• Mart Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Mart ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Olwen Coffee seçildi. Bu konudan Mart ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Montag - Bombe

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Samet
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Aslında yazılan reçetelerde ekipmanlar, demleme ve demleme süreçleri gerçekten iyi duruyor, fakat gözüme çarpan bir şey oldu : oran. Belki denemişsinizdir ama denemediyseniz bir de 1:15 oran denemenizi öneriririm. Hangi kahveyi 1:16 yaptıysam 1:15de parladı diyebilirim, belki kişisel tecrübem böyle olduğu içindir ama 1:15 bence bir şeyleri çözecek.

Aslında yazılan reçetelerde ekipmanlar, demleme ve demleme süreçleri gerçekten iyi duruyor, fakat gözüme çarpan bir şey oldu : oran. Belki denemişsinizdir ama denemediyseniz bir de 1:15 oran denemenizi öneriririm. Hangi kahveyi 1:16 yaptıysam 1:15de parladı diyebilirim, belki kişisel tecrübem böyle olduğu içindir ama 1:15 bence bir şeyleri çözecek.
Tam tersi.Bu ay ki butun kahvelerde 1:15 oranı çok kötü sonuc veriyor.Mesela o bombedeki ot tadı o kadar igrenç ki ancak 1:16 hatta 1:17 gibi oranlarla icilecek hale geliyor.Ben de bunu yazacaktım aslında.Bu kahveleri en az 1:16 deneyin

Tam tersi.Bu ay ki butun kahvelerde 1:15 oranı çok kötü sonuc veriyor.Mesela o bombedeki ot tadı o kadar igrenç ki ancak 1:16 hatta 1:17 gibi oranlarla icilecek hale geliyor.Ben de bunu yazacaktım aslında.Bu kahveleri en az 1:16 deneyin
Her yerde ot deyip duruyorsun millet başka bir şey anlayacak. Toplu alım konusunda biri ot kokulu kahveyi merak ediyorum bile yazmış. Amann dikkat :d

Şu refisa ve bombe'yi almamak için kendimi zor tutuyorum yorumlara aldırış etmeyip kendim denemek için...

Her yerde ot deyip duruyorsun millet başka bir şey anlayacak. Toplu alım konusunda biri ot kokulu kahveyi merak ediyorum bile yazmış. Amann dikkat :d

Şu refisa ve bombe'yi almamak için kendimi zor tutuyorum yorumlara aldırış etmeyip kendim denemek için...
Saman diyim o zaman .Bombe senin sevecegin bir kahve degil.Nensebo deneyebilirsin

Montag - Ethiopia Bombe
Su: Nestle Pure Life 5LT
Öğütüm: Molent G50 38 klik
Oran: 1:15, 20gr/300ml
Reçete:
1. 20 gram kahve V60'a döküldükten sonra yatak düzleştirilir ve 40 gram su yavaşça 20-25 gramı ortaya kalanı kuru kalan yerlere dökülür.
2. 40. saniyede kalan su yavaşça ortadan başlayıp kahve yatağı kabarana kadar ortaya dökülür, kahve yatağı bombeli (kendime engel olamadım :ROFLMAO: ) görününce ortadan dışa doğru bütün kahve ıslatılırr ve ardından dışa doğru salınım yaratacak hızda su 300 grama tamamlanır. Benim döküşüm genellikle 1.45 civarı bitiyor.
3. Bu tarifte 3:10'da bitti (ki ilginç oldu çünkü 37 klikle de bu süreyi aldığım için 38de denemiştim, ama fincanda kesinlikle fark oldu)

Tadım için kahveyi fincana koyduktan sonra en az 5 dakika bekliyorum, o ilk yudum çok sıcaksa tat alamamaktan daha kötüsü dili yaktığı için devamında da tat alınmıyor. Gelelim tadına, bisküvi başlarda hissetmedim, sonlara doğru ve after-taste de hissettim, ilk yudumda daha sonra yasemin, papatya, yeşil çay gibi bitkisel çayları andıran hafif bir burukluğa dönüşmeden önce portakal kabuğu gibi (pedra azul içtiyseniz tam o his gibi) kısa, belirip kaybolan bir asidite var. Gövde olarak orta veya orta-hafif arası derdim, krema hissi fincan daha da soğuduğunda ortaya çıktı. Bisküviden ziyade, margarine veya tereyağına fazlasıyla doymuş Amerikan kurabiyesi gibi bir his vardı, fakat bu da fincan soğudukça ortaya çıktı ve en çok after-taste'de hissediliyordu. Çiçeksi tatlar baştan sona vardı, fakat dün 37klikle yaptığım demlemeye göre burukluk yaratmadı ve giderek keskinleşmedi, tam kararındaydı.

Asıl önemli olan kısma gelelim: Bu kahveyi tavsiye eder miyim? Henüz 2. demlemem fakat çok da bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Eğer çiçeksi tatlar seviyorsanız, evet denemenizi öneririm, portakal kabuğu asiditesi ve yasemine, yeşil çaya benzettiğim çiçeksiliğiyle bence sevenler için hoş bir kahve. Fakat şöyle diyebilirim, çiçeksi tatlardan hoşlanmıyorsanız uzak durun, sadece bisküvi ve portakalı çıkarmanız çiçeksiliği bırakmanız çok zor. Bu arada içimden bir ses, demleme süresinin kararında uzatılmasıyla saman, ot gibi tatlar biraz daha çiçeksiliğe evrilebilir diyor, bence denenebilir.

kavrumun 8. günü
16 gr kahve
c2 20 klik
buzdağı su
250 ml 94 derece su
cafec traditional filtre
50 ml bloom+30 saniye bekleme+suyun kalanını 100+100 şeklinde dökme
3.00 bitiş

ilk yudumda kavruk tadlar baskın olsa da fincanın devamında tatlılıkla birlikte çiçeksi tadlar oldukça belirginleşti. özellikle kremamsı his fincanda oldukça belirginleşmeye başladı, sanki kremalı çorbadaki krema hissinin çok benzerini hissettim içerken. yorumları okuduktan sonra beklentiyi oldukça düşürmüşken bu denemeden sonra mükemmel olmasa da özellikle süreyi biraz daha azaltıp keyifle tüketebileceğim bir çekirdek olduğunu düşünüyorum.
bombe update: bugünkü denememde bloom+tek döküş+spin şeklinde denedim ve sonuç kesinlikle çift döküşten çok daha iyi. kavruk tadlar neredeyse yok denecek kadar azaldı ve tatlılık çok daha arttı.

Otsu tadından dolayı yasemin cold brew e yakışır diye düşündüm.

40 gram kahve
(Başlangıçta) 92 derece su
C2 25 klik

40 gram kahveyi 250 ml 92 derece suda 4 dakika beklettim. Sonrasında 250 ml oda sıcaklığında su ekledim. 12 saat bekleyip tüketeceğim. Sonuçlarını yazarım.

14gr/200ml
Delter Press
Kaynatılıp Stanley termosa konmuş Kuzey su.
Bisküvi değil de hafiften kurabiye tatlarını hissedebildiğim ama termostan kaynaklı su biraz özensizdi. Daha özenli bir suyla mutlaka denemem gerek. Bir potansiyeli var gibi kahvenin.
F06196C1-91CA-4607-A88D-9FC0B561B1AD.jpeg

Otsu tadından dolayı yasemin cold brew e yakışır diye düşündüm.

40 gram kahve
(Başlangıçta) 92 derece su
C2 25 klik

40 gram kahveyi 250 ml 92 derece suda 4 dakika beklettim. Sonrasında 250 ml oda sıcaklığında su ekledim. 12 saat bekleyip tüketeceğim. Sonuçlarını yazarım.
Sevdim. Klik sayısı azaltılabilir

Denemelerin ardından güzel içiblebilir lezzetli bir tarif çıktı elimde.
Öğütüm orta kalın cmd 28 civarları. Cafec traditional (sıkıntılı olarak bilinen seri)
13 gr kahve / 206 gr su (Buzdağı)
50 ml bloom
0:30 da 10 saniye içinde 100 e tamamla
1:00 da 10 saniye içinde 150 ye tamamla
1:30 da 10 saniye içinde 206 ya tamamla
Bitiş 3:30 civarlarındaydı benim için .
Yoğun bitki tatları açılmış tatlılığı ön plana çıkmış portakala asiditesi de canlandırıcı tatla eşlik ediyor. Biskuvimsi tereyağımsı bir tatlılık da sonunda geliyor.

bombe update: bugünkü denememde bloom+tek döküş+spin şeklinde denedim ve sonuç kesinlikle çift döküşten çok daha iyi. kavruk tadlar neredeyse yok denecek kadar azaldı ve tatlılık çok daha arttı.
bi bombe update daha: bugün buzdağı su yerine nestle kullandım, cidden çok fark ediyor. buzdağı veya başka marka bi su kullanıp çekirdekten verim alamayan varsa nestle su kullanmayı deneyebilirler.

Bu çekirdeği Coffee Department in idido suna benzetiyorum.İdido için ilk demlemem 10. günde ve ince öğütümde çok kötü sonuçlar almıştım. Kavrumunun ~20. gününde orta öğütüm ve 93’ su ile demlemiştim.Yurtdışı alımlarda dahil son zamanlarda içtiğim en iyi kahvelerden biriydi...

Maalesef kavrumu beğenmediğime kanaat getirdim. Türk kahvesi olarak demlediğim filtre kavrum kahvem portakal notasıyla çok ön plandaydı ve çok beğendim.

Metot: Hario V60 Cafec Abaca Filtre
Süre: 2:40
Su Sıcaklığı: 92 °C
Kahve/Su Oranı: 1/16 (15 gr kahve)
Öğütüm: 24 Click
18 mayıs kavrumlu çekirdeği ilk kez bugün demledim. 2-3 gün daha degassing ihtiyacı olduğunu düşünmekteyim.

7 gün degassing sonrası demledim, çiçeksi bir aroması, yüksek asiditesi ama katmanlı bir bitişi var. Tropical punch kadar olmasada perde arkasında bir bisküvi aroması da mevcut. Montag’ın beğendiğim kahveleri arasında yerini aldı, tekrar alırım.

Buradaki yorumlara şaşırdım demledikten sonra. Asiditesi çok keyifli olan, narin ve yormayan üst düzey bir washed ethiopia...

Alıma ben de katılmıştım, bombe, refisa ve idido ile. Benim, @ytghan ve birkaç arkadaşın daha kavrumlarında sıkıntı vardı sanırım.
Sanki paketin %70 i iyi, %30 u hatalı gibiydi. Nasıl demlersem demleyim bisküvi tadı baskın, kremamsı yoğun gövdeli bir kahve çıkıyor, "portakal mı o?" deyip tam yudumlarken sebze tadı geliyor. Saman suyu içmişim gibi oluyor. (17.05 kavrum)

@MontagCoffeeRoasters

Montag'ı ilk kez izmir kahve festivalinde 3-4 çeşit kahvesini denemiştim
Koyu kavrumları ve tad profili nedeniyle beğenmemiştim.
Aradan 2-3 yıl geçti. Hiç birşey değişmemiş
Etiyopya bombe'yi de beğenmedim.
Bisküvi biraz fırında fazla kalmış gibi

ben montag'ın kavrumlarının tutarsız olduğunu düşünüyorum. bendeki bombe ve nensebo çok iyi. yorumlar ise karışık, kimi iyi diyor kimi rezil. bunun tek nedeni olabilir, herkese aynı kavrum gitmemiş. dolayısıyla tavsiye etmesi oldukça güç. nasıl bir kavrumla yollayacakları büyük risk. bendekiler 5 mayıs kavrumlu.

Geri