• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Molent G50 El değirmeni

Türkçe çevirisini paylaşırsanız zevkle okurum.
Hemmmen paylaşıyorumm 😁

KAVURMA KIRILGANLIĞI NASIL ETKİLER?
Kahvenin hücre yapısında işlem sırasında meydana gelen büyük değişiklikler sayesinde, çekirdek kırılganlığı üzerinde en büyük etkiye kavurma sahiptir.
Monika, "Kızartma, kısmen dehidrasyon nedeniyle fasulye hücre duvarlarını kırılgan hale getiriyor" diyor.
Su içeriğini azaltmak ve çekirdekleri kurutmak için kavurma makinesinde ısı ve hava akımı kullanılır. Fasulyeler sudan çıktıkça daha kırılgan hale gelirler.
Monika, "İlk başta hücre içindeki çatlak, buhar, CO2 ve uçucular basınç oluşturarak hücre duvarlarının birbirine sıkışmasına ve sonunda yırtılmasına neden olur" diye ekliyor.
“Hücre duvarını kırmak esastır; hücreleri açarak suyun içeri girmesine ve karakteristik aroma bileşiklerine dönüşen bitkinin besinlerini çözmesine izin verir.”
Monika , kavurmanın çeşitli farklı aşamaları ve bunların fasulyenin kırılganlığı üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yürüttüğünü söylemeye devam ediyor .
Çalışmaları, ilk çatlağın hemen ardından kahvenin medyan partikül boyutunun - çekirdeğin hızla genişlediği ve su kaybettiği aşamanın - 305 mikrometre olduğunu buldu. Buna karşılık, ikinci crack kahve için medyan parçacık boyutları - yağların çekirdek yüzeyine doğru hareket etmeye başladığı aşama - 120 mikrometre idi.
Bu, daha uzun kavurmanın fasulye kırılganlığını arttırdığını gösterir.
Monika ayrıca, iki faktörün birbiriyle ilişkili olmamasına rağmen, kavurmanın hem yoğunluğu hem de kırılganlığı etkilediğini belirtiyor.
"Fasulye, kavurma sırasında dehidrasyon ve bazı organik maddelerin kaybı nedeniyle kilo veriyor, ancak hacimleri gerçekten değişmiyor" diyor.

Hemmmen paylaşıyorumm 😁

KAVURMA KIRILGANLIĞI NASIL ETKİLER?
Kahvenin hücre yapısında işlem sırasında meydana gelen büyük değişiklikler sayesinde, çekirdek kırılganlığı üzerinde en büyük etkiye kavurma sahiptir.
Monika, "Kızartma, kısmen dehidrasyon nedeniyle fasulye hücre duvarlarını kırılgan hale getiriyor" diyor.
Su içeriğini azaltmak ve çekirdekleri kurutmak için kavurma makinesinde ısı ve hava akımı kullanılır. Fasulyeler sudan çıktıkça daha kırılgan hale gelirler.
Monika, "İlk başta hücre içindeki çatlak, buhar, CO2 ve uçucular basınç oluşturarak hücre duvarlarının birbirine sıkışmasına ve sonunda yırtılmasına neden olur" diye ekliyor.
“Hücre duvarını kırmak esastır; hücreleri açarak suyun içeri girmesine ve karakteristik aroma bileşiklerine dönüşen bitkinin besinlerini çözmesine izin verir.”
Monika , kavurmanın çeşitli farklı aşamaları ve bunların fasulyenin kırılganlığı üzerindeki etkileri hakkında araştırmalar yürüttüğünü söylemeye devam ediyor .
Çalışmaları, ilk çatlağın hemen ardından kahvenin medyan partikül boyutunun - çekirdeğin hızla genişlediği ve su kaybettiği aşamanın - 305 mikrometre olduğunu buldu. Buna karşılık, ikinci crack kahve için medyan parçacık boyutları - yağların çekirdek yüzeyine doğru hareket etmeye başladığı aşama - 120 mikrometre idi.
Bu, daha uzun kavurmanın fasulye kırılganlığını arttırdığını gösterir.
Monika ayrıca, iki faktörün birbiriyle ilişkili olmamasına rağmen, kavurmanın hem yoğunluğu hem de kırılganlığı etkilediğini belirtiyor.
"Fasulye, kavurma sırasında dehidrasyon ve bazı organik maddelerin kaybı nedeniyle kilo veriyor, ancak hacimleri gerçekten değişmiyor" diyor.

@portakalhalil Selamlar,

Öncelikle paylaşım için teşekkür ederim,kahveye dair her yeni bilgiye her zaman açığım.

Takıldığım bir husus oldu ben kelimelerin manasına biraz fazla takılıyorum belkide çevrimin azizliğide olabilir lakin kırılganlık herhangi bir nesnenin sertliği ile ilgili değil ne kadar kuru yada nemli/yaş olduğu ile alakalıdır.Aslında biraz iç içe geçmiş olabilecek bir hususda olur çünkü nesne kurudukça aynı zamanda setleşir.
Nitelikli kahve neyi gerektirir;her bir çekirdek için ayrı profiller gerektirir yani espresso yada filtre kavrum süreleride değişebilir lakin ben çekirdeğin yapısının bu hususta kavrumdan daha önde olduğunu düşünüyorum.
Keramo'yu iki farklı kavurucudan denedim birisi omni kavrum yapan zümrüt karaca idi diğeri ise epresso kavrum idi ama çekirdeğin sertliği her iki kavrumda da aynı idi.
Bir biri ile çok grift konular ve benimde kavruma dair çok detaylı teknik bilgiye sahip değilim ama kurduğum mantığında çok yanlış olduğunu düşünmüyorum.
Paylaşım için tekrar teşekkür ederim.

Google Translate yapmışsın sanırım. "Bean" kelimesi "çekirdek" anlamında kullanılıyor olması gerekli ama "fasulye" diye çevrilmiş :)

Emin değilim ama Hem çekirdeğin kendisi hem de kavrumu etkiler diye biliyorum. Özellikle Nordic kavrum.
Ama değirmene zarar vermez. Öğütürken rahat ol. Sadece öğütürken zorlandığın çekirdekleri v60 için demlerken ısıyı biraz arttırmanı tavsiye ederim.

Google Translate yapmışsın sanırım. "Bean" kelimesi "çekirdek" anlamında kullanılıyor olması gerekli ama "fasulye" diye çevrilmiş :)

Emin değilim ama Hem çekirdeğin kendisi hem de kavrumu etkiler diye biliyorum. Özellikle Nordic kavrum.
Ama değirmene zarar vermez. Öğütürken rahat ol. Sadece öğütürken zorlandığın çekirdekleri v60 için demlerken ısıyı biraz arttırmanı tavsiye ederim.
Evet direk sayfayı çevirdim. :D

@portakalhalil Selamlar,

Öncelikle paylaşım için teşekkür ederim,kahveye dair her yeni bilgiye her zaman açığım.

Takıldığım bir husus oldu ben kelimelerin manasına biraz fazla takılıyorum belkide çevrimin azizliğide olabilir lakin kırılganlık herhangi bir nesnenin sertliği ile ilgili değil ne kadar kuru yada nemli/yaş olduğu ile alakalıdır.Aslında biraz iç içe geçmiş olabilecek bir hususda olur çünkü nesne kurudukça aynı zamanda setleşir.
Nitelikli kahve neyi gerektirir;her bir çekirdek için ayrı profiller gerektirir yani espresso yada filtre kavrum süreleride değişebilir lakin ben çekirdeğin yapısının bu hususta kavrumdan daha önde olduğunu düşünüyorum.
Keramo'yu iki farklı kavurucudan denedim birisi omni kavrum yapan zümrüt karaca idi diğeri ise epresso kavrum idi ama çekirdeğin sertliği her iki kavrumda da aynı idi.
Bir biri ile çok grift konular ve benimde kavruma dair çok detaylı teknik bilgiye sahip değilim ama kurduğum mantığında çok yanlış olduğunu düşünmüyorum.
Paylaşım için tekrar teşekkür ederim.
Evet dediğiniz gibi zaten kavruldukça çekirdekteki nem azalıyor, çekirdek genişliyor ve kırılganlaşıyor. Kavrum profili her kavurucuda farklıdır, her kavurucunun imzasıdır zaten kavurma şekli mesela omni kavrum ne çok koyu ne de çok açık, benim bahsettiğim starbucks da kullanılan dışı yağlı dark roast çekirdekler, o kadar kavrulmuş ki öğütürken neredeyse yok gibi bu da kavrumla ilişkili diye düşündüm. Görsel paylaştım, elektron mikroskobu altında kahvenin kavrum aşamaları, kavrum arttıkça kahve içindeki boşluklar artıyor ve hücre dışı duvarlar çatlıyor.

bs-inside-roast-med2-353x1024 (1).jpg

Arkadaşlar Selamlar,

Çekirdeğin sertliğinin kavrum ile bir ilgisi bulunmamaktadır,bu durum tamamı ile çekirdeğin kendisi ile alakalı.Şöyle örneklendireyim Gordion'un Espresso kavrum sanra rosa'sı kadife gibiyken yine Gordion'un Keramo espresso kavrumu insanı gerçekten zorluyor.Kavrum değil bu hususta çekirdeğin kendisi ile alakalı bir husus,çekirdeğin türü varyetesi,yetiştiği topraklar gibi değişkenler buna sebep olmaktadır.

8 dakikada ikinci çıtlamayı duymuş bir kahve ile 18 dakikada ikinci çıtlamayı duymuş bir kahve aynı mı yumuşaklığa sahip olur? Development bölümünü uzun ve yayvan yapılan çekirdek ile dik çıkmış bir kahve aynı mı olur?

Aynı olmaz. Net.

Yani taş olmadığı sürece kalıntılar etkilemez fikrimce, çekirdeğin kavrumundan kaynaklanıyor. Kavrum arttıkça öğütüm de kolaylaşıyor, starbucks dan alınan dark roast çekirdeği öğüttünüz mü hiç bilmiyorum ama öğütürken sanki hiç çekirdek yokmuş gibiydi.

Taş yoktu, çekirdeklerin rengi hafif kahverengiydi starlardaki gibi koyu değildi. Yok hayır öğütmedim
Sanırım bu çekirdeğin kendine has bir özellik

G50 baz model 1800 TL olmuş... Bir süredir 1000 TL'ye kampanyalı satıştaydı, sipariş verenler iyi fiyata almış oldu.

Ekipmanımı daha önce tamamlamamış olsaydım bu fiyatlara bu gibi aletleri asla almazdım. Ecsobarista diye satılan Aliexpress kahve tartısı bile 500 TL... Düşük miktarlarda öğütülmüş kahve alır içerdim.

Geçen yıl Kasım ayında base model 700 liraya kampanya ile satıldı. Dolar 7 civarı
Bu sene kampanya ile 1000 liraya satıldı. Dolar 13 küsur. Nerdeyse iki kat artmış. Burada tüketici ile birlikte üreticiye de ciddi yansımaları var.

molent firması keşke 20 aralıkta kargoya vereceğini beyan ettiği kampanyalı siparişleri tarihinden önce teslim edip müşteriyi memnun etse:) çünkü kahvelerim hazır ama değirmenim yok. beklemek gerçekten zor :)))

İyi günler. Kahve kültürüne yeni başlamayı amaçlıyorum. Forumu incelediğim kadarıyla bu iş için en önce güzel bir değirmenden başlamak lazım. Elindeki G50 değirmenden sıkılan ya da daha üst seviye bir makineye geçmeye düşünen varsa benimle irtibata geçebilir.

20211209_105130.jpg

20211209_105405.jpg

80 gr.'lık öğütümün son 30 gr.'ının sonunda oluşan statiklenme... A Roasting Lab Tanzania Kilimanjero kahveyi 45 klikte öğüttüm. Her 30 gr öğütümün akabinde değirmeni ve kavanozu temizledim, yani bu oluşan statik etkinin 30 gr öğütümün sonunda olduğunu belirteyim.
Elbette değirmen elektriklenmişti, normal sonuç. Kahve de biraz toz üretmeye müsait bir yapıda gibi, ayrıca değirmeni mutfakta muhafaza ediyorum, oluşan buharın da etkisi mutlaka vardır.
Her öğütümden sonra kavanozun kenarlarına yapışan tozları ince fırçayla temizliyorum ve demlemeye dahil etmemiş oluyorum. Bu açıdan statiklenme bence olumsuz değil olumlu bir durum, tozu ayırma imkanı veriyor.

Ekli dosyayı görüntüle 17313

Ekli dosyayı görüntüle 17314

80 gr.'lık öğütümün son 30 gr.'ının sonunda oluşan statiklenme... A Roasting Lab Tanzania Kilimanjero kahveyi 45 klikte öğüttüm. Her 30 gr öğütümün akabinde değirmeni ve kavanozu temizledim, yani bu oluşan statik etkinin 30 gr öğütümün sonunda olduğunu belirteyim.
Elbette değirmen elektriklenmişti, normal sonuç. Kahve de biraz toz üretmeye müsait bir yapıda gibi, ayrıca değirmeni mutfakta muhafaza ediyorum, oluşan buharın da etkisi mutlaka vardır.
Her öğütümden sonra kavanozun kenarlarına yapışan tozları ince fırçayla temizliyorum ve demlemeye dahil etmemiş oluyorum. Bu açıdan statiklenme bence olumsuz değil olumlu bir durum, tozu ayırma imkanı veriyor.
Statikle yapışanların çoğu kabuk zaten baksana 😂

g50'de zorlu çekirdeklerde dişi ve erkek burrun birlikte dönmesi gibi bir sıkıntı yaşanıyor mu?

Ekli dosyayı görüntüle 17313

Ekli dosyayı görüntüle 17314

Kahveleri öğütmeden önce çay kaşığını suya batırıp kahvelerin içinde döndürün statiklenme olmadığını göreceksiniz

Ben hiç böyle bir şey yaşamadım. Ama yanlış anlamadıysam bu ciddi bir sorun. Satıcıyla iletişime girin.

V60 için toz oluşumunu azaltmak için öğütümde ince mi yoksa kalın çekim yapmak mı faydalı olur?

V60 için toz oluşumunu azaltmak için öğütümde ince mi yoksa kalın çekim yapmak mı faydalı olur?
Sadece toz için kalın veya ince öğütmeyi düşünmemek lazım. Önemli olan tadına göre öğütüm yapmak. Her öğütümde bir miktar toz üretecektir eğer hiç toz olmamasını istiyorsanız elek kullanabilirsiniz. Kahveden kahveye oluşan toz miktarı da değişebilir

Geri