• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Sözen El Değirmeni

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Horoz20
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sözen ailesi, kendinden bekleneni çok iyi yerine getiren değirmenler üretiyor. Bugüne dek mutfağıma giren fiyat/performans bakımından en başarılı alet olduğundan kuşkum yok.

Ev kahveciliğine yeni başlayanın, kahvesini öğütülmüş alan dostunu ev öğütümüne alıştırmaya çalışanın, ekipmanına ayıracak bütçesi sınırlı olanın, yerli malı kullanmak isteyenin, kendi öğüttüğü Türk kahvesini içmek isteyenin, nostaljik araç gereçlere ilgi duyanın... Pek çok kişinin göz bebeğidir, can kurtaranıdır Sözen.

Eksileri var mıdır? Çok... Ama ana işlevi olan, öğütüm meselesini layıkıyla yerine getiren bir alet. Türkiye'de böyle bir değirmen üretildiği için kahveseverler olarak şanslıyız.

Elde güvenilir bir kanıt yokken bir işletmeyi, markayı ve ürünü lekeleyecek yorumlar yapmak doğru değil.

Ben hiç sözen kullanmadım, kullandığı materyali de bilmiyorum açıkçası. Lakin, "Eksileri var mıdır? Çok... " diyorsak, kesinlikle o eksikler söylenmeli diye düşünüyorum.

"Ama ana işlevi olan, öğütüm meselesini layıkıyla yerine getiren bir alet. Türkiye'de böyle bir değirmen üretildiği için kahveseverler olarak şanslıyız.
Elde güvenilir bir kanıt yokken bir işletmeyi, markayı ve ürünü lekeleyecek yorumlar yapmak doğru değil." hele şu yaklaşım ne firmanın 1 gram gelişme ihtiyacı duymasına sebep olur ne de bizler gibi tüketicilerin daha iyisine ulaşmasına sebep olur.

Ben hiç sözen kullanmadım, kullandığı materyali de bilmiyorum açıkçası. Lakin, "Eksileri var mıdır? Çok... " diyorsak, kesinlikle o eksikler söylenmeli diye düşünüyorum.

"Ama ana işlevi olan, öğütüm meselesini layıkıyla yerine getiren bir alet. Türkiye'de böyle bir değirmen üretildiği için kahveseverler olarak şanslıyız.
Elde güvenilir bir kanıt yokken bir işletmeyi, markayı ve ürünü lekeleyecek yorumlar yapmak doğru değil." hele şu yaklaşım ne firmanın 1 gram gelişme ihtiyacı duymasına sebep olur ne de bizler gibi tüketicilerin daha iyisine ulaşmasına sebep olur.
Eksileri tabii ki konuşacağız. Ama ürünlere yapılan eleştiri, nesnel bir dayanağı bulunduğu sürece değerlidir.

+ Kahveye demir karışıyor.
- Kanıtın var mı?
+ Yok ama karışıyor. Bunu zaten herkes bilir :D

Bu bir eleştiri değildir. Bu bir safsatadır. Ürünün gelişmesine de, ürünü kullanacak veya kullanmakta olanlara da zerre katkısı yoktur.

Mıknatısım olmadığı için deneyemedim ama başlıkta @crsfre tarafından yapılmış bir inceleme var, kendisi mıknatısla yaptığı deneyde, öğütülmüş kahveye metal karışmadığını belirtiyor. Ha yarın başka bir inceleme yapılır ve gerçekten kayda değer oranda metal karıştığı tespit edilir, o zaman üzerine konuşuruz.

Eksileri tabii ki konuşacağız. Ama ürünlere yapılan eleştiri, nesnel bir dayanağı bulunduğu sürece değerlidir.

- Kanıtın var mı?

Bu bir eleştiri değildir. Bu bir safsatadır. Ürünün gelişmesine de, ürünü kullanacak veya kullanmakta olanlara da zerre katkısı yoktur.

Mıknatısım olmadığı için deneyemedim ama başlıkta @crsfre tarafından yapılmış bir inceleme var, kendisi mıknatısla yaptığı deneyde, öğütülmüş kahveye metal karışmadığını belirtiyor. Ha yarın başka bir inceleme yapılır ve gerçekten kayda değer oranda metal karıştığı tespit edilir, o zaman üzerine konuşuruz.

Doğru diyorsunuz bu objektif bir analize ya da bilimsel ve istaistiki bir sonuca dayalı olsa daha güzel olur. Ama bence yine de katkısı vardır. Nasıl? Firma, tüketicilerin böyle şikayetleri olduğunu görüp bu analizi bir labartuvarda yaptırabilir mesela.

- Kanıtın var mı?

Siz, Sözen değirmenlerini benden iyi bildiğiniz için soruyorum, burr'da vs. kullanılan metalin alaşımını biliyor musunz?

Siz, Sözen değirmenlerini benden iyi bildiğiniz için soruyorum, burr'da vs. kullanılan metalin alaşımını biliyor musunz?
Ayrıntılı bir bilgiye sahip değilim ama konuştuğumda iç mekanizmasının sanayi demirinden döküldüğünü, dışının ise pirinç alaşım olduğunu öğrenmiştim. Öğütürken eldeki ısı ve nemle birlikte elde koku yapan da pirinç zaten.

Ayrıntılı bir bilgiye sahip değilim ama konuştuğumda iç mekanizmasının sanayi demirinden döküldüğünü, dışının ise pirinç alaşım olduğunu öğrenmiştim. Öğütürken eldeki ısı ve nemle birlikte elde koku yapan da pirinç zaten.

Anladım. Metal alaşımını bilsek daha sağlıklı yorum yapılabilir diye düşünüyrorum. Ben merak ettiğim için firma ile iletişime geçeceğim şimdi. Öğütüm sonucu çekirdeklerin mikron dağılımı ile ilgili bilgi var mı firmadan verilen peki?

Ne kanıtı kardeşim bilimsel makale mi sunuyorum foruma yaşadiklarimizi yazıyoruz işte isteyen inanmasın.Elimde sözen yok aldiğim gibi iade ettim.Kanıtım yok diye yazmayayim olur emredersiniz.

Anladım. Metal alaşımını bilsek daha sağlıklı yorum yapılabilir diye düşünüyrorum. Ben merak ettiğim için firma ile iletişime geçeceğim şimdi. Öğütüm sonucu çekirdeklerin mikron dağılımı ile ilgili bilgi var mı firmadan verilen peki?
Demir hocam öyle bir alaşim olduğunu düşünmüyorum.üzerindeki çapaklar ve kiri pası üzerinde geldi.Bembeyaz pirinç kapkara çikti içinden onu gördükten sonra nasıl kullanayım.

Ne kanıtı kardeşim bilimsel makale mi sunuyorum foruma yaşadiklarimizi yazıyoruz işte isteyen inanmasın.Elimde sözen yok aldiğim gibi iade ettim.Kanıtım yok diye yazmayayim olur emredersiniz.

Şu yazdığınız üslubu görünce insanın foruma yazası kalmıyor...

Şu yazdığınız üslubu görünce insanın foruma yazası kalmıyor...
Safsatacı yalanci ilan ediliyoruz ama benim hakaret veya direkt kişisel olarak hiç bir ima içermeyen uslubum kötü oluyor.Fikrimi ve yaşadiklarimi belirttim kanıtın yoksa yazma tarzında cevap aldım.Bundan sonra hic bir şekilde kişisel mesajlara cevap vermeyeceğim.İstediğim gibi de yaşadiklarimi ve fikrimi yazacağım.İyi günler

Üretici tarafından mikron ölçümü yapıldığını sanmıyorum. Küçük bir atölyede zanaatkar bir aile tarafından burr dahil her parçası elde işlenen ve her bir örneği birbirinden farklı olan bir üründen bahsediyoruz. O nedenle mikron ölçümü yapılsa dahi, genele dair sadece fikir verebilir. Ama kendilerini geliştirmeye açıklar. Eskiden değirmenleri sadece Türk kahvesine uygun öğütüyordu. İsteyenlere pour over'a uygun çekecek şekilde modifiye ediyorlardı. Gelen talepler üzerine ayarlanabilir değirmenler üretmeye başladılar. Ama yapılan ayarın değirmenler arası bir standardı yok. Sizdeki değirmende yarım turda aldığınız kalınlığı, bendeki değirmende tam turda alabilirim örneğin.

Ben de konunun içinde olarak fikrimi söyleyeyim.Bunun safsatalık,yalancılıkla alakası yok aslında tabi belirtirsiniz fikrinizi istediğiniz gibi ancak demir yutturuyor gibi bir ifade kullanıyorsunuz doğrudan daha sonra öğütülen kahveden mıknatısla bile çekilebildiğini söylüyorsunuz.Biz de bu kanıya varmanızı sağlayan şeylerden biri olduğunu düşünüp deniyoruz.Bizde olmadığını söylediğimizde bize ister kabul edin ister etmeyin demir yutturuyor diyorsunuz bizim deneyimlerimizi de görmezden gelerek.Sizi yalanlamadım sadece söylediğiniz şeyleri ben de deneyip yaşadıklarımı yazdım.Yıpranma olmadığını ispatlayamayız belki ancak olduğu fikrine varmanızı sağlayan şeylerin biraz altı boş kalmış.Değirmeni aldığımda ben de pirinç öğüttüm bu değirmen fabrikasyon değil el yapımı ve yağı vs ile geldiği malum bir şey ilk pirincinizi öğüttüğünüzde bembeyaz çıkıyor zaten gayet makul bir şey(makul olması kişiden kişiye değişir tabiki konu bu değil).Demirin aşınması ile ilgili uzun vadede kullanmamışsınız dahi alıp iade ettiğinizi söylüyorsunuz nasıl bu kadar hızlı fikir sahibi olup net bir şey söyleyebiliyorsunuz anlamış değilim.Ben uzun süre kullandım böyle bir kanıya varmadım şahsen.Kesin ifadeler kullandığınızda insanlar bir kanıt bekliyor açıkçası, yani size yalancı safsatacı denmiyor sadece söylediklerinizi destekleyecek bir şeyler bekleniyor ya da bunları nasıl anladığınız konusunda bir şeyler. Aksi halde firmayı kötü değerlendirmiş oluyoruz biraz.Yani söylenilenleri ofansif algılamak yerine makul tartışma ortamı daha güzel oluyor.iyi forumlar.

Merhabalar,
Sözen el değirmenleri el yapımı olduğu için her üründe aynı ayarı yakalamak mümkün değil. Mesela yukarıda bir yerde paylaşılan ayarlar benim değirmenim için uygun değil. Oturdum kendi öğütüm ayarlarımı kendim buldum. En azından fikir vermesi açısından ayarları paylaşmak istedim. Belki benim ayarlara denk gelen Sözen değirmenler için işe yarar :)

Sözen El Değirmeni ayarı

0 tur - Türk Kahvesi
0.5 tur - Espresso
1 tur - Mokapot
1.5 tur - Aeropress
2 tur - Filtre Kahve Makinesi
2.5 tur - V60
3 tur - Chemex
3.5 tur - French Press
4 tur - Cold Brew

--Aeropress ayarı--
20-60 sn arası demleme için - 1 tur
2-3 dk arası demleme için - 1.5 tur
3 dk'dan daha uzun demlemeler için - 2 tur

Bu ayarları yapabilmek için ayar vidasını en sona kadar yani Türk kahvesi moduna kadar sıkıp, istenilen öğütüm derecesine göre vidayı çevirmek gerekiyor.

Aeropress için verdiğim ek ayarlar kesin değildir, damak tadına, kahve çeşidine göre değişebilir.

Önemli dipnot: Bu ayarlar her değirmen için birebir tutmayabilir. Yarım tur ya da 1 tur aşağı ya da yukarı ayarlayarak kendi değirmeninize uygun tam ayarı bulabilirsiniz.

@mtgg ile konuşucam sözen için böyle bir klik mekanizması yapılabilir belki. Alttaki vidanın bağlı olduğu kelebeğe sabitlenen bir yuvarlak delikli metal. Delikli metal ile kelebek arasına yay. Ve üste klik sesi çıkaracak bilyeli vida.

Ekli dosyalar

• 8DF6E1CA-43CA-4747-BCA7-0CA29DE34545.jpeg
    8DF6E1CA-43CA-4747-BCA7-0CA29DE34545.jpeg
    35.6 KB · Görüntüleme: 78
@mtgg ile konuşucam sözen için böyle bir klik mekanizması yapılabilir belki. Alttaki vidanın bağlı olduğu kelebeğe sabitlenen bir yuvarlak delikli metal. Delikli metal ile kelebek arasına yay. Ve üste klik sesi çıkaracak bilyeli vida.

peki eğer böyle bir şey yapılabilirse, bu bizim kolayca takabildiğimiz bir mekanizma mı olacak? eğer olursa süper olur :)

Çok güzel olur yapılırsa eğer.

Commandante Red Clix gibi, Sözen NoDRaClix neden olmasın? Lütfen bu projenin patentini alın. Ürüne resmen sınıf atlatacak bir icat. Ayarı değiştirdikten sonra eski ayarı bulmakla uğraşmayayım diye Türk kahvesi içmez oldum :D

Duyduğum kadarıyla metal partikülü geçiyormuş kahveye. Kimden duyduğumu şimdilik saklıyorum (ürün kötüleme gibi algılanma ihtimaline karşı), isterse görünce yazar. Bende de var ve çok nadir olsa da kullanıyorum ama içim rahat değil bunu duyduğumdan beri.
Çekilmiş kahve içinde mıknatıs gezdirmek faydalı olur mu acaba?

sözen değirmen fazla olup kullanmayan varsa denenebilir. fotoğraflardan incelediğim kadarıyla burr ları merkezleyebilmek için çentik gibi bir şey yapılmış. bizim cmd deki gibi klik sistemi yapmamız için onu iptal etmemiz gerekecek. Eğer öyle olursa da burr kısmı hario değirmenler gibi yalpa yapma olasılığı çok yüksek.

sözen değirmen fazla olup kullanmayan varsa denenebilir. fotoğraflardan incelediğim kadarıyla burr ları merkezleyebilmek için çentik gibi bir şey yapılmış. bizim cmd deki gibi klik sistemi yapmamız için onu iptal etmemiz gerekecek. Eğer öyle olursa da burr kısmı hario değirmenler gibi yalpa yapma olasılığı çok yüksek.

Benim düşündüğüm mekanizmada iptal etmeye gerek olmayabilir.

Geri