• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

V60 - Kasuya

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan AnkA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Bilgi için teşekkürler, olaya hangi başka boyuttan bakmamı önermiştiniz, birşey mi kaçırdım acaba? Bu chartı biliyorum ve kullanıyorum, çok bilinen ve standart bir tablo :) Sca nın eğitim içeriklerinin neredeyse tamamını okudum veya izledim.
Yalnız ekstraksiyon konusuna hiç katılmıyorum altın kupa standartı yaratıldığında ne tür kavrum profilleri vardı? hangi makinalar ile nasıl kavrum yapılıyordu, veya neyle öğütülüyordu? veya neyle demleniyordu? Bu tablo ve ekstraksiyon aralıkları günümüz için bana çok basma kalıp ve dar geliyor. Mesela siz 23% ekstraksiyon varsa bu kahve yanlış demlenmiş diye kesip atabiliyor musunuz?

Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Paylaşımım ve yazdıklarım size özel değil foruma genel olarak referans olması için :)

%18 ila %22 aralığı büyük bir aralık. Yaptığımız demlemelerde, kavurma profillerine ve demleme yöntemlerine göre hemen hemen tüm kahvelerde bu oran aralığını yakaladığınızda elde ettiğiniz sonuç tatsal olarakta güzen bir fincana tekabül ediyor. Ben henüz etmeyen bir fincan görmedim.

%23 ekstaksiyon elde etmek kolay bir şey değil. Olaya yanlış ya da doğru diye değil kahvenin verebileceği optimal sonuç olarak bakmak lazım.

Her paylaşımda belirttiğim gibi kahve görece bir ürün, Kahve için herkes bir emek ve bütçe harcayıp denemeler yapıyor. Onu underextraction veya overextraction gibi iki dar kalıba sokmamak lazım. Kalıbı genişletmek ve daha büyük çerçeveden bakmak lazım.

Son düzenleme:
%18 ila %22 aralığı büyük bir aralık. Yaptığımız demlemelerde, kavurma profillerine ve demleme yöntemlerine göre hemen hemen tüm kahvelerde bu oran aralığını yakaladığınızda elde ettiğiniz sonuç tatsal olarakta güzen bir fincana tekabül ediyor. Ben henüz etmeyen bir fincan görmedim.

%23 ekstaksiyon elde etmek kolay bir şey değil. Olaya yanlış ya da doğru diye değil kahvenin verebileceği optimal sonuç olarak bakmak lazım.
Peki şöyle sorayım 22% üzerinde olduğu anda kahvenin optimal sonucu değildir diyor musunuz :)

Refraktometre konusu için ben de pozitif düşünüyorum zira bende ölçmeyi ve görsel olarak da görmeyi seviyorum ama refraktometre maalesef size kahvenin lezzeti ile ilgili bir bilgi vermiyor. Bu şuna benziyor evinizde bir müzik sisteminiz varsa bunu akustik olarak ölçebilirsiniz ve frekans bandındaki davranışını, gecikmeleri, faz farklarını, yansıma süreleri görebilirsiniz ancak harmonikleri ölçemediğiniz için size çıkan müzik ile ilgili en ufak birşey vermemiş olur. İki konuyu ayırmak lazım bence.

Bu paragraf güncelleme ile geldi herhalde. Refraktometre tabiiki lezzetin sonucunu vermez ancak ekstraksiyon hesaplamasını yapabilmeniz için gerekli TDS'i bulmanızı sağlar. Refraktometre yoksa bu değeri bulamayıp ne sonuç elde ettiğinizi hesaplayamazsınız. Yaptığınız demlemelerde refraktmetre ile çıkan sonucu hesaplayıp uygun ekstraksiyon aralığını deneye deneye bulabilirsiniz.

Zaten geniş çerçeveden bakmak lazım diye belirtiyorsunuz. Bende size ve forumdaki herkese ekstraksiyonun iki terimle kısıtlı kalmaması bunu daha geniş bir aralığa yaymamız ve çıkan sonucu anlayıp gerekli değişiklikleri yapmanız için bu görseli paylaştım.

Son düzenleme:
Görece yaklaşıyorsunuz :) %22 üzerine çıkmak zaten öyle kolay değil. Hele ki HarioV60 gibi bir demleyicide %20 ekstraksiyonu elde edebilin öpüp başınızın üstüne koyun derim :)
Yani bu tablo tüm percolation/immersion yöntemler için doğru ve dışına çıkmak yanlış (veya optimal alanın dışı) olarak kabul ediyorsunuz? Sadece yaklaşımınızı anlamak için soruyorum zira sizi sorgulayan ve bazı basma kalıp bilgileri kabul etmeyen bir yaklaşım ile tanıdım ben.

Sana bir soru :) Ektraksiyon hesaplamaları yapmadan önceki demlemelerinle şimdiki demlemelerin arasında ki fark nasıl?

İstikrar anlamında çok büyük adımlar attım diyebilirim. “Beğendim” dediğim demlemeleri aslında çok daha verimli bir şekilde demleyebileceğimi gördüm, oranı 1:15-1:16’dan 1:17-1:18’lere kadar düşürdüm, en güzel tat veren en yüksek ekstraksiyon hep hedefim oldu. Ama yine de ev baristası için overkill diyebilirim, keşke kiralamak daha yaygın ve erişilebilir olsa... Çünkü çok sevdiğim bir söz var: “Refraktometre ihtiyacın olmayana kadar ihtiyacın olan bir yardımcı alettir”

Yani bu tablo tüm percolation/immersion yöntemler için doğru ve dışına çıkmak yanlış (veya optimal alanın dışı) olarak kabul ediyorsunuz? Sadece yaklaşımınızı anlamak için soruyorum zira sizi sorgulayan ve bazı basma kalıp bilgileri kabul etmeyen bir yaklaşım ile tanıdım ben.
Ben denemediğim hiç bir şey için bilgi budur ve bu şekildedir diye konuşmadım bugüne kadar :) Ayrıca burda anlattığım şey doğru veya yanlış değil. Underextraction veya overextraction terimleri demlenen kahvenin yorumlanması için yetersiz tabirler. Yoksa kahvenin yorumlanması yorumun beğenilmesi zaten kişiden kişiye değişir. Bu tablo ve ideal ekstraksiyon aralığı ilk refraktometremle 6 senedir demlediğim tüm perkülasyon yöntemlerde Rem Project'ler hariç güzel sonuç verdi. Rem Project'lerde %16 ekstraksiyonu immersiyonla bile zor elde ediyorsunuz. Ama kahve inanılmaz keyifli. Yani burda tabloya takılmayın, her bilginin yıkılır bir tarafı olabilir. Ancak under ve over kısıtlamalarındansa yapılan demlemelerde daha çok verim almanızı sağlar.

İstikrar anlamında çok büyük adımlar attım diyebilirim. “Beğendim” dediğim demlemeleri aslında çok daha verimli bir şekilde demleyebileceğimi gördüm, oranı 1:15-1:16’dan 1:17-1:18’lere kadar düşürdüm, en güzel tat veren en yüksek ekstraksiyon hep hedefim oldu. Ama yine de ev baristası için overkill diyebilirim, keşke kiralamak daha yaygın ve erişilebilir olsa... Çünkü çok sevdiğim bir söz var: “Refraktometre ihtiyacın olmayana kadar ihtiyacın olan bir yardımcı alettir”
Güzel senin adına sevindim. Çünkü yaptığın bir çok deneyin nereye gidebildiğini hesaplamanı sağlayacak birincil araçtı :)

Bu kısım çok önemli (“Beğendim” dediğim demlemeleri aslında çok daha verimli bir şekilde demleyebileceğimi gördüm)

Ben denemediğim hiç bir şey için bilgi budur ve bu şekildedir diye konuşmadım bugüne kadar :) Ayrıca burda anlattığım şey doğru veya yanlış değil. Underextraction veya overextraction terimleri demlenen kahvenin yorumlanması için yetersiz tabirler. Yoksa kahvenin yorumlanması yorumun beğenilmesi zaten kişiden kişiye değişir. Bu tablo ve ideal ekstraksiyon aralığı ilk refraktometremle 6 senedir demlediğim tüm perkülasyon yöntemlerde Rem Project'ler hariç güzel sonuç verdi. Rem Project'lerde %16 ekstraksiyonu immersiyonla bile zor elde ediyorsunuz. Ama kahve inanılmaz keyifli. Yani burda tabloya takılmayın, her bilginin yıkılır bir tarafı olabilir. Ancak under ve over kısıtlamalarındansa yapılan demlemelerde daha çok verim almanızı sağlar.
Cevap için teşekkürler. Söylediğiniz gibi sadece iki terim ile kahvenin sonucunu tariflemek çok limitleyici oluyor, bu anlamda tablo faydalı. Diğer konu için anlatmak istediğim bu ölçümlerin tadım ile de eşlenmesi veya paralel yapılmasıydı. 17 veya 23 çıktı diye bir demleme doğru/veya yanlış olmuyor, yani sadece mekanik bir şekilde ölç, tabloya koy bak tamamdır yaklaşımının yanlış olduğunu düşüyorum ki zaten siz de sanırım hem fikirsiniz.

Alakasız olacak ama project 2 ve 4 deneme şansım oldu birebir sitedeki tarif ile yaptım, tabi suyum farklı ama bu kahvelerin ekstraksiyonu yaklaşık % kaç çıkıyor?

Cevap için teşekkürler. Söylediğiniz gibi sadece iki terim ile kahvenin sonucunu tariflemek çok limitleyici oluyor, bu anlamda tablo faydalı. Diğer konu için anlatmak istediğim bu ölçümlerin tadım ile de eşlenmesi veya paralel yapılmasıydı. 17 veya 23 çıktı diye bir demleme doğru/veya yanlış olmuyor, yani sadece mekanik bir şekilde ölç, tabloya koy bak tamamdır yaklaşımının yanlış olduğunu düşüyorum ki zaten siz de sanırım hem fikirsiniz.

Alakasız olacak ama project 2 ve 4 deneme şansım oldu birebir sitedeki tarif ile yaptım, tabi suyum farklı ama bu kahvelerin ekstraksiyonu yaklaşık % kaç çıkıyor?
Sitedeki Rem Project reçeteleri %15,4 civarında ekstraksiyon sağlıyor. Rem Project'lerde 16'yi görmek bile çok zor. Tabi bunlar artık kahve adına başka bir boyut. Kahvenin kavurma toleransı, öğütme toleransı ve suyla ilişkisi çok farklı. Henüz böyle farklılık gösteren başka kahveler ben görmedim.

Mesela yeni çıkan X3'ü, 234 dereceye kadar kavurdum. Kahveyi bittersi tada ulaştırabilmek adına ama nafile 😊 bu arada diğer Rem Project'ler 218-222 derece aralığı, normal filtre kavrumlarımız 208-214 arası kahveye göre değişiyor. Dark Ceremony ortalama kahvenin gösterdiği reaksiyona göre 222-226 dereceye kadar kavruluyor.

Bu kısma cevap vermemişim denemeler yaptığınızda gördüğünüz şey şu oluyor. Kahve sırayla yaptığınız demlemelerde %16 ekstraksiyondan %17 'a geçtiğinde evet bariz bir iyileşme ve daha dengeli bir fincan elde ediyorsunuz. %18-19 aralığı hemen hemen demlediğiniz her fincanda mükemmel bir tat dengesine tekabül ediyor. İçerken vay be bu kahvenin optimal dengesi buymuşsa diyor sonrasında geçmişte bunu elde edemediğiniz için biraz üzülüyorsunuz %20 ise zaten belirttiğim gibi kolay elde edilebilen bir seviye değil 😂

Sitedeki Rem Project reçeteleri %15,4 civarında ekstraksiyon sağlıyor. Rem Project'lerde 16'yi görmek bile çok zor. Tabi bunlar artık kahve adına başka bir boyut. Kahvenin kavurma toleransı, öğütme toleransı ve suyla ilişkisi çok farklı. Henüz böyle farklılık gösteren başka kahveler ben görmedim.

Mesela yeni çıkan X3'ü, 234 dereceye kadar kavurdum. Kahveyi bittersi tada ulaştırabilmek adına ama nafile 😊 bu arada diğer Rem Project'ler 218-222 derece aralığı, normal filtre kavrumlarımız 208-214 arası kahveye göre değişiyor. Dark Ceremony ortalama kahvenin gösterdiği reaksiyona göre 222-226 dereceye kadar kavruluyor.
Açıkçası denediğim 2 project de beklenen/bilinen kahve profiline oldukça uzaktı :) çok hızlı akış olduğu bilgisini arkadaşlarımdan aldığım için sizin tarifi biraz daha yavaşlatmak için özellikle hollanda 100 lük filtre ile de denedim ama bana mısın demedi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ama bu kadar kısa süre suyla temas eden bir kahveden beklenmeyecek şekilde (pozitif anlamda) sonuç veriyor.

Şunu da belirteyim rakamlar birer birer artıyor 18, 19, 20, 21 ve 22 gibi ancak 1 birim yukarı gidebilmek o kadar kolay değil. Ekstraksiyonu yükseltebilmek adına yaptığınız her değişken geçmişte doğru diye bildiğiniz şeyin tersine ilerliyor 😂 örneğin öğütümü inceltmek gibi. Çoğunlukta acılığı azaltmak için ilk izlenen yol kalın öğütmek. Aslında daha ince öğütüme doğru ilerlemek iyi bir demleme ile acılığı daha çok azlatıp, tatlılık ve asidite gibi hissiyatları artırıyor.

Son düzenleme:
Açıkçası denediğim 2 project de beklenen/bilinen kahve profiline oldukça uzaktı :) çok hızlı akış olduğu bilgisini arkadaşlarımdan aldığım için sizin tarifi biraz daha yavaşlatmak için özellikle hollanda 100 lük filtre ile de denedim ama bana mısın demedi. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ama bu kadar kısa süre suyla temas eden bir kahveden beklenmeyecek şekilde (pozitif anlamda) sonuç veriyor.
Evet ben de böyle bir şey daha önce görmedim 😂 sonucun pozitif olması ise bilinen her şeyi bir kenara atmayı sağlıyor. Hele yeni X3 şu an bildiğiniz dark roast ama kahvede acılık yok.

Evet ben de böyle bir şey daha önce görmedim 😂 sonucun pozitif olması ise bilinen her şeyi bir kenara atmayı sağlıyor. Hele yeni X3 şu an bildiğiniz dark roast ama kahvede acılık yok.

Kalıplar dışına çıkmayı (degassing, valfli paket, rem project, vs) o kadar vurgulayıp, bunu örneklerle gösterdin ki, şimdi 18%-22% de bir kalıp gibi geliyor. Sorguluyor ve dışına çıkmaya çalışıyoruz :)

Kalıplar dışına çıkmayı (degassing, valfli paket, rem project, vs) o kadar vurgulayıp, bunu örneklerle gösterdin ki, şimdi 18%-22% de bir kalıp gibi geliyor. Sorguluyor ve dışına çıkmaya çalışıyoruz :)
Haha aynen aslında kalıplara sığmayan biri için bu 18-22 aralığı bir kalıp gibi gözüküyor ancak bu aralık o kadar büyük bir aralık ki içine kolay girip kolay çıkamıyorsunuz. Bu kısmı herhalde tam dile getiriemedim.

Geri