 sonra adım adım. 1:16,5 ve 1:17 ile demleme sürenizi 3:10-3:25 seviyesinde elde etmeye çalışmak.

Tavsiye su 60-80 ppm aralığı. Şu değişirse tüm reçete değişir 😊
Benim genel demleme profilim ince öğütmek üzerine kurulu. Verim alamadıklarım hariç hepsini cmd 20 klik civarı öğütüp demliyorum. 18 klik falan benim için mokapot aslında. Denediğim kahveler oldu ama hem filtre tıkandı hem acilik baş gösterdi. 20 klik ile kendimce iyi sonuçlar alabiliyorum. Bugün 18 klikle deneyeceğim. Bir de suyun sıcaklık derecesi ne olmalı mesela bu kadar ince öğütüm de. Ben 20 klikte 90-91°civarında tutuyorum ve çok güzel oluyor. 18 e inince daha da dusurmelimiyim? Bir de kullandığım suyun ppm i düşük 30 civarı. 1 litre suya 100gr kadar musluk suyu atınca daha güzel kahve içebiliyorum. Öğütüm inceldikce eklediğim musluk suyunu azaltmalimiyim?
 
Haha aynen aslında kalıplara sığmayan biri için bu 18-22 aralığı bir kalıp gibi gözüküyor ancak bu aralık o kadar büyük bir aralık ki içine kolay girip kolay çıkamıyorsunuz. Bu kısmı herhalde tam dile getiriemedim.

Katılıyorum. İşin içine sayı girince sanki yasak bir şeyler yapılıyormuş gibi gözüküyor insanlara nedense. Açıkçası bu 18-22 de geçmişte insanların beğenileri üzerinden yapılan deneyden türeyen sonuçlar diye biliyorum. Hatta SCAE ve diğer birimler tercih edilen sertlik (TDS) konusunda farklılık gösterebiliyor. Bence refraktometre düşmanlığı bitsin 🥳 “Bir makine bana ne tattığımı söyleyemez, subjektif bir konu” diye bir argümanla geliniyor genelde, makine zaten ne tattığını söylemiyor ki 🤷🏼‍♂️ Sizin mesajınızı alıntılayarak yazdım ama yanlış anlaşılma olmasın, genel bir sitemimi dile getirdim...
 
Önemli bir detay! Kahve miktarı artınca illa öğütme kalınlığı artar gibi bir düşünce var. Aslında artmaması ve sadece döküş şekli, miktarı, hız ve duraksamalarla yine aynı seviye elde edilebilir.
Sadece kalınlık için değil de tüm parametreleri beraber sormuştum aslında. 32/500 17 click 3.10-3.25 arasi çoğu çekirdek için yakalaması pek kolay değil diye düşünüyorum.
 
Sadece kalınlık için değil de tüm parametreleri beraber sormuştum aslında. 32/500 17 click 3.10-3.25 arasi çoğu çekirdek için yakalaması pek kolay değil diye düşünüyorum.
Önce bir deneyin derim 😊 akışı takip edin. İlk demleme belki olmayabilir ancak miktar artınca döküş seklinde ne yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
 
Önce bir deneyin derim 😊 akışı takip edin. İlk demleme belki olmayabilir ancak miktar artınca döküş seklinde ne yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz.
Aslında çok denedim o sebeple yorum verebildim diyebilirim. Comandante için oldukça geniş bir aralıkta öğütüm yapıyorum, sıcaklık da keza aynı şekilde, döküm de aynı şekilde, su da keza öyle, hatta filtre de bir parametre oluyor. Ben de demleme için deneme yapmayı seven biriyim, bu sebeple ilgimi çekti verdiğiniz parametreler.
Bı Hollanda 100 lü filtre ile mesela bu detaylar ile hedef süre yakalamak pek kolay olmayacaktır. Hatta baya zor olacaktır.
Bir örnek verir misiniz mesela 32/500 için 17 click Ile nasıl bir döküş ile 3.10 yakalanır? Japonya 100 lu filtre ile mi bu süreler? Gerçekten hayal edemedim merakla bekliyorum ne kaçırdığımı :)
 
Aslında çok denedim o sebeple yorum verebildim diyebilirim. Comandante için oldukça geniş bir aralıkta öğütüm yapıyorum, sıcaklık da keza aynı şekilde, döküm de aynı şekilde, su da keza öyle, hatta filtre de bir parametre oluyor. Ben de demleme için deneme yapmayı seven biriyim, bu sebeple ilgimi çekti verdiğiniz parametreler.
Bı Hollanda 100 lü filtre ile mesela bu detaylar ile hedef süre yakalamak pek kolay olmayacaktır. Hatta baya zor olacaktır.
Bir örnek verir misiniz mesela 32/500 için 17 click Ile nasıl bir döküş ile 3.10 yakalanır? Japonya 100 lu filtre ile mi bu süreler? Gerçekten hayal edemedim merakla bekliyorum ne kaçırdığımı :)
Bununla ilgili aslında Instagram sayfamda ince öğütümlere göre tarifler var.
 
Evet, şu an bir demleme eğitimimiz var. Akşam size detaylı döküş basamakları şeklinde paylaşacağım.
Zahmet etmeyin bulurum ben hesabınızdan, akşam ilk iş deneyeceğim. Yani benim kahveye bakış açıma o kadar uyar ki becerirsem, en kolay ve kısa şekilde iyi kahve içmek :)
 
Dünkü yazışmalardan sonra tabi dayanamadım hemen deneme yaptım :)

Öncelikle @hakanie instagram hesabından bahsettiği şekilde ince öğütüm bir demleme videosu buldum. Zaten sağolsun kendisi de sonrasında destek olmak için bana ulaştı.

Sonra elimde iyi bildiğim ve en hızlı kahveyi seçtim ve aşağıdaki detaylarda demlemedim.

Değirmen: Comandante 19 click (orjinal tarif red axle 39)
Kettle: Stagg Ekg (Orjinal tarif Felicita Square)
Filtre: Hızlı Japon 40 (Orjinal tarif japon 100)
Oran: 30/480
Sıcaklık: 94c
Su: Arıtma 125ppm (Orjinal tarif arıtma 90ppm)
Kahve: La Cabra Colombia Alto Bonito (Orjinal tarif Colombia Narino Fiesta)

Önerilen demeleme şu şekildeydi,

00:00-00:10 160 ml
00:10 2-3 tur spin
00:30-00:40 200 ml
00:58-01:04 120 ml
01:30 2-3 tur spin
02.21 bitiş

Benim demlemem kettle farkı olduğu için debinin daha az olmasından şöyle gerçekleşti,

00:00-00:14 160 ml
00:10 2-3 tur spin
00:30-00:45 200 ml
00:58-01:07 120 ml
01:30 2-3 tur spin
02.50 bitiş (2.30 dan sonra süzülme çok yavaşladı belki 5 sn. bitecektten 20 sn. sürdü.)

Bu demleme ile benim bu kahveyi en iyi demlediğim versiyonu (32/500, 24 click, japon40, bloom+2 döküş 03.20 bitiş) karşılaştırdığımda, asiditenin ön plana geldiğini belli belirsiz olan narenciye tatların belirginleştiğini, tatlılığın azaldığını gözlemledim. Sonra Hakan Bey ile bu çıktıya göre süreyi 03.20 ye getirme önerisi geldi. Buna göre demlemeyi aşağıdaki şekilde adapte ettim, herşey sabit sadece filtreyi tarifteki japon100 ile değiştirdim.

00:00-00:20 160 ml
00:20 2-3 tur spin
00:40-01:00 200 ml
01:28-01:45 120 ml
02:15 2-3 tur spin
03.30 bitiş

Bu demleme ilkinden oldukça farklı ve benim en iyi demlememe çok daha yakın sonuç verdi, asidite dengelendi, tatlılık ön plana çıktı, burunda floral kokular geri geldi.

Öncelike @hakanie verdiği öneriler ve dün geceki değerli muhabbeti için canı gönülden teşekkür ederim.

Benim bu deneyimden aldığım birkaç not oldu,

Öncelikle bu tarz bir demleme beklediğim kadar problemli bir sonuca yol açmadı ama sonuç beklediğim yöne yani asiditenin ön plana çıktığı tarafa döndü. (Kahveyi daha asidik yapmak istediğimde, ince öğütüm, yüksek sıcaklık, hızlı demleme yapıyoum ben de).
Normalde orta bir kalınlık (24 click) ile başlayıp inceye doğru giderdim, şimdi belirgin daha ince başlayıp (17-18-19 click) kalına doğru gideceğim denemeler de yapacağım.
Üçüncüsü ince bir öğütüm sonrası çok bariz başka birşey fark etmezsem genelde önce döküm sayısına sonra kalınlığa veya sıcaklığa yöneliyordum ama bu deneme de gördüm ki bunları sabit tutup döküş ve süreyi farklılaştırarak ince öğütümde bile çok belirgin sonuçlar alınıyor. Yani ben normalde süreyi hedef alarak bir aksiyon almazdım süre aldığım aksiyonun sonucu olurdu. (tek dökümden 2 döküme çıkma, öğütümü değiştirme, sıcaklık değişimi, çevirme vs.)
Daha ince öğütüm ile eğer optimum bir demleme sağlanırsa daha düşük kahve oranı ile yine iyi sonuç alınabilir gibi bir intiba uyandı bende.
İlk sorumda sorduğum 32/500, 17 click ile 03:10 her kahve ile erişebilinecek bir süre değil ama tahmin ettiğim kadar imkansız da değilmiş. Sonuç kısmı için şu ana kadar 1 deneyimim oldu o sebeple bu sürede kesin sonuç olumlu/olumsuz olur gibi bir yargıya varmadan önce daha fazla kahve ile deneme yapacağım.
 
Dünkü yazışmalardan sonra tabi dayanamadım hemen deneme yaptım :)

Öncelikle @hakanie instagram hesabından bahsettiği şekilde ince öğütüm bir demleme videosu buldum. Zaten sağolsun kendisi de sonrasında destek olmak için bana ulaştı.

Sonra elimde iyi bildiğim ve en hızlı kahveyi seçtim ve aşağıdaki detaylarda demlemedim.

Değirmen: Comandante 19 click (orjinal tarif red axle 39)
Kettle: Stagg Ekg (Orjinal tarif Felicita Square)
Filtre: Hızlı Japon 40 (Orjinal tarif japon 100)
Oran: 30/480
Sıcaklık: 94c
Su: Arıtma 125ppm (Orjinal tarif arıtma 90ppm)
Kahve: La Cabra Colombia Alto Bonito (Orjinal tarif Colombia Narino Fiesta)

Önerilen demeleme şu şekildeydi,

00:00-00:10 160 ml
00:10 2-3 tur spin
00:30-00:40 200 ml
00:58-01:04 120 ml
01:30 2-3 tur spin
02.21 bitiş

Benim demlemem kettle farkı olduğu için debinin daha az olmasından şöyle gerçekleşti,

00:00-00:14 160 ml
00:10 2-3 tur spin
00:30-00:45 200 ml
00:58-01:07 120 ml
01:30 2-3 tur spin
02.50 bitiş (2.30 dan sonra süzülme çok yavaşladı belki 5 sn. bitecektten 20 sn. sürdü.)

Bu demleme ile benim bu kahveyi en iyi demlediğim versiyonu (32/500, 24 click, japon40, bloom+2 döküş 03.20 bitiş) karşılaştırdığımda, asiditenin ön plana geldiğini belli belirsiz olan narenciye tatların belirginleştiğini, tatlılığın azaldığını gözlemledim. Sonra Hakan Bey ile bu çıktıya göre süreyi 03.20 ye getirme önerisi geldi. Buna göre demlemeyi aşağıdaki şekilde adapte ettim, herşey sabit sadece filtreyi tarifteki japon100 ile değiştirdim.

00:00-00:20 160 ml
00:20 2-3 tur spin
00:40-01:00 200 ml
01:28-01:45 120 ml
02:15 2-3 tur spin
03.30 bitiş

Bu demleme ilkinden oldukça farklı ve benim en iyi demlememe çok daha yakın sonuç verdi, asidite dengelendi, tatlılık ön plana çıktı, burunda floral kokular geri geldi.

Öncelike @hakanie verdiği öneriler ve dün geceki değerli muhabbeti için canı gönülden teşekkür ederim.

Benim bu deneyimden aldığım birkaç not oldu,

Öncelikle bu tarz bir demleme beklediğim kadar problemli bir sonuca yol açmadı ama sonuç beklediğim yöne yani asiditenin ön plana çıktığı tarafa döndü. (Kahveyi daha asidik yapmak istediğimde, ince öğütüm, yüksek sıcaklık, hızlı demleme yapıyoum ben de).
Normalde orta bir kalınlık (24 click) ile başlayıp inceye doğru giderdim, şimdi belirgin daha ince başlayıp (17-18-19 click) kalına doğru gideceğim denemeler de yapacağım.
Üçüncüsü ince bir öğütüm sonrası çok bariz başka birşey fark etmezsem genelde önce döküm sayısına sonra kalınlığa veya sıcaklığa yöneliyordum ama bu deneme de gördüm ki bunları sabit tutup döküş ve süreyi farklılaştırarak ince öğütümde bile çok belirgin sonuçlar alınıyor. Yani ben normalde süreyi hedef alarak bir aksiyon almazdım süre aldığım aksiyonun sonucu olurdu. (tek dökümden 2 döküme çıkma, öğütümü değiştirme, sıcaklık değişimi, çevirme vs.)
Daha ince öğütüm ile eğer optimum bir demleme sağlanırsa daha düşük kahve oranı ile yine iyi sonuç alınabilir gibi bir intiba uyandı bende.
İlk sorumda sorduğum 32/500, 17 click ile 03:10 her kahve ile erişebilinecek bir süre değil ama tahmin ettiğim kadar imkansız da değilmiş. Sonuç kısmı için şu ana kadar 1 deneyimim oldu o sebeple bu sürede kesin sonuç olumlu/olumsuz olur gibi bir yargıya varmadan önce daha fazla kahve ile deneme yapacağım.
Güzel bir demleme sonucu almanıza sevindim. Tariflerde ince öğütmekten kaçmayıp sadece su döküş miktarı ve süresine dönük demlemeler yapmaya çalışmak harika sonuçlar verebiliyor.

Ev demleyicileri için şöyle bir tavsiye verebilirim. Bu tavsiyeyi her kahve üzerinde deneyebilirler. Amaç sadece döküş basamakaları, döküş miktarı ve döküş hızı gibi değişkenlerle hedef toplam süreye ulaşmaya çalışmak.

Örnek parametreler
  • Kahve 17 gram
  • CM 17 klik
  • 250 gram 60-85 ppm arası su
  • Süre hedefi: 2:20'den 3:20'ye kadar bir aralıkta döküş basamakları üzerinde çalışmak.

Sürenin 3 dakikayı geçmesinden korkmayın. 2:20 den 3:20 ye kadar yukarıdaki parametreler sabit kalarak demleme süresi üzerinde oynayın. Her döküş basamağınızı saniye ve miktar olarak not alın. Bir sonraki denemenizde bekleme sürelerini değiştirerek, döktüğünüz suyun akış hızını değiştirerek ve döküş miktarını değiştirerek sürekli deneyin. Bu denemelerle mutlaka harika bir fincana ulaşabilirsiniz.
 
Geri
Üst