• Mayıs Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mayıs ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Montag Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Ocak 2024 - Calibre Coffee - Deneyim ve Reçeteler, Toplu Tadım Etkinligi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan DaunterM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
George Muia

18/310
95c Pınar Madran + 2 Magnezyum 3 Kalsiyum 1 Potasyum(350 ml için) su
Q2 Heptagonal 20.0(60) klik
V60 + Traditional
60-210-310(ikinci ve üçüncü döküşlerden sonra çok hafif tek tur swirl)
45 sn bloom
2:35-2:45 arası bitiş(biriyle konuşuyordum çok dikkat edemedim açıkçası)

Demledikten sonra karafı ilk kokladığımda aklıma direkt çocukken bol bol yediğim turuncu paketli kayısılı Danino geldi, öyle bir koku. Tatta da benzer bi his hakimdi. 1:17.22 civarı bir oran kullanmama rağmen tatlar oldukça yoğundu, cidden çok baş döndürücü bir kahve, daha kısa oranla düşünemedim ben açıkçası. Demlediğim diğer 3 Calibre kahvesine göre biraz daha gövdeli buldum. 5-6 dakika kadar sürdü galiba tüm fincanı bitirmem öyle lezzetli bi deneyim oldu, lıkır lıkır gitti açıkçası.
Bugün aynı parametrelerle 3 kere daha demledim ve ilginç bir şekilde gerçekten keyifsiz çıktılar aldım. Tek bir değişiklik yok, bitiş aralığına kadar aynı her şey. 6 günde ne değişmiş olabilir diye düşünüyorum, aklıma bi şey de gelmiyor. İlki çok iyi olunca bi affalladım gerçekten bugünkü çıktıları alınca.

Kavurucu: Calibre Coffee
Çekirdek: Kenya Mukurweini
Demleme Yöntem ve Detayları: Origami / Hario Hollanda Kagit
Öğütüm Detayları: Jx pro 2-2-0
Su Detayları: Rao Perger
/ 94°C
Toplam Süre: 2dk45
Ratio: 15:240

4x60 Method

Tadım Detayları: Damak tadima pek guvenmem, paketlerdeki belirtilen tatlari alamiyorum genellikle ama recetemle cok keyifli bitmesini istemedigim bir fincan elde ettim. Govdeli zengin ve lezzetli bir fincan elde ettim. Erikli su ile ayni recetede daha asidik yine lezzetli daha sulu bir çıktı elde etmistim. Rao perger su ile daha tatli govdeli bir fincan oldu. Sonraki denemelerimde 2 li veya 3 lu dokus daha iyi olabilir

Kahve Agua Sarca Anaerobic Extended Natural

Değirmen Timemore Muadil 26 klik
100 lü poşet hario 01 filtre
Hario V02 Plastik dripper
Su Nestle Pure Life 92 derece
Oran 16gr/240ml
Toplam süre 2 dk

Cayır cayır bir anaerobik. Dün Kenya Paul Karani denedim. O kahve bana tatlılığı düşük, parlak ve temiz bir yıkanmış olarak gelse de aradığım gövdeyi ve tatlılığı bulamamıştım. Bu kahve ilaç gibi geldi.

Benim gibi anaerobik sevenler bu çekirdeğe bayılır. Aftertaste yüksek, hafif asidite rom/kırmızı meyve notları hakim. Daha önce çok fazla Nicaragua denediğimi söyleyemem ama Agua Sarca'yı baya tuttum.

Kavurana, hazırlayana teşekkürler.

Bugün aynı parametrelerle 3 kere daha demledim ve ilginç bir şekilde gerçekten keyifsiz çıktılar aldım. Tek bir değişiklik yok, bitiş aralığına kadar aynı her şey. 6 günde ne değişmiş olabilir diye düşünüyorum, aklıma bi şey de gelmiyor. İlki çok iyi olunca bi affalladım gerçekten bugünkü çıktıları alınca.
Akşam değirmeni temizledim(her hafta yapıyorum normalde, bu pazar atlamış bulundum), bardak da değişince aynı parametrelerle eskisi gibi keyifli bi çıktıdan devam. Tahminim ya önceki kalan çekirdek buram buram krokan kokan bir Brezilya idi hazneyi her öğütüm sonrası silmeme rağmen o koku bıraktı ya da kullandığım bardak makineden iyi çıkmamış. Güzel kahve cidden, leziz bi tatlılığı ve parlak bi asiditesi var.

Merhaba,

Kenya Mukurweini ve Paul Karanı denedim. Baya sevdim. Ellerinize sağlık. İkisini benzetiyorum. Mukurweini birazcık daha parlak buldum.

Kenya kahvelerini güzel temsil ediyorlar mı sizce? Ona göre tadım hafizeme kaydedeceğim 😀 damak geliştirme serüveni devam...

Merhaba,

Kenya Mukurweini ve Paul Karanı denedim. Baya sevdim. Ellerinize sağlık. İkisini benzetiyorum. Mukurweini birazcık daha parlak buldum.

Kenya kahvelerini güzel temsil ediyorlar mı sizce? Ona göre tadım hafizeme kaydedeceğim 😀 damak geliştirme serüveni devam...
Doğrudan firma sahiplerine mi sordunuz bilmiyorum fakat Mukurweini'i çok sevdiğimden yazmak istedim :D

Paul'u denemedim fakat bence Mukurweini, Kenya karakteristiğini başarılı şekilde yansıtan bir kahve. Kırmızı meyvelerin parlak şekilde hissedildiği ve temiz bir bardak sunuyor. "Domates" e kaçma ihtimali de bence oldukça düşük, zira çok keyif almadığım 1-2 bardağımda dahi rahatsız edici tatlar ortaya çıkmadı. Baştan sona meyvemsiydi.

Merhaba,

Hangi reçeteyi kullandınız acaba?

Doğrudan firma sahiplerine mi sordunuz bilmiyorum fakat Mukurweini'i çok sevdiğimden yazmak istedim :D
Teşekkür ederim. Tabii ki değerli kahve arkadaşlarıma da soruyorum.
Hangi reçeteyi kullandınız acaba?
Basit başladım, düzgün sonuç gelince bir şey değiştirmedim sonra. Ikisi için:
Hario v60 bol poşet
Buzdağı su 96 derece
1zpresso k-max 6.5
Bloom 55sn + kalan suyu

Clever dripper ile de denedim, French press ile de. Güzel koyu koyu tatlı tatlı fincan aldım onlarla da.

"Agua Sarca - Natural Anaerobic", ve "Agua Sarca - Natural", (ikisi Catuai, Caturra olan) arasında sadece işlem/process farkı var, doğru mu? Emin olmak istedim.

Aynı çekirdek anaerobic fermantasyondan geçtikten sonra nasıl değiştiğini tatmak isteyenler için (ben) ilginç olabilir.

Kendime cevap vereyim. Ikisi harika çekirdekler. İlk demlemem çok hızlı olmasına rağmen (2dk biraz altında), tatları çok belirgin ve yoğun. 15:225 hario bol poşet ile demledim (Buzdağı 92 derece).

Sadece Natural olan zaten gayet gelişmiş bir çekirdek.. Anaerobik işi ekleyince sanki amfinin volume düğmesini 11e kadar açmış oluyoruz. 🤘

Gene de ikisi kardeş kahve olduğunu hissedilir bence.

Bana gelen Dimtu Guji çok açık kavrum arkadaşlar, alacak olanlara bir ön uyarı olsun. Benim değirmen de çok toz çıkarıyor sanırım bu kadar açık kahvede, bu yüzden clever dripper'de demlerken 7-8 dakikaları buldu demleme sürem.

Bana gelen Dimtu Guji çok açık kavrum arkadaşlar, alacak olanlara bir ön uyarı olsun. Benim değirmen de çok toz çıkarıyor sanırım bu kadar açık kahvede, bu yüzden clever dripper'de demlerken 7-8 dakikaları buldu demleme sürem.

Ben bu çekirdekle bayağı bir uğraştıktan sonra light kavrum olması sebebi ile çok daha fazla dinlendirmeye karar verdim ve bir köşeye kaldırdım.

Ben bu çekirdekle bayağı bir uğraştıktan sonra light kavrum olması sebebi ile çok daha fazla dinlendirmeye karar verdim ve bir köşeye kaldırdım.
Merhaba,

Çok düşük ppmli değilde alkalinitesi biraz daha yuksek bir, daha fazla cozen bir su ile, kullanmaya baslayabilirsiniz.

Merhaba,

Çok düşük ppmli değilde alkalinitesi biraz daha yuksek bir, daha fazla cozen bir su ile, kullanmaya baslayabilirsiniz.
Sorun biraz da benimle alakalı muhtemelen Okan Bey. Çünkü aynı kavrum tarihli çekirdek, aynı su(mineral ilaveli), aynı demleme yöntemi(aeropress) ile bir başka arkadaş çok tatmin edici çıktı aldığını söylerken ben bir türlü beceremedim. Bu yüzden hem çekirdeği hem de kendimi dinlendiriyorum 😀

Bununla birlikte sizden ya da diğer arkadaşlardan bu çekirdek özelinde v60 reçete önerisi gelirse memnun olurum:)

Calibre Coffee Shakiso, Guji, Ethiopia, Kavrum 19.1
K-Ultra 9.0 klik,
Uludağ Premium + RO + sweet water mineral kit, 3-5-3-2 formülü, 80ppm, 95C
25/400ml, 1/15, 4:30 dk
Hario Japan 100'lü poşet
V60, 50 ml blooming, 150-100-100 döküş,

Calibre'den aldığım Ethiopia serisinden ilkini değerlendirelim. Kahvemiz kolay çözünüyor, kavurucunun tadım notalarının bir çoğunu alamadım ancak meyvemsi asidite ve tatlı bir kahve olduğunu söylemeliyim, Ethiopia Guji bölgesi kahvelerinden daha önce çok iyi espressolar içmiştim bunda da o potansiyel var. V60 demlerken 2 ya da 3 kişilik demleme yapacaksam oranı 1/17, 1/18 gibi yapıyorum bunda daha önceki denemlerimde düşük gövde ve düşük aroma aldığım için oranı oranı 1/16 yaptım. Gövdeli ve içimi çok keyifli bir fincan ortaya çıktı. Aromaları,kardeşi Dimtu'ya göre biraz daha yuvarlatılmış buldum.

Shakiso 0.jpg

Calibre Coffee Dimtu, Guji, Ethiopia, Kavrum 19.1
K-Ultra 8.0 klik,
RO + sweet water mineral kit, 3-2-3-5 formülü, 38GH 44KH 110ppm, 95C
16/240ml, 1/15, 3:0 dk
Aeropress ters yöntem, 50 ml blooming, 150-240, 3:00 bas.

Calibre Ethiopia serisinden 2. kahvemiz kardeşinden daha alımlı bir o kadar da zor bir kahve. 3-4 farklı demleme reçetesi kullandıktan sonra ancak yola geldi. Tat profili Shakiso'dan çok daha komplex ve yoğun. 100-110ppm civarı bikarbonatı 50-80 mgL arası sularla daha iyi çözülüyor (Pınar Madran, Buzdağı, Nestle, Hayat Sapanca). Benim formülde 44KH ve 1/15 oran iyi bir çıktı verdi. İlginçtir ki çözünme düşük olmasına rağmen fincan oldukça kompleks ve içimi bir o kadar keyifli idi. Yüksek çözünme her zaman iyi bir fincan anlamına gelmediği gibi düşük çözünme de kötü fincan demek değildir. En iyi refraktometre dilimizdir, alet edevat sadece rakamları gösterir. V60 ile yapacak arkadaşların dikkatine çok tozlu bir kahve, filtreleri tıkıyor sinir bozuyor, her zamankinden 1-2 klik kalın öğütün, abaca vb. hızlı bir kağıt kullanın, çok fazla ajitasyon yapmayın, yatağı çok yükseltmeden, azar azar çoklu döküşle demleme yapın. @SerifBasaran ustanın V60 tekniği bu kahve ile iyi çalışır.

17073994029142.jpgdimtu 1.jpg

Son düzenleme:
Calibre Coffee Kenya Mukurweini, Kavrum 23.1
K-Ultra 8.5 klik,
RO + sweet water mineral kit, 3-3-2-2 formülü, 100ppm, 95C
15/240ml, 1/16, 2:00 dk
Hario Japan 100'lü poşet
V60, 50 blooming -> 150 -> 240

K-Ultra 9 klik,
Assu + sweet water mineral kit, 2-3-3-2 formülü, 110ppm, 95C
24/400ml, 1/16.7 , 3:00 dk
Hario Japan 100'lü poşet
V60, 50 blooming -> 150 -> 300 -> 400

Calibre Kenya serisinin en beğenilen kahvesi, normalde Kenya favori ülkem değildir. Bazen şans veriyorum ve ilginç kahveler denk gelebiliyor. Bu kahvede ise dizginleyemediğim bir asidite hakim. Farklı reçeteler denedim ancak istediğim tatları pek yakalayamadım. 100 ppm suda dengeli bir asidite ve iyi gövde aldım ancak aromalar zayıf geldi. Degass kaynaklı olabileceği için biraz daha beklemeyi düşünüyorum. Ancak bu haliyle genelde aromaları örten parlak çıktılar aldım. Bikarbonatı 50-80 mgL arası alkali sularda veya KH yüksek formüllerde daha iyi sonuç verebilir.

kenya 2.jpgkenya 1.jpg

Calibre Coffee Agua Sarca Natural, Kavrum 23.1
K-Ultra 8.0 klik,
RO + sweet water mineral kit, 3-4-3-2 formülü, 100ppm, 95C
15/240ml, 1/16, 3:00 dk
Aeropress ters yöntem, 50 ml blooming, 150-240, 3:00 bas.

95C altındaki sıcaklıklarda likörümsü fenolik aromalar ve malik vişne asiditesi daha belirgin, ince öğütüm, düşük sıcaklık ve demleme süresini uzatmak bu kahvede iyi çalışıyor. Tam tersi 95C üstü ve yüksek çözünmede asidite patlıyor daha parlak ve kahve karakterini örten bir fincan çıkıyor, bu halini çok tutmadığımı söylemeliyim.

agua sarca 2.jpg

Ekli dosyalar

• Agua sarca.jpg
    Agua sarca.jpg
    167.6 KB · Görüntüleme: 8
Meet lab'in final touch'ı ile su hazırlayarak deneyeceğim daha kalın öğüterek. Teşekkürler.
Merhaba,

Mevcut suyunuza 600ml ye karsılık bir damla potassium bicarbonate ekleyerek denemenizi oneririm.
Calibre Coffee Shakiso, Guji, Ethiopia, Kavrum 19.1
K-Ultra 9.0 klik,
Uludağ Premium + RO + sweet water mineral kit, 3-5-3-2 formülü, 80ppm, 95C
25/400ml, 1/15, 4:30 dk
Hario Japan 100'lü poşet
V60, 50 ml blooming, 150-100-100 döküş,

Calibre'den aldığım Ethiopia serisinden ilkini değerlendirelim. Kahvemiz kolay çözünüyor, kavurucunun tadım notalarının bir çoğunu alamadım ancak meyvemsi asidite ve tatlı bir kahve olduğunu söylemeliyim, Ethiopia Guji bölgesi kahvelerinden daha önce çok iyi espressolar içmiştim bunda da o potansiyel var. V60 demlerken 2 ya da 3 kişilik demleme yapacaksam oranı 1/17, 1/18 gibi yapıyorum bunda daha önceki denemlerimde düşük gövde ve düşük aroma aldığım için oranı oranı 1/16 yaptım. Gövdeli ve içimi çok keyifli bir fincan ortaya çıktı. Aromaları,kardeşi Dimtu'ya göre biraz daha yuvarlatılmış buldum.

Ekli dosyayı görüntüle 31741
Detaylı yorumlarınız ve paylaşımınız için çok teşekkürler.

Geri