vetiverfan
Barista
Sudan mı kaynaklanıyormuş?Bana gelen El Penon da çok kavrulmuş, içilecek gibi değil. Cipizu ve Mam poşetlerini henüz açmadım. Firmayla iletişime geçtiğimizde ise yaklaşım tarzları asıl şok!
Sudan mı kaynaklanıyormuş?Bana gelen El Penon da çok kavrulmuş, içilecek gibi değil. Cipizu ve Mam poşetlerini henüz açmadım. Firmayla iletişime geçtiğimizde ise yaklaşım tarzları asıl şok!
Yooo.... Bu işlerde yeniyim ama poşeti ilk açtığımda bariz şekilde yanık kahve kokusu geldi. İçtiğimde ise yanmış kahve kokusu ve acı bir tat vardı. İri öğütüm ve düşük su sıcaklığı da çok kurtaramadı. Farklı firmalardan birçok çekirdek denedim, bazılarının tadı bana hitap etti bazılarını çok beğenmedim ama bu kavurma ile ilgili değildi. El Penon bariz şekilde çok kavrulmuş, çekirdek ile ilgili bir sorun değil.Sudan mı kaynaklanıyormuş?
Montag’ın Bombe'sini çok beğenmiştim, forumdaki genel Null hype'ı üstüne bu mesajı gördükten sonra bu ayki alımda Bombe ve Burundi anaerobik sipariş ettim ve sonuç hayal kırıklığı, indirimle diğer kavurucuları standart fiyatlarına ancak denk gelen ama vasat kahveler.null ve montag bombe ; ikisini de denedim.tercih yapacak olsam fiyat farkina ragmen null tercih ederim.
Yanlış hatırlamıyorsam tadım notaları hk. adında bir konuda ben demiş olabilirim, sebebi de aynen bu gibi durumlar. Q-Grader'ın bile alamayacağı notalar yazılıyor, inanılmaz spesifik (mesela arpa ama, öyle böyle arpa değil, Almanya Solingen Arpası!). Bu kadar spesifik bir tadı değil ev demleyicisi cidden kolay kolay kimse alıp belirleyemez, kaldı ki genel geçer (meyvemsi, çikolata) gibi notaları bile alamadığımız oluyor. Tabi bir de çok kişisel bir durum, çoğumuz mesela popüler olan Nensebo Refisa'nın meyvemsiliğini tattık ama gidip Afrika'nın şu bölgesinde sadece şu dağın güney yamacında yetişen şirinlerin beslendiği meyve desek, bu tadı kim alabilir ki?Montag’ın Bombe'sini çok beğenmiştim, forumdaki genel Null hype'ı üstüne bu mesajı gördükten sonra bu ayki alımda Bombe ve Burundi anaerobik sipariş ettim ve sonuç hayal kırıklığı, indirimle diğer kavurucuları standart fiyatlarına ancak denk gelen ama vasat kahveler.
Tadım notları da zaten bir garip, forumda bi yerde okumuştum, tadım notalarında abuk subuk aromalar varsa uzak durun diye, bu tecrübeden sonra o mesaja hak verdim.
Bir yerden sonra serbest çağrışım oluyor diye düşünüyorum, benim daha çok şaşırdığım kısım şerbetçi otu tadım notu. İyi demlenmiş bir kahvede istenen bir acılık olması fikri garip geliyorYanlış hatırlamıyorsam tadım notaları hk. adında bir konuda ben demiş olabilirim, sebebi de aynen bu gibi durumlar. Q-Grader'ın bile alamayacağı notalar yazılıyor, inanılmaz spesifik (mesela arpa ama, öyle böyle arpa değil, Almanya Solingen Arpası!). Bu kadar spesifik bir tadı değil ev demleyicisi cidden kolay kolay kimse alıp belirleyemez, kaldı ki genel geçer (meyvemsi, çikolata) gibi notaları bile alamadığımız oluyor. Tabi bir de çok kişisel bir durum, çoğumuz mesela popüler olan Nensebo Refisa'nın meyvemsiliğini tattık ama gidip Afrika'nın şu bölgesinde sadece şu dağın güney yamacında yetişen şirinlerin beslendiği meyve desek, bu tadı kim alabilir ki?
Kesinlikle bana da öyle. Bira da hoş karşılanabilen bir durum, hatta ben de ara sıra farklı biralar denediğimde bu tat hoşuma bile gidiyor. Ama kahveye farklı bir karakterden ziyade negatiflik kattığını düşünüyorum, çünkü kahve ve bira tamamen farklı iki dünya.Bir yerden sonra serbest çağrışım oluyor diye düşünüyorum, benim daha çok şaşırdığım kısım şerbetçi otu tadım notu. İyi demlenmiş bir kahvede istenen bir acılık olması fikri garip geliyor
Bunu ben şöyle yorumluyorum.Kesinlikle bana da öyle. Bira da hoş karşılanabilen bir durum, hatta ben de ara sıra farklı biralar denediğimde bu tat hoşuma bile gidiyor. Ama kahveye farklı bir karakterden ziyade negatiflik kattığını düşünüyorum, çünkü kahve ve bira tamamen farklı iki dünya.
İşte herkesin domates algısı farklı. Çeri, pembe, çanakkale, vs desen o da olmuyor. Genelleme yapıp sebzemsi desen zaten büyük sıkıntı, kimse almazDomatesden domatese de fark eder ya hu. Çeri domates var ithal miss gibi tulumba niyetine yersin, Çanakkale domatesi büsbüyük salatalık, domates var bol sulu salçalık. Subjektif konular arkadaşlar.
Orası kesinlikle öyle, bu konuda benim düşüncem inanılmaz spesifik yerine biraz daha genele gidilmesi. Mesela elma tadım notasına sahip olan bir kahvede kırmızı elma veya yeşil elma birbirinin zıttı olduğu için tabi ki normal karşılanacaktır, fakat Braeburn, Honeycrisp, Cortland elma şeklinde çok net elmalarla belirtilince bence tüketici kahveden çok o notaya yöneliyor ve onu demlemeden elde etmeye çalışırken kahveyi beğenmeyebiliyor. Bu yönden iki keskin ucu olan bir durum, bu kadar net verilen ve sayıca da çok olan nota ilgi de çekecektir, fakat o ilgi karşılıksız kalınca da memnuniyetsizlik ortaya çıkabiliyor.Bunu ben şöyle yorumluyorum.
Mesela bazı kahvelerde de domates yazıyor, bu da demek ki benzer bir ham tat ya da acılık alabilirsiniz. Özellikle Kenya kahvelerinde karşımıza çıkabiliyor ve bu yüzdendir ki Kenya kahvelerinin seveni kadar sevmeyeni de var.
Kahvenin üstünde bu tarz çağrışım yapan tatlar (domates, şerbetçi otu, vs) yazıyorsa ve siz bu tatları sevmiyorsanız, uzak durmak gerekiyor. Yoksa nasıl demlerseniz demleyin, memnuniyet düşük olacaktır.
duz tabanli dripper ile de kismen dengeli oluyor.Diamond türk kahvesi benim hoşuma gitti, turaco’yu aeropress ve espressoda denedim üst düzey değil ama olumsuz diyemem. ( aeroda jh metodu ile espresso kavrumunu 87 derecede demledim munzur su / saka su ile, espressoda yaklaşık 35-40 snde 18-36 aldım, 28-30 sn 2 katı aldığımda ekşilik çok belirgindi biraz incelterek süreyi uzatınca daha verimli buldum. )
Ben bu işle uğraşsam iki şekilde yazarım. Bir tanesi genel notalar ve kahvenin genel karakteri olur. Diğeri ise detaylı notalar ve çağrışımlar olur, bunu pakete yazmam ve açıklama kısmına yazarım.Orası kesinlikle öyle, bu konuda benim düşüncem inanılmaz spesifik yerine biraz daha genele gidilmesi. Mesela elma tadım notasına sahip olan bir kahvede kırmızı elma veya yeşil elma birbirinin zıttı olduğu için tabi ki normal karşılanacaktır, fakat Braeburn, Honeycrisp, Cortland elma şeklinde çok net elmalarla belirtilince bence tüketici kahveden çok o notaya yöneliyor ve onu demlemeden elde etmeye çalışırken kahveyi beğenmeyebiliyor. Bu yönden iki keskin ucu olan bir durum, bu kadar net verilen ve sayıca da çok olan nota ilgi de çekecektir, fakat o ilgi karşılıksız kalınca da memnuniyetsizlik ortaya çıkabiliyor.
Ben kişisel olarak tadım notalarını kısmen destekliyorum, en belirgin ve net alınabilen kesinlikle belirtilmeli, tüketici olarak zevklerimiz doğrultusunda kendimiz için doğru tercihi yapabilmemizi sağlıyor.
20 g çekirdek 60 g Bloom 55. Saniyeye kadar 200e tamamlıyorum 1.15ten sonra da 320ye kadar yavaşça tamamlıyorum ve çok verim aldım bu tariften bi denemeni öneririm. Cmd 25 klik benim öğütümüm buna göre uyarlayıp dene bakalım. Süre olarak da 2.25 2.30 arası bitiyor th3 ileCipizu peru (v60) bir türlü verim alamıyorum. Öğütünce kuru kokuda kurabiye kokusu çok net var, demledikten sonra sıcak kokuda kurabiye kokusu muhteşem, ama tat karanfil gibi, bitişte biraz acımsı oluyo. 16/250 50 ml bloom sonrası 100/100 çift döküş, 60×4 döküş denedim sonuç aynı kokuda muhteşem tat sıkıntılı. Molent pocket 18-22 arası deniyorum, süre en geç 2.40