• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Grubuna katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.

V60 - Kasuya

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Lelit Bianca, Flair Pro 2
Değirmen
Eureka Atom 65, Comandante, Timemore Slim
Ekipmanlar
V60, Aeropress, Delter Press, Fellow Stagg
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Merhabalar birkaç gün önce edindiğim Kasuya ile çeşitli denemeler yapmaktayım ancak bazı sorunlarım var. Normalden daha kalın öğütüyorum fakat demleme bitmek bilmiyor. Williams’dan Panama Esmaralda Geisha ile son denememi yaptım 18gr’a 290gr Buzdağı ile. Demlemem neredeyse 4:00’te bitti. Hatta tamamen bitti diye ancak 5:00’lerde diyebilirim. Nedense üzeri balçık gibi bir kıvam alıyor ve neredeyse su akışı tamamen kesiliyor. Bu arada Comandante’de 22 klikte öğüttüm (normal v60 için önerilen 20).

Yardımlarınızı bekliyorum 😊

Ekli dosyalar

• 30FD96ED-D05B-441A-B3B5-35662FD4411E.jpeg
    30FD96ED-D05B-441A-B3B5-35662FD4411E.jpeg
    69.3 KB · Görüntüleme: 49
  • CB0CACD3-D0C3-4D3A-ABF4-1FB944E65E30.jpeg
    CB0CACD3-D0C3-4D3A-ABF4-1FB944E65E30.jpeg
    80 KB · Görüntüleme: 50

kahuna

İyi Bilinen Üye
İsim
Mehmet
Daha fazla  
İsim
Mehmet
Değirmen
Comandante C40, Timemore C2
Ekipmanlar
Origami, Crystal eye, V60, Aeropress, Delterpress, Peak water
Kahve Arkadaşlığı İstiyor musunuz?
Evet
Ben cmd 32 klikten başlıyorum, sonrasında yavaş yavaş inceltiyorum. Süre başlangıçta 3 dk civarı oluyor.

hakanie

İyi Bilinen Üye
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Kalın öğüttüğünüz için sürenin 4 dakikayı bulmasında bir sorun yok. Zaten kalın öğütümlerde ideal bir ekstraksiyon için bu süre ve üzeri ancak yeterli olabilir.

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Değirmen
Ekipmanlar
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Peki demleme sonrası kahve yatağının balçık şeklinde bir kıvam alması normal mi?

Aventus

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
22 klik çok ince kasuya icin 28 deneyin.Simdi ben normal v60da bile 24 kullanıyorum genelde.Kasuyanın mantiğı zaten süreyi 4 dakikalara çıkartmak ama parçalı döküşlerle ve kalın öğütümle.Bunun için kasuya dripper ın çıkıntıları daha az ve akış daha yavaş.

Son düzenleme:

nuclearmoonrise

İyi Bilinen Üye
Reddit'te 28-32 klik kullandıklarını söylemişler. Normal v60 için 20 ise 22'nin zaten çok bir fark yaratmayacağı ortada comandante için.

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Değirmen
Ekipmanlar
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Tabi olabilir 😊 döküş şekliniz nasıldı? Kasuya metod'a göre mi demlediniz? Son olarak tatsal karakteri nasıldı?
Kasuya metod’a göre demlemedim. 50gr 45sn ön demleme, sonrasında ise 3 eşit döküm gerçekleştirdim. Karakter olarak ilk başta sanki biraz acılık aldım (ama psikolojik olarak fazla demlendi diye şartlanmış olabilirim) ama sona doğru çok keyif vermeye başladı. Bitişi de çok kuvvetliydi, hâlâ lezzeti damağımda.

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Değirmen
Ekipmanlar
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Reddit'te 28-32 klik kullandıklarını söylemişler. Normal v60 için 20 ise 22'nin zaten çok bir fark yaratmayacağı ortada comandante için.
İşte aradaki makas ne kadar olmalı onu bilemediğim için riske atmak istemiyorum. 2-4 klik fazlalaştırıp deniyorum.

Aventus

İyi Bilinen Üye
İsim
Emre
Kasuya metod’a göre demlemedim. 50gr 45sn ön demleme, sonrasında ise 3 eşit döküm gerçekleştirdim. Karakter olarak ilk başta sanki biraz acılık aldım (ama psikolojik olarak fazla demlendi diye şartlanmış olabilirim) ama sona doğru çok keyif vermeye başladı. Bitişi de çok kuvvetliydi, hâlâ lezzeti damağımda.
Sizinki kasuya olmamış gibi geldi bana.Kasuya çok meyvemsi kahveler veriyor.Biraz gövde düşüyor ama afrikalarda meyve suyu ictiğim oluyor cok seviyorum kasuyayı.Direkt 28 de deneyin

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Değirmen
Ekipmanlar
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Sizinki kasuya olmamış gibi geldi bana.Kasuya çok meyvemsi kahveler veriyor.Biraz gövde düşüyor ama afrikalarda meyve suyu ictiğim oluyor cok seviyorum kasuyayı.Direkt 28 de deneyin
Tamamdır bir dahakine öyle deneyeceğim. Hatta metodu da uygulayıp sonucu paylaşırım 👍🏻

hakanie

İyi Bilinen Üye
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Aslında pek çok kişi acılığı öğütümü kalınlaştırarak aşmaya çalışıyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. İdeal ekstraksiyonu sağlayabilirseniz aslında daha ince öğütümle bile acılığı azaltabilirsiniz. Bunun için döküş üzerine farklı denemeler yapmanız daha iyi sonuçlar verebilir. Haftaya bize uğrayacaktınız zamanınız olursa ufak bir demleme eğitimi ve ekstraksiyon konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerine çalışırız.

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Hario V60, Kalita Wave 185, Aeropress, Fellow Stagg EKG
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Kasuya dripper varsa kasuya tarifine göre demleme yapmanızı öneririm. Aşağıdaki linkte yazışmıştık oradan takip edilebilir,

AnkA

İyi Bilinen Üye
İsim
Önder
Daha fazla  
İsim
Önder
Espresso Makinesi
Değirmen
Ekipmanlar
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Bakırköy
Aslında pek çok kişi acılığı öğütümü kalınlaştırarak aşmaya çalışıyor. Ancak bu doğru bir yaklaşım değil. İdeal ekstraksiyonu sağlayabilirseniz aslında daha ince öğütümle bile acılığı azaltabilirsiniz. Bunun için döküş üzerine farklı denemeler yapmanız daha iyi sonuçlar verebilir. Haftaya bize uğrayacaktınız zamanınız olursa ufak bir demleme eğitimi ve ekstraksiyon konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerine çalışırız.
Çok sevinirim, işlerimi yoluna koymaya çalışıyorum. Yola çıkış sebebim “tatile gitmek” iken size “ziyarete gitmek” eksenine doğru kayıyor 😄

aliriza

İyi Bilinen Üye
Tüm demlemelerim kasuya, tüm çekirdekleri comandante 30 klik öğütüyorum ve reçetem de genelde aynı (çok kötü bir tecrübe yaşamadıkça rutini bozmuyorum diyebilirim) ama yine de çekirdekten çekirdeğe demleme süresi değişiyor. İdeal sürem 3:30 ama 3:10'da biten demlemem de var, 4:30'u bulan da (ki beni rahatsız eden bir kahve olmadı şu ana kadar). Normal yani.

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Bu çok doğru bir konu bence. Tamamen şahsi fikrim kahvenin totaline baktığımızda overextract bir sonuç elde etmek pek kolay değil gibi ama bölgesel olarak under veya over extraction meydana geliyordur. Ben şöyle düşünüyorum diyelim o kahve yatağı içinde iyi bir çözünme için suyun 10sn de kahveden süzülüp akması lazım ancak yatağın içindeki kanallar sebebiyle bir kısım su hızlı akıp öte yandan farklı yerlerdeki sıkışmalar sebebiyle olması gereken yavaş akıyorsa kahvede hem under hem de over extraction belirtileri eş zamanlı alınabilir diye düşünüyorum.

Ek olarak acılığı iyi tariflemek lazım bence. Her acılık overextraction sebebiyle meydana gelmiyor olabilir. kahveden ilk çözülen bileşenlerden olan kafein de acılık verebilir. Biraz yanında ne var diye bakmak lazım sanki, acı ve tuzluluk mesela birlikte mi (yine tuzlar da erken safhada çözündüğü için), veya acılık yanında kuruluk veya sertlik var mı gibi.

hakanie

İyi Bilinen Üye
İsim
Hakan
Daha fazla  
İsim
Hakan
Bu çok doğru bir konu bence. Tamamen şahsi fikrim kahvenin totaline baktığımızda overextract bir sonuç elde etmek pek kolay değil gibi ama bölgesel olarak under veya over extraction meydana geliyordur. Ben şöyle düşünüyorum diyelim o kahve yatağı içinde iyi bir çözünme için suyun 10sn de kahveden süzülüp akması lazım ancak yatağın içindeki kanallar sebebiyle bir kısım su hızlı akıp öte yandan farklı yerlerdeki sıkışmalar sebebiyle olması gereken yavaş akıyorsa kahvede hem under hem de over extraction belirtileri eş zamanlı alınabilir diye düşünüyorum.

Ek olarak acılığı iyi tariflemek lazım bence. Her acılık overextraction sebebiyle meydana gelmiyor olabilir. kahveden ilk çözülen bileşenlerden olan kafein de acılık verebilir. Biraz yanında ne var diye bakmak lazım sanki, acı ve tuzluluk mesela birlikte mi (yine tuzlar da erken safhada çözündüğü için), veya acılık yanında kuruluk veya sertlik var mı gibi.

Aşağıdaki görsel bizim eğitimlerden bir bölüm sizlere referans olarak bırakıyorum.

Gördüğüm kadarıyla bir çok kişi ekstraksiyonu under veya over diye ikiye ayırıyor. Bizler ise ekstraksiyonu görselde gördüğünüz üzere dokuz ana bölüme ayırıyoruz. Bunlarda kendi içinde bölümlere ayrılıyor. Elinizde refraktometre olmadan bunu anlama şansınız nerdeyse imkansız. Ancak demleme eğitimi alıp refraktometre ile yaptığınız bütün demlemeleri değerlendirdiğinizde kalibre olabilirsiniz.

Under extraction veya Over extraction diye yorumladığınız demlemeler arasındaki fark büyük oranda weak underdeveloped kısmın içindeki 15 kutucuktan birine tekabül ediyor. :) Olaya başka bir boyuttan bakmanızı öneririm. Hatta bence demleme eğitimi almadan demlemeler üzerine konuşmanın pek anlamı yok. Ya da herkes kendine bir refraktometre edinmeli.
14-cozunme.png

Kdundar

İyi Bilinen Üye
İsim
Korhan Dündar
Daha fazla  
İsim
Korhan Dündar
Değirmen
Comandante C40
Ekipmanlar
Evet
Kahve Arkadaşlığı İl
İstanbul
Kahve Arkadaşlığı İlçe 1
Kartal
Kahve Arkadaşlığı İlçe 2
Sancaktepe
Aşağıdaki görsel bizim eğitimlerden bir bölüm sizlere referans olarak bırakıyorum. Gördüğüm kadarıyla bir çok kişi ekstraksiyonu under veya over diye ikiye ayırıyor. Bizler ise ekstraksiyonu görselde gördüğünüz üzere dokuz ana bölüme ayırıyoruz. bunlarda kendi içinde bölümlere ayrılıyor. Elinizde refraktometre olmadan bunu anlama şansınız nerdeyse imkansız. Ancak demleme eğitimi alıp refraktometre ile yaptığınız bütün demlemeleri değerlendirdiğinizde kalibre olabilirsiniz. Under extraction veya Over extraction diye yorumlar arasındaki fark büyük oranda weak under developed kısmın içindeki 15 kutucuktan birine tekabül ediyor. :) Olaya başka bir boyuttan bakmanızı öneririm. Hatta bence demleme eğitimi almadan demlemeler üzerine konuşmanın pek anlamı yok. Ya da herkes kendine bir refraktometre edinmeli.
Ekli dosyayı görüntüle 4292
Bilgi için teşekkürler, olaya hangi başka boyuttan bakmamı önermiştiniz, birşey mi kaçırdım acaba? Bu chartı biliyorum ve kullanıyorum, çok bilinen ve standart bir tablo :) Sca nın eğitim içeriklerinin neredeyse tamamını okudum veya izledim.
Yalnız ekstraksiyon konusuna hiç katılmıyorum altın kupa standartı yaratıldığında ne tür kavrum profilleri vardı? hangi makinalar ile nasıl kavrum yapılıyordu, veya neyle öğütülüyordu? veya neyle demleniyordu? Bu tablo ve ekstraksiyon aralıkları günümüz için bana çok basma kalıp ve dar geliyor. Mesela siz 23% ekstraksiyon varsa bu kahve yanlış demlenmiş diye kesip atabiliyor musunuz?

Refraktometre konusu için ben de pozitif düşünüyorum zira bende ölçmeyi ve görsel olarak da görmeyi seviyorum ama refraktometre maalesef size kahvenin lezzeti ile ilgili bir bilgi vermiyor. Bu şuna benziyor evinizde bir müzik sisteminiz varsa bunu akustik olarak ölçebilirsiniz ve frekans bandındaki davranışını, gecikmeleri, faz farklarını, yansıma süreleri görebilirsiniz ancak harmonikleri ölçemediğiniz için size çıkan müzik ile ilgili en ufak birşey vermemiş olur. İki konuyu ayırmak lazım bence.

Son düzenleme: