• Eylül
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı gelmesi ile birlikte Kahve Kulübü kahve alım anketini sonuçlandırdık. Sizlerin oyları ile belirlenecn firmadan Ekim ayı toplu kahve alımı yapılacak.
    Ekim ayı Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı unutmayın.

V60 - Kasuya

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Merhabalar birkaç gün önce edindiğim Kasuya ile çeşitli denemeler yapmaktayım ancak bazı sorunlarım var. Normalden daha kalın öğütüyorum fakat demleme bitmek bilmiyor. Williams’dan Panama Esmaralda Geisha ile son denememi yaptım 18gr’a 290gr Buzdağı ile. Demlemem neredeyse 4:00’te bitti. Hatta tamamen bitti diye ancak 5:00’lerde diyebilirim. Nedense üzeri balçık gibi bir kıvam alıyor ve neredeyse su akışı tamamen kesiliyor. Bu arada Comandante’de 22 klikte öğüttüm (normal v60 için önerilen 20).

Yardımlarınızı bekliyorum 😊
 

Ekli dosyalar

  • 30FD96ED-D05B-441A-B3B5-35662FD4411E.jpeg
    30FD96ED-D05B-441A-B3B5-35662FD4411E.jpeg
    69.3 KB · Görüntüleme: 43
  • CB0CACD3-D0C3-4D3A-ABF4-1FB944E65E30.jpeg
    CB0CACD3-D0C3-4D3A-ABF4-1FB944E65E30.jpeg
    80 KB · Görüntüleme: 43

kahuna

Aktif Üye
İsim
Mehmet
Daha fazla  
İsim
Mehmet
Değirmen
Comandante C40, Timemore C2
Ekipmanlar
Hario V60 plastik&kasuya, Pipamoka, Aeropress, Delterpress
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Üsküdar
Ben cmd 32 klikten başlıyorum, sonrasında yavaş yavaş inceltiyorum. Süre başlangıçta 3 dk civarı oluyor.
 

hakanie

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Kalın öğüttüğünüz için sürenin 4 dakikayı bulmasında bir sorun yok. Zaten kalın öğütümlerde ideal bir ekstraksiyon için bu süre ve üzeri ancak yeterli olabilir.
 

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Peki demleme sonrası kahve yatağının balçık şeklinde bir kıvam alması normal mi?
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
22 klik çok ince kasuya icin 28 deneyin.Simdi ben normal v60da bile 24 kullanıyorum genelde.Kasuyanın mantiğı zaten süreyi 4 dakikalara çıkartmak ama parçalı döküşlerle ve kalın öğütümle.Bunun için kasuya dripper ın çıkıntıları daha az ve akış daha yavaş.
 
Son düzenleme:

nuclearmoonrise

İyi Bilinen Üye
Reddit'te 28-32 klik kullandıklarını söylemişler. Normal v60 için 20 ise 22'nin zaten çok bir fark yaratmayacağı ortada comandante için.
 

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Tabi olabilir 😊 döküş şekliniz nasıldı? Kasuya metod'a göre mi demlediniz? Son olarak tatsal karakteri nasıldı?
Kasuya metod’a göre demlemedim. 50gr 45sn ön demleme, sonrasında ise 3 eşit döküm gerçekleştirdim. Karakter olarak ilk başta sanki biraz acılık aldım (ama psikolojik olarak fazla demlendi diye şartlanmış olabilirim) ama sona doğru çok keyif vermeye başladı. Bitişi de çok kuvvetliydi, hâlâ lezzeti damağımda.
 

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Reddit'te 28-32 klik kullandıklarını söylemişler. Normal v60 için 20 ise 22'nin zaten çok bir fark yaratmayacağı ortada comandante için.
İşte aradaki makas ne kadar olmalı onu bilemediğim için riske atmak istemiyorum. 2-4 klik fazlalaştırıp deniyorum.
 

ytghan

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Kasuya metod’a göre demlemedim. 50gr 45sn ön demleme, sonrasında ise 3 eşit döküm gerçekleştirdim. Karakter olarak ilk başta sanki biraz acılık aldım (ama psikolojik olarak fazla demlendi diye şartlanmış olabilirim) ama sona doğru çok keyif vermeye başladı. Bitişi de çok kuvvetliydi, hâlâ lezzeti damağımda.
Sizinki kasuya olmamış gibi geldi bana.Kasuya çok meyvemsi kahveler veriyor.Biraz gövde düşüyor ama afrikalarda meyve suyu ictiğim oluyor cok seviyorum kasuyayı.Direkt 28 de deneyin
 

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Sizinki kasuya olmamış gibi geldi bana.Kasuya çok meyvemsi kahveler veriyor.Biraz gövde düşüyor ama afrikalarda meyve suyu ictiğim oluyor cok seviyorum kasuyayı.Direkt 28 de deneyin
Tamamdır bir dahakine öyle deneyeceğim. Hatta metodu da uygulayıp sonucu paylaşırım 👍🏻
 

hakanie

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Kasuya metod’a göre demlemedim. 50gr 45sn ön demleme, sonrasında ise 3 eşit döküm gerçekleştirdim. Karakter olarak ilk başta sanki biraz acılık aldım (ama psikolojik olarak fazla demlendi diye şartlanmış olabilirim) ama sona doğru çok keyif vermeye başladı. Bitişi de çok kuvvetliydi, hâlâ lezzeti damağımda.
Aslında pek çok kişi acılığı öğütümü kalınlaştırarak aşmaya çalışıyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. İdeal ekstraksiyonu sağlayabilirseniz aslında daha ince öğütümle bile acılığı azaltabilirsiniz. Bunun için döküş üzerine farklı denemeler yapmanız daha iyi sonuçlar verebilir. Haftaya bize uğrayacaktınız zamanınız olursa ufak bir demleme eğitimi ve ekstraksiyon konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerine çalışırız.
 

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Kasuya dripper varsa kasuya tarifine göre demleme yapmanızı öneririm. Aşağıdaki linkte yazışmıştık oradan takip edilebilir,

 

AnkA

Aktif Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Sage Barista Pro SES878
Değirmen
Comandante ve Timemore Slim
Ekipmanlar
Moccamaster, V60, Aeropress, Delter
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Aslında pek çok kişi acılığı öğütümü kalınlaştırarak aşmaya çalışıyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. İdeal ekstraksiyonu sağlayabilirseniz aslında daha ince öğütümle bile acılığı azaltabilirsiniz. Bunun için döküş üzerine farklı denemeler yapmanız daha iyi sonuçlar verebilir. Haftaya bize uğrayacaktınız zamanınız olursa ufak bir demleme eğitimi ve ekstraksiyon konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerine çalışırız.
Çok sevinirim, işlerimi yoluna koymaya çalışıyorum. Yola çıkış sebebim “tatile gitmek” iken size “ziyarete gitmek” eksenine doğru kayıyor 😄
 

aliriza

Üye
İsim
Alirıza Saçan
Daha fazla  
İsim
Alirıza Saçan
Tüm demlemelerim kasuya, tüm çekirdekleri comandante 30 klik öğütüyorum ve reçetem de genelde aynı (çok kötü bir tecrübe yaşamadıkça rutini bozmuyorum diyebilirim) ama yine de çekirdekten çekirdeğe demleme süresi değişiyor. İdeal sürem 3:30 ama 3:10'da biten demlemem de var, 4:30'u bulan da (ki beni rahatsız eden bir kahve olmadı şu ana kadar). Normal yani.
 

Minyak

Aktif Üye
Konum
Ankara
İsim
Minyak Coffee House
Daha fazla  
İsim
Minyak Coffee House
32-36 klik arası ve daha sert su deneyin.
 

Papillon

İyi Bilinen Üye
Konum
Denizli
Daha fazla  
Değirmen
Comandante c40
Ekipmanlar
Kalita wave 155/185, Hario v60, Kasuya v60, Chemex, Melodrip, Aeropress, Soy c2g
Kasuya dripperda filtreyi yerleştirme şekli, dramatik bir şekilde akış hızına etki ediyor.

Son günlerde kasuya dripper kullanan sayısı ve tarif/süre paylaşımı da artınca önemli ve gözardı edildiğini düşündüğüm bu durumu özellikle belirtmek istiyorum. Alt uçta kanal olmadığı için, eğer filtre kağıdını ıslatma öncesi sabitlemek için biraz aşağıda konumlandırırsanız filtrenin alt tarafı doğrudan drippera yapışıyor ve oldukça yavaş (sağlıksız olduğunu düşünüyorum, tıkanmaya ve kanallanmaya müsait), eğer biraz yukarıdan sabitleyip ıslatırsanız bu sefer alt uçtaki düzlüğe hiç temas etmeyip daha hızlı bir akış sunuyor. Şahsi tecrübelerimde uzun zamandır en iyi sonucu iki durumun tam ortasında yani uç kısımda filtrenin katlanma yerinin olduğu yarımın duvara yapışmayıp, karşı tarafın yapıştığı durumda elde ediyorum.

Kaşık ya da farklı bir araç kullanarak filtreyi ıslatmak ise yardımcı olabiliyor fakat yine de bu değişkeni ortadan kaldırmıyor çünkü filtrenin hangi konumda sabitlendiği yine kullanıcı kontrolünde oluyor.

Acaba Tetsu Kasuya filtrenin hangi şekilde olmasını ideal buluyor? 🤔
 
Son düzenleme:

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Aslında pek çok kişi acılığı öğütümü kalınlaştırarak aşmaya çalışıyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. İdeal ekstraksiyonu sağlayabilirseniz aslında daha ince öğütümle bile acılığı azaltabilirsiniz. Bunun için döküş üzerine farklı denemeler yapmanız daha iyi sonuçlar verebilir. Haftaya bize uğrayacaktınız zamanınız olursa ufak bir demleme eğitimi ve ekstraksiyon konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerine çalışırız.
Bu çok doğru bir konu bence. Tamamen şahsi fikrim kahvenin totaline baktığımızda overextract bir sonuç elde etmek pek kolay değil gibi ama bölgesel olarak under veya over extraction meydana geliyordur. Ben şöyle düşünüyorum diyelim o kahve yatağı içinde iyi bir çözünme için suyun 10sn de kahveden süzülüp akması lazım ancak yatağın içindeki kanallar sebebiyle bir kısım su hızlı akıp öte yandan farklı yerlerdeki sıkışmalar sebebiyle olması gereken yavaş akıyorsa kahvede hem under hem de over extraction belirtileri eş zamanlı alınabilir diye düşünüyorum.

Ek olarak acılığı iyi tariflemek lazım bence. Her acılık overextraction sebebiyle meydana gelmiyor olabilir. kahveden ilk çözülen bileşenlerden olan kafein de acılık verebilir. Biraz yanında ne var diye bakmak lazım sanki, acı ve tuzluluk mesela birlikte mi (yine tuzlar da erken safhada çözündüğü için), veya acılık yanında kuruluk veya sertlik var mı gibi.
 

hakanie

İyi Bilinen Üye
Konum
İzmir
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Bu çok doğru bir konu bence. Tamamen şahsi fikrim kahvenin totaline baktığımızda overextract bir sonuç elde etmek pek kolay değil gibi ama bölgesel olarak under veya over extraction meydana geliyordur. Ben şöyle düşünüyorum diyelim o kahve yatağı içinde iyi bir çözünme için suyun 10sn de kahveden süzülüp akması lazım ancak yatağın içindeki kanallar sebebiyle bir kısım su hızlı akıp öte yandan farklı yerlerdeki sıkışmalar sebebiyle olması gereken yavaş akıyorsa kahvede hem under hem de over extraction belirtileri eş zamanlı alınabilir diye düşünüyorum.

Ek olarak acılığı iyi tariflemek lazım bence. Her acılık overextraction sebebiyle meydana gelmiyor olabilir. kahveden ilk çözülen bileşenlerden olan kafein de acılık verebilir. Biraz yanında ne var diye bakmak lazım sanki, acı ve tuzluluk mesela birlikte mi (yine tuzlar da erken safhada çözündüğü için), veya acılık yanında kuruluk veya sertlik var mı gibi.

Aşağıdaki görsel bizim eğitimlerden bir bölüm sizlere referans olarak bırakıyorum.

Gördüğüm kadarıyla bir çok kişi ekstraksiyonu under veya over diye ikiye ayırıyor. Bizler ise ekstraksiyonu görselde gördüğünüz üzere dokuz ana bölüme ayırıyoruz. Bunlarda kendi içinde bölümlere ayrılıyor. Elinizde refraktometre olmadan bunu anlama şansınız nerdeyse imkansız. Ancak demleme eğitimi alıp refraktometre ile yaptığınız bütün demlemeleri değerlendirdiğinizde kalibre olabilirsiniz.

Under extraction veya Over extraction diye yorumladığınız demlemeler arasındaki fark büyük oranda weak underdeveloped kısmın içindeki 15 kutucuktan birine tekabül ediyor. :) Olaya başka bir boyuttan bakmanızı öneririm. Hatta bence demleme eğitimi almadan demlemeler üzerine konuşmanın pek anlamı yok. Ya da herkes kendine bir refraktometre edinmeli.
14-cozunme.png
 
Üst