• Şubat Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Aralık ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Sezy Coffee olarak seçildi. Bu konudan Şubat ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvede Odunsu Tat Sorunu

Sitrik tadlar barındırmayan başka şeylerin tadımında da benzer sorunlar yaşıyor musunuz?

Korkutmak istemem abi Covid olduğum şüphesini ilk kez sabah kalkıp kahve çekirdeğimden saman kokusu aldığımda ve ekşi şeyler harici pek bir tad alamadığımı farkettiğimde duymuştum, sonra da haklı çıktım.

O dönem kahvelerin verdiği tadı şu an bile tarif edemiyorum, öyle garipti yani.
Hayır yaşamıyorum. Ama kahveyi içerken mesela asiditeye denk geldiğim anda odunsuluk da geliyor. Eğer asidite yoksa odunsuluk daha az. Hani bazen ilk yudumda kahveden asiditeyi az alırsınız ya, o zaman odunsuluk da az. Ortalara doğru asidite güçlendikçe arkasından odunsuluk da güçleniyor.

Ben biliyorum
O tadı.Hep etiyopya kahvelerinde olur böyle sanki ot yemis gibi.Kahve oyle oluraa başka tat vermez hatta bazen acı ot olur bazen sulu ot.İki tane sebebi var.
1- su çozemiyor
2- kahve toz yapiyor ve demleme 3 dakikalari buluyor.
Bu ikisini çoz sorun kalmaz.Ben bu sorunu 8 aydie yaşiyorum guven bana
Aylar önce bu konuyu açtığımda da etiyopya demiştin :D Hadi arsosala ve bensa'da anladık. 2.35'te biten Uganda kahvesindeki odunsuluğu napıcaz...

Hayır yaşamıyorum. Ama kahveyi içerken mesela asiditeye denk geldiğim anda odunsuluk da geliyor. Eğer asidite yoksa odunsuluk daha az. Hani bazen ilk yudumda kahveden asiditeyi az alırsınız ya, o zaman odunsuluk da az. Ortalara doğru asidite güçlendikçe arkasından odunsuluk da güçleniyor.
İsterseniz bi yüksek extractionlu ve termal kütleli tarifleri deneyin, hoffmann/rao gibi. Peki aynı tatları dışarıda/arkadaşınızda içtiğinizde alıyor musunuz?

İsterseniz bi yüksek extractionlu ve termal kütleli tarifleri deneyin, hoffmann/rao gibi. Peki aynı tatları dışarıda/arkadaşınızda içtiğinizde alıyor musunuz?
Olur deneyebilirim. Ama yavaş gitmeyi planlıyorum. Hırs yapıp art arda demleme yapıp güzelim çekirdekleri bitirmeyeyim.

Nitelikli kahveye başladığımdan beri ben dışarıda kahve içmedim. Bkz: (10 aydır dışarı çıkmamak) :d

O zaman bence de Minyak'ın dediği gibi bir kavrum hatasını, belirli demlemerde bir hareketle daha belirgin hale getiriyorsunuz diye düşünüyorum.

Şu an elimdeki Just'tan aldığım bir kahvede ben de yaşıyorum. Bazı demlerimde kahvenin tadım notlarını alırken özellikle ağızda kalan tadda ek bir yanık/odumsu tad bırakıyor.

Benim bulduğum bir diğer alternatif de kahveyi 1gr azaltmak oldu. Yani 15/240 demliyorsam 14/240 demleme denedim. Bu profili yumuşattığından o keyifsiz tadları da azalttı. Böylece en azından içimi daha keyifli bardaklar çıktı.

Olur deneyebilirim. Ama yavaş gitmeyi planlıyorum. Hırs yapıp art arda demleme yapıp güzelim çekirdekleri bitirmeyeyim.

Nitelikli kahveye başladığımdan beri ben dışarıda kahve içmedim. Bkz: (10 aydır dışarı çıkmamak) :d
Dışarıda içmemeniz olasılığını düşünsem de sormuştum (ben de içmedim üzüyor). Bu tarifleri önermemin nedeni acılık almadığınızı söylemeniz, bunlarda tek sorun biraz daha developed roastlarda overextraction almak olabiliyor, o da doğal olarak acılığa neden oluyor, genelde soğurken o da çözülüyor fakat light-mediumlarda bi acılık sorunu olmuyor. Siz hep acılığı engelleyecek önemler almışsınız gibi geldi, bir de tam tersini deneyin, mesela rao'nun son metodu ile %24 extractionlara ulaşılıyor, underextraction sorununuz varsa o kesinlikle çözülür, zaten epey tutarlı metodlar bunlar

Balkona çıkıp içmenizi öneririm. :)

@nuclearmoonrise bu arada alakasi pek yok ama cam bardak da cok farkediyor.Ben zwilling cift cidarli aldım onda ictigim kahveler daha hafif ve soft geliyor.Seramiklerdeki kahve daha bitter geliyor aşiri bir fark oluyor arada.Cam bardak da dene
İstersen
@nuclearmoonrise ben de katılıyorum, o ölçüde etkiler mi emin değilim ama en tatlı sonuçlar psikolojik olarak camdan bardaklardan geliyor sonuçta, kırmızı rengi de iyi imiş, ben cam (genelde kruve veya nude viski bardağı) kullanıyorum kırmızı ile bir deneyimim yok ama sonuçlar öyleydi yanılmıyorsam

O önerinin sahibi siz miydiniz? Böyle bir şey hatırlayıp balkon kapısını açmıştım da zaten :)
Evet, tezime göre ortamdaki hava sirkülasyonu arttıkça kahveden alınan retronasalla algılanan aromalar (yani içildiği anda yutak kısmından buharlaşan kahvenin burnun iç tarafındaki retronasal olfaksiyonuyla alakalı kısmı) artmakta, bu sayede algı seviyeniz de artmakta. Bu farkı apartmanların olduğu bir mevkideki açık alan ile, tamamen açıklık olan bir parkta içtiğiniz kahvede bile ayırt edebilirsiniz. Yani bu iki mekan arasındaki fark bile apaçık ayırt edicidir. :)

Edit: Bir cümle daha ekledim.

Şu an elimdeki arsosala'nın sonunu demledim. Odunsuluk hala var ama az var. Tatlılığı kaybetmeden veya genel bir odunsuluk almadan önce de bu kahvede hafif bi odunsuluk almıştım aslında v60'ta. O yüzden şu an çok emin olamadım. Ama daha içilebilir bir kahve oldu.

Neler yaptım.

1. Değirmeni söküp hafif bir temizlik yaptım.

2. 10 ppm lik kipa suya 180 ppm lik musluk (evet musluk) suyu katıp 80 ppm lik bir su hazırladım.

3. Süreyi azaltmak için klik yükselttim. C2 21 klik

4. Kahve yatağında son 10 ml kala dripper ı kaldırdım. Bitiş: 3.00

5. Ben direkt fincana demliyorum ve kaşıkla iyice karıştırıyorum. Ancak bazen ilk yudum çok tatsızken ikinci yudum bambaşka, ortalar bambaşka ve sonlar da başka oluyordu. "Yani tatsızlık, tatlılık, odunsuluk, lezzetli" gibi bir şey bile oluyordu. Bundan hareketle kahve acaba karışmıyor mu diye düşünüp 3 4 kez bir fincandan baska bir fincana aktardım. Bu mu etki etti bilmiyorum ama şu an öyle bir sorun yaşamadım.

Şu an fincanın sonlarındayım ve kötü bir tat yok gibi. Umarım bu çekirdeğe mahsus bir odunsuluk almışımdır en başta. Tabi yarın doğru düzgün yüksek ppm bir su ile benzer işlemleri farklı kahvelerde deneyince (ay hadi inşallah) belli olacak. Umutsuzum ama bakacağız.

Evet, tezime göre ortamdaki hava sirkülasyonu arttıkça kahveden alınan retronasalla algılanan aromalar (yani içildiği anda yutak kısmından buharlaşan kahvenin burnun iç tarafındaki retronasal olfaksiyonuyla alakalı kısmı) artmakta, bu sayede algı seviyeniz de artmakta. Bu farkı apartmanların olduğu bir mevkideki açık alan ile, tamamen açıklık olan bir parkta içtiğiniz kahvede bile ayırt edebilirsiniz. Yani bu iki mekan arasındaki fark bile apaçık ayırt edicidir. :)

Gayet mantıklı bir teori. Ancak bu dediğiniz bana göre keyifli bir kahveyi çok daha keyifli yapmak için bir yöntem gibi geldi. Berbat sonucu iyileştireceğinden şüpheliyim :( Yine de bundan sonra öyle yapmaya çalışacağım teşekkürler :)

Gayet mantıklı bir teori. Ancak bu dediğiniz bana göre keyifli bir kahveyi çok daha keyifli yapmak için bir yöntem gibi geldi. Berbat sonucu iyileştireceğinden şüpheliyim :( Yine de bundan sonra öyle yapmaya çalışacağım teşekkürler :)
Rica ederim, evet söylediğinizde çok haklısınız, eğer dışarı çıktığınızda o aromalar beliriyorsa ya degassingin çok başındadır ya da profilden kaynaklı problemler sonucu aromalar silikleşmiştir. Eğer dışarı da da alınamıyorsa benim kişisel fikrime göre o kahveden ne yazık ki birşey beklememek lazım. :)

Dediğiniz şey bana da mantıklı geldi ben de yarın bahçede içeceğim kahvemi

Geri