• Haziran Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Haziran ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Niji Coffee seçildi. Bu konudan Mayıs ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Mokapot Alt Kısımda Kalan Su

Selamlar @yoldabirivar

Size keyif veren hiç bir yol ve yöntem yanlış değil.Eğer pour-over yöntemlerin çıktılarını tada gövde düşük lakin aroma baskın kahve içmeyi seviyorsanız bu yöntem harika hatta demlemeyi başlattığınız suyun sıcaklığını 85 in üzerine atarak aromaların daha yoğun olmasını bile sağlayabilirsiniz.Dediğim gibi denleme esnasındaki tüm değişkenler yani parametreler sizin ne içmek istediğiniz ile alakalı.Bu nedenle bu işte doğru yada yanlış yok.Afiyetler olsunn :=))
Herkesin kendi doğruları var ve kimsenin doğrusu başkasını rahatsız etmiyor Tamamıyla kişisel tadlar İşte bu içilen kahvelerin ve kahve muhabbetlerinin güzelliği Teşekkürler güzel yorumunuz için

IKEA radig kullanıyorum
Oda sıcaklığındaki suyla kahveyi tam doldurarak küçük ocakta, en kısık ateşte başlıyor ve devam ediyorum. Çok güzel oluyor. Sıcak su ile yaptığım denemelerde faydasını göremedim. Mokapota sıcak su doldurmak yanlış bence :)

Bir de elektrikli ocakta yapılırsa, gazlı ocaktaki gibi tat vermiyor.

Selamlar @fx-4500

Mokapot ocağın üzerinde geçirdiği vakit boyunca kahve sepetini ısıtmakta ve ısınan kahve sepetide çekirdekteki bitter tatları ortaya çıkartmaktadır.Bu nedenle asla yanlış diyemezsin.Sen oda sıcaklığındaki su ile demlemeyi başlattığın demlemelerin sonucundan menun kalmışsındır ve zevk almışsındır.Ne mutlu sana ki zevk aldığın fincanlar çıkartmanın yolunu bulmuşsun.

Sanada afiyetler olsunn

Evet bitter tat çıkmışsa "bu sefer iyi oldu" diyorum. Zift aroması )

Yaptığın ironiyi anlayabiliyorum lakin bu işte tek bir doğru yok yalnızca senin için zevk vermeyen fincanı nasıl zevk alabileceğinin yöntemleri var.Bu nedenle herhangi bir yöntemin yanlış olabilmesi için öncelikle o yöntemden elde ettiğin sonun sana keyif vermemesi gerekir.

Ben gövdeli kahve içmeyi seviyorum ve espressoya yakın incelikler kullanıyorum bu nedenle bitter tatlardan kaçınmak için demlemeyi yüksek sıcaklıklarda başlatıyorum.Bir başkası gövdesini düşük aromalardan zengin kahve içmeyi sever ve bazı çekirdeklerde pour over yöntemlerde kullandığından daha kalım öğütüm kullanır ve görece düşük bir sıcaklıkta başlatsa bile benim uyguladığım yöntemden daha kısa sürede demler ve aradığı lezzete ulaşır.Bu yüzden o kişiye uyguladın yöntem yanlış diyemezsin. @fx-4500

İşin içerisine beklenti ve zevkler girince doğru yanlış ortadan kalkar,yalnızce zewke giden yolda doğru adımları atmak kalır...

Altta kalan sudan mi bilmiyorum ama Bialette 2 cup, 6 cup ve ikea buyuk boy moka pot kullanarak cesitli denemelerle, farkli ocak buyuklukleri-alev gucleri, farkli cekim kalinliklari ve farkli tekniklerle (sicak suyla baslama, erken ocaktan alma vs)"bu olmus" diyebilecegim bir fincan cikaramadim maalesef 🙁

Ayrica sut hazirlayarak tukettim cikan kahveleri. En sonunda 2 cup i ocakta unutup silikon contasini yaktim zaten, barisamadik bir turlu bu demleme yontemiyle 😁 sanirim ya ben beceremiyorum ya da bu tur bana hitap etmiyor. Bu yuzden de gozumde en zor demleme yontemidir, halbuki eski kovboy filmlerinde hep kampta bunu kullanirlardi cok ozenirdim cocukken 😀

Altta kalan sudan mi bilmiyorum ama Bialette 2 cup, 6 cup ve ikea buyuk boy moka pot kullanarak cesitli denemelerle, farkli ocak buyuklukleri-alev gucleri, farkli cekim kalinliklari ve farkli tekniklerle (sicak suyla baslama, erken ocaktan alma vs)"bu olmus" diyebilecegim bir fincan cikaramadim maalesef 🙁

Ayrica sut hazirlayarak tukettim cikan kahveleri. En sonunda 2 cup i ocakta unutup silikon contasini yaktim zaten, barisamadik bir turlu bu demleme yontemiyle 😁 sanirim ya ben beceremiyorum ya da bu tur bana hitap etmiyor. Bu yuzden de gozumde en zor demleme yontemidir, halbuki eski kovboy filmlerinde hep kampta bunu kullanirlardi cok ozenirdim cocukken 😀

Selamlar @kornman887

Mokapot'un çıktısı belkide sana hitap etmiyor olabilir bu noktada haklısın lakin bit gün yeniden denemeyi düşünürsen birlikte denemeler yapabiliriz,elimdeb geldiğince dilim döndüğünce yardımcı olmaya çalışırım.

Merhabalar. Bugün yeni aldığım çelik 6 cup mokapotla ilk denememi yaptım. Eşimin ilk tepkisi mis gibi v60 yaparken buna para mı verdin oldu :) 300 ml 85 derece nestle su kullandım. Molent g50 ile 20 klik çektim. Kahve olarak Anasora kullandım. 300 ml suya 30 gr kahve kullandım. Sadece sallayarak düzledim. Su akışı çok yavaş ve sadece püskürtme şeklinde oldu. 9 dk kadar sürdü. Çok acı ve keyifsiz neredeyse yanık bir fincan çıktı ortaya :(

Merhabalar. Bugün yeni aldığım çelik 6 cup mokapotla ilk denememi yaptım. Eşimin ilk tepkisi mis gibi v60 yaparken buna para mı verdin oldu :) 300 ml 85 derece nestle su kullandım. Molent g50 ile 20 klik çektim. Kahve olarak Anasora kullandım. 300 ml suya 30 gr kahve kullandım. Sadece sallayarak düzledim. Su akışı çok yavaş ve sadece püskürtme şeklinde oldu. 9 dk kadar sürdü. Çok acı ve keyifsiz neredeyse yanık bir fincan çıktı ortaya :(

Dostum Selamlar @ZiyaTursun

Yaşamış olduğunun sorunun öğütüm derecesinden ziyade su haznesi ile demlenen kahvenin aktığı haznenin bir birine iyi vidalanmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Evvela demlemene başlacağın suyun sıcaklığının 85°C nin üzerinde olmasını ve mümkün ise manuel bir termometre kullan.Kaynayan suyu su haznesine döktüşünde yaklaşık 5°C bir kayıp durumu söz konusu.

Su haznesine suyu koymadan evvel haznenin altına kalınca bir bez koy ve eşinden nu hazneyi tutmasını rica et hatta baş parmağını valfe dayayarak senin demlenen kahvenin aktığı hazneyi çevirdiğin yönün aksine itsin.Demlenen kahvenin aktığı hazne artık dönmeyene kadar sıkıca vidala.

Hea baktın hala demlenme süresi çok uzun sürüyor ve demlenen kahve hazneye kesik kesik akıyor ise o zaman öğütümü birer clik kalınlaştırmaya gidebilirsin.Ben sorunun bu vidalamadan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Denedikten sonra sonuçları üzerinden konuşabiliriz.Umarım geç kalmamışdır.

@ZiyaTursun merhaba, Vural'ın yazdığına ek olarak;
Bendenizde de çelik 4 cup var. G50 kullanırken 27 klik ile güzel sonuç aldığımı hatırlıyorum. 20 klik çok ince gelebilir. 29-30 klik kullananlar olduğunu da duymuştum.

Yaşamış olduğunun sorunun öğütüm derecesinden ziyade su haznesi ile demlenen kahvenin aktığı haznenin bir birine iyi vidalanmamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Evvela demlemene başlacağın suyun sıcaklığının 85°C nin üzerinde olmasını ve mümkün ise manuel bir termometre kullan.Kaynayan suyu su haznesine döktüşünde yaklaşık 5°C bir kayıp durumu söz konusu.

Su haznesine suyu koymadan evvel haznenin altına kalınca bir bez koy ve eşinden nu hazneyi tutmasını rica et hatta baş parmağını valfe dayayarak senin demlenen kahvenin aktığı hazneyi çevirdiğin yönün aksine itsin.Demlenen kahvenin aktığı hazne artık dönmeyene kadar sıkıca vidala.

Hea baktın hala demlenme süresi çok uzun sürüyor ve demlenen kahve hazneye kesik kesik akıyor ise o zaman öğütümü birer clik kalınlaştırmaya gidebilirsin.Ben sorunun bu vidalamadan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Denedikten sonra sonuçları üzerinden konuşabiliriz.Umarım geç kalmamışdır.
Sabırlı ve ayrıntılı bilgiler için çok teşekkür ederim. Çok değerli. Yarın iş dönüşü yapacağım ilk demlemede dediklerinizi harfiyen uygulamaya çalışacağım. Sıcaklıkla ilgili zaten dediğiniz gibi yapmıştım. Ocağın altını açtığımdaki sıcaklık 85 derece gibiydi. 90 derece civarında suyu doldurmuştum hazneye. Tam 85 e inince verdim ateşi :) Ama vidalamada bir sorun olmuş olabilir. Sıcak suyu koyunca hazneyi çok rahat tutamadığımı hatırlıyorum. Belki tam vidalayamamışımdır. Yarın denerken buna dikkat edeceğim

@ZiyaTursun merhaba, Vural'ın yazdığına ek olarak;
Bendenizde de çelik 4 cup var. G50 kullanırken 27 klik ile güzel sonuç aldığımı hatırlıyorum. 20 klik çok ince gelebilir. 29-30 klik kullananlar olduğunu da duymuştum.
Oğuzhan hocam sanırım haklısınız bana da çekim ince gözüktü. Kahveyi hiç sıkıştırmamama rağmen ( sadece hafifçe sallayarak düzledim), demleme sonrası posası oldukça sert bir tabaka halinde duruyordu. Su buradan nasıl geçti dedim kendi kendime :)

Bugünkü denememde düne göre çok daha iyi bir fincan aldım. Dünkü püskürterek kesik akış yerine normal ve sabit bir akış oldu. Yine 85 derece 300 ml nestle su kullandım. @NoPainNoCoffee dostumun dediği gibi alt hazneyi bu sefer tam sıkıştırmaya dikkat ettim. Kahve olarak bombe natural kullandım. Dünden farklı olarak 30 gr yerine 25 gram kahve kullanıp klik sayısını 20 den 23 e çıkarttım ( molent g50 için). Bu sefer 2 dk gibi bir sürede demleme bitti. Dünden çok daha başarılıydı. Aromatik bir fincan oldu ama ekşimsi tatlar biraz daha ön plandaydı. Daha önce mokapot deneyimim olmadığı için bu ekşimsi tatların normal olup olmadığını bilmiyorum. Bir de v60 a alıştığımız için az daha olsa tortu oluyor. Daha temiz bir fincan için bir çözüm yolu olabilir mi acaba.

Bugünkü denememde düne göre çok daha iyi bir fincan aldım. Dünkü püskürterek kesik akış yerine normal ve sabit bir akış oldu. Yine 85 derece 300 ml nestle su kullandım. @NoPainNoCoffee dostumun dediği gibi alt hazneyi bu sefer tam sıkıştırmaya dikkat ettim. Kahve olarak bombe natural kullandım. Dünden farklı olarak 30 gr yerine 25 gram kahve kullanıp klik sayısını 20 den 23 e çıkarttım ( molent g50 için). Bu sefer 2 dk gibi bir sürede demleme bitti. Dünden çok daha başarılıydı. Aromatik bir fincan oldu ama ekşimsi tatlar biraz daha ön plandaydı. Daha önce mokapot deneyimim olmadığı için bu ekşimsi tatların normal olup olmadığını bilmiyorum. Bir de v60 a alıştığımız için az daha olsa tortu oluyor. Daha temiz bir fincan için bir çözüm yolu olabilir mi acaba.

Evvele daha iyi bir fincan içmene sevindim.Eğer bahsetmiş olduğun ekşilik eğer yüksek asidite ise kullandığın çekirdek gramajını yarım gram düşürerek çözebilirsin.Kullandığın çekirdek light roast/filtre kavrum ise biraz bundan kaynaklı olabilir lakin yarım gram çekirdeği azalttığında çözüleceğini düşünüyorum.

Edit: Daha temiz bir fincan için delter press filtresi kullanan arkadaşlar var,deneyebilirsin.

Evvele daha iyi bir fincan içmene sevindim.Eğer bahsetmiş olduğun ekşilik eğer yüksek asidite ise kullandığın çekirdek gramajını yarım gram düşürerek çözebilirsin.Kullandığın çekirdek light roast/filtre kavrum ise biraz bundan kaynaklı olabilir lakin yarım gram çekirdeği azalttığında çözüleceğini düşünüyorum.
Evet hocam açık kavrumlu bir natürel etiyopya kullandım. Genelde v60 için tercih ettiğim kahve. Peki aeropress filtresi kullanmak gibi bir çözüm daha berrak bir kahve için çözüm olabilir mi? Önerir misiniz?

Evet hocam açık kavrumlu bir natürel etiyopya kullandım. Genelde v60 için tercih ettiğim kahve. Peki aeropress filtresi kullanmak gibi bir çözüm daha berrak bir kahve için çözüm olabilir mi? Önerir misiniz?

Mesajımı editlemiştim lakin görmemişsin dostum.

Delter ve/veya aeropress filtreleri deneyen arkadaşlarımız mevcut,hem daha gövdesi yüksek hemde daha temiz fincanlar çıktılar elde ettiklerini beyan ediyorlar.Bir kezde olsa denemekte fayda var tabii :)

Mesajımı editlemiştim lakin görmemişsin dostum.

Delter ve/veya aeropress filtreleri deneyen arkadaşlarımız mevcut,hem daha gövdesi yüksek hemde daha temiz fincanlar çıktılar elde ettiklerini beyan ediyorlar.Bir kezde olsa denemekte fayda var tabii :)
Görmemiştim editinizi, çok teşekkür ederim. En azından bir kere olsun deneyebilmek için v60 filtrelerimden birini keser denerim :) olumlu sonuç olursa bir paket delterpress filtresi siparişi veririm

@ZiyaTursun bendeniz de nacizane yazayım, hem Vural da sevinir, bayağı uğraştı mokapotla demlemeyi öğreneyim diye 😄

Sepetin üzerine filtre koyup demlemek yaygın bir uygulama. Hatta İtalyan MokaPot şampiyonu Andrea Panizzardi'nin tarifinde sepetin üzerine Aeropress filtresi koyuluyor.
Böyle demlemelerde tat profili değişiyor. Basınç arttığı için öğütüm boyutunu biraz daha kalınlaştırmak gerekiyor.

Bir de bendeniz MokaPot ta espresso kavrum çekirdekler ile iyi sonuç alıyorum. Geçen bi' filtre kavrum denedim, olmadı. Olmayacağından değil, ben beceremedim. Biraz uğraşsam çözülür. Lakin espresso kavrum sanki cuk oturuyor bu ekipmana.

@ZiyaTursun bendeniz de nacizane yazayım, hem Vural da sevinir, bayağı uğraştı mokapotla demlemeyi öğreneyim diye 😄

Sepetin üzerine filtre koyup demlemek yaygın bir uygulama. Hatta İtalyan MokaPot şampiyonu Andrea Panizzardi'nin tarifinde sepetin üzerine Aeropress filtresi koyuluyor.
Böyle demlemelerde tat profili değişiyor. Basınç arttığı için öğütüm boyutunu biraz daha kalınlaştırmak gerekiyor.

Bir de bendeniz MokaPot ta espresso kavrum çekirdekler ile iyi sonuç alıyorum. Geçen bi' filtre kavrum denedim, olmadı. Olmayacağından değil, ben beceremedim. Biraz uğraşsam çözülür. Lakin espresso kavrum sanki cuk oturuyor bu ekipmana.

Selamlar Güzel Dostum @Oguzhan

Hakkın var dostum,ben ekstra bir filtre ekleyerek hiç denemedim bu yüzden sonuçları hususunda bir fikrim yok,sadece deneyenler olduğuna dair bir kaç yorum okumuştum.

Şahsen ben mokapottan elde ettiğim çıktının lezzetini seviyorum,bu nedenle hiç farklı arayışlar içerisine girmedim.

Bende aradığım arzuladığım gövde ve lezzetleri natural işlenmiş ve espresso profilinde kavrulmuş çekirdeklerde yakaladım.

Dediğin gibi filtre kavrumlarda kalibrasyon biraz zor lakin kalın öğütüm ve iyi bir su ile güzel sonuçlar elde edilebilir.

Geri