• Kasım Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Kasım ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Milestone Coffee seçildi. Bu konudan Kasım ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sözen El Değirmeni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Horoz20
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar merhaba, gençlik bayramımızı kutlayarak bir soru sorayım. Size 2 adet öğütüm ayarı göstereceğim bana hangisinin v60 için daha uygun olduğunu söylermisiniz? Konu kirliliği olmasın diye bu arkadaşın sözen konusuna yazdım kusura bakmasın.

IMG_20200519_101742.jpgIMG_20200519_102245.jpg

Arkadaşlar merhaba, gençlik bayramımızı kutlayarak bir soru sorayım. Size 2 adet öğütüm ayarı göstereceğim bana hangisinin v60 için daha uygun olduğunu söylermisiniz? Konu kirliliği olmasın diye bu arkadaşın sözen konusuna yazdım kusura bakmasın.

Ekli dosyayı görüntüle 2262Ekli dosyayı görüntüle 2263
Günaydın iki öğütümle de demleyin süre ve tada göre kendinize en uygunu bulabilirsiniz. İdeali genel olarak 3 dk altı. Sizin de gençlik bayramınız kutlu olsun.

Günaydın iki öğütümle de demleyin süre ve tada göre kendinize en uygunu bulabilirsiniz. İdeali genel olarak 3 dk altı. Sizin de gençlik bayramınız kutlu olsun.
Sorun öğütücü nün sözen olması.. Bugün baya modifiye ettim burr ve gövdeyi yeniden işledim dolayısı ile sıfır noktası yaklaşık yarım tur değişti. Bunda bir işaret de yok biliyorsunuz her şey sil baştan oluyor. Öğütüp bakıyorum gözüm alışınca hepsi aynı geliyor onun için size danıştim. İkisinin de demleme süresi 3dk altı. Hatta 2 buçuk dakika altı 20gr kahve 320gr su ile.

Açıkçası ikisi de uygun gibi gözüküyor. Tur noktasının geriye ya da ileriye doğru mu değiştiğini bilmiyorum ama listeye göre 2.5 tur ya da 1.5 tur denerseniz tam ayarı bulursunuz gibi geliyor bana.

Ekli dosyalar

• 20200519_111428.png
    20200519_111428.png
    110.9 KB · Görüntüleme: 68
Açıkçası ikisi de uygun gibi gözüküyor. Tur noktasının geriye ya da ileriye doğru mu değiştiğini bilmiyorum ama listeye göre 2.5 tur ya da 1.5 tur denerseniz tam ayarı bulursunuz gibi geliyor bana.
İlginize teşekkür ederim. Zaten sorun o oldu, bu ayarlar artık benim sözen de geçerli değil. Burr ve gövdeyi yeniden işleyip bilediğim için bütün ölçüler değişti. O gördüğünüz öğütümlerin ilki 1.50 ikincisi 1.25 adım. Yinede büyük göründüler bana. Yanlız tekrar baktım da acayip temiz öğütmüş toz sıfır neredeyse. Ben bu modifiyenin patentini alırsam sözeni comandante fiyatına işleyip işleyip satarım 😂😂

İlginize teşekkür ederim. Zaten sorun o oldu, bu ayarlar artık benim sözen de geçerli değil. Burr ve gövdeyi yeniden işleyip bilediğim için bütün ölçüler değişti. O gördüğünüz öğütümlerin ilki 1.50 ikincisi 1.25 adım. Yinede büyük göründüler bana. Yanlız tekrar baktım da acayip temiz öğütmüş toz sıfır neredeyse. Ben bu modifiyenin patentini alırsam sözeni comandante fiyatına işleyip işleyip satarım 😂😂
Modifiye işlemlerinin fotoğraflarını çektiyseniz paylaşırsanız diğer üyeler için faydalı olur.

uygun aralığı bulduysanız aşağıda ki konudan tada odaklanabilirsiniz.

Modifiye işlemlerinin fotoğraflarını çektiyseniz paylaşırsanız diğer üyeler için faydalı olur.

uygun aralığı bulduysanız aşağıda ki konudan tada odaklanabilirsiniz.
Çekmedim maalesef. Youtube de sözeni modifiye eden bir arkadaş gördüm onun sistemini biraz daha geliştirerek yaptım. Keskin olması gereken yerleri aşırı keskin hale getirdim. Eski halinin üstünde parmakları bastırarak gezdirebiliyorken benim işlemimden sonra el kesecek hale geldi. Burr da keskin hale gelsin diye baya eğeledim dolayısı ile küçüldü ve adımlar değişti. Şu an için baya iyi oldu yanlız malzeme çok yumuşak olduğu için kısa zamanda aşınıp eski haline dönecektir. Birde maalesef şunu farkettim pourover değil ama sözen ile Türk kahvesi veya espresso çekerken kuvvetle muhtemel demir talaşı da karışıyor kahveye. Malzeme gerçekten kolay şekil alabilen yumuşak bir malzeme. En yakın zamanda sipariş ettiğim öğütücünün gelmesini diliyorum ve o gelince bir daha sözen kullanmayacağım. İşledikten sonra gördüm ve artık kimseye tavsiye etmem.

Çekmedim maalesef. Youtube de sözeni modifiye eden bir arkadaş gördüm onun sistemini biraz daha geliştirerek yaptım. Keskin olması gereken yerleri aşırı keskin hale getirdim. Eski halinin üstünde parmakları bastırarak gezdirebiliyorken benim işlemimden sonra el kesecek hale geldi. Burr da keskin hale gelsin diye baya eğeledim dolayısı ile küçüldü ve adımlar değişti. Şu an için baya iyi oldu yanlız malzeme çok yumuşak olduğu için kısa zamanda aşınıp eski haline dönecektir. Birde maalesef şunu farkettim pourover değil ama sözen ile Türk kahvesi veya espresso çekerken kuvvetle muhtemel demir talaşı da karışıyor kahveye. Malzeme gerçekten kolay şekil alabilen yumuşak bir malzeme. En yakın zamanda sipariş ettiğim öğütücünün gelmesini diliyorum ve o gelince bir daha sözen kullanmayacağım. İşledikten sonra gördüm ve artık kimseye tavsiye etmem.
Sözenin demir tozu yutturduğu bilinen bir şey zaten.Mıktanıs tutuldugunda mıknatısa geliyor.

Sözenin demir tozu yutturduğu bilinen bir şey zaten.Mıktanıs tutuldugunda mıknatısa geliyor.
Ben daha yeni sayılırım bu işlerde. Baya sıkıntılı mevzu demekki. Mıknatıs tutmadım ama iyiki de tutmadım iyice moralim bozulurdu. O zaman bu işin sağlığımız kadar yaptığım kahvenin lezzetine de olumsuz etkisi vardır. Ellerim bile öğüttüm yaptıktan sonra leş gibi kokuyor çünkü. Kahve ne hale geliyor kim bilir 🤬

Öğütüme metal karıştığına dair bir inceleme yazısı veya mıknatısla yapılan bir video var mı?

Yani size özel değil, genel konuşuyorum, söylenip duruyor bu demir tozu mevzusu da, öğütüme kayda değer oranda metal karıştığı iddiası bana çok havada geliyor.

Öğütüme metal karıştığına dair bir inceleme yazısı veya mıknatısla yapılan bir video var mı?

Yani size özel değil, genel konuşuyorum, söylenip duruyor bu demir tozu mevzusu da, öğütüme kayda değer oranda metal karıştığı iddiası bana çok havada geliyor.
Kimse ugraşmaz ki onunla.Zaten bir kere eline sözen değen birisi bunu anlayabilir.Zamanla dişliler aşiniyor ve aşınan demir buharlaşamayacagina göre kahveye iniyor.Şuan elimde sözen yok olsa mıktanısls bir video çekerdim.Olan varsa deneyebilir

İllaki bi aşınma vardır tabi ancak kayda değecek olduğunu düşünmüyordum.Şimdi mıknatıs mevzusunu da ayar vidasını tamamen söküp neredeyse mıknatıs araya girecek şekilde neodyum mıknatısı tuttum tamamen burr un etrafında gezdirdim mıknatısta 1 2 kahve kalıntısından başka bir şey yoktu.1.5 yıl civarı sözen kullandım şuan timemore sahibiyim ve gerçekten hala çok güzel işler çıkardığını düşünüyorum.Hatta timemora a geçişimde beni en çok rahatlatan şey öğütüm süresi oldu diyebilirim.Tabi bunlar benim görüşlerim,sözen giriş için herkese tavsiye edebileceğim bir değirmen ancak illaki ufak tefek problemleri var.

İllaki bi aşınma vardır tabi ancak kayda değecek olduğunu düşünmüyordum.Şimdi mıknatıs mevzusunu da ayar vidasını tamamen söküp neredeyse mıknatıs araya girecek şekilde neodyum mıknatısı tuttum tamamen burr un etrafında gezdirdim mıknatısta 1 2 kahve kalıntısından başka bir şey yoktu.1.5 yıl civarı sözen kullandım şuan timemore sahibiyim ve gerçekten hala çok güzel işler çıkardığını düşünüyorum.Hatta timemora a geçişimde beni en çok rahatlatan şey öğütüm süresi oldu diyebilirim.Tabi bunlar benim görüşlerim,sözen giriş için herkese tavsiye edebileceğim bir değirmen ancak illaki ufak tefek problemleri var.
Nasil yaptiğinizi anlamadım ama benim bahsettiğim şuydu: ögütülen kahvenin üstünde mıktanıs gezdirilince kahvelerin mıknatısa yapışması ve hareketlenme olması.Özellikle ince öğütümler ve biraz zor çekirdeklerde.Kayda değer veya değil bunu kimse bilemez.Bunlar çok çok uzun vade de belki sorun yaratacak şeyler onu da kimse ispatlayamaz.Aynı plastik mevzusundaki gibi isteyen memnun olan kullanabilir tabi.Ben kimseye önermiyorum şahsen

Merak ettim ve yeni başlayıp almayı düşünenlere cevap da olması adına söylenilen şekilde de denedim.Koyu kavrum olmayan bir çekirdeği ince bir v60 ayarında diyebileceğim şekilde öğüttüm ardından yine neodyum mıknatısı bayağı gezdirdim herhangi bir hareketlenme dahi olmadı.Daha sonra karıştırır gibi tekrar gezdirdim yine herhangi bir yapışma olmadı bahsettiğim mıknatıs da güçlü bir mıknatıs.Konusu geçen aşınma bana çok büyük bir miktarmış gibi geliyor o miktarlarda aşınma uzun kullanımda burr de diş bırakmaz adeta ki bu değirmenler yıllarca kullanılan değirmenler.Ben de 1.5 yıl kullandım ve performansta pek düşüş hissetmedim açıkçası.

Sözenin zamanla aşınıyor. Zaten gözle ayar vidasından zamanla aşınması görülebiliyor.

Her öğütümde mıknatısla toplanıcak tarzda aşınması pek muhtemel değil. Öyle olsa, 2-3 öğütmede zaten haşat olur değirmen.

Evet aynen dediğiniz gibi illaki aşınma oluyordur ancak çok çok küçük bir miktarda.1 yılda ortalama ayda 1 kg öğüterek ayar cıvatasının yaptığı izi de bırakıyorum. (Bıçak ucu sürdüğümde takılmıyor.)

Ekli dosyalar

• 20200519_164759.jpg
    20200519_164759.jpg
    119.3 KB · Görüntüleme: 59
Evet aynen dediğiniz gibi illaki aşınma oluyordur ancak çok çok küçük bir miktarda.1 yılda ortalama ayda 1 kg öğüterek ayar cıvatasının yaptığı izi de bırakıyorum. (Bıçak ucu sürdüğümde takılmıyor.)
Değirmenin çalışma şekline göre orada özellikle yapmazsanız iz olması olası değil. Erimesi muhtemel kısım ayar cıvatası veya burr un alt tabanı değil öğütüm esnasında sürünmeye ve ısıya maruz kalan iç bölümler. Oradaki izi merkezleme olsun diye matkapla bilerek yapıyorlar keza bende yaptım.

Evet merkezleme için yapılıyor ancak ben yapmamıştım.Kahve öğütürken iç bölümler de ısınıyor ve kahve ile sürünmeye maruz kalıyor elbette orada aşınmaya sebep olan tek şey de kahve olduğu için benzer sonuçlar çıkacaktır diye düşünüyorum.Burada 2 metal birbirine sürtüyor sonuçta ne kadar ağırlık az da olsa.Alacakların tercihine kalmış bir şey tabiki ben sadece burr ve milin ağırlığıyla oluşan sürtünmeden dolayı çıkan izi paylaştım.

Kimse ugraşmaz ki onunla.Zaten bir kere eline sözen değen birisi bunu anlayabilir.Zamanla dişliler aşiniyor ve aşınan demir buharlaşamayacagina göre kahveye iniyor.Şuan elimde sözen yok olsa mıktanısls bir video çekerdim.Olan varsa deneyebilir
Sözen ailesi, kendinden bekleneni çok iyi yerine getiren değirmenler üretiyor. Bugüne dek mutfağıma giren fiyat/performans bakımından en başarılı alet olduğundan kuşkum yok.

Ev kahveciliğine yeni başlayanın, kahvesini öğütülmüş alan dostunu ev öğütümüne alıştırmaya çalışanın, ekipmanına ayıracak bütçesi sınırlı olanın, yerli malı kullanmak isteyenin, kendi öğüttüğü Türk kahvesini içmek isteyenin, nostaljik araç gereçlere ilgi duyanın... Pek çok kişinin göz bebeğidir, can kurtaranıdır Sözen.

Eksileri var mıdır? Çok... Ama ana işlevi olan, öğütüm meselesini layıkıyla yerine getiren bir alet. Türkiye'de böyle bir değirmen üretildiği için kahveseverler olarak şanslıyız.

Elde güvenilir bir kanıt yokken bir işletmeyi, markayı ve ürünü lekeleyecek yorumlar yapmak doğru değil.

Sözen ailesi, kendinden bekleneni çok iyi yerine getiren değirmenler üretiyor. Bugüne dek mutfağıma giren fiyat/performans bakımından en başarılı alet olduğundan kuşkum yok.

Ev kahveciliğine yeni başlayanın, kahvesini öğütülmüş alan dostunu ev öğütümüne alıştırmaya çalışanın, ekipmanına ayıracak bütçesi sınırlı olanın, yerli malı kullanmak isteyenin, kendi öğüttüğü Türk kahvesini içmek isteyenin, nostaljik araç gereçlere ilgi duyanın... Pek çok kişinin göz bebeğidir, can kurtaranıdır Sözen.

Eksileri var mıdır? Çok... Ama ana işlevi olan, öğütüm meselesini layıkıyla yerine getiren bir alet. Türkiye'de böyle bir değirmen üretildiği için kahveseverler olarak şanslıyız.

Elde güvenilir bir kanıt yokken bir işletmeyi, markayı ve ürünü lekeleyecek yorumlar yapmak doğru değil.
Sözen demir tozu yutturuyor isteyen kabul etmez net şekilde yutturuyor :) 150 senedir yaptiği işi 1 gram geliştirmeyen sözenden bahsediyoruz galiba.1 avuç pirinç öğüttüm çamur gibi simsiyah çikti.Kokusundan falan bahsetmiyorum bile.Eve sokulacak tarzda bir alet değil.

Geri