• Aralık Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Nutz olarak seçildi. Bu konudan Aralık ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Türk Kahvesi gibi bir kültür mirasında standartlar belirlenip fiyatlandırma düzenlenebilir mi?

Türk Kahvesi gibi bir kültür mirasında standartlar belirlenip fiyatlandırma düzenlenebilir mi?

• Evet

Oy: 43 57.3%
  • Hayır

Oy: 32 42.7%

• Kullanılan toplam oy
    75
İsim
Levent
Bugün okuduğum bir yazıda Espressonun enflasyona rağmen İtalya'da hala 1 Euro gibi bir ortalama fiyattan satıldığını yazıyor. Satın alınan yerin kalitesinden bağımsız, herkesin ulaşabileceği bir fiyatlandırma yapılıyor. Bildiğiniz gibi espresso İtalyan kültüründe büyük bir öneme sahip ve bizim Türk Kahvemiz gibi kültürel bir miras olarak değerlendirebiliriz.

İtalya'daki espresso kültürü biraz daha farklı... İnsanlar bir kafeye gidip, 30 saniyede espressosunu alıp, 2-3 dk da içiyorlar ve mekanı terk ediyorlar. Bu durum yazıda da yazılmış ve gerçekten böyle... 1 saat yol gidip, mekandan 3 dk da çıktığım çok oldu :)

İtalya'da tüketilen espressonun daha çok ticari kahveler ve karışımlardan (blend) yapıldığını belirtmek lazım.... Türk Kahvesinde de daha çok düşük kalite Brezilya çekirdekleri kullanılmıyor mu?

Yoksa sorunumuz Türk Kahvesinde bir standart olmayışı mı?

Espresso standartlarını ekliyorum... bazı sorular kendiliğinden cevap bulacak... (maalesef)

Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:
Bu çok mümkün değil. Dediğiniz gibi espresso'nun kültürü farklı. Türk kahvesi öyle iki yudum alıp bitirilecek bir kahve değil. Türk kahvesi oturup birlikte zaman geçirmenin bir aracı. Uzun uzun keyifle yudumlanacak bir kahve. Bu yüzden türk kahvesinin maliyeti düşük olsa bile mekân müşterinin o ortamda geçirdiği zamana da para alıyor. Çay bile 5 lirayken türk kahvesi kaç olabilir ki.

Ben espresso'nun da iki yudumda bitirilip oldu bittiye getirilmesini sevmiyorum, tabi espresso'yu sadece zindelik amacıyla tüketiyorlarsa başka.

Her ne kadar 3. nesil kahvelerin şatafatlı ekipman, sakal ve dövmeden ziyade taze öğütülmüş güzel bir çekirdekle ve özenle yapılmış iyi bir kahve olduğu gerçeğine rağmen bunun tam tersi bir inanışa düşen bir tüketici çoğunluğu varsa bunun daha ağırı kendi kahvemize yaşanıyor. Kadıköy'de kumda, közde (hiç bir izlediğim cezve ibrik şampiyonu ya da Türk kahvesi demleme videosu çeken bilen abilerden görmediğim) "geleneksel" kisvesi altında önceden öğütülmüş kahveleri taburelerde içiyoruz. Tabure ne kadar kalk git mesajı verse bile, kahve maliyeti ne kadar aşağıda olursa olsun "bu bizim kültürümüzde ve herkes bir kahvesini içebilmeli" gibi bir kültür olması zor ve bu Kadıköy örneğinden uzağa mahallemizdeki kafeye gittiğimizde de dahil.

"bu bizim kültürümüzde ve herkes bir kahvesini içebilmeli" gibi bir kültür olması zor ve bu Kadıköy örneğinden uzağa mahallemizdeki kafeye gittiğimizde de dahil.

İtalya'da mahalle baskısı da yapılıyor ve zam gelecekse espresso lobileri ayağa kalkıyor, halk da destekliyor :)

Kültürümüz dediğimiz her şey biz de astronomik fiyatlarla satılıyor... bundan da ötesi standartlar belirlenmiyor ya da standartlara uyulmuyor...

Espresso nedir? Yorumsuz paylaşıyorum.

yahu geçtim fiyatını bir dünya para veriyor insanlar bari çöp içmeseler :( kahvede kalite standartını tutturamıyoruz ki fiyatta bir şeyler yapabilelim.

Türkiye Gibi Ticari kaygıların çok yüksek olduğu birazda kültürel miras vb konuların pek önemsenmediği bir ülkede malesef bu durum mümkün değil ben bir işletme sahibi olsam. Sabit fiyat olayını Şahsen bende kabul etmezdim çünkü ekonomik koşullarımız normal değil ve çok değişken bunu yapabilmemiz için öncelikle ülkedeki refah seviyesini yükseltmek gerekir. Ama Kalite standartı için birşeyler yapılabilir.

bakın şöyle diyeyim, gücü yeten çöpten bozma rio minasların ithalatını engellemeyi denesin bakın neler oluyor 😈

5₺ neden olmasın?
Kullanılan çekirdeklerin kalitesi ortada. Emek yok, koy makineye al kahveyi. Masraflar; kahve(kalitesi?), su, makine ve enerjisi. Kar nerdeyse en az %500ün üstü. Neden olmasın?

5₺ neden olmasın?
Kullanılan çekirdeklerin kalitesi ortada. Emek yok, koy makineye al kahveyi. Masraflar; kahve(kalitesi?), su, makine ve enerjisi. Kar nerdeyse en az %500ün üstü. Neden olmasın?

işletme giderleri?

Türkiye Gibi Ticari kaygıların çok yüksek olduğu birazda kültürel miras vb konuların pek önemsenmediği bir ülkede malesef bu durum mümkün değil ben bir işletme sahibi olsam. Sabit fiyat olayını Şahsen bende kabul etmezdim çünkü ekonomik koşullarımız normal değil ve çok değişken bunu yapabilmemiz için öncelikle ülkedeki refah seviyesini yükseltmek gerekir. Ama Kalite standartı için birşeyler yapılabilir.
Alıcının ağız tadı acı kahveye kalibre olmuşken refah seviyesi artsada arz bu şekilde olacaktır malesef. Ortalama bir paraya normal bir kahve içicisine özel şartlarda demlenmiş misler gibi aromatik bir Türk kahvesi sunulsa muhtemelen bu ne biçim kahve böyle der.

5₺ neden olmasın?
Cafe işleten bir tanıdığım , 1 fincan tk maliyetinin 28 kuruş olduğunu söylemişti

İtalya'da mahalle baskısı da yapılıyor ve zam gelecekse espresso lobileri ayağa kalkıyor, halk da destekliyor :)

Kültürümüz dediğimiz her şey biz de astronomik fiyatlarla satılıyor...
Artık kafe, yemekhane zam yaptı gitmeyeceğiz diyerek desteklediğin protesto sürecinde can ciğer arkadaşını yemekhaneden dönerken gördükten sonra o duruş, direniş, "kahve bilinci" bende inanç olarak yitti :D

Hayatım boyunca en ucuz iki kahve deneyimim (kahve kalitesini göz ardı ederek) 2007 kahve dünyası cevahirde yeni açıldığı vakitlerde çok acayip fiyatlara oturup mahalle kahvesi gibi içebiliyorduk. Rakamca aklımda değil ama o zaman çalıştığım yerdeki bahşişle bile o gece 3 kişilik hesabı ödeyip kalkabiliyordum. Diğeri ise mcdonalds'ın yaptığı 1 liraya kahve kampanyasıydı.
Gene böyle bir duruş olacaksa bir duruş, tepki gösteren bir kahve sever tüketen bir topluluğu gölgesinin altında yer alabilmek alabilmek adına büyük monopol bir şirketin itibar amacıyla durumun "yanında görünmesi" ile meydana gelebilecektir.

5₺ neden olmasın?
Bunu Çok merkezi olmayan yerlerdeki dükkanlar için uygulayabilirsiniz ama malesef biraz iyi kahve satayım diyen cadde üstündeki adam uygulayamaz. Yüzde 18 KDV Artı yüzde 35-40 Gelir vergisi var zaten. Uçuk Cadde Üstü dükkan kiraları Personel maaşları vs derken bazı bölgelerde bu fiyatla bırakın kar elde etmeyi zarar edersiniz. Bu durumda biraz iyi kahve veren mekan bile tamamen çöp kahveye geçiş yapabilir.

Yani Niteliği arttırmak yerine Ticari kaygılardan dolayı nitelik arttırmak isteyen adamın bile niteliği düşürmeye başladığını görürsünüz :)

Alıcının ağız tadı acı kahveye kalibre olmuşken refah seviyesi artsada arz bu şekilde olacaktır malesef. Ortalama bir paraya normal bir kahve içicisine özel şartlarda demlenmiş misler gibi aromatik bir Türk kahvesi sunulsa muhtemelen bu ne biçim kahve böyle der.

bu ne böyle diyorlar, burun kıvırıyorlar. kime neyi beğendirmeyi hedefliyoruz ;)

bu ne böyle diyorlar, burun kıvırıyorlar. kime neyi beğendirmeyi hedefliyoruz ;)

"Nitelikli kahve" diye adlandırabileceğimiz kahveleri tüketmeye başladıktan sonra, etrafımda bu kahveleri beğenmeyen çok az kişi oldu. "Ortalama" bir tat profili yakalanırsa bence tüketicilerin çok büyük kısmı orada buluşacaktır. Limonata olmasın yeter 😬

Geri