• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türk Kahvesi gibi bir kültür mirasında standartlar belirlenip fiyatlandırma düzenlenebilir mi?

Türk Kahvesi gibi bir kültür mirasında standartlar belirlenip fiyatlandırma düzenlenebilir mi?

• Evet

Oy: 43 57.3%
  • Hayır

Oy: 32 42.7%

• Kullanılan toplam oy
    75
resim_2021-03-03_224532.png

Yunancasını dinlerseniz ibrik gibi duyuluyor. Pek bir bilgim yok ama buradan geçmiş olabilir.

Kuzenime 3 gün önce daha yeni çekirdek aldırdım Ukrayna Kiev'den (Khlebniy cafe), onlarda da "Cezva Turk" diye geçiyormuş. Hatta sipariş ekranında da şu şekil öğütüm seçenekleri gözüküyor.

Ekli dosyalar

• kahve.JPG
    kahve.JPG
    32.3 KB · Görüntüleme: 32
Sırf bunu yazmak için üyelik açtım XD

2013'de UNESCO ve 2020 civarlarında TSE ile zaten bu yapılmadı mı? Yani elbette çoğu yerde bu standardı uygulayan kaç kişi vardır tartışılır. Çoğu türk kahvesi ve/veya espresso yapan dükkanlarda tartı bile yok.

Bu arada fiyat standardı getirmek biraz zor bence, günlük satış miktarları, sattıkları lokasyon vb. değişik etkenler yüzünden.

Birde merak ediyorum 2020'de 1 fincan maliyeti 28 kuruş diye yazmışlar, gerçekten öyle miydi? Öyleyse bu zamanda ne kadar? 1 kafe kaçtan satarsa kâr eder veya kaçtan satması gerekir diye sormak istiyorum. Genelde 10 liradan aşağısı zor bulunuyor.

Sırf bunu yazmak için üyelik açtım XD

2013'de UNESCO ve 2020 civarlarında TSE ile zaten bu yapılmadı mı? Yani elbette çoğu yerde bu standardı uygulayan kaç kişi vardır tartışılır. Çoğu türk kahvesi ve/veya espresso yapan dükkanlarda tartı bile yok.

Bu arada fiyat standardı getirmek biraz zor bence, günlük satış miktarları, sattıkları lokasyon vb. değişik etkenler yüzünden.

Birde merak ediyorum 2020'de 1 fincan maliyeti 28 kuruş diye yazmışlar, gerçekten öyle miydi? Öyleyse bu zamanda ne kadar? 1 kafe kaçtan satarsa kâr eder veya kaçtan satması gerekir diye sormak istiyorum. Genelde 10 liradan aşağısı zor bulunuyor.
1:10 oran önerilmiş. 80 ml üzerinden hesaplasak 1 kg 125 porsiyon yapar. 0.28x125= 35 tl yapar. 2 sene önce kilosu 30 35 tl bandında yığınla kahve vardı. Şimdiyse yeşil rio manasların 10 dolar üzerinde maaliyeti olduğu söyleniyor. Ki marketlerdeki türk kahvelerinin bile kilo fiyatları yanlış hatırlamıyorsam 150-200 tl bandında artık. Yani kaba bir hesapla 5 katına çıktı diyebiliriz. Bu da 1.5 tl gibi bir maaliyet. (tabii eski hasat, yüksek defect, kötü kahveler alınırsa daha da düşer maaliyet. Bu hesabı biraz daha içilebilcek, düzgün, orta segment ticari kahveler üzerinden yaptım) Yani 1.5 tl sadece kahve masrafı varken bunun üstüne kira, stopaj, elektrik, su, bağkur, maaş, sgk, sigortalar, yemek vs eklenecektir. Tabii konuma ve bu giderlere göre değişir. Hem mekanın bulunduğu ilçeye hem de mekanın türüne göre değişir ama kafe konseptli eli yüzü düzgün bir mekanın günümüz şartlarında 10 tl altına satmaması gayet normal gibi, hatta ucuz bile geldi.

Yani 1.5 tl sadece kahve masrafı varken bunun üstüne kira, stopaj, elektrik, su, bağkur, maaş, sgk, sigortalar, yemek vs eklenecektir. Tabii konuma ve bu giderlere göre değişir. Hem mekanın bulunduğu ilçeye hem de mekanın türüne göre değişir ama kafe konseptli eli yüzü düzgün bir mekanın günümüz şartlarında 10 tl altına satmaması gayet normal gibi, hatta ucuz bile geldi.

Yani sırf kahvenin kilosu üzerinden yaparsak dediğin gibi, ama ben o saydığın vs ile üstüne eklenenlerin ortalama maliyetini merak etmiyor da değilim.

Mesela aylık ortalama hesap yaparsak kira + 3 kg kahve + faturalar + SGK + Maaşlar..... hesaplayıp satılan kahve miktarına mı bölmek lazım herhalde? Deneyimi olan birisi varsa böyle hesap yapan, ileride kafe açacaklara da faydası olur bence. Yoksa herkes o 15 lira yapmış bende 13 filan yapayım gibi kopya mı çekiyor veya kafadan mı atıyor?

Öncekinde de 28 kuruşu muhtemelen kilodan hesaplamışlardır dediğin gibi, maliyeti keşke sadece çekirdek olsa. Bu arada Nuri Toplar kahve kilosu 130 TL :

Yani sırf kahvenin kilosu üzerinden yaparsak dediğin gibi, ama ben o saydığın vs ile üstüne eklenenlerin ortalama maliyetini merak etmiyor da değilim.

Mesela aylık ortalama hesap yaparsak kira + 3 kg kahve + faturalar + SGK + Maaşlar..... hesaplayıp satılan kahve miktarına mı bölmek lazım herhalde? Deneyimi olan birisi varsa böyle hesap yapan, ileride kafe açacaklara da faydası olur bence. Yoksa herkes o 15 lira yapmış bende 13 filan yapayım gibi kopya mı çekiyor veya kafadan mı atıyor?

Öncekinde de 28 kuruşu muhtemelen kilodan hesaplamışlardır dediğin gibi, maliyeti keşke sadece çekirdek olsa. Bu arada Nuri Toplar kahve kilosu 130 TL :

İşte bu noktada lokasyon ve marka değerini de bilmek gerekiyor. Kaba hesap yaptığımızda heryere uymuyor. Çünkü kira bir yana su ve elektriğin katsayısı bile lokasyona göre değişiyor. Ama gerçekten çevre fiyatları çok etkili. Herkesin 10-12 liraya türk kahvesi sattığı bir lokasyonda 20 tlye türk kahvesi satarsanız kimse almaz heralde, ya da 6 tlye satarsanız da diğer esnaflarla pek sağlıklı iletişim kuramazsınız.
Dediğiniz gibi mekan sahibi arkadaşlar fiyatlandırmalarını tam olarak nasıl yaptıklarını söylerlerse öğrenmiş oluruz politikaları.

hesabı robusta üzerinden yapın, artık robusta türk kahvesi için standart haline geldi çünkü

Geri