Montag - Ethiopia Bombe
Su: Nestle Pure Life 5LT
Öğütüm: Molent G50 38 klik
Oran: 1:15, 20gr/300ml
Reçete:
1. 20 gram kahve V60'a döküldükten sonra yatak düzleştirilir ve 40 gram su yavaşça 20-25 gramı ortaya kalanı kuru kalan yerlere dökülür.
2. 40. saniyede kalan su yavaşça ortadan başlayıp kahve yatağı kabarana kadar ortaya dökülür, kahve yatağı
bombeli (kendime engel olamadım

) görününce ortadan dışa doğru bütün kahve ıslatılırr ve ardından dışa doğru salınım yaratacak hızda su 300 grama tamamlanır. Benim döküşüm genellikle 1.45 civarı bitiyor.
3. Bu tarifte 3:10'da bitti (ki ilginç oldu çünkü 37 klikle de bu süreyi aldığım için 38de denemiştim, ama fincanda kesinlikle fark oldu)
Tadım için kahveyi fincana koyduktan sonra en az 5 dakika bekliyorum, o ilk yudum çok sıcaksa tat alamamaktan daha kötüsü dili yaktığı için devamında da tat alınmıyor. Gelelim tadına, bisküvi başlarda hissetmedim, sonlara doğru ve after-taste de hissettim, ilk yudumda daha sonra yasemin, papatya, yeşil çay gibi bitkisel çayları andıran hafif bir burukluğa dönüşmeden önce portakal kabuğu gibi (pedra azul içtiyseniz tam o his gibi) kısa, belirip kaybolan bir asidite var. Gövde olarak orta veya orta-hafif arası derdim, krema hissi fincan daha da soğuduğunda ortaya çıktı. Bisküviden ziyade, margarine veya tereyağına fazlasıyla doymuş Amerikan kurabiyesi gibi bir his vardı, fakat bu da fincan soğudukça ortaya çıktı ve en çok after-taste'de hissediliyordu. Çiçeksi tatlar baştan sona vardı, fakat dün 37klikle yaptığım demlemeye göre burukluk yaratmadı ve giderek keskinleşmedi, tam kararındaydı.
Asıl önemli olan kısma gelelim: Bu kahveyi tavsiye eder miyim? Henüz 2. demlemem fakat çok da bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Eğer çiçeksi tatlar seviyorsanız, evet denemenizi öneririm, portakal kabuğu asiditesi ve yasemine, yeşil çaya benzettiğim çiçeksiliğiyle bence sevenler için hoş bir kahve. Fakat şöyle diyebilirim, çiçeksi tatlardan hoşlanmıyorsanız uzak durun, sadece bisküvi ve portakalı çıkarmanız çiçeksiliği bırakmanız çok zor. Bu arada içimden bir ses, demleme süresinin kararında uzatılmasıyla saman, ot gibi tatlar biraz daha çiçeksiliğe evrilebilir diyor, bence denenebilir.