Emin olun o profil meselesi işin çok küçük bir kısmı. Kişi değişimi kavrumu da değiştirir. Aynı kişi bile kendi içinde hata aralığı ile kavurur. Arka arkaya aynı kişi tarafından kavrulan iki batch arasında bile fark vardır. Farklı kişi kavuruyorsa belki diğerine yakınsar ama aynı kavuramaz, ben hep böyle gördüm. Null hikayesinde de makine başında başkasını görünce herhalde Null kavrumlarındaki dalgalanmalar bu sebepten dolayı gerçekleşiyor. Ben Cihan Bey'in tutkulu bir insan olduğunu ve kendi içinde bu kadar tutarsız kavrum yaptığını düşünmüyorum.
Yalan olmasın, ben Null'un daimi müşterisi değilim, bu güne kadar 8 kahve almışımdır belki. O yüzden tam yorum yapamıyorum. Ama internette yazılanları okuduğuma göre kavrumlar biraz fazla oynuyorlar.
Bende sizlere şöyle anlatıyım o zaman… ben sizler gibi makine başındaki kişinin farklılığını anlayabilecek uç nokta profesyonellikte değilim ama şunu çok net söyler konuyu da uzatmam “eğer sürdürülebilir bir standart aranacaksa null ilk 3 de yer alır” beğenene de beğenmeyene de saygı duyarım.Komik olsaydı firma kavurmaya neredeyse 1 ay kadar ara vermezlerdi diye düşünüyorum. Her değişkeni otomatize etmeye niyetlenen makineler bile tam tutarlı kavrum vadetmiyor, bu işte kavurmanın yanı sıra kalite kontrol de bir yetkinlik gerektiriyor.
Null'dan çok iyi kahveler de içtim, çok kötü kahveler de. Hem kendi deneyimlerime hem de gördüklerime/duyduklarıma göre son 1-2 senede bir tutarsızlık var kavrumlarında. Sebebini bilmiyorum. Ama vadettikleri potansiyele oynamaya değer bulduğum için yılda 2-3 kere alışverişim oluyor.
İçtiğim en iyi Kenya'ları Null'dan içtiğim için bu alışverişimde iki paket Kenya aldım ki kahveleri daha isabetli bir şekilde değerlendirebileyim. Yoksa ilgimi çeken funkyler de vardı ama onları değerlendirmek biraz daha zor oluyor.
Mesela siteden öylesine bir kahveye tıkladım.
Heleanna Georgalis - Orange Cherry - Natural - Ethiopia - 2025
Burunda: Menekşe, lilyum, portakal çiçeği, citronella, gül lokumu ve vanilya kokuları güçlü ve kompleks bir parfüm gibi.
Damakta: Belirgin portakal ve limon lezzetleriyle başlayan geniş bir narenciye grubunu mango ve ananas gibi tropikal meyveler takip ediyor. Nektar, şeftali, kayısı gibi iri çekirdekli meyveler hemen arkasından kendini belli ediyor. Soğudukça Fuji elması, ayva, üzüm, çilek, karadut gibi lezzetler belirginleşiyor. Kabuklu yemişlere ait yağlılık , sütlü çikolata lezzetleriyle son buluyor.
Hissiyat: Parfümsü çiçek buketi. Capri Sun Safari'nin kahve olmuş hali. Tuttu frutti sorbe ve magnolya tatlısını da çağrıştırıyor.
Standartları yakalaması zor bir kahveye benziyor. İlk 3 zor duruyor hocam.
Öncelikle başarı kıyaslaması, standart sıralaması vs. yapmayacağım. Her kavurucunun kendi tarzı, profili, kitlesi var sonuçta. Bir sürü başarılı firmaya saygısızlık olur. Null da o başarılı firmalardan birisi.sorun burada işte bu duyusal deneyimler açıkçası kavurucudan kavurucuya değişmiyor, sizle benim aramda dahi değişiyor. Benim şahsi düşüncem ama bu yazanları bulmaya çalışıp, üstüne bunları yakaladım ama sonraki kavrumda capri sun net gelmedi o zaman bi tutarsızlık var …ne biliyim belkide bende eksik bişeyler vardır. Ama ben standart diyince gövde, tatlılık vb. Kritelere ek olarak 1-2 tane tadım notu tutuyorsa benim için yeterli bir standarttır. Bu dediğimi ama lütfen küçümsemeyin nacizhane bende 10 yıla yakın bu nitelikli kahve girdabında olan biriyim ve bunu yapamayan çok ciddi sayıda firma var.
Yazılara göre aşure gibi hocam kahveler. Aynı sayfada trüf mantarı ve vişneli doğum günü pastası gördüm yanlış hatırlamıyorsam. Limonotuna 'citronella' yazmışlar. Çok komiğime gidiyor.null'un tadım notuna yazdıkları biraz kolpabir kahveye 10 çeşit tadım notu yazılmaz
![]()
Kahvelerde inanılmaz bir potansiyel var, ikisini de çok çok beğendim, hatta içtiğim en iyi Kenyalardan diyebilirim.Yarın sabahtan 16.06 ve 19.06 kavrumlu Gachenge Estate AA ve Gachatha AA kahvelerini demlemeye niyetlendiğim için şimdi paketleri açtım ve beklediğimden çok daha gelişmiş bir kavrum gördüm. Korkuyorum patron...
Edit: Korkulacak kadar gelişmiş kavrumlar değiller bu arada, geceleyin olduğundan daha koyu gördüm herhalde.
En son haziran kampanyaların 7 yeni kahve dediler, bakıyorum hepsi daha önce baktığım aşina olduğum kahveler, hepsinin hasat yılı 2025 diye değiştirilmiş, bu kadar kahvenin hepsinin 2025 hasatlısını bulup getirdilerse bravo.Ekli dosyayı görüntüle 43975
Bunun alt yazısı şu: biz bu kahvedeki tatları ayrıştıramadık, dikkat çekmek için aklımız ne geliyorsa yazıyoruz
Null'dan kahve alırken şunlara dikkar eden var mı acaba
Yeni hasat, yazısı var, künyeye bakıyorsun 2024![]()
Paketleri yarılamışken bir update geçeyim dedim, gerçekten çok iyi kahveler. Özellikle Gachenge'yi ayılıp bayılarak içiyorum.Kahvelerde inanılmaz bir potansiyel var, ikisini de çok çok beğendim, hatta içtiğim en iyi Kenyalardan diyebilirim.
Gachenge müthiş bir asiditeyle başladı, gözümde flaşlar çarptı resmen. Aşırı aromatik bir kahve ama uçup kaçandan ziyade daha ağırbaşlı. Kırmızı meyve karakterine hafif bitkisel/bitter dokunuşların eşik ettiği yoğun karakterli bir kahve. Kelimenin tam anlamıyla negroni gerçekten.
Gachatha'da da hafif bitkisel dokunuşlar var ama daha berrak, ferah, şekerimsi tatlılıkta bir kahve, akıp gidiyor valla. Gachenge'ye kıyasla günlük içime daha uygun ama onun kadar karakterli bulmadım.
İlk demlemem olduğu için daha garanti bir reçeteyle demledim ama V60 ile uzaya çıkıp astronot gibi takılabilir bu kahveler.
Hario Switch - CAFEC TH-3
1Zpresso K-Ultra 6.0 (Gachatha için 5.5-5.8 denenebilir, Gachenge tam isabet bence)
93°C | Erikli, 78 ppm
15 g kahve / 240 ml su
120 ml 45 sn bloom, Switch kapat -> 240 -> 2. dk kadar bekle -> Switch aç
Toplam süre: ~3:00
Null ile tekrar barışıyorum...
Ben bu kahveyi denedim. Demleyemedim diyelimMesela siteden öylesine bir kahveye tıkladım.
Heleanna Georgalis - Orange Cherry - Natural - Ethiopia - 2025
Burunda: Menekşe, lilyum, portakal çiçeği, citronella, gül lokumu ve vanilya kokuları güçlü ve kompleks bir parfüm gibi.
Damakta: Belirgin portakal ve limon lezzetleriyle başlayan geniş bir narenciye grubunu mango ve ananas gibi tropikal meyveler takip ediyor. Nektar, şeftali, kayısı gibi iri çekirdekli meyveler hemen arkasından kendini belli ediyor. Soğudukça Fuji elması, ayva, üzüm, çilek, karadut gibi lezzetler belirginleşiyor. Kabuklu yemişlere ait yağlılık , sütlü çikolata lezzetleriyle son buluyor.
Hissiyat: Parfümsü çiçek buketi. Capri Sun Safari'nin kahve olmuş hali. Tuttu frutti sorbe ve magnolya tatlısını da çağrıştırıyor.
Standartları yakalaması zor bir kahveye benziyor. İlk 3 zor duruyor hocam.