• Ekim Ayı Kahve Kulübü Toplu Alım Organizasyonu
    Sevgili Ziyaretçi Ekim ayı Kahve Kulübü ortak alım firması sizlerin oyları ile Coffee Department olarak seçildi. Bu konudan Ekim ayı toplu alımı ile ilgili gelişmeleri öğrenebilirsin. Kahve Kulübü toplu alımı ve kulüp ile ilgili gelişmelerden, özel indirimlerden, yayınlardan hızlı bir şekilde haberdar olmak için buradan Whatsapp Kanalına katılmayı, Instagram ve Twitter adreslerinden bizi takip etmeyi unutmayın.
  • Telefon numaranızı paylaşmadan Kahve Kulübü duyurularından, güncel indirim ve kampanyalardan haberdar olmak istiyorsanız Bu Linke tıklayarak Kahve Kulübü Whatsapp Kanalını takip edebilirsiniz.

Kahvede Odunsu Tat Sorunu

Merhaba birkaç haftadır ince öğütüm (c2-16) kullanarak @orkunustel tarifiyle kahve demliyordum.

Bu öğütüm kahvedeki acılığı genellikle azaltsa da odunsu tat gelmeye başladı. İnternette ince öğütmenin odunsu tat yaratabileceğini okudum. Bu yüzden bu aralar da kasuya ile demliyorum (c2-23). Bazı kahvelerde daha iyi sonuç verse de odunsu tattan kurtulamadım.

Bir başka kaynakta da uygun olmayan saklama koşullarından ötürü odunsu tat oluşabilir denmiş. Kahveleri kendi paketlerinde saklıyorum ve 5-6 günlük kahvede bile odunsu tat aldım.

Bu tat genel olarak asidik kahvelerde karşıma çıkıyor. Asidik olmayan amerika kahvelerinde hissetmiyorum.

Kağıt filtre kaynaklı olabilir mi diye düşündüm ancak 100-150 ml kadar ıslatıyorum filtreyi.

Nestle uludağ ve kipa su ile demledim ikisinde de odunsu tat aldım.

Şu an z. karaca burundi muhanga içiyorum. Bence gayet güzel kahve ama şu anki demlememde odunsuluk çok yoğun.

Sorunun neyden kaynaklı olduğunu bilen var mı? Ne tavsiye edersiniz.
 
Merhaba birkaç haftadır ince öğütüm (c2-16) kullanarak @orkunustel tarifiyle kahve demliyordum.

Bu öğütüm kahvedeki acılığı genellikle azaltsa da odunsu tat gelmeye başladı. İnternette ince öğütmenin odunsu tat yaratabileceğini okudum. Bu yüzden bu aralar da kasuya ile demliyorum (c2-23). Bazı kahvelerde daha iyi sonuç verse de odunsu tattan kurtulamadım.

Bir başka kaynakta da uygun olmayan saklama koşullarından ötürü odunsu tat oluşabilir denmiş. Kahveleri kendi paketlerinde saklıyorum ve 5-6 günlük kahvede bile odunsu tat aldım.

Bu tat genel olarak asidik kahvelerde karşıma çıkıyor. Asidik olmayan amerika kahvelerinde hissetmiyorum.

Kağıt filtre kaynaklı olabilir mi diye düşündüm ancak 100-150 ml kadar ıslatıyorum filtreyi.

Nestle uludağ ve kipa su ile demledim ikisinde de odunsu tat aldım.

Şu an z. karaca burundi muhanga içiyorum. Bence gayet güzel kahve ama şu anki demlememde odunsuluk çok yoğun.

Sorunun neyden kaynaklı olduğunu bilen var mı? Ne tavsiye edersiniz.

Hangi kahveleri kullandınız ve demleme süreniz nedir? Timemore 16 epey ince bir ayar. Kahve fazla çözünüp acılık yaratıyor olabilir. Eğer sürenizde sorun yoksa, su sıcaklığını düşürmeyi deneyebilirsiniz.
 
Odunsu denildiği zaman benim aklıma underextract geliyor. Ayrıca overextract yapmak pour-over ile çok zor duruyor. Ayrıca biranda öyle bir değişim olması bana sudan kaynaklı gibi geldi. Yöntem, kahve, öğütüm vs. aynıyken başka parametre kalmıyor. Havaların soğumasını da göz önünde bulundurmakta fayda var. Su derecelerini biraz daha artırmak isteyebilirsiniz bence.
 
Az önce Burundi Muhanga'yı Timemore 23 klikte 90 derece suyla demledim. Ve odunsuluk çok yoğundu.
20-23 Klikte 92-94-95 derecelerini deneyin bir de. Kahveye özel odunsuluğu silebilir mi emin değilim, tadıp deneyimlemediğim için. Ancak daha kalın öğütmelerde temas azalacağından daha az çözünme ihtimalini su sıcaklığını arttırarak azaltabilirsiniz. Kahve su oranınız nedir? Benim genel referans reçetemi kullanıyorsanız 1-16 oran sanıyorum. Daha yoğun oranlar 1-15, 1-16 vb olumsuz tatları yoğunluğundan dolayı daha da belirginleştirebilir. 1-16,7, 1-17 gibi oranları deneyebilirsiniz.
 
20-23 Klikte 92-94-95 derecelerini deneyin bir de. Kahveye özel odunsuluğu silebilir mi emin değilim, tadıp deneyimlemediğim için. Ancak daha kalın öğütmelerde temas azalacağından daha az çözünme ihtimalini su sıcaklığını arttırarak azaltabilirsiniz. Kahve su oranınız nedir? Benim genel referans reçetemi kullanıyorsanız 1-16 oran sanıyorum. Daha yoğun oranlar 1-15, 1-16 vb olumsuz tatları yoğunluğundan dolayı daha da belirginleştirebilir. 1-16,7, 1-17 gibi oranları deneyebilirsiniz.
Kahveye özel odunsuluk mu emin değilim çünkü pek çok kahvede karşıma çıkıyor. 15/245 veya 20/300 gibi oranlar kullanıyorum. Kahveyi öğüttükten sonra ortaya çıkan o sarı kabuklar böyle bir tada neden olur mu?
 
Kahveye özel odunsuluk mu emin değilim çünkü pek çok kahvede karşıma çıkıyor. 15/245 veya 20/300 gibi oranlar kullanıyorum. Kahveyi öğüttükten sonra ortaya çıkan o sarı kabuklar böyle bir tada neden olur mu?
Özel olarak çafları (sarı kabuklar) yoğun tutacak şekilde veyahut direkt onları demlemeyi denemedim, fakat bir ara Dünya Demleme Şampiyonu Emi Fukahori kahve dükkanlarında ilk kez kavurma üretimlerine başladığında direkt olarak makineden çıkan ilk çafları demleyip tatmıştı espirisine ve yazdığı yorumda nota olarak odunsuluk yoktu. :) Ciddi bir örnek değil ama çaf kaynaklı olduğunu düşünemedim. Zira natural ya da bal işlem kahvelerde çaf sarı olarak görülmese de onlarda da çaf var aslında. O fermantasyonlardan geçmiş kahvelerde odunsuluk aldınız mı hiç?

Dediğim gibi oranları yükseltmeyi deneyin, kalın öğütecekseniz de su sıcaklığını 90 derecelerde tutmamanızı tavsiye ederim. Tabi ki iyi sonuç alacaksanız eğer. Direkt deneyimlemediğim kahveler için kesin sonuç içermiyor önerilerim.
 
Ben spin yapmayı bıraktım.Eger yapıyorsan birakmani tavsiye ederim.Gerekirse kenarlarda kalsın ama farkettim ki filtre tıkanınca kahve leş oluyor.Son demlememi filtreyi tıkamayacak şekilde ortadan döktüm çok iyi oldu.Ya da orkun ustel gibi biraz kenardan toplamak lazım.
Spini en son aylar önce yaptım. Son zamanlarda yaptığım demlemelerde de yatak dümdüz oluyor bi de... Bazen kenarları topluyorum bazen toplamıyorum.
 
Bahsettigin tadı biliyorum.Etiyopyalarda ben de çok alıyorum otsu odunsu.Genelde bunlari aldigim kahveden baska aroma da almiyorum.Bence bi aeropressle dene ayniysa kahvedendir.Duzelirse biraz dusuk sicaklikla dene.Bahsettigin tatlar fazla cozunmeden kaynaklanıyor bence
 
Bahsettigin tadı biliyorum.Etiyopyalarda ben de çok alıyorum otsu odunsu.Genelde bunlari aldigim kahveden baska aroma da almiyorum.Bence bi aeropressle dene ayniysa kahvedendir.Duzelirse biraz dusuk sicaklikla dene.Bahsettigin tatlar fazla cozunmeden kaynaklanıyor bence
Etiyopya'larda otsu tat var da odunsu tat pek yok. Ruanda Nyabumera'da alıyordum, Colombia La Gallineta'da da aldım. Bi de şimdi Burundi Muhanga. Sıcaklığı bazen 88 e kadar düşüyorum bu arada... Neyse deneyeceğiz bir şeyler.

Sıcaklığı 94 derecede denedim bu arada bir şey değişmedi. Boş ver moralim bozuluyor düşündükçe.
 
Nerde oturuyorsunuz?
 
Eğer çekirdek taze hasat iken alınan tadım notu değil ise odunsu, kağıdımsı veya isli ahşap aromalarının, kahvenin yeşil çekirdek halindeyken bayatlamasından kaynaklanıyor diye biliyorum.
 
Geri
Üst