• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Molent G50 El değirmeni

Tahminim 22,5-26 mikron arası bir hassasiyete sahip her click, ölçecek ekipmanım olmadığı için daha fazla gereksiz yorumda bulunmayayım 😆 ama 7 mikron olmadığını düşündüğümü ileteyim...

O zaman "Let me put it this way:)" sanırım anladım, Molent'in sitesinden de baktım (https://molenttools.com/Molent-G50-Kahve-Degirmeni-Natural)

Her klik dairesel yönde 0,7 mm ilerliyor. Doğrusal düzlemde imkansız çünkü 60 click var toplam uzunluğu BURR 2cm :)

Molent sitesinde her tur 0,7 mm dememiş, adım aralığı için söylemiş. Belki bu noktada kafa karışıklığı oluşmuş olabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 3550
Yazdiklarinizi anladım ama dairesel capta mesafe dediginiz olay biçaklarin nerelerinin mesafesi?eger sabit noktalarin mesafesi ise bunlarin esit olmasi kalinlik değişiminin esit olacagi anlamina gelmiyor.Çunku ogutum kalinlaştikça burrlarin kesen kisinlari da yukari çıkıyor.Ben de diyorum ki bu analizler ve araliklar yapilirken muhtemelen hangi aralikta biçaklarin hangi ksiimlarinin kestigi illa ki hesaplanip tasarim ona göre yapılmalı.Aksi taktir de 5-8 arasi espresso ogutumu veren degirmen 30-45 arasi pour over verir.Dağilim homojen olmaz.Tabi mühendis değiliz ama böyle düşündüm ben.
Ben bu olayı çok merak ettim @Molent belki açiklar bu mesafe olayini

Yazdiklarinizi anladım ama dairesel capta mesafe dediginiz olay biçaklarin nerelerinin mesafesi?eger sabit noktalarin mesafesi ise bunlarin esit olmasi kalinlik değişiminin esit olacagi anlamina gelmiyor.Çunku ogutum kalinlaştikça burrlarin kesen kisinlari da yukari çıkıyor.Ben de diyorum ki bu analizler ve araliklar yapilirken muhtemelen hangi aralikta biçaklarin hangi ksiimlarinin kestigi illa ki hesaplanip tasarim ona göre yapılmalı.Aksi taktir de 5-8 arasi espresso ogutumu veren degirmen 30-45 arasi pour over verir.Dağilim homojen olmaz.Tabi mühendis değiliz ama böyle düşündüm ben.
Bu işin bir sonraki aşaması Molent'in tüm teknik çizimi buraya yüklemesi ile son bulacak sanırım :)

Benim gözlemim her klik sonrası ögütüm açıklığı bir miktar artıyor. Yani hesap 7 mikron çarpı 30 klik eşittir 210 mikron çap olmuyor. Iceride parabolik bir açıyla burr dönüş yaptığından, burr un karşı çember öğütücü dişinden daha fazla uzaklaşıyor. Doğrusal olmadığını düşünüyorum.

Merhabalar,
Web sitemizde teknik özellik kısmında da belirttiğimiz gibi her klik aralığı 0,07 mm.'dir. Tam turda(16 kliktr) teoman beyin de dediği gibi 1,12mm. yapıyor. Bu her dairesel turda sürekli olarak tekrarlanıyor. Ve sizlerin de dediği gibi klik sayısı arttıkça aralık da artıyor.

Bu işin bir sonraki aşaması Molent'in tüm teknik çizimi buraya yüklemesi ile son bulacak sanırım :)

Benim gözlemim her klik sonrası ögütüm açıklığı bir miktar artıyor. Yani hesap 7 mikron çarpı 30 klik eşittir 210 mikron çap olmuyor. Iceride parabolik bir açıyla burr dönüş yaptığından, burr un karşı çember öğütücü dişinden daha fazla uzaklaşıyor. Doğrusal olmadığını düşünüyorum.
Teknik detaydan ziyade burda bir anlam karmaşasi oluştu.7 mikron olarak belirtilen mesafe nedir? Dikey mesafe ise arkadasin dedigi gibi pek mantikli durmuyor.Aradaki açiklik ise hangi noktalar arasi açiklik ve dediginiz gibi lineer bir denklem yok ortada.Flat burr olsa tamam ama konik yapılardan bahsediyoruz.Sadece merak ettiğim için soruyorum.

"Molent neden alınır" sorusuna performansı dışında bir cevap vereceğim bugün. 9 Temmuz tarihinde elime ulaşan değirmenin üzerinde paketlemeden kaynaklı oluşan nokta boyutunda ufak birkaç çizik vardı. İlhan Bey'e söylediğimde ürün değişimi teklif etti, yeni seriler çıkana kadar kullanmaya devam etmemi, çıkınca yenisini göndereceğini söyledi. Bugün yeni değirmenim elime ulaştı. Ürünler pakete koyulmadan ambalajlanırsa bu tür durumların önüne geçilebileceğini söylemiştim, gerçekten ambalajlanarak gönderilmiş :) Bunun dışında 2-3 gün önce kullanıma bağlı olarak topuzdan gelen sesi söylemiştim kendisine. Topuzlara rulman yatağı açılarak sabitlenmiş, üstteki vida da atılmış böylelikle. Kısacası firma gerçekten amatör bir ruhla profesyonel bir iş yapıyor, her türlü geri dönüşe değer veriyor ve değirmenle ilgili istediğiniz zaman karşınızda bir muhatap bulabiliyorsunuz.

Ekli dosyalar

• IMG_20200725_122023.jpg
    IMG_20200725_122023.jpg
    98.1 KB · Görüntüleme: 126
  • IMG_20200725_122307.jpg
    IMG_20200725_122307.jpg
    68.6 KB · Görüntüleme: 126
@muec
Yeni seride topuz harici değişim var mı? Comandanteyle Molent arasında çok kaldım. Filtre kahve ağırlıklı kullanıyorum şimdilik, ilerde değişir mi bilmiyorum.

@muec
Yeni seride topuz harici değişim var mı? Comandanteyle Molent arasında çok kaldım. Filtre kahve ağırlıklı kullanıyorum şimdilik, ilerde değişir mi bilmiyorum.

Merhaba,

yeni serilerde öğütüm ayar mekanizması plastikten kroma döndü, öğütme koluna yine kromdan bir kapak ve topuza rulman eklendi. İlhan bey bana da yenilenmiş topuzdan göndereceğini iletti. Ayrıca bugün gördüm bayram indirimi oluşturmuşlar. Bu fırsat alabilirsin hocam. Ben de filtre kahve ağırlıklı demleme yapıyorum, oldukça memnunum.

değirmeni alalı bir hafta olacak. kompresso almamla başlamıştı her şey. elimdeki timemore filtre için yeterli olsa da TK ve espresso için yetersizdi. alabileceğim değirmen sınırlıydı zaten g50nin çok hızlı espresso öğüttüğünü duyunca satın aldım. 30 saniyede 15gr TK öğütmek benim için inanılmaz kolaylık oldu. filtre ayarında da gayet hızlı(23 saniye 15gram 42 klik).kutulamasını görmüşsünüzdür zaten çok iyi ve sağlam. değirmen deseniz taş gibi yere düşse fayansı kırabilir. bir kaç işçilik kusurları da olsa değirmen kendini premium hissettiriyo. İlhan Bey gayet anlayışlı ve müşteri ilişkileri iyi. ilk çıktığı zaman ben de eleştirmiştim bu fiyata alınmaz diye ama alınca gördüm ki sonuna kadar değer. şeffaf kavanoz da çıkacakmış yakında bir tane gönderecekler sözünü aldım :) fincan testinden başka bir test yapacak yeterliliğe sahip değilim. demlediğim kahveler tad olarak anlaşılmayacak kadar yakındı timemore molent ikilisinden kör tadım yaptığımda farkı anlayamamıştım. firma dükkanı kapatıp gitmediği sürece destek alacağınız yedek parça isteyebilirsiniz. g25 modelinin daha kompakt ve hafif olması tercihleri de arttırır bence. elinize sağlık @Molent

@muec
Son çıkan seride topuz dışında bir değişim yok gördüğüm kadarıyla. Bir önceki seride @Bidoz Kafein hocamın dediği gibi krom ayar mekanizmasi ve kapak eklenmişti.

"Molent neden alınır" sorusuna performansı dışında bir cevap vereceğim bugün. 9 Temmuz tarihinde elime ulaşan değirmenin üzerinde paketlemeden kaynaklı oluşan nokta boyutunda ufak birkaç çizik vardı. İlhan Bey'e söylediğimde ürün değişimi teklif etti, yeni seriler çıkana kadar kullanmaya devam etmemi, çıkınca yenisini göndereceğini söyledi. Bugün yeni değirmenim elime ulaştı. Ürünler pakete koyulmadan ambalajlanırsa bu tür durumların önüne geçilebileceğini söylemiştim, gerçekten ambalajlanarak gönderilmiş :) Bunun dışında 2-3 gün önce kullanıma bağlı olarak topuzdan gelen sesi söylemiştim kendisine. Topuzlara rulman yatağı açılarak sabitlenmiş, üstteki vida da atılmış böylelikle. Kısacası firma gerçekten amatör bir ruhla profesyonel bir iş yapıyor, her türlü geri dönüşe değer veriyor ve değirmenle ilgili istediğiniz zaman karşınızda bir muhatap bulabiliyorsunuz.

Espresso performansını çok merak ettiğim bir değirmen. Bu konuda değerlendirme, espresso akış ve fincan karşılaştırma açısından yapılırsa sipariş vermeyi düşünüyorum.

Bugun Ankara bulusmasinda 3 - 4 - 5 click de testler yaptik. Baristamiz Kemal Bey sagolsun asagidaki gibi bir fincani 18 gr Peru kahvesini 25 sn de 38 gr olarak cikartti. Tadim da basariliydi. Evde basincli sepet kullandigim icin emin olamiyordum bu iyi oldu benim icin de.
Not: edit
42AD5412-7850-4808-A4FD-07980E23A66A.jpeg

Bugun Ankara bulusmasinda 3 - 4 - 5 click de testler yaptik. Baristamiz Kemal Bey sagolsun asagidaki gibi bir fincani 18 gr Peru kahvesini 25 sn de 38 gr olarak cikartti. Tadim da basariliydi. Evde basincli sepet kullandigim icin emin olamiyordum bu iyi oldu benim icin de.
Not: edit
Ekli dosyayı görüntüle 3569
Espresso 3.4.5. klikse türk kahvesi kaç klik oluyor? Aralığı çok mu dar bu değerlere göre?

Kahve kulubune özel indirim devam ediyor mu? @Molent
Bayram indirimi de yapılmış sanırım.

Bugün Ankara Kafe Buluşması etkinliğinde Molent G50-G100, Timemore ve Comandante'yi aynı anda deneme fırsatım oldu ben de fırsat bulur bulmaz sıcağı sıcağına deneyimlerimi buraya aktarmak istedim.

Gördüğüm kadarıyla G100 ve G50 arasında öğütüm kalitesi anlamında bir fark yok zaten aynı burr seti fakat dış görünüşe yapılan değişiklikler ciddi anlamda değirmeni baştan yaratmış. G100 estetik açıdan güçlü (ahşap hissiyatı harika) fakat iri ve hantal aynı zamanda kapağı olmaması, plastik ayar mekanizması vs. gibi kusurlara sahipti. G50'de bu kusurlar giderilmiş metalik gövdeye geçilmiş krom kapak ve yenilenmiş krom ayar mekanizması eklenmiş verimli bir güncelleme olmuş. Şahsi görüşümce Comandante ele tam oturması, ahşap kaplaması ve düzgün dairesel yapısı sebebiyle estetik olarak Molentten daha başarılı. Molent ise yine estetik olarak Timemore'dan daha başarılı.

Öğütüm kolaylığı olarak ise Comandante tüm diğer değirmenlerden (Sözen, Lido 3, Molent, Timemore) daha başarılı yani Timemore veya Molent kullanırken birisi daha rahat öğütüm yapmaya izin veriyor diyeceğim kadar bir fark yok bence ama Comandante açık ara çok daha rahat öğütüyor fakat bu rahatlığın geri dönüşü daha uzun öğütüm süresi bu da gözardı edilmemesi gereken bir etmen. Lido 3, Molent ve Timemore'da kolu çevirmek çok daha zorken öğütüm süresi çok daha kısa. Bunun bir avantaj yada dezavantaj olması bence sizin önceliğinize göre değişir.

Benim Molent ile ilgili cevabını en çok merak ettiğim soru ''Gerçekten espresso öğütümü yapabiliyor mu?'' sorusuydu. Çünkü şimdiye kadar deneyimlediğim kadarıyla espresso filtre kahveye göre hata toleransı çok daha düşük bir içecek incelik/kalınlık anlamında çok küçük oynamalarla çok farklı fincanlar elde edebiliyorsunuz ve malumunuz bir çekirdek için doğru sonuçlar veren click sayısı başka çekirdekler için doğru sonuç vermeyebiliyor. Bu yüzden benim için önemli olan bir el değirmeni espresso öğütümü yapabiliyor denildiğinde o değirmenin belli bir mikron aralığını öğütme kabiliyetinden ziyade bunu verimli bir şekilde yapıp yapamadığıdır. Arkadaşlar bu noktada cevap açık ve net EVET. Molent espresso öğütümü yapabiliyor. Kafede espresso için kullandığımız çekirdeği kullanarak ticari sınıf bir espresso makinesiyle yaptığımız denemelerde 4 denemede 6 clickten 3 click'e inerek doğru kalibrasyonu bulduk (18 gr kahve, 27 sn akış, 42 gr çıktı) ve çıkan espresso benim daha önce de aynı çekirdekle kafedeki değirmenimizle hazırladığım espressoyu aratmadı ki bu denemelerde benim referans noktam daha öncesinde çokca deneyip iyice tanıma fırsatı bulduğum bir tattı. Molentle 4. denemede düzgün bir shot almamız beni çok şaşırttı çünkü daha önce kendi el değirmenimle (Lido 3) ve farklı Comandantelerle yaptığımız denemelerde bir inceye bir kalına gitmemiz gerekti bu da benim için el değirmeni espresso için uygun değildir algısı oluşturdu fakat belki şans eseri belki başka bir teknik sebepten dolayı bilmiyorum ama Molent bu algıyı kırdı. Bu arada eklemem gerek ki Comandante Red Clix ile hiç espresso denemesi yapmadık. Bu denemelerde aynı gramajda kahve kullanmaya ve hep kendim tamp yapmaya özen gösterdim ama başarılı olarak gördüğüm denemelerde aynı gramaj kahve, aynı öğütüm derecesi fakat farklı kişilerin tamp ettiği denemeler oldu bunlar da direkt süreyi etkiledi bu da bana tamp ederken kullanılan kuvvet ve tamp şeklinin de ne kadar önemli bir parametre olduğunu gösterdi. (Not: Timemore ile espresso denemedim Timemore'cu arkadaşlar kızmasın çok uzun sürüyor vs. yazılarını görmüştüm gözüm korktu :D)

Günün geri kalanında V60, Aeropress vs. demlemeleri için diğer değirmenleri karışık olarak kullandım fakat yine Comandante'nin çok daha rahat ve kolay öğütüm yapabilmesi dışında aşırı ayırt edici bir performans farklılığı hissetmedim.

Özet geçmem gerekirse kendi deneyimlerime dayanarak gönül rahatlığıyla Comandante>Molent G50>Timemore diyebilirim fakat belirtmek isterim ki bu sıralama Timemore tü kaka ya da Comandante kusursuzdur anlamına gelmiyor bu üç değirmen de premium değirmen sınıfı içerisinde ve neticede önemli olan değirmenin sizin ihtiyacınızı hangi noktalarda ne kadar verimli karşılayabildiği.

Merhabalar,
Timemore slim siparişimi verdikten sonra molent ile ilgili bu yorumları görünce bir tık üzüldüm. Neredeyse çoğu zaman pour over demlemeler yapıyorum espresso makinem olmasına rağmen çok nadir kullanıyorum fakat hem türk markası olması hem de espresso için çok daha iyi performans verdiğinin söylenmesi beni slimi iade edip molent alma konusunda düşüncelere itti, bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim sizce çok fark eder mi iade edip değiştireyim mi ?

Merhabalar,
Timemore slim siparişimi verdikten sonra molent ile ilgili bu yorumları görünce bir tık üzüldüm. Neredeyse çoğu zaman pour over demlemeler yapıyorum espresso makinem olmasına rağmen çok nadir kullanıyorum fakat hem türk markası olması hem de espresso için çok daha iyi performans verdiğinin söylenmesi beni slimi iade edip molent alma konusunda düşüncelere itti, bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim sizce çok fark eder mi iade edip değiştireyim mi ?
Elinizde espresso öğütmek için hangi değirmen var?

Geri