Bilgi için teşekkürler, olaya hangi başka boyuttan bakmamı önermiştiniz, birşey mi kaçırdım acaba? Bu chartı biliyorum ve kullanıyorum, çok bilinen ve standart bir tabloSca nın eğitim içeriklerinin neredeyse tamamını okudum veya izledim.
Yalnız ekstraksiyon konusuna hiç katılmıyorum altın kupa standartı yaratıldığında ne tür kavrum profilleri vardı? hangi makinalar ile nasıl kavrum yapılıyordu, veya neyle öğütülüyordu? veya neyle demleniyordu? Bu tablo ve ekstraksiyon aralıkları günümüz için bana çok basma kalıp ve dar geliyor. Mesela siz 23% ekstraksiyon varsa bu kahve yanlış demlenmiş diye kesip atabiliyor musunuz?
Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. Paylaşımım ve yazdıklarım size özel değil foruma genel olarak referans olması için
%18 ila %22 aralığı büyük bir aralık. Yaptığımız demlemelerde, kavurma profillerine ve demleme yöntemlerine göre hemen hemen tüm kahvelerde bu oran aralığını yakaladığınızda elde ettiğiniz sonuç tatsal olarakta güzen bir fincana tekabül ediyor. Ben henüz etmeyen bir fincan görmedim.
%23 ekstaksiyon elde etmek kolay bir şey değil. Olaya yanlış ya da doğru diye değil kahvenin verebileceği optimal sonuç olarak bakmak lazım.
Her paylaşımda belirttiğim gibi kahve görece bir ürün, Kahve için herkes bir emek ve bütçe harcayıp denemeler yapıyor. Onu underextraction veya overextraction gibi iki dar kalıba sokmamak lazım. Kalıbı genişletmek ve daha büyük çerçeveden bakmak lazım.
Son düzenleme: