bllyldz9
Barista
forumdaki mesajlarınızı okudum, gayet güzel şeyler yazmışsınız..Merhaba, forumlarla uzun zaman önce bir konu yüzünden tadımın kaçmasına istinaden bağlarımı kesmiş biri olarak bir arkadaşımın söylemesi ile kömür yorumları vesaire diye belirtince yok artık o kadar da değildir deyip kendi kendime merak edip gelmiş bulundum.
Çok uzun zaman önce bir kahve firması ile alay edilircesine bir su sıkıntısı sorunu yaşadım. Müşteri olarak yapabileceğim en iyi şeyi yaptım bir daha asla almadım. Arkadaş meclislerinde eleştirdim burada ki gibi hakaret etmedim ve almak isterseniz yine de alın deneyin dedim beni tanıyanlar hangi kavurma firmasından bahsettiğimi anladı bile, neyse bir konu da birilerine eleştiri yapabilmek istiyorsanız biraz da olsa bilgili olmak gerek, adına Kahvemüptelası yok efendim Kahveyi emükleyen adam gibi nickler alarak kendinizi çok bilgili addediyorsanız yani sizin bileceğiniz iş yinede, şimdi gelgelelim bu 5 kahve seçkisine kömürcü arkadaşlar yapıcı eleştirmeye değil sosyal medyavari alışkanlıklar ile linç etmeye gelmişler. Bakın bende bu seçkiyi alan bir kişi olarak naçizane düşüncelerimi belirteyim. Evet fiyatına göre oluşan beklentilerin altında kaldığı doğrudur, ama geçmişte aldığım Coffeacircular seçkisinden çok da kötü değil aaa dur ama İsveçli kavurucu nasıl eleştiririz töbe haşa !!alanlara hatırlatayım oradaki kahveler bu kahvelerden çok mu daha iyiydi ? Bence kesinlikle değildi. Kavurması ile alakalı çekirdeği öğüttükten sonra beyaz bir a4 kağıda yayın renk tonlarına bir bakın ya da eleğiniz varsa toz - kalın partikül oranlamasına bakın, eğer dediğiniz gibi kömür olsa idi toz partikülün oldukça baskın olması gerekirdi ama 5 kahvede de toz partikül oldukça azdı. Şimdi diyecekseniz ne alaka öğütme ana etken değil mi partikül oranlarında sadece öğütme değil kavurma da ana bir etken neden ? bir ekmeği düşünün harlı bir ateşte aniden pişirmeye başlayın dış kısmı sertleşecek kabuklaşacak ve kırılgan bir yapıya ulaşacaktır. Yani kırıntı ya da toz çıkaracaktır fakat içi arzu ettiğimiz oran da pişmediği için güzel bir ekmek olmayacaktır.
Ama bu kahvelerde ben merkezi ile çok aşırı dengesiz bir durum ile karşılaşmadım.
İşte kavrum eleştirisi yapan çok bilge kömürcü kişilikler 2018 SCA Coffee Roasting Champion Çağatay Gülabioğlu bu işi bilmeyen bir kişi ve şans eseri aldı zaten bu şampiyonluğu, ben bizzat Probador Colectiva'ya gittim evet dünyanın en sevecen kişiliği değil ama bu beni ilgilendirmez işini nasıl yaptığı beni ilgilendirir. Evet kimse hatadan haiz değildir her insanoğlu gibi ama eleştiri yerine linç ederseniz hem de kendi bilgi seviyenizin olmadığı bir alanda bu düpedüz cehalettir. Çağatay Gülabioğlu bu konular ile alakalı kendi bilgi seviyesinin altında olan kişiler ile sohbet etmez içsin kahvesini ya da alsın kahvesini gitsin tavrındadır ve evet hak vermeye başladım. Linç ettiğiniz kişi Kronotrop ile bu ülkeyi nitelikli kahve ile tanıştıran başlıca kişilerdendir eleştiri yapılacaksa hep beraber ama linç edilecekse bu o kişinin bu sektöre verdiği emeğe saygısızlıktır. Ben daha iyisini yaparım diyen varsa buyurun serbest piyasa açın bir kavurucu sizi de görelim.
#en keyif aldığınız kahve en iyi kahvedir
#esnaflık, samimiyet, işini tutkuyla severek yapma vurgusu yapmışsınız
#müşteri ilişkileri ve diyalogu iyi olan kavurucuları tercih ettiğinizi yazmışsınız
bariz bir şekilde probador bu yazdıklarınızla kutup kutuba zıt..
ne değişti de bu mesajı yazabildiniz, 'herkes gidip SCA sertifikalı kavurma eğitimi alsın da gelsin eleştirsin' anlamında şeyler yazmak ne kadar mantıklı?
herkes o zaman deneyimini yazmayı bıraksın, sadece bir konuda eğitimli kişiler o konuda mesaj yazabilsin.. buyrun sizi de görelim..